Produkttest: TP-Link Deco M9

MESH nettverk er for lengst blitt et synonym med "hjemmenettverk - ingen problem". Vi har sett på siste tilskudd fra TP-Link, Deco M9

Uansett hvem vi slår av en prat med, har de en personlig erfaring om trådløst nettverk. Det skal sant sies at routere som følger med ISP’ene har fått betydelige forbedringer siden 802.11g standarden inntok de tusen hjem. Likevel har blindsoner, repeaterhikke og ikke minst en enorm hastighetsbrems ved intern overføring.

Selv har vi i redaksjonen tidligere testet Deco M5, og turen har nå komme til arvtageren M9 som byr på oppgradert ytelse men viktigst av alt er egen dedikert trådløs backhaul. Selv om overføringshastigheten er uendret, har nettverksenhetene fått sin egen 5GHz 867Mbps å boltre seg på.

Design

Selv om M9 har samme designløsning som M5 er det en betydelig større enhet. Hvor M5 var 120 centimeter i diameter og 38 millimeter høy, har M9 vokst til 144 millimeter og 46 millimeter høyde. Det er på ingen måte noen kritisk oppjustering, men dersom en M5 passet perfekt inn blant møblement eller på skrivebordet, vil M9 kreve litt mer enn sin forgjenger. Likevel, og mest frustrerende av alt, er overgangen fra USB-C strømforsyning til en ordinær jack-sirkel, ikke ulikt hva vi er vant med fra laptoper. Dette til tross for at strømforsyningen fremdeles benytter 12v og har fått en minimalistisk oppjustering på strømstyrken; fra 1.2 til 2.0 ampére.

Foto: TP-Link

Som ved Google WiFi kan samtlige Deco M9 enheter benyttes som router, noe som skiller seg fra blant annet Netgear Orbi hvor det er en egen dedikert router mens de øvrige enhetene er satellitter. M9 er også utstyrt med to ethernet-porter. Praktisk både for backh-haul tilknytning med kabel samt for kontor eller kjellerstuer hvor satellitter fungerer som gateway mens internkommunikasjonen i den sonen foregår lokalt på egen switch. Ja, også glemte vi nesten USB-uttaket for hver boks som er “reservert”. Vi har derimot fått nytte for den som strømforsyning til vår Verisure-hjerne. Praktisk, men så bortkastet. Her kunne TP-Link skåret stort med USB til nettverksharddisk eller uniform printerløsning.

Spesifikasjoner

Som nevnt innledningsvis har Deco M9 fått noen oppjusteringer fra sin forgjenger, og for mange er nok den dedikerte 5GHz backhaul kanalen for intern overføring av informasjon noe av det som frister mest. Ikke at de andre nyvinningene er uviktig, men å kunne la Xboxen fra kjellerstuen laste ned spill smertefritt mens man strømmer videoinnhold i et annet rom ville kunne by på problemer ettersom de tidligere måtte dele den samme kanalen. Nå vil endepunktene (smarttelefoner, TV’er, spillkonsoller mm.) ha sin egen WiFi kanal mens routerene kommuniserer seg i mellom på en annen.

Kan det bli bedre forklart enn dette? Faksimile: TP-Link

Andre nyvinninger er at samtlige M9 enheter nå har fått integrert Blåtann og Zigbee MESH-støtte. Kort fortalt betyr dette at smarthjem-apparater som bevegelsessensorer og lyspærer som ofte benytter disse protokollene nå har muligheten for å kunne dra nytte av den infrastrukturen som allerede finnes i hjemmenettverket ditt.

Samtidig har M9 fått en real oppgradering hva radio gjelder. Hvor M5 var levert med fire antenner har M9 doblet dette til åtte. M9 skal også støtte IFTTT og Alexa.

For komplett oversikt over øvrige spesifikasjoner, kan dette finnes på produsentens nettsider.

Konfigurasjon og oppsett

Det første som møter en når man pakker opp, er en beskjed om å laste ned appen for Deco og registrere en konto hos dem.

Når dette er gjennomført veileder appen deg til hva du skal gjøre og neste steg innebærer at du konfigurerer routeren med appen gjennom paring av blåtann. Etter en rask paringsrunde spør appen så om du ønsker å legge til flere enheter i nettverket, noe vi for vår del repeterte to ganger for to satellitter.

For de som ikke er vant med Deco produktene til TP-Link så styres alle endringer og overvåkninger gjennom denne appen. Det finnes ikke noe web-grensesnitt for administrator. Fordelen derimot er at dette kan gjøres fra hvor som helst i verden. Den enkleste måten for å illustrere dette er såre enkelt; slå av WiFi og fortsett konfigureringen gjennom mobilnettet.

Ellers støtter M9 funksjoner som statisk IP, noe vi setter umåtelig pris på når det gjelder NAS- og printerløsninger, samt QoS som er foretrukket med vår Ring ringeklokke. Selv om det er minimal båndbredde disse produktene krever, er det likevel greit at denne megabiten får prioritet ved behov over de resterende 248 som går til nedlastning av spill eller nye oppdateringer av operativsystemer.

Sperrefunksjon
Som ved vår test av M5 styres M9 av den samme appen med de samme mulighetene for begrensning av innhold og tid. Denne funksjonen er relativt avansert hvor man setter opp ulike kontoer til brukere (eller tjenester) i hjemmet og velger hvilken brukerkategori de skal tilhøre. TP-Link har nemlig predefinert fire brukerkategorier, voksen, tenåring, før tenåring og barn. Deretter velger man hvilke enheter i nettverket som skal tilhøre denne nye profilen.

