CES 2020 – favorittdingser

CES 2020 – favorittdingser

CES/Las Vegas: Selv om det er obligatorisk å melde om nok en ny telefon, nok en ny laptop og noen prosent ekstra prosesseringskraft, så er det ganske mye mer å finne på CES. I år var det mer enn 4400 selskaper som var til stede og ville vise seg frem. Vi skal her ta en titt på noen av dingsene som undertegnede syns var spennende.

 

Først litt fun facts

Med den mengden utstillere som er på CES er det forholdsvis overveldende å skulle plukke ut de beste. For å sette det litt i perspektiv: Dersom man skulle besøkt alle utstillere innenfor åpningstid, så ville man hatt litt under et halvt minutt til rådighet per utstiller. I tillegg må man klare å forflytte seg fra mellom utstillerne uten å bruke tid.

CES 2020 er spredt ut på tre lokasjoner hvorav messegulvene til de to største, Las Vegas Convention Center og Sands Expo, til sammen utgjør rett i underkant av 280 000 kvadratmeter. I tillegg benyttes det bøttevis med suiter og hotellrom. Til sammenligning er messegulvene på Norges varemesse i Lillestrøm 39 000 kvadratmeter. Med så mange utstillere som alle vil ha oppmerksomhet er det derfor en ganske artig øvelse å vandre rundt på messegulvet med et skilt det står “MEDIA” på hengende rundt halsen.

Det er derfor veldig sannsynlig at det er produkter og selskaper som burde vært nevnt her, men som dessverre var på et sted som ITpro ikke var på denne uka.

Smarte dingser for hjemmet

Etter ønske fra en av våre lesere skal vi først se litt på noen dingser for hjemmet. Det var selvfølgelig store mengder utstillere som hadde smartplugger, lyspærer, overvåkningskamera og andre ting vi allerede har store mengder av i butikken. ITpro har prøvd å plukke ut noen litt utenom det vanlige.

mui Lab

Foto: Ole Johnny Borgersen, ITpro.no

Frem til nå har definisjonen av en “smart” ting vært at det finnes en tilhørende app til [sett inn ting her]. Det var spesielt to utstillere som fanget oppmerksomheten vår.

Japanske mui Lab viste frem et produkt som best kan beskrives som en smart planke. Dette er en planke som har en integrert lavoppløst berøringsskjerm. Den er ment å være et elegant og “rolig” grensesnitt mellom menneske og teknologi. Denne kan man blant annet bruke til å styre musikk eller vise været og annen relevant informasjon. Den har også innebygget Google Assistant. I tillegg til planken viste de også for første gang frem en smart påle. Denne kan man tegne på med en digital penn. “Planken” og “pålen” vil sannsynligvis kunne fungere som stilige designelementer for de som er interessert i interiørdesign.

https://mui.jp/en/

Lyfboard

Lyfboard CES 2020, Foto: Ole Johnny Borgersen, ITpro.no

Det neste produktet er i samme kategori som planken, men med en litt annen innpakning. Lyfboard er et “familie-dashboard.” Tanken her er at denne skal vise frem familiedata, være seg fotballtrening, middagsplaner eller busstider. Den skal også klare å plukke opp hvem som er i nærheten og vise relevant data deretter.

https://www.lyfboard.com/

Sheperd Smartlock

Foto: Ole Johnny Borgersen, ITpro.no

I Norge er det ganske få smartlåser tilgjengelig, og markedet er stort sett dominert av Yale Doorman. Det var bøttevis med smartlås-systemer på CES i år, men det var én som klarte å få oppmerksomheten vår. Sheperd viste frem sin nye smartlås for dører med nøkkelvrider. Dette er en modul som monteres over vrideren på innsiden av døra. Den er stappfull med sensorer og kan blant annet detektere dørposisjon, om noen prøver å dirke låsen eller hvis noen sparker inn døra di. Dersom den oppdager at noen prøver å dirke døra, så vil den låse vrideren i låst posisjon og sende deg en melding. Det vil da ikke en gang være mulig å åpne den med fysisk nøkkel.

I vanlig bruk gjør denne enheten om låsen din til en berøringssensor. Står du på utsiden av døra så må du ha en virtuell nøkkel på mobilen din eller bære en trådløs nøkkel som hører til systemet. Hvis du er autentisert, så er det bare å ta på låsen, så vil den låse opp for deg. Du kan også selvfølgelig bruke en helt vanlig nøkkel. Fra innsiden kreves det ikke nøkkel.

Representanten for Sheperd kan melde at systemet er designet av ingeniører som har designet trådløse låssystemer til biler. Hvorvidt låsen passer til norske låssystemer eller ikke har undertegnede dessverre for lite kunnskap om til å avgjøre.

https://shepherdlock.com/

Alexa på badet

Kohler Numi 2.0, Foto: Ole Johnny Borgersen, ITpro.no

Toaletter med underspyling og kontrollpaneler har stort sett vært å finne i Japan. Kohler viste frem sitt bidrag til IoT, nemlig en et smart toalett du kan snakke til. Denne har blant annet blåtann, musikk, oppvarmet sete, “personalisert rens” og ikke minst er den integrert med Amazon Alexa så du kan styre hele greia med stemmekommandoer. Litt avhengig av utstyrsnivå, så kan denne bli din for et sted mellom 7000 og 8000 dollar. Denne blir tilgjengelig for kjøp i andre kvartal 2020.

