Produkttest – OnePlus 7 Pro

Det er lenge siden vi i redaksjonen har endevendt en mobiltelefon på testbenken. Likevel, når vi først gjør det er det trolig bransjens største utfordrer vi har på besøk

 

Introduksjon

“OnePlus?” eller “ja, men hvem har laget den?” er ofte reaksjonen vi i redaksjonen har fått i testperioden av OnePlus 7 Pro. Muligens ikke så rart, ettersom OnePlus stort sett har vært et nisjeprodukt for entusiaster.

Nisjeprodukt eller ei, de med kjenskap til produktet taler utelukkende varmt om produsenten og mye av skussmålet kommer som følge av en nær-vanilla versjon av Android og en knallsterk maskinvare for pengene.

For ordens skyld. OnePlus 7 kommer i to modeller hvor vi har hatt OnePlus 7 Pro til test. Den “ordinære” samt en egen pro- modell. Selv om det er flere forskjeller blant de to er nøkkelforskjellene større og bedre skjerm, 50% mer RAM, bedre kamera, større batteri og hurtigere hurtiglading.

OnePlus 7 vs OnePlus 7 Pro

OnePlus 7 Pro

OnePlus 7

Display

6.67-tommer AMOLED

3,120 x 1,440 QHD+

Gorilla Glass 6

HDR10 / HDR+ sertifisert

90Hz

6.41-tommer AMOLED

2,340 x 1,080

Gorilla Glass 6

Støtte sRGB, DCI-P3

Prosessor

Qualcomm Snapdragon 855

Octa-core, 7nm

Qualcomm Snapdragon 855

Octa-core, 7nm

Grafikk

Adreno 640

Adreno 640

RAM

6/8/12GB LPDDR4X

6/8 LPDDR4X

Lagring

128GB/256GB

128GB/256GB

Bakre kamera

Hovedkamera; 48MP, f/1.6 med optisk stabilisator

Vidvinkel: 16MP, f/2.2 med 117 graders vidvinkel

3x telefoto: 8MP f/2.4 med optisk stabilisator

Video: 4k med 30/60bps, 1080p med 30/60/240bps, 720p med 30/480bps

Hovedkamera: 48MP, f/1.6med optisk stabilisator

Sekundært 5MP dybdekamera

Video: 4K at 30/60fps, 1080p at 30/60/240fps, 720p at 30/480fps

Fremre kamera

16MP, f/2.0

Video: 1080p med 30bps

16MP, f/2.0

Video: 1080p med 30bps

Batteri og lading

4,000mAh

30-watt Warp-charging

3,700mAh

20-watt Warp-charging

Tilkoplinger

Wi-Fi: 2×2 MIMO, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, 2.4G/5G

Bluetooth 5.0, aptX & aptX HD

NFC

GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo

Wi-Fi: 2×2 MIMO, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, 2.4G/5G

Bluetooth 5.0, aptX & aptX HD

NFC

GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo

Fysiske tilkoplinger

162.6 x 75.9 x 8.8mm

206 gram

162.6 x 75.9 x 8.8mm

206 gram

 

Design

En av de mest iøynefallende elementene ved OnePlus 7- serien er nettopp design. Vel, for utenom pris i hvert fall. Det første som møter deg er en forside heldekket av skjerm. Avhengig av modellvalg er dette henholdsvis ~6.7 eller ~6.4 tommer, begge kurvet skjerm.

OnePlus 7 Pro – bak. Foto: OnePlus

Dette er ikke helt unikt med en nær-fulldekkende skjerm, men hvor konkurrentene løser dette med innfelte kameraer (Galaxy S10- serien), “busslommer” (iPhone), har OnePlus 7 (Pro) løst utfordringen med en egen pup-up modul hvor selfie-kameraet kommer opp. Skal vi tro selskapet er det en egen fall-sensor som registrerer hvis telefonen er droppet mens kameraet stikker opp. På denne måten skal enheten få tid til å trekke inn kameraet igjen før et eventuelt nedslag.

Sett bort fra kameramodulen er det en positiv overraskelse med I telefonesken; et gjennomsiktig silikonetui for beskyttelse. I seg selv ikke noe ved telefonen, men ettersom de aller fleste benytter smarttelefonene sine med en eller flere former for beskyttelse er dette et positivt element. På telefonens oppside er det åpning for mikrofon samt pop-opp kameraet, på telefonens underside er det sekundær høyttaler, tale- og avstandsmikrofoner spor for to SIM-kort samt USB-C kontakt. I likhet med flere andre har OnePlus her valgt å ta bort 3,5mm minijack lyduttaket på flaggskipmodellen. Dersom du skulle ønske det, finnes det derimot USB-C til minijack adapter. Selv om det er stadig mer vanlig å finne telefoner med støtte for flere SIM-kort er dette noe vi syntes er positivt. Enten for å kunne skille jobb og privat, eller for å kunne redusere telekom kostnadene ved utenlandsreiser.

