Rekordhøy svindeltrafikk: Kriminelle utnytter koronakrisen til sin fordel

Rekordhøy svindeltrafikk: Kriminelle utnytter koronakrisen til sin fordel

Koronakrisen har snudd opp ned på den norske befolkningens hverdag – med nye, uforutsigbare utfordringer og behov. Det vil kriminelle utnytte til sin fordel og forsøke å påvirke oss i en allerede sårbar situasjon. Her finner du informasjon om hvilke svindeltyper du kan bli utsatt for og hva du må tenke på for å holde deg trygg.

I en pressemelding deler Telenor sin bekymring over økningen i svindelforsøk i kjølvannet av COVID-19 pandemien som raser.

Kriminelle utnytter digitaliseringen av samfunnet til egen fordel, også i en pandemi-situasjon slik den vi er i nå. Koronakrisen skaper usikkerhet i samfunnet og vi befinner oss alle i en sårbar situasjon hvor vi lettere kan la oss påvirke. Det kan svindlerne utnytte til sin fordel, sier Hanne Tangen Nilsen, sikkerhetsdirektør i Telenor Norge.

Telenor har registrert en markant økning i svindelanrop den siste tiden. Til sammenligning sperret Telenor over tre ganger så mange svindelanrop i uke 12 som i uke 8. I tillegg ble det registrert over elleve ganger flere spoofing-anrop i uke 12 sammenlignet med uke 8. Spoofing innebærer svindelanrop hvor norske telefonnumre misbrukes. Ifølge Telenors analyser er det spesielt numre som starter på 908 og 909 som har blitt utnyttet de siste to ukene.

I disse dager forsøker kriminelle seg også med phishing-svindel. Internasjonalt er det sett e-poster som inneholder et skadelig vedlegg som utgir seg for å inneholde informasjon om koronaviruset. Dette brukes til å spre ransomware, altså et virus som har til formål å presse mottakeren for løsepenger.

Trusselen er høyst reell og derfor kan det være lurt å ta noen forholdsregler. Nedenfor finner du en oversikt over ulike svindeltyper og hvordan du holder deg trygg.

Kriminelle utnytter digitaliseringen av samfunnet til egen fordel, også i en pandemi-situasjon slik den vi er i nå, sier Hanne Tangen Nilsen, sikkerhetsdirektør i Telenor Norge – Foto: Martin Fjellanger.

Svindelanrop

Hvert år sperrer Telenor Norge flere hundre tusen svindelanrop med sine sikkerhetstiltak. Men det stopper dessverre ikke alt fordi trafikken ankommer Norge på flere måter som Telenor ikke har kontroll over. Telefonsvindel tar som regel tre former:

1. Spoofing

Svindlere kan imitere norske telefonnumre og forsøke å overbevise deg til å dele personlige opplysninger og kortdetaljer.

2. Microsoft-svindel

Svindlerne kan utgi seg for å være en seriøs aktør, eksempelvis Microsoft. Ved å få tilgang til PC-en din prøver svindleren å få deg til å laste ned skadevare, betale for virusprogrammer du ikke trenger – og få tak i både kortnummer og innloggingsdetaljer til for eksempel nettbank.

3. Wangiri

Du kan bli oppringt fra et ukjent telefonnummer, ofte fra utlandet, som bare lar det ringe én eller et par ganger før det blir stille. Når du ringer opp igjen, belaster de deg for dyre summer.

Phishing

Phishing er en betegnelse på digital snoking eller fisking etter sensitiv informasjon, som passord eller kredittkortnummer. De fleste av disse digitale angrepene startet med en e-post. En vanlig framgangsmåte er at en person sender deg en e-post og utgir seg for å være fra for eksempel en kjent bank, nettbutikk eller en strømmetjeneste. Phishing kan også forekomme i form av SMS. Da sender svindlerne et stort antall en direkte SMS og utgir seg gjerne som seriøse aktører, eksempelvis din kommune, politiet eller lignende.

Falske nettbutikker

I en undersøkelse utført av Kantar TNS på vegne av Telenor, svarer hele 98 prosent av befolkningen at de handler på nett. Men netthandel innebærer også en viss risiko. Ifølge Virke finnes det fire til fem ganger så mange falske nettbutikker som ekte. Trusselen er med andre ord svært reell. På Forbrukerombudets nettside, er det listet opp mer enn 150 nettbutikker som er kategorisert som useriøse aktører.

Usikre nett

Dersom du kobler deg til et offentlig nettverk, bør du være klar over adferden din på nettet. Du har ikke kjennskap til hvordan nettverket er satt, opp og bør derfor betrakte offentlige nettverk som usikkert. Dersom du er uheldig, kan utenforstående overvåke din kontakt med venner, jobb eller bank. Slike forsøk kan skje uten at du selv merker dem eller oppdager dem.

 

Test: Google Nest Audio

Det har gått noen år siden vi først så Google sin først smarthøyttaler med taleassisten og nå har oppfølgeren til den populære Google Home høyttaleren kommet.

Netgear business PoE+ switcher

Et par av oss i redaksjonen satt en dag og snakket om nettverksutstyr og vi kom inn på switcher. Switcher er jo liksom noe man aldri tenker så mye på, fordi de bare er...