Ønsker du overvåkning av hjemmet både inne og ute? TP-Link KC120 og KC200 gjør at du kan se hva som skjer hjemme, du kan få push-varsling på mobilen med en gang de detekterer bevegelse eller lyder og de støtter også Amazon Alexa og Google Home. Ikke er de dyre heller.

Smarthus er i vinden som aldri før og stadig kjøper mange av oss enheter inn i heimen for å gjøre hverdagen enklere. Har du lyst til å overvåke boligen med kameraer, følge med på barnerommene, se hva som skjer i hagen eller få beskjed hvis du ikke er hjemme og det oppstår bevegelse? Et overvåkningskamera kan da være tingen og de har nådd en pris og enkelthet som man tidligere kunne drømme om. Har du fra f.eks Google Nest Hub, kan du nå også vise video fra ulike rom og hagen dersom du ønsker det, rett på skjermen eller spille det av på mobilen.

Forlater du boligen, setter du på kamera og de gir deg en push-varsling dersom de detekterer video eller lyd. Hva du ønsker varsling av, bestemmer du selv. I tillegg følger det med inn til to dagers lagring i skyen, så du når som helst kan sjekke opptak som er gjort, selv om du ikke er hjemme.

Design

 

Bilde: TP-Link
Bilde: TP-Link

Tp-Link sine kameraer kommer i en standard innpakning, men selve enhetene føles ut som kvalitet tvers igjennom. Blank overflate og fot i metal gjør inntrykket meget bra og ikke bare ser det bra ut, men det gjør også at de står stødig. Begge kameraene kan også skrues fast og vinkles og man kan til og med snu de opp ned og velge i appen å vise video rett vei (180 grader).

Bak har man en Micro-USB inngang til strøm og denne er man avhengig av, da ingen av dem har innebygd batteri. Ledningene er riktignok lange, så man har ganske god fleksibilitet m.h.h.t montering.

KC200 kommer med magnetisk fot, slik at denne enkelt smetter på plass.

På KC120 sitter mikrofonen på venstre side og høyttaleren bak. På KC200 sitter begge to i front. I tillegg sitter det en lysdiode som lyser grønt når kamera er aktivt og slåes av dersom man slår av kamera i appen.

Oppsett

Bilde: ITpro
Bilde: ITpro

TP-Link sin app, kalt Kasa, er en app som styrer deres smarthusenheter. Både kamera og lyspærer kan her styres på en svært enkel måte.

Oppsettet er utrolig enkelt og gjøres i appen i løpet av få strakser.

Brukervennligheten i appen er høy og den er svært responsiv. Den er noe begrenset hva muligheter angår, men man får gjort det viktigste. I tillegg kan man sette opp ulike scener, men her kan man foreløpig ikke lage triggere for å la f.eks. et kamera styre en lyspære. TP-Link sier riktignok at de jobber med å utvikle såkalte «Smart actions», så vi håper det kommer flere muligheter med tiden.

For selv om appen i seg selv er enkel og brukervennlig, er ikke støtter for andre smarthus-sentraler stor. Riktignok støttes både Alexa og Google, så har du f.eks. Google Nest Hub, kan du legge til TP-Link og vise oversikt over ulike kameraer der, samt styre lys og enheter.

Funksjoner

Det finnes kameraer med flere funksjoner der ute, men sett i forhold til pris og bildekvalitet, samt funksjoner som nettbasert lagring av video, meget rask push-varsling til mobilen og toveis-kommunikasjon gir likevel TP-Link sine kameraer ganske mye for pengene. Ved toveis-kommunikasjon må vi si at lyden i kamera er ganske dårlig, men til gjengjeld er mikrofonen god, så det er lett å høre hva som foregår i et rom. Det vil derfor være ideelt som f.eks. en avansert babycall.

Bilde: TP-Link

Push-varslingen har svært liten forsinkelse og gir rask beskjed når et kamera oppdager lyd eller bevegelse.

Mangle på støtte hos større smarthus-leverandører er dog noe som trekker ned. I tillegg mangler geofencing som er en funksjon som lar en enhet skru seg av/på f.eks. dersom man kommer hjem eller forlater boligen. Her må det endres manuelt eller stille inn gitte tidsintervaller på forhånd.

