Dette er nye Microsoft (Surface)

Valget har vært Android, iOS eller 'Doro'. Helt til nå

Under dagens Surface-event i New-York annonserte Microsoft to helt nye produkt, samt en fornyelse av Surface Pro – som nå er i sin syvende generasjon, og Surface Laptop – den tredje i rekken.

Som ved Surface Book 2 har nå Laptop 3 også fått to formfaktorer, henholdsvis 13.5 og 15- tommer. Begge har fått en raskere ladeløsning med etterlengtet USB-C tilkopling. Mer overraskende for mange er at Microsoft for første gang nå lanserer sin første AMD- baserte Surface hvor de sammen med AMD har arbeidet tett for optimalisering i ultrakompakt formfaktor. For ordens skyld. 13.5- modellen leveres med tiende generasjon Intel prosessor, mens 15- tommere leveres med AMD Ryzen.

Egenutviklet prosessor

Apple har gjort dette i mange år med deres iOS enheter, og Microsoft annonserte selv en prosessor for AI utnyttelse i Azure for ett år siden. At programvarekjempen nå kommer med egenutviklet prosessor sammen med henholdsvis Intel og Qualcomm for å optimalisere ytelsen til multi-skjermbaserte enheter kom ikke som en direkte overraskelse.

Surface Neo – (Skjermdump: ITpro.no)

Surface Phone – Android uten Android

Det som trolig var kveldens store overraskelse i New-York var ikke annonseringen av “Surface Phone”, men snarere at den vi støtte Android apper. Ettersom det enda er over et år igjen til produktene ser butikkhyllene er det enda mye vi ikke vet om Windows 10 X – operativsystemet som skal supportere disse multiskjermsenhetene (Surface Neo og Surface Duo), men den utenkelige tanken om Android i Windows Store har definitivt fått vann på møllen.

Nye Surface Earbud med bedre interaksjon mot både tale og Windows-applikasjoner – (Skjermdump: ITpro.no)

Dam*** if you do, dam*** if you don’t

I mangel på bedre uttrykk er det engelske no-win scenario beste alternativ. Skulle Microsoft ha annonsert Surface Pro- og Laptop uten noen nyvinning under dagens arrangement, ville fremtidens maskinvaresatsing fremdeles vært under tungt skyts fra skeptikere. Ved å åpne for fremtiden og samtidig oppfordre utviklere av apper – Android apper – til å imøtekomme den nye fremtiden har man ikke bare stagget maskinvareskeptikerne, men også at de er villig til å satse på nye markedssegmenter og produkttyper.

At vi ikke ser Surface Duo eller Surface Neo på rundt ett år er et akseptabelt kompromiss, men kun hvis sluttproduktet leverer som forventet. Vi i redaksjonen har enorme forventnigner.

Alt i alt, det er ikke ny maskinvare eller operativsystem som er annonsert. Det er et helt nytt økosystem for forbruk av tjenester.

Test: Google Nest Audio

Det har gått noen år siden vi først så Google sin først smarthøyttaler med taleassisten og nå har oppfølgeren til den populære Google Home høyttaleren kommet.