Det har gått noen år siden vi først så Google sin først smarthøyttaler med taleassisten og nå har oppfølgeren til den populære Google Home høyttaleren kommet.

Google har lansert flere produkter i september, men bare deres nye smarthøyttaler Nest Audio kommer hit til Norge. Det er ca. 4 år siden vi så Google Home for første gang og åpnet opp en ny verden for mange.
Vi ønsker å takke Google for tilsendte testeksemplar.

Design

Bilde: Google

Se, jeg har fått meg en liten og søt pute, er litt den følelsen jeg fikk når jeg pakket opp esken. Google Nest Audio er vel det man kan kalle nøytral når det gjelder utseende. Den ligner liksom en pute, eller digert såpestykke. Avlang med avrunede kanter. Rett og slett pent og anonymt design som er lett å blende inn i et hjem. Den måler 17,5cm i høyden, 12,4cm i bredden og 7,8cm i dybden.

Den er altså relativt liten, men personlig liker jeg utseende godt. Den er trukket i det samme stoffmaterialet som vi kjenner fra Nest Mini, men her er altså hele enheten trukket i dette stoffet, med unntak av bunnen som har en gummisokkel.  Den fås i beige og mørke grå her i Norge og høyttaleren er laget i 70% resirkulert plast. Det er gledelig med tanke på miljøet.

Bilde: Google

I fronten, godt gjemt under frontstoffet, finner vi tre berøringsknapper som styrer volum og play/pause. Bak, er det èn eneste knapp og den slår av mikrofonen. I følge Google er dette en fysisk koblet bryter, slik at mikrofonen rett og slett blir fysisk koblet ut dersom man ønsker dette.

Og som vi kjenner fra andre Google-enheter, sitter det fire lys på midten av høyttaleren og de kan vise volumnivå, varsle når mikrofonen er på/aktiv og så vil de lyse oransje hvis man slår av mikrofonen.

Det finnes ingen fysiske innganger for tilkobling av andre enheter, men Nest Audio støtter både 802.11b/g/n/ac (2.4 GHz/5 GHz) Wi-Fi og bluetooth 5.0. Det før altså være enkelt å koble til en moderne mobil eller nettbrett enten via Google Home og Chromecast eller direkte via Bluetooth. Merk at sammenkobling til Bluetooth må aktiveres i Google Home så den blir synlig for andre enheter.

Oppsett

I kjent Google-stil er også Nest Audio utrolig enkel å sette opp. Har du Google Home appen installert fra før, skal den dukke opp i toppen som ny enhet etter at den er plugget i. Derfra velger man rom og tjenester og så er det oppe og går. Hvis dette er din første smarthøyttaler fra Google, så er det like lett å opprette et smarthjem i appen.

Bilde: ITproX.no
Bilde: ITproX.no

I bruk

Google sine smarthøyttalere er jo kjent for å være enkle i bruk. Dog skal det sies at hvis man bruker taleassistenten på norsk, så kan man til tider bli så irritert at man får lyst til å kaste hele enheten i veggen. Stadig møter vi på ting Google ikke skjønner på norsk, slik at man til en viss grad må lære seg hva som fungerer. Det skal sies at dette har blitt bedre med tiden, men fortsatt henger norsk språk etter her. Det har i og for seg ikke noe med Nest Audio alene å gjøre, men synes likevel det er verd å nevne.

Bilde: Google

Ellers bruker vi både Nest Mini og Nest Hub i boligen fra før til både styring av lys, tv og info-oppslag og Nest Audio er sånn sett et perfekt supplement. Nest Mini fungerer bra til ren talestyring, men til musikk er det rett og slett ikke brukenes. Her er Nest Audio langt bedre, selv om vi ikke snakker om noe man sitter og lytter til. Mer om det straks.

Har man flere smarthøyttalere med Google sin taleassistent, kan man bruke Google Duo til å ringe enhetene. Praktisk hvis f-eks hvert barnerom kan ringes fra mobil eller en enhet i stua. Kringkast er også en kjekk funksjon hvor man rett og slett ber en enhet å kringkaste en melding som deretter blir sent til de andre enhetene. F.eks. Ok Google:, kringkast, middagen er klar. Lyden til tale er svært god på Nest Audio og med Googles nye Media EQ, så justeres lyden automatisk etter hva man lytter til, enten musikk eller tale.

