Produkttest: Fitbit Charge 4

Nye Fitbit Charge 4 med integrert GPS - foto: Fitbit

Fitbit har kanskje ikke oppdatert utseende på sin nyeste Charge, men det er innsiden som teller, som de sier og der har det skjedd ting. Det amerikanske selskapet ble kjøpt av Google for 2,1 milliarder dollar i fjor og etterhvert vil vi kanskje se resultater av dette, men foreløpig er dette en Fitbit fullt og […]

Fitbit har kanskje ikke oppdatert utseende på sin nyeste Charge, men det er innsiden som teller, som de sier og der har det skjedd ting. Det amerikanske selskapet ble kjøpt av Google for 2,1 milliarder dollar i fjor og etterhvert vil vi kanskje se resultater av dette, men foreløpig er dette en Fitbit fullt og helt. Med innebygget GPS og forbedret søvnmåling har vi gledet oss til å prøve denne. De foreløpige tilbakemeldingene har vært gode, og vi skal ikke legge skjul på at forventningene var på topp.

Er det en Charge 3? Nei … Det er en 4 – Foto: fitbit.com

Tren, analyser, forbedre og gjenta

Statistikk har blitt en stadig større del av mosjon, og nå er det nesten slik at man ikke har trent om man ikke kan se det i en app et eller annet sted. Samtidig er det mange rimelige og gode aktivitetsarmbånd tilgjengelig, og midt i gruppen av middels prisede armbånd finner vi Fitbits Charge 4.

Du har ikke gått på tur uten bevis – Foto: ITproX.no

Fitbits app er faktisk veldig bra, men for oss trekker det ned at man må betale for premium utgaven om man vil ha full uttelling. Verd å nevne er at du får 90 dager Fitbit Premium gratis til utprøving. Oppsettet av klokken er meget enkelt og vi syns vi får en enklere og bedre opplevelse her, enn f.eks. hos konkurrenter fra Garmin.

God app med COVID-19 app i disse Coronatider – Foto: Fitbit.com

Design

Design er alltid vanskelig. Som Jean-Paul Sartre sa engang: «Jeg har mer enn en gang dristet meg til å tenke at skjønnhet bare er et spørsmål om smak». Og her er det viktig å få frem at dette er min personlige mening. Redaksjonen syns ikke denne er spesielt spennende, men mange vil nok sette pris på at den ikke er stor og klumpete. Men, når alt kommer til alt, så er det vel neppe viktig. Funksjon først, ikke sant? Den er liten og lett (35.8mm x 22.7mm x 12.5mm), og det er enkelt å skifte ut klokkereimen med noe som passer smak og humør.

Funksjoner

En kort kommentar til oppsettet. Takk og pris for folk som vet hva de driver med. I haugen av dårlige apper til dingser så kommer Fitbit som en helt med en app som er enkel å sette opp, intuitiv og solid. Klapp på skulderen til dere.

Svart/hvitt skjermen har ikke forandret seg fra Charge 3. Den er liten og kompakt, noe som kan være positivt for noen og mindre positivt for andre og den var relativt greit synlig i de fleste lysforholdene vi utsatte den for, men litt svak i direkte sollys. Den kontrolleres ved berøring av skjermen og en liten grop på siden fungerer som en trykkfølsom knapp. Dette fungerer stort sett greit, men den lagger litt innimellom og vi måtte ofte swipe to ganger for å bla mellom funksjoner.

Men, la det ikke være tvil. Når vi snakker om funksjonalitet så kommer Fitbit til sin rett. Den gjør det vi forventer av et aktivitetsarmbånd, og den gjør det bra. Det at de har fått plass til GPS i Charge 4 er noe vi virkelig har ønsket oss og denne skuffer heller ikke. Den er presis og når vi kjørte samme løypen flere dager på rad, fikk vi konsistente data. Men, som hos alle konkurrenter, så går GPSen på bekostning av batterikapasitet.

Fitbit oppgir 7 dagers (maksimal, men lite sannsynlig batterilevetid), men man kan se bort ifra dette om man bruker GPS. Vi fant fort ut at det var lurt å sørge for å slå av GPS etter vi hadde hatt en treningsøkt. Charge 4 lagrer steg, kalorier brent og andre data i 30 dager og mer detaljert aktivitet i 7, men appen tar vare på eldre data slik at du enkelt kan se trender tilbake i tid. Den optiske sensoren måler pulsen din hvert femte sekund og øker til hvert sekund når man trener.

Nyttig app – Foto: ITproX.no

Den kan måle 20 forskjellige aktiviteter og man kan ha opptil 6 snarveier på klokka. Så om du er en av de som driver med 7, eller flere aktiviteter til stadighet, så kan det blir litt slitsomt å drive å bytte. Vi våger likevel å påstå at det holder for flertallet. Man kan også bare sette på en treningsøkt om man ikke finner sin aktivitet.

Appen fungerer meget bra, og selv om man velger å ikke bruke premium, så har man det meste man kan ønske seg inkludert. Fitbit Premium-innhold inkluderer guidede programmer som hjelper deg med å utvikle sunnere vaner (for eksempel å sove bedre eller slutte med sukker), pluss utfordringer, treningsøkter og mindfulness-øvelser.

En annen nyttig funksjon som vi nesten krever av et aktivitetsbånd er å styre Spotify. Dette fungerer helt greit.

Men hvordan fungerer den egentlig?

Og her kommer vi til essensen. For hva er dette egentlig? Det er et aktivitetsarmbånd. Ikke en smartklokke, ikke et smykke, men rett og slett en liten dings som skal hjelpe deg å komme i/holde deg i form. Og her er Charge rett og slett i særklasse. Ja, vi vil faktisk driste meg til å komme med følgende påstand: Du får, per i dag, ikke et bedre aktivitetsarmbånd i denne prisklassen.

Vi har testet denne på kortere løpeturer, noen turer i skog og mark, og også med tanke på søvn, puls og annet. Søvnmålingen er svært god, og den ble bedre og bedre etterhvert som vi brukte den. Men det trekker ned at man må ha Fitbit Premium abonnement for å få tilgang til mer avanserte funksjoner som puls og oksygenmetning i blodet.

En annen ting som irriterte oss kraftig var at laderen nok en gang er endret, slik at vår Charge 3 lader ikke kunne brukes. Dette syns vi er ille, og vi forstår ikke helt hva Fitbit tenker her.

Konklusjon

La det ikke være noe tvil. Fitbit Charge 4 er et meget bra aktivitetsarmbånd. Ja, vi vil faktisk påstå at man ikke finner noe bedre i samme prisklasse. Men det er en uting at de endrer lader for hver versjon, og det syns jeg jaggu de skal slutte med.

Vår vurdering

85 / 100 poeng
Design

85%

App

90%

Funksjon

90%