Rimelige ørepropper med god lyd og lang batteritid

Kampen om kundene innenfor sjangere trådløse ørepropper har eksplodert de siste årene og nå sloss også noen av kjempene innen High-end om å lage de beste proppene. Men ulempen med de aller beste, er jo at de koster en god slump penger og ikke alle ønsker eller kan bruke mange tusenlapper på et par ørepropper.

Creative derimot, har laget et par som faktisk låter overraskende godt til prisen, er IPX5 sertifiserte slik at de tåler en vannsprut, Bluetooth 5.0 og har meget lang batteritid og et litt stort, men praktisk ladeetui. Det mangler aktiv støykansellering, men til gjengjeld er den passive isolasjonen rimelig god.

Design

Mange ble overrasket over forgjengeren Creative Outlier Air og dette er altså arvtageren og fått en V2 bak navnet. De ser svært like ut, men fargen er nå i dyp blå og batteritiden har blitt oppgradert slik at man nå kan spille i hele 12 timer per lading og totalt har man 34 timer med bruk inkludert etuiet. Det må sies å være imponerende.

Nytt i V2 er også at de fysiske knappene er erstattet med berøringsknapper og lyden er tunet litt annerledes.

Rundt det berøringsfølsomme feltet er det en lysende ring rundt knappen som lyser enten rødt før det kobler seg til Bluetooth, eller blått når de er koblet til. Etter noen sekunder slukner lyset og lyser heldigvis ikke hele tiden.

Sitter godt
Proppene sitter meget godt i øret og er komfortable å ha på seg, også over tid. Det følger med en god del ulike silikontupper, så sjansen for at man finner noen som passer er stor. Hver propp veier kun 6 gram og etuiet veier 60 gram.

Etuiet er litt stort, men det virker holdbart og ytterdelen kjennes ut til å være laget i aluminium. For å åpne det har de en litt annerledes vri enn de fleste. Istedenfor å lukke opp en lokk slik vi er vant med, skyver man ut proppene og plukker de opp fra ladeplassen. De er magnetisk festet, slik at de ikke faller ut ved et uhell.

I front av etuiet er det også USB-C inngang for lading samt tre lysdioder. Dette er faktisk en veldig kjekk funksjon siden man har eget lys for gjenværende strøm i venstre og høyre ørepropp, samt eget lys for etuiet. Rødt lys betyr lavt, oransje betyr medium og grønt betyr høyt batterinivå. Dette er en funksjon vi liker godt. Så enkelt kan det gjøres.

Elementene i Outlier V2 er fortsatt 5.6 mm Graphene-coated Driver Diaphragm som Creative så fint kaller de. Ikke de største, men de er likevel i stand til å levere en god posjon bass.

Funksjoner

Nytt i versjon to er at knappene på øreproppene nå er erstattet med berøringsflater. Området er litt lite følsomt noe som har en todelt opplevelse. Fordelen er at man ikke kommer borti knappene ved et uhell. Dessuten er det ingen funksjoner ved kun ett trykk. Ulempen er at hvis man f.eks. skal pause musikk, eller besvare et anrop så må man trykk to ganger raskt og det ganske bekreftende. Gjør man det ofte, er det litt vemmelig i øregangen da man stadig skyver proppene godt inn.

En positiv ting, er at man kan besvare anrop, pause/starte musikk, bytte sang og endre volum. Meget bra. Man kan ikke definere eller gjøre om på hvordan man vil ha funksjonene, men slik det er nå fungerer godt.

En om gangen
Outlier Air v2 kan brukes hver for seg om man trenger det og kun en av de kobler seg til telefonen din om gangen, for deretter å koble seg til hverandre. Den ene enheten blir da hovedenheten. Tar man ut hovedenheten og legger den i ladeetuiet, kobles lyden fra og det tar noen sekunder før den andre enheten kobler seg til telefonen og du kan fortsette å bruke denne. Tar man «slave-enheten» og legger denne i etuiet, får man bare en varslings «pling-plong» om den er tatt ut.

Omgivelseslyd mangler og ingen nærhetssensor
En funksjon vi savner, noe som kommer i kjølvannet av manglende ANC er at de ikke har omgivelseslyd. Lyden kan derfor være litt hul når man snakker, siden man hører seg selv litt inni hodet. Samme som hvis man snakker og holder seg for ørene. Igjen ikke noe man foreløpig kan forvente i denne prisklassen.

Nærhetssensor har man heller ikke, slik at musikken ikke pauses når man tar ut proppene.

