Standarden med toskjermsløsning blir nå utfordret av både infomrasjons- kontor og produksjonsarbeidere - vel som gamere. Vi har tatt problemstillingen i nærsyn

I nær et tiår har filosofien om toskjermsløsninger for informasjonsarbeidere vært dominerende. Klarer store, kurvede, overflater å overbevise?

Takk til Philips for fremskaffelse av produkteksemplar

Design

Philips 349p markedsføres under kategorien “buet ultra-bred skjerm”, et begrep vi ser benyttet også av Philips selv på produktets nettside. Med en 34- tommers skjermoverflate med 3440 x 1440 piksler (WQHD) og 21:9 skjermrate, er dette noe vi i ITproX redaksjonen vil beskrive som marginalt bredere enn tradisjonelle 16:9 monitorer. Sett i lys av deres egen 439P skjerm med 32:10 ratio betegnes som “SuperWide kurvet” kan begrepene om hva som egentlig er widescreen bli en noe kompleks vitenskap.

Tilbake til skjermen som er på testbenken er dette en skjerm med meget smale kanter på enhetens to sider samt topp. Det er noe mer gods mot undersiden, uten at dette oppleves som sjenerende. Et designelement som derimot havner på elsk-hat listen er den opplyste Philips-logoen som kan justeres av- og på med fire forskjellige lysstyrker (fra 0 til 4). Vi lot den forbli påslått med laveste verdi. Frustrert? Vi liker den ganske godt for å være ærlig.

Helt nedsenket blir kabelføring skjult – Foto: Philips

Foten som følger med er en todelt greie hvor selve søylen som representerer foten har en åpning i seg for kabelgjennomføring.Skjermen kan samtidig justeres i tre retninger hvor høyde (18 cemtimeter), vridning (-170/170 grader) og tilt/vinkel (-5/20 grader) samlet gir en enorm fleksibilitet for bruk og plassering.

Ekstern strømforsyning, Power-delivery USB

Hvorvidt det er en smart avgjørelse eller ei må vurderes opp mot miljøhensyn og hvor servicevennlig produktet er, men ha det på det rene at vi foretrekker integrerte strømforsynininger. 349P på sin side har en ekstern Switch Mode Powersupply (SMPS). Strømforsyningen har en rimelig størrelse, men er heldigvis tynn nok til å kunne festes i stroppene som henger under mange nyere arbeidspulter. Maks effektleveranse er 19.5 volt, 9.23 ampere – eller 180 watt om du vil. Av disse er det viktig å ha i mente at 65 watt er disponibelt til USB-C docking, men mer om det senere.

Det mest nødvendige. men ingen RJ-45 – Faksimile: Philips

På skjermens bakside finner vi en fem-veis joystick for meny samt montering for den medfølgende foten, eller et VESA 100×100 mm feste. Fra venstre mot høyre sett fra baksiden finner vi HDMI, DisplayPort og USB-C tilkopling for bildemottak. Verd å nevne er at USB-C porten fungerer også som en dockingstasjon for lyd, bilde og data. Videre finnes det tre USB 3.0 tilkoplinger hvorav én har power støtte for power delivery. Ikke utradisjonelt finner vi også to 3,5 mm minijack inn- og utganger for lyd, og til sist, strøminntak.

Hva med webkamera?

Samhandlingsløsninger som Slack og Teams utgjør en stadig større del av hverdagen for mange arbeidere. At det ikke finnes noen integrert kamera er noe vi ikke savner stort i denne skjermen ettersom vårt Logitech Brio får utmerket plass på topp – selv med så smale kanter.

Skulle vi ønsket noe mer i designet for dette produktet, ville det vært et integrert pop-up webkamera med Windows-Hello støtte, samt enda flere USB innganger, eller RJ45 tilkopling

Oppsett

Vårt testoppsett benytter to separate signalinnganger, hvor vi har en Surface Book tilkoplet dockingstasjon via HDMI inngang, samt en Surface Book 2 tilkoplet direkte til USB-C porten med strømleveranse fra skjerm.

Sistnevnte benytter også en USB til ethernet adapter for kablet dockingopplevelse. De to øvrige USB tilkoplingen benyttes til Logitech Brio samt en USB-C kabel for tilkopling av tredjepartsenheter og USB-C SSD disker.

Philips SmartControl – Faksimile: ITproX.no

Vi installerte også applikasjonen Philips SmartControl som lot oss ha muligheten til å justere skjermrotasjon, språk og fargeprofiler. Relativt tamt, men som en bonus er det en grei måte å finne produksjonsdato og serienummer ved behov.

Funksjonalitet

USB-C docking og multi-input er to av de tekniske funksjonene Philips vektlegger tungt ved sin 349P og med dette de to elementene vi har sett tettere i sømmene i vår test.

Alt ved utpakking fant vi fort behovet for å finne frem en USB til Ethernet dongle for å kunne benytte dette som en komplett kablet dockingstasjon. Philips 349P leveres nemlig ikke med hverken integrert ethernet eller nettversksadapter. I seg selv ikke et problem da slike overganger koster rundt hundredelappen om man leter rett, men det er likevel en liten festbrems for en komplett dockingopplevelse.

De mest nødvendlige tilkoplingene for en informasjonsarbeider – Foto: Philips

Da vi koplet opp vår Surface Book 2 for å prøve ut den ultimate docking-opplevelsen la vi også merke til en annen detalj som ikke kommer klart frem; dersom du setter maskinen i hvilemodus, gjør skjermen det samme. Når skjermen er i hvilemodus lader ikke maskinen. Noen runder i menyen aktiverte vi så det Philips har navngitt “USB Standby Mode” og med ett lades maskinen selv når skjermen er i sleep mode.

