Produkttest – Fitbit Charge 3 Special Edition

En av vår lengstvarende produkttester noensinne er overstått Dette er vår dom av FitBit Charge 3 - og Fitbit kundeservice!

Mer enn to år siden sist omtale av “wearables” har vi i redaksjonen igjen tatt en titt på markedsledende Fitbit.
Noe uventet, dog positivt, var en test av supportapparatet til Fitbit under testingen også.Takk til Fitbit for fremskaffelse av testenhet.

Design

Fitbit Charge 3 har ikke bare fått en 40% større skjerm, den har også fått en bedre oppløsning som igjen gjør den langt mer attraktiv til bruk mot tjenester og funksjoner som Fitbit Pay. Til tross for større skjerm, er nå hele skjermen touchbasert samt enheten i seg selv er blitt slankere og lettere. Hvor Charge 2 var laget av stål er Charge 3 støpt i aluminium.

I vårt testeksemplar følger det med to reimer, en i lilla tøystoff samt sort plast. Den helhetlige sammensetningen av produktet føles både solid og klar for å tåle hverdagsbruk også hvor tøffere tak utføres. Som tidligere modeller har også Charge 3 muligheten for å bytte reim, enten til et annet materiale, farge eller bare rett og slett erstatte den som er utslitt når tiden er riktig.

Ytterligere forbedringer er gjort knyttet til design og konstruksjon. Hvor Charge 2 var vannavvisende men ikke vanntett har Charge 3 både blitt vanntett ned til 50 meter og fått en egen treningsmodus for svømming. Charge- serien har endelig blitt Bergensvennlig!

Aktivitetssporing og betaling

Charge 3 er utstyrt med sensor for å følge hjerterytme samt skritteller. Enheten registrerer både søvn, stress og forskjellige fysiske aktiviteter som gange og jogging av seg selv, selv om treningsaktiviteter med fordel kan aktiveres ved oppstart, er en spontan gangtur på tvers av bysentrum være en fin gest å få logget.

Raus skritteller
Nå har vi ikke for vane å telle antall skritt vi tar i løpet av en hverdag, men vi opplever gjerne at den er noe raus med å gi steg. Altså, andre aktiviteter som eksempelvis matlaging eller en heftig runde med Xbox’en kan fort gi noen ekstra runder rundt nabolaget. Ved faktisk gange har vi ingen grunn for å betvile nøyaktigheten, og ved løping er totaldistansen samt antall skritt innenfor de tallene og erfaringene vi har hatt fra andre tilsvarende produkter.

Raus, men ikke SÅ raus (ITpro.no)

Avhengig av smarttelefon
Av treningsmoduser er det svømming samt jogging vi har sett nærmere på og begge programmodusene ser ut til å være rimelig presis på distanse og antall vendinger. Det som er verd å vite er at Charge 3 ikke har egen GPS sensor men mottar GPS data fra telefonen den er paret opp mot. For ordens skyld – den har heller ikke støtte for musikkavspilling, noe storebror Fitbit Versa har. Du er altså litt låst og må ta med smarttelefonen om du skal på en treningsøkt, enten for GPS sporing, eller for å høre på musikk.

…men ikke lommebok
En av de positive overraskelsene som finnes i Special Edition av Charge 3 er støtte for kontaktløs betaling gjennom Fitbit Pay. Etter å ha lagt inn debitkortet fra Nordea stod så Mastercardet fra SAS for tur – no go. Etter å ha kontaktet kredittkortselskapet blir vi henvist videre til Fitbit. En telefonsamtale løser det hele; Reset appen og omstart av telefonen. Det hjelper tydeligvis ikke kun med det ene eller det andre.

Betal uten lommebok (Foto: Alexander Solaat Rødland)

Etter oppsett av Fitbit Pay er bruken såre enkel. Trykk og hold inne berøringssonen, tast inn PIN-koden du selv har satt, finn ønsket kort du vil betale med og legg klokken inntil betalingsterminalen som støtter kontaktløs betaling. Smertefritt. En helt konge opplevelse!