Batteri
Batteritiden på trådløse ørepropper har ofte vært et svakt punkt, men flere og flere kommer nå med så gode batteritider at det er rent moro. Outlier V2 er nettopp i denne kategorien og Creative lover opptil 12 timers bruk mellom hver lading og ytterligere 22 timer i etuiet. Det står det respekt av. Ladetiden er oppgitt til «nøyaktige» 1-2 timer, men støtter ikke trådløs lading.
Batteristørrelse i hver propp er på 80mAh og etuiet har et 450mAh batteri. 

Støydemping
Creative Outlier Air V2 har ingen aktiv støydemping, men til gjengjeld har den rimelig god passiv støydemping. Når man har funnet de rette silikontuppene forsegler den sneglehuset, jeg mener øregangen, på en meget behagelig måte og veldig mye lyder og støy blir borte. Særlig monotone sus og viftestøy forsvinner mye, men stemmer osv. vil jo så klart slippe gjennom mer hørbart. Uansett gjør de en god jobb.

Lyd ved samtale
En ting er lyden man får når hører på musikk og hvordan vi hører andre når vi snakker i telefon, men hvordan er lyden de andre hører gjennom mikrofonen i Outlier Air V2? Ved direkte spørsmål på hvordan folk hører meg får jeg ofte høre, helt ok.
Som en beskrev, lyden er ikke god, men heller ikke dårlig. Rett og slett litt flat, men lyden fremsto som sammenhengende og uten hakking. Den virker heller ikke som det er filtrering av lyden og dermed vil bakgrunnsstøy lettere høres for motparten, men den er god nok til samtaler i relativt rolige omgivelser. 

Lyd ved musikk
Noen bryr seg ikke om hvordan ting låter og er fornøyde bare de har lyd. Men de fleste av oss tror jeg setter pris på at musikk blir gjengitt på en måte vi synes er engasjerende. Outlier Air V2 har støtte for aptX, AAC og SBC kodeks og gir overraskende god lyd til å være så billige.

Bassen er vel definert og ganske fyldig, men den strekker seg ikke så langt opp i mellomtoneregisteret at den ødelegger noe. Den holder seg i store trekk der den skal være.

Mellomtonen er greit til stedet, men er litt tynn om kan kalle den det. Det mangler litt fylde i frekvenskområdet hvor stemmer og akustiske instrumenter typisk er i, slik at f.eks. stemmen til Glenn Kaiser i sangen Diggin’ My Own Grave, låter noe spinklere enn jeg er vant med og gitaren til Chris Jones stort sett høres litt billig ut (noe jeg tviler på den er).

Faximile: Tidal

Diskanten har de ikke spart på og for min smak så er de tunet med litt for mye i toppen fra rundt 6-7kHz og oppover. Diskanten virker også litt digital og har ikke den varme, organiske pregen over seg og kan gi litt øretretthet over tid. På iPhone har man forhåndsinnstilte presets innebygd, men ingen manuell equalizer slik at det er vanskelig å få det til å spille slik man kanskje ønsker. På Android derimot finnes det flere grafiske equalizere hvor man kan dra ned diskanten et par hakk om man ønsker. Vi har grei erfaring med appen Wavelet hvor man enkelt kan dempe toppen litt.

Personlig hører jeg på mange sjangere innen musikk, alt etter humør og stemning. Jeg har riktignok en forkjærlighet for rock, metal og Goa/Psy. Rock og metal er kanskje det jeg ungår mest på Outlier Air V2, nettopp grunnet deres litt tynne mellomtone og påtrengende diskant. Lyden blir da rett og slett litt slitsomt.
Men, så er det også sjangere som gjør seg godt med disse proppene.

Faximile: Tidal

Sangen These Days av Ane Brun for eksempel låter behagelig, med godt fundament i bassen og kirkeorgelet samt stemmen hennes kommer godt frem og det er rett og slett ganske behagelig å høre på.

Musikk som virkelig disse proppene blomstrer på, er pop og elektronisk musikk. Jeg nevnte at jeg også liker Goa og Psy og her er proppene engasjerende med god driv i bassen uten å bli svulmen eller overdrevet og diskant er fortsatt i friskeste laget for meg, men et par knepp ned med en equalizer, så er det lett noe jeg kan høre på i relativt lang tid om gangen.

Faximile: Tidal

Sangen Deep Space fra Omneon spiller tøft, engasjerende og rytmisk. Samme er det med sangen Let There Be Light fra Astral Projection. Bassen er fyldig og slagkraftig, og musikken blir engasjerende.

