Sex-utpressing vil øke og kreve menneskeliv

Kunstig intelligens, tingenes internett, skytjenester og phishingangrep vil dominere overskriftene, mener IT-sikkerhetsselskapet Trend Micro.

Vi blir stadig mer tilkoblet internett, og dette fører med seg økte trusler mot forbrukere og organisasjoner.

Kommunikasjonssjef Karianne Myrvold i Trend Micro

Sikkerhetsrapporten “Mapping the Future; Dealing with Pervasive and Persistent Threats“, fremhever at truslene vil forverres i årene som kommer.

– Vi må for alvor forstå sikkerhetsimplikasjonene av et stadig mer tilkoblet internett. Med 5G-utrullingen i 2019, som vil legge til rette for tingenes internett, vil denne trenden ytterligere forsterkes og akseleres, sier kommunikasjonssjef Karianne Myrvold i Trend Micro.

– Det har ikke manglet på nyhetsoverskrifter i 2018 som har handlet om hackerangrep og kriminelle som utnytter svakheter i alt fra infrastruktur til produkter som kobles til internett, fortsetter hun.

Phishing-angrep har økt med 3800 prosent

Antall vellykkede angrep mot virksomheter og enkeltpersoner vil fortsette å øke. Siden 2015 har antallet phishing-URL’er som sikkerhetsselskapet har blokkert økt med 3800 prosent.

Hackere vil fortsette å satse på å angripe kjente sårbarheter som mange virksomheter fortsatt ikke har utbedret. Dette er en vellykket strategi for hacker i 99,99% av angrepene.

Hva er phishing?

Phishing, på norsk også kalt nettfiske, er en betegnelse på digital snoking eller «fisking» etter sensitiv informasjon, som passord eller kredittkortnummer. Uttrykket kommer fra engelsk fishing, der f-en er erstattet med «ph», som er vanlig hackersjargong. Kilde: Wikipedia

Kunstig intelligens for smartere angrep

Hackere vil fortsette å benytte seg av velkjente og vellykkede teknikker, men vil også ta i bruk kunstig intelligens som blant annet vil bidra til å forutse hvordan ledere oppfører seg, slik at de kan lage enda mer overbevisende phishing-meldinger.

Den såkalte “Direktørsvindelen” vil fortsette å forårsake store, økonomiske tap, men hackere vil i økende grad målrette seg mot ansatte på ledernivå eller lavere.

Ny trussel mot smarthus og SIM-kort

To forholdsvis nye og ukjente trusler, er hackere som kaprer mobiltelefonene våre uten at vi merker noe som helst. Disse angrepene er kjent som SIM-swapping eller SIM-jacking.

Hackere vil overbevise en kundeservice-representant hos en mobiloperatør om at de har mistet SIM-kortet til den de skal angripe, og på den måten ta kontroll over vedkommende sin online-tilstedeværelse.

Med tanke på hvor mye informasjon vi har lagret på våre smarttelefoner, vil hackere få tilgang til alt fra personnummer, kontonummer og annen personinformasjon.

I økende grad tar vi nordmenn også i bruk smarthus-teknologi, og gjør oss til et attraktivt mål for angrep som utnytter alle enheter som kobles til internett.

Sex-utpressing vil trolig øke og kreve menneskelig

Sannsynligvis kommer vi til å se en kraftig vekst i utpressing mot tenåringer og unge voksne, som har delt bilder av en seksuell art via ulike former for sosiale medier. Denne trenden omtales som “sextortion”.

Deling av intime bilder har blitt vanlig blant unge, og det vil hackere utnytte til å kreve og presse de unge for penger eller til å utføre seksuelle tjenester. Trend Micro frykter at denne trenden vil kreve flere menneskelig i årene som kommer.

Produkttest: Fitbit Charge 4

Fitbit har kanskje ikke oppdatert utseende på sin nyeste Charge, men det er innsiden som teller, som de sier og der har det skjedd ting. Det amerikanske selskapet ble kjøpt av Google for 2,1...