Lyd

Bilde: Google

Ifølge Google, har Nest Audio 75 prosent høyere volumkapasitet og 50 prosent sterkere bass enn forgjengeren Google Home. Om dette er tilfelle får vi bare tro Google på, men vi må ta dette for hva det er, en liten smarthøyttaler til ca. 1000kr. Og siden det er en liten smarthøyttaler, med et 19mm element og et 75mm element, så er det allerede her begrenset hvor mye lyd og hvor mye bass man kan få ut av en slik høyttaler. Når det er sagt, så har Google utviklet noe de kaller Media EQ og Ambient IQ.
Media EQ-funksjonen gjør at Nest Audio automatisk justerer seg etter hva du lytter til, enten det er musikk eller et svar fra Google Assistent.
Ambient IQ lar Nest Audio også justere volumet basert på bakgrunnsstøyen i hjemmet, slik at du kan høre værmeldingen til tross for at oppvaskmaskinen bråker.

Og for all del, ved lavt til middels volum låter den ganske bra og med fyldig bass, men bassen flater ut så fort man skrur opp lyden særlig over 60-70%. Klangbalansen er også relativt bra og for mange vil nok denne lydkarakteristikken være slik man liker det.

Vi har også prøvd denne i ulike rom og det er helt klart at den passer bedre til små rom, nær en bakvegg enn i en stue. På hjemmekontoret, plassert på skrivebordet er det mer enn nok lyd og siden den da står kun 60-80cm fra hodet så er også lydvolumet såpass lavt at lyden er fyldig og fin.

Bilde: Google

Men i stua makter den rett og slett ikke å fylle rommet med tilfredsstillende volum og skrur man opp lyden så det er ganske høyt, er bassen omtrent fraværende. Ikke så rart med tanke på hvor små elementer som tross alt sitter her. Men igjen, dette er en smarthøyttaler til 1000kr. Kan man da forvente veldig mye mer? Jeg føler derfor Google sin reklame for at man nærmest kan sitte og lytte til denne og fylle rommet med kraftfull lyd, må tas med en klype salt. Det spørs rett og slett på rommet og lydvolumet.

Bilde: ITproX.no

Størrelsesmessig er den omtrent like høy og bred som Sonos One. Sonos One spiller en god del bedre enn Nest Audio og man kan også installere Google Assistent på den og man vil da få et langt bedre produkt lydmessig. Men, i skrivene stund koster også Sonos One 2295kr, og man kan da få to Nest Audio og et stor pizza for prisen av Sonos One. Hva som er best, får bli opp til hver enkelt å avgjøre 🙂

Nest Audio er utstyrt med 3 mikrofoner og det virker bedre enn før og i testperioden så merker vi at den hører oss lettere og med mindre feil enn Nest Mini og Nest Hub. Som ren assistent er også lyden svært tilfredsstillende.

Konklusjon

Google Nest Audio gjør mye bra og på alle punkter en forbedring fra forgjengeren. Lyden er bedre og mer kraftfull og særlig til tale er lyden svært god.
Spiller man musikk, så gjør den seg best i mindre rom og på moderate lydnivåer for at den skal spille bra, men bassen forsvinner så fort man prøve å fylle en stue med lyd.

Men igjen, jeg ønsker ikke å bedømme denne smarthøyttaleren som en ren høyttaler som skal gjengi best mulig lyd, fordi det egentlig er en taleassistent som kan spille musikk. Prisen på ca. 1000kr gjør også sitt til at man rett og slett må ta dette for hva det er og karakteren er gitt ut i fra det.
Har du Google sitt system fra før, vil Nest Audio være et godt tilskudd for flere rom og ønsker du stereolyd til moderate lydnivåer, kan du få et akseptabelt resultat for ca. 2000kr. Den er vanskelig å slå.

Jeg tror mange vil like lyden og spiller du moderat så er lyden både nokså balansert og fyldig. I tillegg har du Google sin assistent som kan hjelpe deg med så mangt og har du andre enheter som styrer lys osv. i heimen, er det stor sannsynlighet for at disse kan kobles til Google og dermed lar deg styret dette fra Nest Audio. Vi merker også at mikrofonene i Nest Audio fanger opp kommandoer bedre enn tidligere og den responderer nesten alltid på kommandoen «Ok Google».

Alt i alt et godt gjennomført produkt som vi tror vil stå i svært mange hjem etter jul.

Vår vurdering

80 / 100 poeng
Design

90%

Oppsett

90%

I bruk

80%

Lyd

70%