Smart hundehalsbånd

Noen regner kanskje bikkja som en del av inventaret, og da er kanskje hundesporingsbrikker for deg. Det har lenge eksistert GPS-dingser man kan feste på halsbåndet til kjæledyret sitt for å kunne følge med på hvor den er. Disse kommer gjerne med et abonnement og forholdsvis kort batteritid. På CES var det likevel én som fanget vår oppmerksomhet. Selskapet Whistle viste frem sin nyeste sporingsenhet de kaller Whistle FIT. Dette er en enhet som ikke har GPS. Dette betyr at enheten er både mindre, har lengre batteritid og ikke har noe månedlig kostnad tilknyttet seg.

Whistle Fit

Enheten i seg selv samler bare inn data, men sammen med appen, så brukes disse dataene til å oppdage unormale mønstre i hundens oppførsel. For eksempel dersom den begynner å klø seg selv mer enn vanlig. Den gir også anbefalinger om hvor mye mat hunden skal ha basert på rase og aktivitetsnivå. Bak anbefalingene ligger datagrunnlaget fra et prosjekt de kaller “Pet Insight Project” som for øyeblikket består av veterinærverifiserte data fra 60 000 hunder fordelt over 9000 raser og blandinger.

Whistle Fit er priset til 79 dollar og vil være tilgjengelig fra slutten av januar.

https://www.petinsight.com/whistle-fit

Barneseng med blåtann og berøringsskjerm

Foto: Ole Johnny Borgersen, ITpro.no

4Moms viste frem en ny barneseng som virker veldig interessant dersom det gjør det den lover. “mamaRoo sleep” er ikke for alle, men nybakte foreldre kan nok se nytten. Dette er en helt ny barneseng som skal vugge barnet i søvn med bevegelser som etterligner naturlige bevegelser som vanligvis brukes for å vugge barn i søvn. Det er fem forskjellige bevegelsesmønstre å velge fra, hvor “biltur” og “kenguru” er to av de. I tillegg kan den spille av forskjellige typer hvit støy som også skal hjelpe til med å få barnet inn i drømmeland. Som alle andre respektable produkter på CES har denne selvfølgelig blåtann og kan kontrolleres via en app.

Bedre søvn er tilgjengelig fra februar og prisen er satt til 330 dollar.

https://www.4moms.com/mamaroo-sleep

Personlig AC

Her i Norge er sommeren stort sett ganske kort og antall dager med behov for aircondition er forholdsvis begrenset. De dagene man virkelig skulle ønske man hadde det, er jo selvfølgelig alle butikker utsolgt, og hvis man skulle få tak i det, så tar denne store boksen opp plass resten av året.

Her kommer Evapolar inn. De har laget en bitteliten og bærbar aircondition laget for å kjøle ned en “personlig sone”. Dette er ikke en tradisjonell aircondition som tørker luften og har en utedel og en innedel. Denne baserer seg på et ganske enkelt prinsipp om at det å fordampe vann krever energi. Man fyller vann i en vanntank, så har enheten et luftfilter med ekstremt stor overflate som suger opp dette vannet. Den er utstyrt med en vifte som blåser luft gjennom dette filteret. Vannet vil så fordampe og dermed stjele energi fra luften og gjøre den kaldere.

Hvor godt den faktisk virker på varme dager gjenstår å se, men undertegnede fikk selv kjenne på luftstrømmen og den kjentes i alle fall kaldere ut enn bare en luftstrøm fra en vanlig vifte.

evaChill, som ble vist frem på CES, ligger på 119 euro. Det finnes også to større utgaver.

https://evapolar.com/all-products/

Shiftcam

Det siste produktet i denne gjennomgangen er verken nytt eller en smartdings for hjemmet. Vi syns likevel ideen er så god at den fortjener å bli nevnt.

Mange av dagens smarttelefoner har så gode kamera at det for mange dekker de fleste behov. Selv om elektronikk og bildebehandling kan gjøre mye gøy, er det likevel en del kreative sjeler og hobbyfotografer som kanskje kunne ønske seg mer. Det er her Shiftcam kommer inn. Dette er et system for å gi telefonkameraet superkrefter. Dette består i hovedsak av et deksel man setter på telefonen og en hel rekke objektiver og filtre som passer på dette dekselet. Man trenger altså bare å skaffe seg nytt deksel når man bytter telefon og alt tilbehøret vil kunne benyttes videre.

I utvalget av objektiver finnes blant annet telelinser, vidvinkel, makro og fiskeøye.

Enn så lenge er systemet dessverre forbeholdt de med iPhone.

https://shiftcam.com/

Foto: Ole Johnny Borgersen, ITpro.no
Foto: Ole Johnny Borgersen, ITpro.no

Produkttest: Fitbit Charge 4

Fitbit har kanskje ikke oppdatert utseende på sin nyeste Charge, men det er innsiden som teller, som de sier og der har det skjedd ting. Det amerikanske selskapet ble kjøpt av Google for 2,1...