Power delivery: 65 watt

Verd å nevne er at 349P kun har 65 watt strømleveranse dedikert for tilkoplet utstyr. Det betyr at vår Surface Book 2 vil få om trent 40 watt for lite ved full belastning. Andre maskiner som Dell Lattitude 7400 og Surface Pro 7 vil derimot ikke ha noe problem, da 65 watt er rikelig for disse enhetene. For vårt vedkommende løste dette seg ved å justere ned strømprofilen til maskinen. Med dette ble det aldri noe behov for å hente ekstra energi fra batteriet under enten spill eller kjøring av grafikkintensive applikasjoner. Nødløsningen ville vært å kople til den medfølgende laderen til maskinen og kun benytte USB-C tilkoplingen som docking og ikke strømforsyning. Kjedelig men på ingen måte krise.

Bilde-i-bilde, bilde-og-bilde

Med større skjermer har også fleksibiliteten til hva de kan benyttes til økt.Man skal ikke skru tiden så alt for langt tilbake da en ny 24- tommer ikke erstattet den eksisterende 17- tommeren, den fikk nytt formål i form av overvåkning eller annen signalinnput.

Med støtte for bilde-i-bilde samt bilde-og-bilde har 349P et markedsrom som vil kunne tjene godt innen logging, overvåkning samt i scenarioer som offshore og helse, hvor dedikerte maskiner ofte står med egne skjermer som sjeldent eller aldri blir brukt.

Bilde-i-bilde med samme kilde. Hvorfor? Fordi vi kan! – Foto: Alexander Solaat Rødland, ITproX.no

Det interessante med disse modusene, er at det finnes ingen måte å kombinere USB-C og HDMI som signalkilde. USB-C og DisplayPort – no worries. DisplayPort og HDMI – jada. USB-C og HDMI? Nah. Såfremt dette ikke er en problemstilling som er umulig å fravike er dette mest av alt en kuriositet, og vi kunne med enkelhet ha byttet over fra miniDP til HDMI til en miniDP til DP. Det vi likevel fant mest facinerende var det faktum at du kunne bruke hovedkilden som PIP/PAP kilde. Altså, hvis du ville ha USB-C som hovedkilde, så er det ingen hinder for at du kan ha det samme innholdet i et mindre vindu oppe i hjørnet. Det må finnes noen kretative sjeler som finner bruksområdet vi i redaksjonen ikke kan se.

Integrerte høyttalere

De integrerte høyttalerne fungerer mest som en nødløsning dersom det ikke finnes andre lydkilder tilgjengelig. For all del, det fungerer helt fint til ordinært bruk, men vi endte opp med å benytte hodetelefoner for musikkavspilling. Tross alt, det finnes ingen integrert mikrofon, så en fullverdig og komplett samhandlingsløsning er det ikke.

I bruk

Et av de viktiste aspektene ved testen er hvorvidt en énskjermsløsning kan utkonkurrere en toskjerms innenfor gitte prisrammer to ordinære tjuefiretommere ville kostet. Innenfor denne rammen opplever vi at den ikke bare tilfredsstiller, men også overgår våre forventninger. Selv om det er noe mindre bredde enn 2×24- tommer, er det likevel en mer sømmløs opplevelse hvor AERO Snap i Windows kommer til sin fulle rett. To, tre eller fire samtidige vinduer lar seg gjøre, men dette avhengiger sterkt av innhold i de nevnte applikasjonene.

For vårt vedkommende har oversikt over E-post, samhandlingstjenester vært bedre, og da med halvparten av skjermen til rådighet for produktivitetsapplikasjonen. Benytter du en bærbar PC og ikke en stasjonær, vil skjermen på denne kunne være en avlastning for andre applikasjoner også.

Vedrørende bildekvalitet er dette upåklagelig til formålet hvor informasjonsarbeider er målgruppen.Mens stadig flere operativsystem har fått sine egne nattmoduser har fargejusteringer for å redusere belastning for øyner i svak belysning fått en rendudant løsning da 349P også lar deg aktivere blåfilter i menyen dersom du foretrekker dette.

For en bedre brukeropplevelse skulle vi gjerne sett flere (og ikke minst lettere tilgjengelige) USB porter, samt integrert mikrofon og kamera for en komplett samhandlingsløsning. Integrert ethernetkontakt er noe vi ønsker velkommen, men vi trekker ikke for dette da en USB dongle løser floken helt uten problemer. Det vil si, hadde vi bare hatt en USB port eller tre ekstra.

Konklusjon

At fremtiden vil favorisere én bred fremfor flere mindre skjermer er vi i redaksjonen rimelig sikker på. På vei dit er det derimot noen mindre detaljer som gjerne trengs å løses, som integrasjon av samhandlingsløsninger, nettverksforbindelse samt økt effektoverføring for strømleveranse til mer energihungrige enheter.

For de som har lest hele teksten over, vil man også legge merke til fravær av egen tilkopling for video-utgang, noe som ville vært veldig spennende for en eventuell multi-ultrawide skjermkonfigurasjon uten bruk av eksterne dockingstasjoner.

At Philips 349P er et gunstig kjøp for et allaround bruk er hevet over enhver tvil, og den gjør det med en simplisitet og design som gjør av vi varmt kan anbefale denne modellen i det nåværende markedet.

Vår vurdering

85 / 100 poeng
Design

90%

Oppsett

75%

Funksjonalitet

85%

I bruk

90%