Nordmenn er late når det kommer til IT-sikkerhet

Nordmenn er late når det kommer til IT-sikkerhet

En ny undersøkelse avdekker at vi logger på åpne, usikrede, nettverk uten å blunke. Samtidig går hele 6 av 10 går fra PC-en sin åpen eller «ulåst.» Den norske latskapen utgjør betydelig sikkerhetsrisiko – for privatpersoner, men også for arbeidsplassen.

Undersøkelsen, som er gjennomført av YouGov på vegne av Lenovo Norge, kartlegger nordmenns vaner og holdninger til digital sikkerhet.

Svært mange er nok klar over truslene som følge av at hverdagen blir mer og mer digital. Men det hjelper ikke med «bevissthet» hvis det ikke fører til økt aktsomhet og gode sikkerhetsrutiner

– Øystein Norstrøm, teknolog i Lenovo Norge.

Bruker jobb-PC til private formål

Mange nordmenn får PC og mobil gjennom jobben, noe som igjen gir gode muligheter for å jobbe hjemmefra. Undersøkelsen avdekker imidlertid at mange av oss benytter jobb-PC til private formål.

Hele 50 prosent av de med jobb-PC sier de har logget på sin private e-postkonto. 31 prosent har benyttet jobb-PC-en til å bestille private reiser og 37 prosent har brukt PC-en til netthandel.

Det øker risikoen for angrep og setter norske virksomheter spesielt i fare for hackerangrep og andre digitale trusler, mener Nordstrøm:

Vi vet at de fleste angrep skjer via phishing på e-post eller via netthandel med usikre mellomledd. Privat bruk betyr i realiteten at allerede pressede IT-ansvarlige får dobbelt opp med å sikre systemene for angrep.

Skadlige handlinger trenger ikke å se så kompleks ut. Det holder med et webkamera

Sikkerhetstiltak må være brukertilpasset

I undersøkelsen kommer det frem at menn er mest uforsiktige: Flere menn bruker jobb-PC til private formål enn kvinner, og flere menn enn kvinner har opplevd å få virus etter å ha lastet ned noe fra internett.

Når det kommer til å dekke til kameraet på PC-en, svarer imidlertid like mange menn som kvinner at dette er noe de ikke gjør: Flere enn 6 av 10 (65 prosent) dekker ikke til kameraet når det ikke er i bruk.

Norstrøm mener virksomhetene i stor grad kan tilrettelegge for at de ansatte arbeider sikkerr:
Sikkerhetstiltak må være brukertilpasset. I en hektisk hverdag er det få arbeidstakere som går rundt og tenker på cyberangrep eller hacking. En virksomhet kan for eksempel velge PC-er med innebygget kameralukker som kan skyves over linsen når kameraet ikke er i bruk. Eller maskiner som automatisk scanner åpne nettverk slik at man reduserer pålogging på usikre nettverk. Da er mye gjort, forklarer han.

Fem tips

Små grep kan utgjøre store forskjeller når det kommer til IT-sikkerhet. Nedenfor deler Øystein Norstrøm i Lenovo fem tips som enhver hjemmekontorist burde gjøre seg kjent med:

  1. Vær bevisst på hvilke nettsider du besøker dersom du bruker PC-en til private formål.
  2. Gjør det til en rutine å alltid låse PC-en når du er ferdig med arbeidet. På mange nye PC-er kan man bruke fingeravtrykksleser eller ansiktsgjenkjenning for å logge på.
  3. Vis aktsomhet dersom du logger på nettverk utenfor kontoret. Usikre nettverk øker risikoen for at sensitive data blir stjålet eller skadelig programvare installeres på maskinen.
  4. Ta en gjennomgang på passordene dine på ulike tjenester – er de veldig like? I så fall bør de endres. Passord må skiftes regelmessig og husk å holde stor «sosial avstand» selv på passordene dine.
  5. Dekk til kameraet når det ikke er i bruk. Vi bruker videokonferanseløsninger i mye større grad enn tidligere, og for å hindre at uvedkommende får tilgang er det en enkel løsning å dekke til kameraet mellom møtene.

Produkttest: Sonos Roam

Mest kjent for sine stasjonære- premium produkter har Sonos nå utvidet sin bærbare portefølje med en ultraportabel høyttaler. Klarer de å gjenta suksessen fra Move med deres nye Roam?

Nyhetsdryss fra Microsoft Ignite 2021

Over 150.000 teknologiinteresserte fulgte med da Microsoft Ignite gikk av stabelen denne uka. Microsoft presenterte en rekke nyheter som skal bistå virksomheter med å lettere tilpasse seg den digitale transformasjonen verdenssamfunnet befinner seg...