Som nevnt, så har man muligheten til å lagre video online og det følger med inn til to dagers opptak gratis. Ekstra plass kan etter hvert kjøpes når Kasa Care lanseres. Fordelen med nettbasert lagring er at man får tilgang til å se opptak fra hvor som helst man befinner seg. Ulempen vil nok for noen, være usikkerheten på om noen i selskapet kan se video og høre lyd fra hjemmet ditt. Det har jo kommet frem at både Amazon, Google og Apple tidvis lytter til opptak fra deres stemmetjenester for å gjøre de bedre, men TP-Link sier selv at all video som gjøres er kryptert og de bruker 128bit AES kryptering med SSL/TLS.

En ulempe er at det ikke er mulighet for å bruke minnekort.

Trenger du å ta bilder eller gjøre opptak i mørket, har også begge kameraer innebygd infrarødt lys. Rekkevidden blir jo da noe begrenset i forhold til dagslys, men det infrarøde lyset skal rekke hele 7,6meter i følge TP-Link. Vi har ikke målt eksakt, men i en normal stue eller rom er det ikke noe problem å se hva som skjer.

Opptak ved bevegelse eller lyd

Automatisk opptak kan stilles inn slik at opptaket begynner basert på enten lyd eller bevegelse. Her kan man også stille inn følsomheten slik at man kan tilpasse det for rommet det står i. Vi har nemlig opplevd at ved full følsomhet, har vi fått varsling for bevegelse når solen har gått bak en sky for så å komme tilbake igjen innen kort tid.

I tillegg kan man sette egne områder i bildet hvor kamera skal varsle ved bevegelse. Dette er praktisk om man har vinduer eller dører man ønsker å overvåke, men ikke når f.eks. katten går langs gulvet.

Bilde: TP-Link

Eller hvis man overvåker hagen og ikke ønsker å få varsel om en bil passerer. Veldig praktisk.

KC200 som er for utendørs bruk har IP65 sertifisering og har en innebygd sirene som kan varsle. Dette lar seg heldigvis skrues av, men kjekt at funksjonen er der.

Bilde

Så har vi kommet til noe som også er ganske viktig med et overvåkningskamera, nemlig bildekvalitet. For hva er vitsen med å se bilder og video hvis kvaliteten er dårlig? Heldigvis er ikke dette tilfelle her og videokvaliteten er ganske så god. Kvaliteten kan stilles inn i tre ulike moduser. 1080p., 720p og 360p. Vi har utelukkende brukt de to beste innstillingene under testperioden og må si oss godt fornøyd med kvaliteten. I tillegg har kameraene en synsvinkel på 130grader, så man kan se ganske så bredt i området kamera står i.

Konklusjon

TP-Link KC120 og KC200 er to overvåkningskameraer som gir mye for pengene, men som likevel mangler noe. De er lette å sette opp, har en enkel og brukervennlig app, gir gratis lagring av video i opp til to dager online, infrarødt nattsyn, toveis-kommunikasjon så man kan snakke med noen fra appen til den andre siden eller bruke de som en babycall.

– I tillegg kan de sende deg push-varslinger på mobilen dersom de oppdager bevegelse eller lyd når du ikke er hjemme og KC200 er i tillegg IP65 sertifisert så den kan stå ute og innehar en sirene.
– Videokvaliteten er god, og man kan filme helt opp til 1080p og med 130graders vinkel.
– Pushvarslingen er rask, og man kan stille inn følsomheten samt angi hvilke områder i bildet som skal detektere bevegelse.
– Online lagring av video er praktisk, men for de som ønsker å ha alt lokalt, støttes dessverre ikke minnekort eller lokal lagring til f.eks. NAS.
– Ingen av de støtter batteridrift, så her må man gi de strøm via en micro-USB kontakt.
– De støtter heller ikke geofencing, så man må slå kameravarsling av og på manuelt, eller stille inn gitte tidsintervaller på forhånd.

Alt i alt synes vi begge kameraene gir mye for pengene, er pene å se på, letter å sette opp og enkle i bruk. De har støtte for både Amazon Alexa og Google Home så har du f.eks. Google Nest hub, kan du se video rett på skjermen. Praktisk om man har flere kamera fordelt i ulike rom.

Vi venter på Smart Actions i appen i håp om å kunne bruke bevegelse til å trigge f.eks. lys fra TP-Link. Da ville nytteverdien bli enda større.

Vår vurdering

85 / 100 poeng
Design

90%

Oppsett

100%

Funksjoner

65%

Bilde

85%