En detalj vi satte pris på er at OnePlus har lagt ved en egen 3-trinns bryter på enhetens høyre side som setter telefonen i normal- vibrering eller “stille” modus. Sistnevnte deaktiverer alle former for varsling, inkludert vibrering.

Ytelse

Hva ytelse gjelder har OnePlus 7 Pro et bredt spekter med alternativer for å velge kvalitet, ytelse eller batterikapasitet. Selv om telefonens maskinvarespesifikasjoner er levert fra fabrikk er det flere ting som kan endres og justeres for å bedre batterikapasitet eller brukeropplevelsen til ønsket nivå.

Eksempelvis kan man justere frekvensen på skjermen fra 90Hz til 60Hz, og oppløsning fra 3120 x 1440 (QHD+) til 2336 x 1080 (FHD+). Ikke nødvendigvis fordi prosessoren ikke klarer å spille eller arbeide med slike spesifikasjoner, men for å kunne forlenge batterilevetiden. En detalj stadig flere mobilprodusenter har begynt å presentere i antall mAh og ikke timer, noe vi også finner hos OnePlus sine nettsider.

Det går unna med UFS 3.0

Selv om OnePlus ikke oppgir noen offisiell tid, er det over vår testperiode utelukkende positivt resultat; Uavhengig av bruk klarer den seg gjennom en full dag samt natten over. Dersom dette likevel ikke skulle være tilstrekkelig løses batteriutfordringer enkelt av den medfølgende hurtigladeren til telefonen. Med 30 watt oppgitt ladekapasitet var dette noe vi ville teste til det fulle.

Vi tappet batteriet til 25% og koplet til laderen. På 4 minutt og 2 sekunder så vi 35%, etter ytterligere 5 minutter og 9 sekunder hadde vi fått ytterligere 20% – altså 55% til sammen. Under vår ladetest gikk vi fra 25% til 70% på 25 minutter og 38 sekunder, noe som tilsvarer tiden til en typisk norsk matpakkelunch. Skulle du ha ytterligere behov finnes det også en billader fra OnePlus som støtter Warp Charge, også denne med 30 watt kapasitet. En kjapp kjøretur på butikken (3 km) gav oss i overkant av 15% lading. For fossilentusiaster; nei, Leafen fikk ikke redusert rekkevidde ved lading 😉

En av oppdateringene vi fikk under restperioden. Selvsagt, klokken 13.37 i ære for dere. Skjermbilde: ITpro.no

Alt i alt handler Warp charge om fleksibilitet og muligheten til å kunne hurtiglade ved behov snarere enn en hverdagslig lading av telefonen og vi har endt opp med å ha Warp chargeren med i ryggsekken mens vi benytter oss av en ordinær 2 Amperes lader når vi er hjemme eller på kontoret.

Kraftpakke i lommen
Det er relativt unødvendig å si at vi hadde store forventninger til enhetens uytelse. Med Snapdragon 855 og 12 gigabyte RAM er det svært få oppgaver som skulle by på utfordringer. I hvert fall i tradisjonell mobilforstand. For å sette det i perspektiv, hele dette kapittelet ble gjort med et Logitech K380 tastatur og en 32″ USB-C skjerm og OneNote mobile.

Selve publiseringen ble noe krunglete, så vi logget inn i vår virtuelle maskin i Azure og fortsatte sesjonen via RPD klienten til Microsoft. Dog, til sistnevnte måtte vi krype til korset å legge til blåtannmus.

Telefonen duger til det vi har kastet på den, alt fra spill til laptop-erstatning og til filmredigering. Dog, kun med den integrerte editoren fra OnePlus.

Ettersom mobiltelefonen har egen skjermopptaker integrert kunne vi like gjerne gi dere et inntrykk selv hvor vi starter Ultimate Car Driving Simula, og ja, filmen ble klippet til på telefonen selv i ettertid.

Kamera

Nærfoto av rullesteinstrand i sjøkanten. Foto: ITpro.no

Selv om OnePlus 7 Pro er levert med ikke mindre enn tre hovedkameraer, henholdsvis 48, 16 og 8 megapiksler, har produsenten selv fremhevet de stadige forbedringene som har kommet gjennom programvareoppdateringer. Ikke at kameraet fortjener noen som helst form for diskreditt, men som for de aller fleste smarttelefoner har programvareoptimalisering forbedret bildeytelsen i ikke mindre enn to omganger siden vi fikk telefonen til test hvor fokuset har vært dynamisk krontast og bildekvalitet ved lav belysning.

Selv om vår erfaring med OnePlus 7 Pro har vært utelukkende positivt, er ikke kameraet noen nedtur. Likevel er det litt stor forskjell på bildekvaliteten mellom de tre forskjellige kameraene. Likevel er kontrasten langt over akseptabelt og ved dagslys har vi ingen problemer med å la systemkameraet ligge hjemme. Innendørs er derimot mer avhengig av lysmengden.