Mye for pengene
Når man så ser hva disse proppene koster, 84,99 euro på Creative sine egne sider noe som tilsvarer ca. 880 norsk oljekroner i skrivende stund, så må vi si at vi synes man får svært mye for pengene.

Det er neppe alle som ønsker å bruke flere tusen kroner på et sett ørepropper og da kommer man faktisk ganske så langt med Creative Outlier Air V2. Det skal også nevnes at en tredje versjon er på trappene og vi kommer tilbake med test av de også så fort vi har mulighet.

En liten ting jeg vil nevne for de som kan irriteres av sus, er at man hører en svak sus hele tiden. Den er ikke høy, men hørbar. Når man spiller musikk tenker man ikke på det, men mindre det er svært rolige partier i musikken. Ingen krise, men verd å nevne.

Super X-Fi
Creative skryter veldig av denne funksjon og den skal gjenskape et stort rom, slik at musikken høres ut som om den kommer fra høyttalere i rommet istedenfor hodetelefoner/ørepropper. Man tar bilder av begge ørene og av hodet forfra for å danne et filter for akkurat dine ører. Dette skal da optimalisere funksjonen slik at filmer skal høres ut som man er på kino og i spill skal man få følelsen av å være der. Vi har ikke prøvd andre Super X-Fi sett fra Creative, men for Outlier Air V2 sin del, så støttes kun musikk via appen. Man kan ikke strømme musikk heller via denne appen, så man må laste ned musikken man ønsker på mobilen og deretter spille den av i selve appen. Da for det første kan man slå på funksjonen.

Funksjonen virker, men jeg klarer ikke helt å se nytteverdien. Ja, det høres ut som du sitter i et rom og hører på musikk fra to høyttalere, men det høres dessverre ut som det er et ganske så dårlig stereoanlegg du hører på. Jeg har prøvd å mappe øretilpasning flere ganger og det blir litt forskjellig hver gang, men aldri den store wow-følelsen.

Noen sanger fungerer bedre enn andre og det er i og for seg en fascinerende funksjon, men hvis de hadde klart å få lyden bedre samt gjort at man kunne bruke funksjonen gjennom appen når man strømmen fra Tidal, Apple Music, Spotify, Netflix, HBO, Youtube osv. så hadde det jo hjulpet litt i alle fall.

Nå føler jeg hele funksjonen er en gimmick og for min del så synes jeg det låter langt bedre med funksjonen avslått. Appen har også en equalizer, slik at man kan tune lyden litt mer etter eget ønske, men her må man også bruke nedlastet musikk og spille gjennom appen. Dermed forsvinner jo litt av nytteverdien.

Vi håper Creative fikser dette, for om bare equalizeren hadde virket i andre apper, så hadde det vært til stor hjelp.

Konklusjon

I jungelen av hodetelefoner og ørepropper kan det fort bli vanskelig å finne et par som fyller alle kriterier man har. Ønsker man å ikke bruke for mye penger på et sett ørepropper, kan Creative Outlier Air V2 være verd å ta en titt på. De gir svært mye for pengene, og for under 900kr får man berøringsknapper, 12 timers batteritid, god bass om enn noe tynn mellomtone og pågående diskant. Lyden er ikke for alle, men bruker du Android kan man enkelt laste ned en equalizer og tune lyden litt etter eget ønske. Proppene er dessuten IPX5 sertifisert.

Appen Super X-Fi skal gjøre at du føler du sitter i et rom og hører på musikk. Den fungerer, men kvaliteten på lyden blir i mine ører såpass redusert at jeg ikke helt skjønner vitsen. Hadde de bare latt deg kjøre strømmetjenester og også film gjennom Netflix, HBO, Youtube osv. gjennom den samme appen, kunne det kanskje vært noe mer brukende. Slik den er nå, kan man kun spille av musikk man har lagret på telefonen.

De støtter både aptX, AAC og SBC kodekser. De mangler omgivelseslyd og aktiv støydemping, men den passive støydempingen er overraskende god og dekker behovet langt på vei.

Til prisen synes vi man får mye for pengene og Outlier Air V2 kan være verd å lytte til dersom du ikke ønsker å legge alt for mye penger i et sett ørepropper og samtidig ønsker seg rimelig god lyd.

Terningkast er gitt med tanke på lyd, batteri, funksjoner i forhold til pris.

Vår vurdering

75 / 100 poeng
Design

70%

I bruk

85%

Oppsett og app

60%

Batteritid

90%

Lyd

75%