Teknologi fra PEEX gjør konserter i Norge personlig

Et nytt gjør det mulig for konsertelskere å tilpasse og personligjøre deres live musikkopplevelse. ITpro.no var tilstede under Elton Johns konsert i Bergen for å prøve teknologien.

I en pressemelding til ITpro.no annonserer PEEX at de nå gjør deres AR-produkt tilgjengelig under Elton Johns Farewell Yellow Brick Road-turne. PEEX forventer å kunne levere en ny måte for musikkelskere å nyte live-konserter på i fremtiden.

Dette gjør det mulig for konsertelskere å oppleve levende musikk på en helt ny måte. Produktet er designet for å forbedre kontakten mellom fans og artister på nye måter.

Vi sendte vår skribent Ole-Jakob Nilsen til Koengen for å teste.

Vår opplevelse av PEEX

Det var fem sendere spredt over Koengen i Bergen som forsynte PEEX-systemet med informasjon, i tillegg til en mikrofon på selve PEEX-enheten som plasserer deg i konsertarenaen. Til tross for dette, var det likevel en noe retningsbestemt opplevelse vi fikk under konserten, hvor vi måtte stå rettet mot scenen for at enheten skulle gi lyd.

Senere prat med en lydtekniker fra PEEX bekrefter de at to av senderne var utilgjengelig under konserten – noe som kan ha vært årsaken under denne konserten.

Hva er AR – Augmented Reality?

AR, står for Augmented Reality, eller utvidet virkelighet på norsk.

I motsetning til VR så erstatter man ikke alle synsinntrykk i AR, derimot legger man på et lag med digitale tilleggsinformasjon oppå et bilde. På denne måten kan AR forbedre brukerens opplevelse. AR er nært knyttet til begrepet blandet virkelighet, men de er ikke synonymer.

Dog var vi ikke i tvil, lyden var betydelig bedre med PEEX på øret enn lyden på Koengen. Nilsen oppsummerer dette med to grunner; det høye volumet fra lydanlegget dempes når pluggene er plugget i – noe som lar PEEX fungere som ørepropper. Samtidig kommer rå-lyden fra artistenes mikrofon direkte til deg fra lydteknikerens mikser, som du selv kan justere i appen med pluss/minus 15 desibel. Ønsker du mer bass eller mindre intens gitarsolo, kan du justere dette i appen.

Selve PEEX-mottakeren hadde et 3.5-millimeter uttak, noe som gjør at man i prinsippet kunne benyttet sine egne ørepropper. Samtidig bruker du din egen smarttelefon som fjernkontroll for å mikse ditt eget lydbilde med blåtann.

For ordens skyld, øreproppene dempet ikke lyden slik at du følte deg isolert. Dog, det hadde vært interessant å teste dette med vårt B&O H9i på en fremtidig konsert.

PEEX mottaker med ørepropper

Hvorfor ikke se det på TV?

Dagen etter konserten, fikk vi i ITpro et telefonintervju med Graham Tull, medgrunnlegger av PEEX til å svare på noen spørsmål.

 – Hvorfor skal publikum gå på konsert når man heller kunne hatt visning på puben borte i gaten? Kunne man like gjerne benyttet denne teknologien her også?

Det er et interessant spørsmål. Dette er jo noe som også er relevant for sportsarrangementer. Det er ikke alle som klarer å få tak i billetter til en kamp, men de samles rundt begivenheten på en pub og opplever det på en litt begrenset plattform, men tanken er god.

Det kan jo tenkes at en utsolgt Rolling Stones-konsert på Wembley stadion kan leveres på en storskjerm utenfor stadion med PEEX, men personlig tror jeg ikke at man vil redusere i investeringen av lydopplevelsen på konsertene for de som ikke benytter PEEX.

Ønsker du å øke vokalen eller slå opp gitarsoloen? Skjermdump: Ole-Jakob Nilsen, ITpro.no

Jeg skal gi deg et eksempel; om du hører på artisten din fra en strømmetjeneste som Spotify, LP platen du har kjøpt eller andre medier som CD og kassett, så er det lydkvaliteten som er basert på opptaksutstyret i studioet. Når du hører musikken live på en scene er det noe mer enn bare den sosiale biten, det er også noe med luften og hvordan akustikken oppfører seg på stedet.

Det vi ønsker å gjøre er å legge til “AR” for lyd, for å kunne legge til bedre klarhet og bedre lyd på stedet. Du kan nå høre lyden i ren form – og ta for eksempel video. For noen år siden kunne du blitt plassert bakerst på en konsertarena og ikke se noe som helst av det som skjedde på scenen. Artisten var bokstavelig talt helt usynlig for de helt bakerst. Nå kan man se det som skjer på storskjermene. Vi ønsker at PEEX skal deg HD-lydkvalitet direkte på øret over hele området. Dette uten å si noe negativt om lydsystemet som er rigget, men det er utfordrende å gi et godt lydbilde til hver publikummer på konserten.

 – Som de 23 tusen oppmøtte spredt over hele Koengen i Bergen, eller som man opplever på Telenor Arena med etterklang? 

På sett og vis. Målet vårt er at uansett hvor du befinner deg på konserten er det designet slik at lyden er synkronisert med tidsforsinkelsen til hvor du befinner deg. Det betyr at dersom du står et par hundrede meter unna lydkilden så slipper du å høre lyden to ganger, en fra PEEX og en gang fra høyttalerne.

Du får stemningen, du får følelsen, men du trenger ikke å måtte forlate konserten på grunn av dårlig lyd eller miljøfaktorer som luftfuktighet eller vind som bokstavelig talt blåser bort lyden.

Det vi muligens vil se er et pre-show, show og post-show. På denne måten vil artisten kunne interagere med publikummet på nye måter! Her kan man enten komme med informasjon, personlige beskjeder eller historier før konserten starter, eller reklame i form av rabattkoder på bespisning etter konserten er over.

ITpro.no takker for lån av PEEX og ser frem til å prøve utstyret igjen ved en senere anledning.

Produkttest: Fitbit Charge 4

Fitbit har kanskje ikke oppdatert utseende på sin nyeste Charge, men det er innsiden som teller, som de sier og der har det skjedd ting. Det amerikanske selskapet ble kjøpt av Google for 2,1...