GOMOIT – Antivirus

GOMOIT – Antivirus

Dagens sitat kommer fra en av IT-bransjens tidligere giganter: William Henry Gates III, eller Bill Gates som mange kjenner ham som. Og det passer fint sammen med dagens artikkel som tar for seg virus, de store angrepene og hva som har skjedd for å hjelpe folk å holde seg trygge. Jeg? jeg er bare gretten.

 

I believe that if you show people the problems and you show them the solutions they will be moved to act. 

Sitatet over kommer fra en av IT-bransjens tidligere giganter: William Henry Gates III, eller Bill Gates som mange kjenner ham som. Og det passer fint sammen med dagens artikkel som tar for seg virus, de store angrepene og hva som har skjedd for å hjelpe folk å holde seg trygge.

William Henry Gates III (Foto: Microsoft.com)

Antivirus er noe de fleste tar for gitt i dag. Men vit dette folkens at slik har det absolutt ikke alltid vært. Som mange vet så var ikke datamaskinen et fast møbel i verdens hjem før ut på 90-tallet. Den store internettrevolusjonen kom egentlig ikke før Windows 95 (første versjon av Netscape Navigator kom i 94), og før det var det mer for spesielt interesserte.

Fun fact: Windows 95 var også det første operativsystemet jeg installerte fra CD og ikke diskett, men dessverre har jeg også vært gjennom diskett installasjonen (mer enn en gang). Av ren nysgjerrighet: Hvor mange av dere har vært gjennom det samme? Å sitte tålmodig ved PC-en med en bunke på 21(22?) disketter (hvis du ikke fikk de «High density» diskene som gjorde at du slapp unna med 13). Vi lærte tålmodighet vi da mens vi hørte den rytmiske gnagelyden ettersom innholdet på diskettene ble lest inn på maskinen (en tålmodighet kun de av oss som har ventet på nakenbilder laste over internett med et 28.8 kbit/s modem kunne klart å mønstre).

For de av oss som «kunne data» var det farlig å bevege seg for mye ute i samfunnet. Hvor mange av dere har gått i familiebesøk og endt opp med å fikse pc og WiFi for verten? (Eh … du som kan data.) Dessverre var det også (grunnet denne mangelen på antivirus hos folk flest) en del opprydningsjobber. På alt fra fester til tilfeldige besøk havnet jeg på «datarommet» der jeg fjernet virus og annen crapware for folk (free, gratis and with no charge).

Selv om virusinfeksjoner ikke var ukjent, var det kanskje først i 1999 det virket som folk forsto hvor ille det kunne gå. 26. mars 1999 er den antatte dagen da Melissa viruset begynte å skape fullstendig kaos verden over. Melissa infiserte mer enn 100 000 maskiner over hele verden og stakkars David L. Smith ble dømt til 10 års fengsel for å stå bak viruset. Man skulle jo tro dette avskrekket folk, men det skulle vise seg å langt ifra være det verste virusangrepet vi skulle oppleve.

De forskjellige logoene for de som vil kjenne litt på nostalgiens sus. (Foto: msdn)

 

Det var absolutt ikke det at det ikke fantes antivirus på den tiden. Et relativt kjent firma som Norton lagde sitt første antivirus for DOS i 1989 og de var absolutt ikke de første. Ikke var det ukjent for folk heller, men de kostet penger. Dersom du sitter på Windows 10 nå har du integrert antivirus og er allerede sikrere enn du ville vært da.

De fleste som jobber med IT i dag kjenner godt til løsepengevirus og måten de krypterer data og ber om «løsepenger» for å dekryptere dem igjen, men vi har hatt mange svært farlige virus gjennom tidene. ILOVEYOU viruset er et godt eksempel. Kjent som et av de mest katastrofale virusene noensinne, infiserte ILOVEYOU viruset over 50 millioner maskiner på 10 dager i løpet av mai 2000 og forårsaket et tap på rundt $ 10-15 milliarder fordelt på 20 land. Maskert som “LOVE-LETTER-FOR-YOU.txt.vbs” (Windows skjulte .vbs endelsen for de fleste, slik at det så ut som en standard txt fil) virket det harmløst nok, men åpnet man vedlegget aktiverte man Visual Basic-skriptet. Denne ormen overskrev tilfeldige filtyper (inkludert Office-filer, bildefiler og lydfiler, og sendte til slutt en kopi av seg selv til alle adressene i Windows Adressebok som ble brukt av Microsoft Outlook. Dette gjorde at det spredte seg mye raskere enn noen annen tidligere e-postorm.

Det er ikke all kjærlighet som er like søt som denne. (Foto: Pixabay)

Fire år senere kom det som er antatt å være det dyreste virusangrepet i historien (so far). MyDoom, også kalt W32.MyDoom@mm og masse annet (kjært barn har mange navn) sies å ha kostet 35 milliarder dollar, og på sitt verste så er det sagt at i noen timer ble internetthastigheten i verden 10% lavere og gjennomsnittlig lastetid på nettsider ble 50% tregere bare på grunn av dette viruset.

Det er lenge siden Melissa, ILOVEYOU og MyDoom herjet nå, men nye og spennende virus har tatt over. I en tid der hackerangrep, krypto/ransomware trusler og fremmede makters forsøk på cybercrime er i media med like høy frekvens som skremmehistorier om flåtten (det er visst flåttår i år … igjen), vokser behovet for sikkerhet frem fortere enn man skulle trodd var mulig.

Flåttår (Foto: Pixabay)

For en privatperson er det kanskje ikke det verste som kan skje. Man har gjerne ikke de mest kritiske dataene og ender opp med å reinstallere PC-en. Kanskje har man reddet unna familiebilder mm. på ekstern lagring, OneDrive eller DropBox. For en bedrift derimot er bildet et annet. Jeg har blitt leid inn til kunder som er så tungt infisert at man har måttet reinstallere ALT og tro meg: Det er betraktelig mye enklere med en PC enn haugevis av servere full i data og databaser. Og det koster. MYE. Likevel er det prisen på sikkerhet som ofte diskuteres og jeg sier alltid det samme: Det er ikke prisen i seg selv som avgjør om du har god sikkerhet eller ei, men jeg syns likevel det finnes mange andre steder det er lurere å spare noen kroner.

For de av dere som ikke har fått nok, men lurer litt på hvilke sikkerhetsmekanismer vi kan bruke i Microsoft’s skyløsning Office 365 så kommer det nok litt om dette også. Da gjenstår det bare å ønske både gretne og mindre gretne it-interesserte en riktig god og virusfri sommer. Neste fredag dukker det opp mer innhold fra gomoit.

Netgear business PoE+ switcher

Et par av oss i redaksjonen satt en dag og snakket om nettverksutstyr og vi kom inn på switcher. Switcher er jo liksom noe man aldri tenker så mye på, fordi de bare er...