Det er lenge siden vi har testet hodetelefoner for entusiaster som ikke har vært støydempende. Erfaringen fra Master & Dynamics har derimot overrasket - men ikke på alt.

Å diskutere valg av hodetelefoner er som å diskutere valg av mobilprodusent; hver person har sin preferanse – men like fult er det noen ting som er verd å ta i betrakning. Vår erfaring med Master & Dynamics ga oss denne innsikten allerede ved første reise.

Takk til Master & Dynamics for fremskaffelse av demoutgave. 

Design, ergonomi og byggekvalitet

Når man åpner esken til Master & Dynamics MH40, er det en blanding mellom tilfredshet og kvalitetsfølelse som sloss litt mot sløsing av plass. Det samlede innholdet leveres i en meget eksklusiv og pen innpakning, hvor også kablene ligger i en egen eske. Et lekkert bæreetui med magnetisk lukkemekanisme følger med for oppbevaring.

For de av dere som husker vår varme omtale av løsningen til Plantronics; dette er hakket mer eksklusivt. Det er også en egen lomme inne i etuiet for oppbevaring av kabler eller annet du ønsker å ha med.

For ordens skyld, det følger med to kabler til hodetelefonene. Én to meter lang kabel, og én 1,25 meter lang med mikrofon og volumkontroll.

Hodetelefonene er bygget med solide materialer, lammeskinn og aluminiumsramme. Ikke noe som minner om billig plast. Med sine 360 gram kan man trygt si at dette føles like solid som hodetelefonene fremstår. Bekymringen for vekten er snarere om den er for tung for bruk hele dagen.

Etter noen uker med MH40 kan vi dog si at dette ikke er et problem; du sitter aldri med hodetelefonene lenge nok til at vekten blir en utfordring.

Vårt testeksemplar ble levert i sort skinn og “gunmetal” grått metall, men modellen finnes i fem forskjellige fargekombinasjoner. En detalj som kan være litt utfordrende å legge merke til – og bli vant til – er en egen “mute” knapp på høyre øreklokke. Trykker du inn knappen stenges lydkilden ute. Praktisk, men litt uvant.

Foto: Alexander Solaat Rødland, ITpro.no

Den største bonusen hva hodetelefonenes design gjelder, er selve skinnputene som er magnetisk festet og veldig lett å ta av for renhold eller utskiftning. Ikke at vi har noen grunn for å bytte dem, men den magnetiske løsningen er virkelig solid og gjennomført. Mekanismen for å justere høyden til hodestøtten er også solid med en egen løsning som er trinnløs og krever ingen skruing.

Funksjon og lydkvalitet

For mange er aktiv støydemping en sentral egenskap. Spesielt for de som er mye på reise. Selv om MH40 ikke har aktiv støydemping, fremholder produsenten at dette ikke skal være et problem da de har et støydempende design, og at de heller ikke krever nye batterier eller å bli ladet. Ulempen kan dog være dersom flere mobilprodusenter hiver seg på trenden og fjerner mini Jack-inngangen på enhetene, slik Apple har gjort.

På vår reise til Seattle hadde vi en blandet erfaring da brorparten av reisen var på fremste halvdel av flyet, mens siste leg på bakre del. Selv om hodetelefonene ikke har aktiv støydemping er støyisoleringen definitivt godkjent for moderate mengder med støy. For lengre flyturer eller andre omgivelser med mye støy vil dette være litt i underkant av tilfredsstillende.

Foto: Alexander Solaat Rødland, ITpro.no

Med en prislapp på underkant av fire tusen kroner er det rimelig å forvente mye av et sett med kablede hodetelefoner. Rent lydmessig er dette et headsett som gir et godt lydbilde, men ikke noe som vipper det over kanten. Fordelen er derimot at du ikke får den tradisjonelle følelsen av “dotter i ørene” som vi ofte opplever med hodetelefoner med aktiv støydemping.

Ettersom MH40 er avhengig av en kablet lydkilde er det også fra den medfølgende kabelen vi må fjernstyre volum- og låtvalg. Litt trist er det derfor at volumkontrollen ikke fungerer, til tross for at “play/pause”-knappen fungerer mot vår Samsung Galaxy S8+. Det følger heller ikke med noen festeanordning for kabelen for å løfte opp mikrofonen.

En praktisk men også funksjonell detalj er muligheten for å velge om du vil ha lydinntaket på venstre eller høyre side av hodetelefonene. På denne måten kan vi enkelt velge om vi ønsker at ledningen skal komme fra venstre eller høyre side av hodetelefonene, men det er her den ledige åpningen gir en ekstra mulighet: Dersom sidemannen ønsker å lytte til det samme som deg er det bare å plugge inn i hodetelefonene. Ikke noe vi i redaksjonen helt ser for oss som en ofte brukt funksjon, og den ble enda litt mindre aktuell når vår test viste at lyden ble noe dempet i denne modusen.

Foto: Alexander Solaat Rødland, ITpro.no

Konklusjon

Det er liten tvil om at dette er en innertier for musikkentusiaster som verdsetter byggekvalitet, design og portabilitet. Selv om lydbildet ikke overimponerer oss, er det på ingen måte noe vi trekker dem for.

Det store spørsmålet vi sitter med selv, er om kablede hodetelefoner uten aktiv støydemping ikke burdet hatt mer i lydbildet med hensyn til prisklassen.

Dog, at Master & Dynamics MH40 er støyreduserende er det ingen tvil om, men dessverre ikke nok til å anbefale det for de som reiser mye med fly eller arbeider i støyende omgivelser. Det sagt, sidemannen vår på Business-class spurte oss om hodetelefonene – designet var slående og vedkommende ønsket genuint et par selv. Vi synes det er den største anerkjennelsen vi kan gi.

Vår vurdering

85 / 100 poeng
Design og kvalitet

95%

Funksjon og lyd

80%