Skyløsningene til Microsoft og Google angripes som aldri før

Antall trusler via e-post har økt kraftig på ett år og det er spesielt skyløsninger som Office 365, OneDrive, Gmail og Google Drive som blir angrepet. Det kommer frem i en fersk rapport fra IT-sikkerhetsselskapet Trend Micro.

Dagligdagse arbeidsoppgaver som e-post, tekstbehandling, regneark, presentasjonsverktøy og datalagring blir i økende grad flyttet over til skyen. Til blant annet Microsoft og Google sine skytjenester. Det har hackerne blitt oppmerksomme på.

Blokkert over 47 milliarder trusler via e-post
I løpet av det siste året har Trend Micro blokkert over 47 milliarder trusler via e-post. Det tilsvarer en økning på hele 14 prosent. I et selskap med 10.000 Office 365-brukere, slapp nesten 85.000 kritiske trusler gjennom via e-post.

Og det på kun ett år. Det fremkommer i en fersk analyse av alle e-posttruslene IT-sikkerhetsselskapet Trend Micro registrerte i 2019.

Millioner av høyrisikotrusler blir ikke stoppet
Av de i overkant av 47 milliarder truslene som Trend Micro blokkerte, var 12,7 millioner såkalte høyrisikotrusler som slapp gjennom sikkerhetsfiltrene til de populære skytjenestene fra Microsoft og Google.

Skytjenester som Office 365, OneDrive for Business, SharePoint Online, Gmail og Google Drive. De ondsinnede e-postene ble avslørt og blokkert av Trend Micro sine sikkerhetsløsninger for skytjenester.

Av de 12,7 millioner truslene, var 11,3 millioner phishing-e-poster, 965.000 inneholdt skadelig programvare og 385.700 var direktørsvindel.

05c60474-f2f7-4160-a8ab-f7fda6ad6b3b.jpg

– Tallene viser klart og tydelig at det ikke er nok med ett sikkerhetslag når man tar i bruk skytjenester. Flere lag må på plass, slik at hvis trusler kommer seg igjennom det første laget, bør de kunne fanges opp av det neste, forklarer kommunikasjonssjef i Trend Micro Norge, Karianne Myrvold

Nesten 300 prosent økning i direktørsvindel på ett år
Ifølge amerikanske myndigheter, kostet direktørsvindel amerikanske selskaper over 11 milliarder kroner bare i 2019. Det utgjorde halvparten av det økonomiske tapet knyttet til cyberkriminalitet.

Kunstig intelligens avslører svindel
I 2019 registrerte Trend Micro nesten 400.000 forsøk på direktørsvindel over hele verden. Det tilsvarer en økning på hele 271 prosent fra året før. Analyser fra Trend Micro kan også avsløre at bruk av kunstig intelligens og maskinlæring avslørte 21 prosent av direktørsvindelene. I 2018 var andelen på kun 7 prosent.

Norge i verdenstoppen for direktørsvindel
Norge har i flere år ligget i verdenstoppen når det kommer til direktørsvindel. Globalt havnet Norge på 15. plass i 2019 og det er lite som tyder på at denne formen for svindel vil avta med det første.

Sannsynligheten er derimot stor for at denne formen for svindel vil øke i takt med koronakrisen. Vi har allerede sett eksempler her til lands, hvor koronaviruset har blitt brukt til direktørsvindel.

Test: Google Nest Audio

Det har gått noen år siden vi først så Google sin først smarthøyttaler med taleassisten og nå har oppfølgeren til den populære Google Home høyttaleren kommet.

Netgear business PoE+ switcher

Et par av oss i redaksjonen satt en dag og snakket om nettverksutstyr og vi kom inn på switcher. Switcher er jo liksom noe man aldri tenker så mye på, fordi de bare er...