Ny undersøkelse avslører – nordmenn er elendige på passord!

Ny undersøkelse avslører – nordmenn er elendige på passord!

Ifølge en ny undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Kaspersky Lab er nordmenn fortsatt ikke spesielt flinke til å ivareta sikkerheten på nett. Dette kommer tydeligst frem i bruken vår av passord, tre av fire nordmenn benytter samme passord på flere tjenester. Hele åtte prosent av befolkningen bruker nøyaktig samme passord overalt.

I en undersøkelse utført av Yougov, på vegne av Kaspersky Labs viser det systemadministratorer og bedriftsledere frykter mest.

At nordmenn kanskje er litt naive når det kommer til IT-sikkerhet er ingen hemmelighet, men at det skulle være så ekstremt hadde vi ikke trodd. Nordmenn gjør veldig lite for å beskytte seg på nett, sier David Jacoby, seniorforsker i Kaspersky Lab.

Fredag 1. februar er det den store «bytt passord-dagen»

David Jacoby har lenge forsket på IT-sikkerhet, og er spesielt skremt av at rundt tre fjerdedeler av de spurte oppgir å benytte samme passord på flere tjenester.

De siste årene har vi sett en lang rekke store hackerangrep hvor det har blitt hentet ut innloggingsinformasjon til en rekke e-poster. Ved å ikke ha forskjellige passord til de ulike tjenestene man benytter, vil man i prinsipp gi en person med uærlige hensikter tilgang til hele ens digitale liv, sier Jacoby og utdyper.

Om man veksler mellom noen få passord, noe mange virker å gjøre, er man ikke særlig mer beskyttet enn om man bruker det samme passordet overalt, sier han.

Få passord og bytter sjeldent passord

Nordmenn er ikke bare dårlig på å ha ulike passord på tjenestene sine, vi bytter også passord svært sjeldent. Fire av ti bytter kun passord når en tjeneste sier at de må, og kun en liten andel bytter jevnlig.

Fredag 1. februar er det den store «bytt passord-dagen», en dag som ble laget nettopp for å gjøre folk oppmerksom på viktigheten av gode passordrutiner på internett. Jacoby anbefaler alle å benytte anledningen til å ta en gjennomgang av sine tjenester og passord.

– Om innloggingsinformasjonen din er delt som følge av et hackerangrep, er det ekstremt viktig å bytte passord raskt. Da minimerer man skaden. Det er spesielt viktig å være ekstra nøye med tilgang til e-postkontoen din ettersom folk med uærlige hensikter via mailen også kan bytte passord på de andre tjenestene dine, og således stenge deg ute, advarer han.

Norgessjef Angeliqua Ramming-Gaden (t.v) og regionleder Kristine Steidel (t.h)
David Jacoby, seniorforsker – Kaspersky Lab

Ikke redd for å bli hacket

I følge undersøkelsen virker nordmenn å være lite bekymret for at de skal bli hacket. Over halvparten av de spurte mener det er ganske eller svært usannsynlig at noen vil forsøke å hacke deres kontoer. Dette mener Jacoby kan ha sammenheng med kunnskapen i befolkningen.

– Når tre av fire nordmenn mener å ha litt eller mindre kunnskap om datasikkerhet er det klart at mange fort kan tenke at det ikke kommer til å skje med dem. Realiteten er derimot at mange av dem antagelig allerede har vært offer for et hackerangrep allerede, sier han.

Lag ett sikkert passord til hver tjeneste

I pressemeldingen forteller Kaspersky at det viktigere med ett skikkelig sikkert passord, enn å bytte ofte. Ved å følge dette tipset kan man lage et sikkert passord som man også lett husker:

Steg 1: Lag din egen ‘statiske string’ (den delen av passordet som ikke forandrer seg)

  1. Tenk på en frase, en sang, en sangtekst, et sitat fra en film, en nattasang eller noe annet som du har et emosjonelt forhold til.
  2. Ta den første bokstaven i de første tre til fem ordene.
  3. Mellom hver av disse bokstavene legger du til et spesialtegn: @ / # etc.

Fra nå av kan du basere alle dine unike passord på denne samme ene stringen.

Steg 2: Legg til en assosiasjon

  1. Når du så ser for deg de kontoene du trenger et passord til (Facebook, Instagram, nettbank, Youtube osv.), skriv ned hva du assosierer med den siden.
  2. For eksempel, om du skal lage et passord for Facebook, så kan du kanskje assosiere denne siden med den blå fargen i logoen deres. Da kan du legge til ordet «blå», kanskje i store bokstaver, på slutten av den statiske stringen.

Dersom sangen du tenker på er «Bæ, bæ, lille lam, har du noe ull?», og spesialtegnet du vil bruke er «#», da ville passordet ditt for Facebook blitt noe sånt som: B#B#L#L#Hblå. Passordet gir ingen mening når man ser på det, men gir veldig mening for deg som har laget det – og ikke minst er det enkelt for deg å huske, forklarer Jacoby.

Tips til hvordan man kan unngå å bli hacket

  1. Når du mottar meldinger i form av SMS, e-post og direktemeldinger på Facebook Messenger, Instagram og andre sosiale medieplattformer: Ikke klikk på noe, og gi ikke ut brukernavn, passord eller annen sensitiv informasjon.
  2. Kontroller at datamaskinen din er oppdatert og automatisk leter etter og installerer sikkerhetsoppdateringer. Dette gjelder ikke bare oppdateringer i operativsystemet fra Windows eller Apple, men også i tredjeparts programvare som Adobe, Chrome, VLC, Java og andre.
  3. Ikke ha det samme passordet på flere nettsteder. Sørg for at du beskytter kontoen din, og om mulig benytt totrinnsverifisering.
  4. Beskytt innloggingsinformasjon og annen sensitiv informasjon fra hackere og andre med onde hensikter ved å benytte deg av tilgjengelige verktøy. De fleste antivirusprogrammer inneholder i dag beskyttelse mot phishing-nettsteder og andre ulovlige nettsteder.
  5. Bruk sunn fornuft, hvis noe er for godt til å være sant, er det ide fleste tilfeller det. Og husk at selv om du “ikke har noen ting å skjule” på kontoene dine, er du fortsatt et interessant mål for potensielle hackerangrep.