Over halvparten av nordmenn vil handle på Black Friday

Over halvparten av nordmenn vil handle på Black Friday

I en undersøkelse fra betalingsselskapet Nets kommer det frem at over halvparten av nordmenn planlegger å handle på Black Friday 2020.

Da vi nordmenn gjerne har et litt mer avslappet forhold til Black Friday enn andre steder i verden, skal ingen nekte for at vi som mange andre liker å spare penger omtrent like mye som vi liker å bruke dem. Tall fra Virke viser at nordmenn brukte omlag 3,8 milliarder på Black Friday i 2019. Nå er vi ikke langt unna årets Black Friday, Week eller Month, alt ettersom.

I en undersøkelse fra betalingsselskapet Nets kommer det frem at over halvparten av nordmenn planlegger å handle på Black Friday 2020. Dette antallet øker fra fjoråret. Tall fra en lignende undersøkelse ført av SIFO viste i fjor at 36% av nordmenn handlet på Black Friday. I år viser tallene for dem som sier de ønsker å handle, 55%.

Mange har fått med seg at det kan være penger å spare på å kjøpe julegaver denne dagen, og de fleste som skal handle julegaver planlegger å kjøpe klær og sko, samt elektronikk og sports- og fritidsutstyr. De som er positive elsker å kunne spare penger, tid – gjøre et kupp og skaffe julegaver tidlig. Det er de yngre under 29 og barnefamilier som er mest positivt innstilt, ellers daler forholdet til dagen litt med alderen. De som er i mot Black Friday viser til at det oppfordres til overkonsum og at det har en negativ effekt på miljøet.

— Ardalan Fadai, handelsanalytikeri Nets.

Fadai forteller videre at butikkene som støtter Black Friday mener omsetningen deres øker på denne dagen. Butikkene gjør seg klar for fest.

Enkelte butikkjeder blåser gjerne det som i utgangspunktet skal være én handledag opp til å strekke seg over en hel måned. Det kan diskuteres om dette viser til litt overtenning hos de aktuelle kjedene, men kan også på en annen side være 2020 passende. Å la Black Friday strekke seg over lengre tid, kan resultere i at et mindre daglig antall besøkende er innom butikkene. Dermed skaper man en mer COVID-19-vennlig periode under Black Friday.

Forhandlerne som ikke ønsker å delta på Black Friday begrunner valget hovedsakelig med at de ikke vil støtte overforbruk.

 

Ardalan Fadai, handelsanalytikeri Nets.

Nyhetsdryss fra Microsoft Ignite 2021

Over 150.000 teknologiinteresserte fulgte med da Microsoft Ignite gikk av stabelen denne uka. Microsoft presenterte en rekke nyheter som skal bistå virksomheter med å lettere tilpasse seg den digitale transformasjonen verdenssamfunnet befinner seg...