Vaksinesvindel forbundet med Covid19 har økt med 400% på det mørke nettet siden desember

Vaksinesvindel forbundet med Covid19 har økt med 400% på det mørke nettet siden desember

11. desember lanserte Check Point Research (CPR) en rapport som viste hvordan en rekke falske koronavirusvaksiner og medisiner ble lagt ut for salg på det mørke nettet. Flere mørke nettleverandører annonserte Covid-19-vaksiner til salgs, med priser fra rundt $ 250. En ny, oppfølgende rapport gjennomført første uken i januar viser at antall annonser for Covid19 […]

11. desember lanserte Check Point Research (CPR) en rapport som viste hvordan en rekke falske koronavirusvaksiner og medisiner ble lagt ut for salg på det mørke nettet. Flere mørke nettleverandører annonserte Covid-19-vaksiner til salgs, med priser fra rundt $ 250. En ny, oppfølgende rapport gjennomført første uken i januar viser at antall annonser for Covid19 vaksiner har steget med 400%.

Prisene på vaksiner har også steget kraftig. I forrige rapport ble det registrert en gjennomsnittspris på $ 250. Nå viser forskningen at leverandører har doblet, eller til og med firedoblet prisene sine, fra $ 500 opp til $ 1000 for en uspesifisert dose. Selgere tilbyr nå også volumsalg av vaksiner, ikke bare enkeltdoser

Det faktum at vaksinene blir tilbudt på det mørke nettet betyr at kjøpere ikke har noen måte å vite om de er ekte. Leverandørene aksepterer som regel bare betalinger i bitcoin, noe som minimerer sjansen for at transaksjoner blir sporet, og ytterligere tvil om ektheten til medisinene.

Det er ingen garantier for at Vaksinen som selges på det mørke nettet er ekte og autentisk, men det er ikke for uten grunn at transport og frakt av vaksiner beskyttes mot for eksempel tyveri.

  • Nils Ove Gamlem, Teknologisjef i Check Point Norge

Til tross for relative lave smittetall i Norge sammenlignet med mange andre land skal vi ikke se bort fra at enkelte faller for fristelsen å forsøke å skaffe seg vaksine raskere enn tilgjengelighet fra helsemyndigheter, fortsetter Gamlem.

Forskningsteamet til CPR rapporterer blant annet følgende:

Da Check Point kommuniserte med en leverandør, tilbød de seg å selge en uspesifisert Covid-19-vaksine for 0,01 BTC (rundt $ 300), og hevdet at det var nødvendig med 14 doser, noe som absolutt ikke samsvarer med den anbefalte dosen av noen av de godkjente vaksinene. Vår første undersøkelse startet i begynnelsen av desember, noe som resulterte i vår forrige rapport som ble publisert 11. desember – rundt den tiden Covid-19-vaksiner ble offisielt tilgjengelig over hele verden. Oppdateringene våre sammenligner informasjonen vi fant da med de nye funnene vi avdekket i løpet av den første uken i januar 2021.

Vi la først merke til at et mørkt nettsøk etter Covid-19-vaksiner gir flere sider med resultater, som utgjør hundrevis av annonser, og viser en samlet økning på 400% siden begynnelsen av desember. Skjermbildet nedenfor viser et enkelt søk som returnerte over 340 annonser, på 34 sider, sammenlignet med bare 8 sider med resultater fra et lignende spørsmål vi kjørte tidlig i desember.

Test: Netgear Orbi Pro SXK80 Wi-Fi 6

Vi avslører med en gang: Fantastisk! Netgear Orbi Pro SXK80 har vært på testbenken og er på mange måter et sett med Orbi RBK852 med noen endringer og tilpasninger mot bedrifter. Endelig har Orbi...

Produktomtale: Philips 288E2A

Det er ingen tvil om at den siste tidens pandemi har brakt nytt fokus på hjemmekontor for de av oss som har den muligheten. Mange av oss har investert i utstyr som ekstra skjem,...