Produkttest: Sonos Roam

Mest kjent for sine stasjonære- premium produkter har Sonos nå utvidet sin bærbare portefølje med en ultraportabel høyttaler. Klarer de å gjenta suksessen fra Move med deres nye Roam?

Med et komplett og fullverdig økosystem, har Sonos klart å bli de-facto standard for modulære smarthøyttalere i privatmarkedet. Med Move tok Sonos et stort steg mot portable lydenheter uten å gå på kompromiss med det eksisterende økosystemet. Med Roam har selskapet laget et produkt designet etter tanken “grab-and-goable”, altså noe som skal være lett å ta med seg i farten, uansett situasjon. Er Sonos fremdeles en garantist for utmerkede produkter, også med deres nye profil?

Takk til Sonos for fremskaffelse av testenhet.

Design

Hovedtrekket til Roam bærer store likhetspreg med de seneste tilskuddene, Arc og Move – ensfarget metalloverflate i front som går over kantene, i hvit eller sort, perforert med små runde hull. Sonos One har lignende design, men perforeringen og mønsteret er mer ovalt og gir et annet preg enn Move, Arc og Roam. Likevel, One er ikke langt unna.

Enhetens bak- og underside er hardplast med fire gummibein for bruk i liggende stilling, mens kortsiden er er i myk gummi for bedre feste i stående posisjon. Det er for øvrig en retningsbestemmelse, da volum- og kontrollstyring er til venstre (sett forfra) i liggende- eller på topp i stående stilling. På enhetens underside er det tilrettelagt for bruk av en egen trådløs lader. Ettersom vår testenhet ikke hadde egen medfølgende trådløs lader, tok vi mot for å teste med en egen magsafe lader ment for iPhone 12. Selv om Roam indikerte at den begynte ladeprosessen, var det ikke tilstrekkelig for å lade batteriet mens den var i bruk, snarere, så gikk batteriprosenten ned. Vi skulle gjerne kunnet sammenlikne med Sonos egen trødløs lader og andre alternative produkter på markedet.

Sonos Roam i sitt rette element – Foto: ITproX

Det er ellers ment å lade enheten med en USB-C tilkopling på baksiden.

Noen vil gjerne si at Roam burde ha en mini Jack tilkopling, men med WiFi systemet som Sonos er kjent for i bakhodet, og muligheten for blåtanntilkopling, er dette en fullverdig brukeropplevelse for produktet. Vi kan liksom ikke trekke i vurderingen av en flett ny elbil for å ikke ha kassett- og CD-spiller i dashbordet. Eller?

Selv om den magnetiske effekten fra vår Magsafe er langt fra optimal, er dette en dette et viktig satsningsområde – og her kommer et viktig poeng. Denne kombinasjonen klarte å erstatte vår Sonos One på nattbordet som vekkerklokkeerstatning. Selv om vi savner fire områder med LED pærer som kan vise klokken, er dette er helt overkommelig kombinasjon, spesielt hvis vi hadde fått med trådløs lader på nattbordet. Kveldsunderholdning med Blåskjermbrødrene, vekkerklokke om morgenen. For en lykke! Uten en USB-C tilkoplet lader vil den også leve opp til “grab-and-goable” visjonen til Sonos. Napp den med fra nattbordet og ta den med inn på hjemmekontoret og la underholdningen fortsette.

Visjonen er bra, det mangler bare medfølgende trådløs lader og LED som viser klokken, og vipps, Roam er et 3-i-1 produkt!

Oppsett og bruk

Som ved andre Sonos produkter blir vi veiledet gjennom førstegangsoppsettet i Sonos- appen. Noen raske sveip over skjermen før vi trykker inn paringsknappen for å høre den berømte Sonos-kjenningsmelodien og du er i mål. Veiviseren hjelper deg også i gang med å pare enheten opp mot eventuelle blåtannenheter.

På enhetens bakside finner du en multifunksjonsknapp som både fungerer som modusbytter (fra WiFi til blåtann) og som strømbryter. En av de mer positive sidene ved Sonos appen er den rike detaljoversikten vi har både i WiFi modus og når vi er tilkoplet med blåtann. Batteristatus, Equalizer – full kontroll! Satt opp i WiFi modus kan den også integreres med stemmeassistenter som Alexa og Google-assistenten.

Selvsagt, på tampen er det også verd å nevne at den selvsagt støtter Apple AirPlay 2 for sømløs integrasjon mot tredjepartstjenester for de som har øvrige produkter fra Apple.

Batteritid? Om lag 10 timer, alt etter bruksmønster  og volum. Heldigvis har den USB-C inngang for ladetilkopling.

Lydkvalitet

La oss bare starte med å si at lyden er bra! Det vil si, relativt mot sin størrelse. Vi kan selvsagt ikke vurdere produkter som Roam opp mot storebror Move og dens konkurrenter. Vi må sammenligne likt med likt, klasse for klasse.

Selv om Roam ikke gir en ruvende lyd over store områder, store rom eller støyende miljøer, er den en ypperlig turkamerat som passer fint på et skrivebord på dagtid eller nattbordet. Produktets lydbilde lever så definitivt opp til Sonos visjon om “grab-and-goable” og klarer dette på en utmerket måte.

Et felt med Troll blir ikke skremt av Roam, men den holdt sauene borte – Foto: ITproX

Med funksjoner som Truplay, loudness og justerbar EQ gir Roam også en rik mulighet for justering og tilpasning av lydbildet uavhengig av sted, miljø og bruksområde. Selv om den har et rikt lydbilde med en overraskende god bass, er det viktig å påpeke at det er begrenset hvor ruvende lydbildet kan bli i større områder.

Med en grei begrensning på toppene opplever vi sjeldent at lydbildet blir vrengt unødvendig hverken ved høye- eller lave frekvenser. Det vi derimot opplever er at Roam struper ytelsen signifikant ved høye volum og hvor den ikke er i stand til å spille av lyden slik den helst ønsker. Selv om vi da får et veldig klippet lydbilde, er dette å foretrekke over skrikende og forvrengt lyd.

Konklusjon

Selv om Sonos er et merkevare med bunnsolid anerkjennelse for både funksjonalitet, bygge- og lydkvalitet, er Sonos Roam trolig det første produktet vi ikke hopper av begeistring for.

Ikke fordi produktet er dårlig, men det er for dyrt mot hvilket potensiale denne plattformen har, og hva som allerede finnes på markedet. At trådløs lading er et tilbehør pålydende 500,- gir oss en følelse av at selskapet ikke har klart å gi produktet en helhetlig profil, da med tanke på flerbruksscenarioer.

Med et lydbilde som passer ypperlig for en liten forsamling eller på kontorpulten er dette et 2-i-1 produkt som leveres alt for begrenset med tanke på mulighetene Sonos allerede gir oss i deres app. Roam er bra, men den kunne vært så mye, mye mer. I hvert fall hvis man tenker JBL Flip 5 og Sony XB23 som begge ligger på rundt tusenlappen, er det for langt opp til Sonos Roam til å gå mann av huset for å gi en ubetinget og helhjertet anbefaling som treffer alle – noe som gjenspeiler seg i karaktersettingen for produktet, som trekkes noe grunnet pris.

Vår vurdering

80 / 100 poeng
Design

95%

Oppsett og bruk

70%

Funksjonalitet

90%

Lydkvalitet

85%