App og sånt

Fitbit appen er for mange en velkjent og oversiktlig applikasjon, det vi i redaksjonen ønsker å løfte frem er hvor mange plattformer man kan nå informasjon og konfigurere profilen sin fra. Fitbit appen finnes både for Android, iOS og Windows Store for din Windows 10 PC. For de som ønsker å dra det litt lengre; den finnes også til Xbox One!
Fra appen kan alle data justeres, valg av måleenhet, logging av vekt, daglig inntak og konfigurasjon av kredittkort til Fitbit Pay – for å nevne noe – utføres.

Du kan selv også justere hvilke applikasjoner som skal kunne gi varsler til klokken, og om du ønsker aktivitetsvarsel – en kjærkommen funksjon for en stillesittende IT-konsulent hvor vi til dagen får varsel ti på hver time om å strekke på beina om vi ikke har vært i aktivitet.

Dersom du mot formodning ikke skulle ha noen av disse tilgjengelig, kan konto og konfigurasjon også nås via nettleser.

For de begge? (ITpro.no)

Ekstra bonus for kvinner …og menn?
Verd å nevne er at Charge 3 har en egen integrasjon som kan følge med på helserelaterte situasjoner hos kvinner. Av biologiske grunner klarte ikke produkttester å kontrollere funksjonen men produsenten lover å hjelpe kvinner å følge med på den månedlige klokken hos det motsatte kjønn.

Batteri og levetid

Det som har vært ett av de største ankepunktene til denne produktgruppen er den svake batterikapasiteten. Selv om de fleste smarttelefoner må lades hver eller annenhver dag, er “wearables” et produkt som sitter tettere på kroppen og oppleves som mer omstendelig og irriterende enn å måtte lade nettbrettet eller telefonen.

Da vi testet Charge 2 var dette en enhet som var spesifisert med fem dager batterikapasitet, noe vi klarte å overgå med seks dager. Charge 3 på sin side har fått en real oppgradering og lover ikke mindre enn syv dager batterikapasitet. Etter å ha testet to fysiske enheter av Charge 3 har vi ved begge klart å presse dette til intet mindre enn ni dager. Vi står på randen av å kunne ta fulle to uker ferie uten å måtte drasse med en proprietær ladekabel. Vi er meget fornøyd og positivt overrasket.

Null problem i Bergen (ITpro.no)

Vi prøver igjen
Vi nevnte to fysiske enheter. Historien hører seg med at etter noen uker testing døde vår Charge 3 på en lengre reise i Asia. Etter noen mailutvekslinger og bilder av produktet til Fitbit ble det klart at produktet skulle erstattes og da vi kom hjem fra reise lå det en erstatningsenhet klar for avhenting. De fleste lesere av denne testen vil gjerne oppsøke forhandler for å løse problemet, men for de som oppsøker Fitbit sin kundeservice vil – enn om noen mailer fler enn man ønsker – få eliminert og løst problemene.

Konklusjon

Etter noen måneder med Fitbit Charge 3 må vi si at vi er alt annet enn skuffet.
Det er selvsagt ønskelig med ytterligere funksjoner, en skjerm som støtter farge og integrert GPS. Til gjengjeld har Fitbit gjort akkurat dette for oss, og denne løsningen heter Fitbit Versa. Det Charge 3 representerer er en langt slankere og mer minimalistisk smartklokke som ikke bare imponerer, den overgår også våre forventninger!

Med en batterikapasitet som holder over en uke, automatisk registrering av aktivitet, et vanntett design og støtte for trådløs betaling er alle punkter som gjør dette til en sterk kandidat til enhver som vurderer en (ny) smartklokke.

At skrittelleren kunne blitt noe mer nøyaktig er det som trekker mest ned I denne testen, selv om vi selvsagt også håper på musikkstøtte og integrert GPS i senere versjoner er ikke dette noe som vektes negativt på sluttresultatet.

Kjøp og løp!

Vår vurdering

90 / 100 poeng
Design

90%

Aktivitetssporing og betaling

80%

App og sånt

85%

Batteri og levetid

100%