Det er også mulig å justere tilgangstid og eventuell “leggetid”. Her åpner det muligheter for at man ikke blir sittende å fråtse i Netflix-serier til langt på morgenkvisten. Bare opprett en egen gruppe for TV’en og det blir med ett litt mer hassle å fortsette “The IT crowd”.

Antivirus
Stadig flere nettverksleverandører gjør seg kjent for å levere med antivirus på sine produkter, og TP-Link gjør ikke noe mindre i sin Deco M9 hvor de gir med nettverks- og antivirusbeskyttelse fra Trend Micro. I overvåkningsloggen kan administrator få oversikt over innhold og angrep som er beskyttet mot. For det meste innebærer dette annonser som er flagget som skadelig.

Ytelse

I vårt testoppsett har vi benyttet oss av samtlige av de tre medfølgende enhetene hvor vi ikke benytter nettleverandørens router som en del av oppsettet. Her er det direkte fra fiberadapteret som teller. Med mindre annet er spesifisert, har vi valgt å benytte satellitt noden som er plassert inne på kontoret, da med en Surface Book 2 tilkoplet via ethernet, samt en iPad Air over WiFi på samme node.

Fotofiks: ITpro.no / Bolighaiselskap

Det tok noe tid før vi klarte å optimalisere hjemmenettverket vårt, rett og slett fordi vår 250/250 linje viste seg å overgå båndbredden fra router til vår satellitt på kontoret. Med hastigheter rundt 180 følte vi at produktet hadde noe mer å gå på. Dessverre er leiligheten utformet slik at det er stålkasser og El-skap mellom fiberinntaket og kontoret, noe som gav oss en sterk reduksjon i router-til-satellitt overføringskapasitet.

Etter noen runder med plassering av “repeater” boks og hastighetstester kom vi i mål. Selv om minimumopplevelsen er over 180Mbps er det i vårt oppsett uproblematisk å oppnå over 210Mbps. Selvsagt påvirker annen interntrafikk ytelsen, men ettersom vi stadig omgir oss med andre nettverk i nabobygg og-boenheter kommer vi ikke lengre enn “miljøforstyrrelser”. Selv om 180Mbps – som er vår minimummåling – ikke er dårlig, er det heldigvis unntaket.

Her har vi derimot et stort produktforbedringsforslag; ettersom appen til TP-Link har en egen integrert hastighetsmåler fra routeren mot internet, sørg for å kunne ha en hastighetsmåler fra samtlige satellitter mot den samme tjenesten – og gjerne hastighetsmåler internt i nettverket. En visualisering over nettverket og hvilken ytelse man kan forvente å få ville vært svært gunstig for både sluttbruker, men også teknikere som skal feilsøke.

Direkte nedlastning fra router til klient gir som forventet en direkte 250/250 opplevelse, både i testscenarioer samt i produksjon. Vi har synkronisert OneDrive filer med hastigheter rundt 30Mb/s (rundt 240Mbps) over tid, samt Windows Update har utnyttet hele båndbredden ved hyppige oppdateringer av Windows Insider build.

For å sjekke den faktiske begrensningene i vårt oppsett satte vi opp fildeling mellom to maskiner i nettverket hvor vi oppnådde betydelig bedre hastigheter ved overføring når vi overførte filer fra maskinen som var tilknyttet routeren, enn når vi overførte fra maskinen tilkoplet satellitt. Som en ekstra interessant detalj, er maskinen tilkoplet satellitten gjennom gigabit ethernet, mens maskinen tilknyttet routeren er med 802.11AC WiFi.

Som det fremkommer i videoen klarer vi litt i underkant av 350Mbps PC-til-PC gjennom tre noder hvor maskinen tilknyttet routeren er gjort så med WiFi.

Konklusjon

Selv om Deco M9 på mange måter lever opp til våre forventninger om “smertefritt” hjemmenettverk med god dekning over alt, er det fremdeles noen punkter vi ønsker å kunne forbedre i fremtidige produktutgaver.

Eksempelvis skulle vi ønske at det var mulighet for å kunne teste internethastigheten fra en spesifikk satellitt og ikke kun fra routeren. Samtidig skulle vi ønske det var mulig å tvinge klienter over fra vårt interne nettverk og over på gjestenettet eller i det minste se hvilken SSID enheter var tilkoplet. I dagens app finnes det ingen oversikt over dette, kun “tilkoplede” og “frakoplede” enheter.

Selv om vi opplever god utnyttelse av vår 250/250 fiberlinje, er det fremdeles et stykke opp til 867Mbps som er annonsert når det gjelder overføring internt i nettverket. Nå skal det nevnes at vår hastighetstest ble gjennomført med to satellitter og kan bidra til noe forsinkelse og tap av båndbredde. Likevel er over 300Mbps noe vi sier som akseptabelt for en trådløs standard i denne prisklassen men vi håper WiFi 6 produktene til TP-Link endelig kan erstatte gigabit ethernet.

At M9 leveres med støtte for Blåtann og Zigbee i MESH noteres positivt, og selv om vi har påpekt manglene ved app og oppsett, leverer Deco M9 fremdeles valuta for pengene. Med en app som kan overvåke- og kontrollere nettverket, brannmur, Antivirusbeskyttelse, QOS og barnefilter er for oss et digert pluss. Å kunne deaktivere internett til grupper (eller personer) etter en gitt tidsforbruk eller ved leggetid er noe som vi setter pris på.

Vår vurdering

85 / 100 poeng
Design

95%

Oppsett og konfigurasjon

90%

Ytelse

80%