Huawei med nye leketøy

Huawei med nye leketøy

Foto: Ole Borgersen, ITpro.no

Det at Huawei ikke lenger får kjøre apper fra Google ser ikke ut til å bremse de nevneverdig. Tvert imot ser det nå ut som de har full gass på sitt eget løp for å bygge et økosystem der de selv har kontrollen. ITpro var til stede på lanseringen av en rekke nyheter fra den kinesiske giganten.

Brettbart skal det være

Brettbart er den nye trenden kan det virke som, og her skal jo selvfølgelig ikke Huawei henge bakpå. Vi fikk ta en liten sniktitt på deres nyeste tilskudd til denne familien, nemlig Huawei Mate Xs. Dette er etterfølgeren til fjorårets Mate X, men med et forbedret hengslesystem og oppgradert regnekraft fra Kirin 980 til Kirin 990. Kirin 990 er en såkalt “System on Chip” som består av blant annet CPU, GPU og 5G modem.

Utbrettet er skjermen på 8” og føles ut som et litt lite nettbrett. Enheten kan brettes sammen slik at skjermen blir liggende på utsiden, og man får da en enhet som har skjerm på begge sider. Mate Xs kjører på EMUI 10.0.1, som er Huawei sitt operativsystem bygget på Android 10.

Av andre egenskaper kan det nevnes dual sim og et ganske heftig kamerasystem med fire kameraer.

Det er en artig enhet, men den er helt klart for spesielt interesserte. Det koster å være kar, så om du vil ha en slik, må du ut med ikke mindre enn 24 990 Kr …og oppover. Den vil være tilgjengelig fra slutten av mars.

Huawei AppGallery

Huawei ble i fjor kastet ut av det gode selskap og får ikke lenger lov til å levere enhetene sine med programvare fra Google. Det ser ikke ut til at de har gitt opp av den grunn. Huawei har laget sin egen distribusjonsplattform som de kaller Huawei AppGallery. Ifølge Huawei selv er de godt i gang med å få utviklere til å fylle den med innhold. Det blir spennende å se om de klarer å få nok innhold fort nok til å gjøre de nye telefonene til et reelt alternativ til Apple og Google.

Microsoft fikk kjenne på hvordan det var å skulle gå inn i et mobilmarked med allerede etablerte økosystemer. De måtte til slutt gi opp hele satsingen sin. Når det er sagt så har Huawei sannsynligvis en lettere jobb. De kjører fortsatt enhetene på Android, og de aller fleste apper vil nok kjøre på deres enheter med få eller ingen tilpasninger.

MatePad Pro

Vi fikk også se det nye nettbrettet, Huawei MatePad Pro. Her kan de skryte av en skjerm på 10,8” og en bitteliten ramme som gjør at skjermflaten dekker hele 90 % av overflaten. Skjermen har en oppløsning på 2560 x 1600, som gir den en pikseltetthet på 280 ppi. I likhet med Mate Xs kjører denne også på Kirin 990-brikkesettet.

Foto: Ole Borgersen, ITpro.no

Med tilbehør som magnetisk tastaturdeksel og penn som lades via et magnetisk feste på siden av brettet, er det ganske tydelig at de med denne enheten ønsker å gå etter produktene til et annet kjent fruktselskap. Utseendemessig minner den veldig om Apples iPad Pro 11”. Til deres forsvar er det et litt begrenset antall måter man kan designe en firkantet plate som skal ha en skjerm som dekker mest mulig av den.

MatePad Pro med Wi-Fi og får en veiledende utsalgspris på henholdsvis 5990 kr og 6499 kr og vil være i butikkene fra slutten av april. Utgaven med 5G kommer i slutten av juli og vil ligge på 7999 kr.

Ny MateBook X Pro

De viste også frem en ny utgave av deres MateBook X Pro. Denne gangen med 10. generasjons Intel i5- og i7-prosessorer, 16 GB minne og en romslig disk på 512 GB eller 1 TB. Den har genetikken til sine forgjengere og kommer med en helt minimal ramme rundt skjermen, og er av en byggekvalitet man vil forvente av et flaggskip. I tillegg til de klassiske fargene “Mystic Silver” og “Space Grey” kommer den nå også med en frekk grønnfarge de kaller “Emerald Green.”

Maskinen vil være tilgjengelig i Norge fra slutten av mai. Toppmodellen kommer til å ligge rett under 20 000 kr.

JuleProX 21.-24. desember 2020

Endelig er ventetiden igjen over. Vi ønsker velkommen til nok et år med vår storslåtte julenøtteknekkekonkurranse. Vi ser frem til en adventstid sammen med våre entusiastiske nøtteknekkere!