Noe tilfeldig fikk vi et 3- minutter langt tog med nye Audi-kjøretøy passerende. Foto: ITpro.no

Ser vi på hvordan dette fungerer har vi valgt å illustrere dette med bildemodus “portrett” hvor bilder tatt med 0,5 til 2 meter kan gi en ekstra “dybdeeffekt” hvor programvaren sammen med optikken kompenserer for “Bokeh” effekten som portrettoptikk i systemkameraer gir. Eller uskarp bakgrunn om du vil. Hos OnePlus 7 Pro opplever vi derimot at alle elementer som er “over for, og lengre bort” får påsmurt denne “bokeh” effekten, mens elementer “nærmere og nedenfor” blir ikke rammet like hardt.

Vi testet ut Bokeh effekten på Herdla – Foto: ITpro.no

For å oppsummere og poengtere. Kameraet er ikke dårlig, men der vi kommer til kort med optikk, kompenseres det med programvare.

I bruk

Helt siden vi fikk vår Surface Pro 4 har Windows Hello med ansiktsgjenkjenning vært vår primære innloggingsmetode. Selv da vi hadde Samsung Galaxy S8+ forble ansiktsgjenkjenning foretrukket grunnet en moderat kranglete plassering av fingerprintleseren. Unntaket fra denne regelen er OnePlus 7 Pro som har fått fingerprintleser integrert i skjermen. Nå er ikke OnePlus 7 Pro først ute med denne detaljen, og Apple er nå inne i sin andre generasjon hvor dette er normen. Forskjellen fra tidligere er at ansiktsskanneren krever at kameramodulen heves og senkes for å kunne logge inn med ansiktsgjenkjenning. Ikke at dette tar lang tid, snarere er dette svært raskt, men som fingerprint på S8+ er det her ansiktsgjenkjenningen som oppleves som en lite elegant funksjon.

En annen detalj vi har lagt merke til er den relativ hyppige oppdateringsfrekvensen for operativsystem (Android 9.x). I perioder kunne det kommer tre oppdateringer per måned, mens det den senere tiden har blitt noe roligere på oppdateringsfronten. Sammen med operativsystemet er det minimalt med “crapware”, eller bloatware om du vil. Det nærmeste vi kom var den medfølgende applikasjonen for smidigere overføring av data og tjenester fra andre telefoner.

Dog har vi en synd å bekjenne; I fravær av en helhetlig standard i Android-verden har vi i denne testrunden beholdt vår forkjærlighet til Microsoft Launcher. Det er lett å le, men å komme i gang med en ny smarttelefon hvor vi drar ned eksisterende apper fra vår S8+ lot oss ikke ta med vårt eget bakgrunnsbilde eller app-layout. En backup- og restore runde med Microsoft Launcher og mobilbytte har for vår del ikke vært smidigere.

Det går unna med UFS 3.0 – Fremstilling: ITpro.no

Da vi tok i bruk telefonen var fraværet av minnekortspor noe som overrasket oss. For første gang på lang tid satt vi med en Android som ikke kunne utvide minnet. Like overrasket har vi vært at savnet har vært totalt fraværende siden. Vårt testeksemplar er utstyrt med 256 gigabyte USF 3.0 minne, hvor vi til enhver tid har hatt 190 gigabyte ledig, og da med favorittlistene fra Spotify synkronisert. Vi nevnte USF 3.0? Ikke bare har vi rikelig med plass, den har også erstattet minnepinnen vår den siste tiden. Tiden det tar å overføre en 4.49 gigabyte stor ISO- fil tar i underkant av 17 sekunder. Dette er så definitivt innenfor!

Konklusjon

For å legge all tvil til side; OnePlus 7 Pro er – om ikke den – så blandt markedets råeste telefon for øyeblikket. Ikke fordi den er best på alt, eller har alt. Det er snarere en helhetlig pakke hvor man får to til prisen av én iPhone 11 Pro Max. Nei det er ikke fair å sammenligne den dyreste iPhone modellen sånn betingelsesløst, men skal man ha stor skjerm og ytelse i ett så er dette alternativene i Apple-verden.

Med både ekstremt hurtig batterilading og batterikapasitet som duger over et døgn med normal- til intens bruk er noe vi setter stor pris på. Selv om telefonen ikke støtter eksternt minnekort er dette ikke noe vi har savnet under vår test. Snarere har opplevelsen av UFS 3.0 minnet overbevist oss ytterligere hvor vi både slipper sluggish-opplevelser med apper som lagrer data (eller hele appen for den del) på et tregt minnekort.

Med en fiffig løsning for selfie-kameraet og en altoppslukende skjerm har vi en elegant og fleksibel smarttelefon med oss på reiser. Samtidig har USB-C tilkoplingen i bunn gidd oss muligheten for å kunne utvide bruksområdet betydelig med eksterne skjermer. En RDP- klient og plutselig har du mobil- og PC i ett.

Vi anbefaler deg sterkt å ta en ekstra titt på OnePlus 7 Pro, når tiden for mobilanskaffelse er inne eller som en glimrende julegave! Skulle prisen på toppmodellen legge begrensninger, finnes den med mindre arbeidsminne samt i en ikke-pro utgave.

Vår vurdering

90 / 100 poeng
Design

95%

Ytelse

95%

Kamera

85%