Den store IRC-guiden

Har du lurt på hva IRC er, historien bak det hele, hvilke IRC-nettverk som finnes, hvilke klienter som anbefales, hvordan du bruker IRC, om boter, shell og sikkerhet? Her får du servert alt du trenger å vite om Internet Relay Chat (IRC).

Introduksjon

Flere og flere finner veien til internett, en interaktiv jordklode i en egen verden. Samtidig velger også flere og flere å holde kontakten mellom andre mennesker via internett. Ettersom det finnes så mange alternativer for kommunikasjon via internett, så er det ikke lett å holde seg oppdatert på hva eller hvordan man skal bruke de ulike måtene å kommunisere på.

Internet Relay Chat (IRC) er en tjeneste for virtuell prating via lokalnett eller internett. I denne guiden skal jeg forklare litt om hva det er, hvordan det fungerer og historien bak IRC.

Innhold

DEL 1 – Hva er IRC?

DEL 2 – Historien bak IRC

DEL 3 – IRC nettverkene

DEL 4 – Klienter og tjenere

DEL 5 – En kort introduksjon til mIRC

DEL 6 – Boter, boucnere og shell

DEL 7 – Sikkerhet

Hva er IRC?

IRC er en tjeneste som lar brukere verden over kommunisere med hverandre via et interaktivt nettverk i sanntid. Denne tjenesten har i den senere tid blitt verdens største interaktive kommunikasjonstjeneste.

IRC er bare navnet på det vi kaller en protokoll. En protokoll er et sett med regler for hvordan man skal sende og motta pakker via internett. Dette kan sammenlignes med et språk. Dersom to personer snakker to ulike språk, så vil ikke disse være i stand til å forstå hverandre. På samme måte fungerer en protokoll. IRC er altså bare en protokoll eller tjeneste for interaktiv snakking i sanntid. Det vil si at man trenger annen programvare i tillegg for å kunne benytte IRC i praksis.

Vi trenger både en tjener og en klient. Klienten vil dermed koble seg opp mot tjeneren som videre kommuniserer med andre tjenere via en såkalt HUB. En IRC HUB er en tjener som kobler sammen andre irc tjenere slik at de har muligheten til å kommunisere med hverandre via IRC HUBen. Ofte finnes det flere IRC HUBer i større nettverk.

IRC benytter såkalte chatterom (også kjent som kanaler) der flere enn to brukere kan kommunisere med hverandre samtidig.

Historien bak IRC

Historien bak IRC kan vi takke en mann ved navn Jarkko Oikarinen. I 1988 jobbet han ved Universitetet i Oulu, Finland i avdelingen Informasjon, utvikling og vitenskap hvor han administrerte avdelingens Sun-server. På denne tiden hadde han lite å gjøre og bestemte seg dermed for å starte et kommunikasjonsprosjekt hvor han skulle forsøke å gjøre en allerede eksisterende kommunikasjonsserver (OuluBox) litt mer brukervennlig.

Hensikten med dette prosjektet var å skape en kommunikasjon i sanntid mellom de maskinene. En annen person ved navn Jyrki Kuoppala hadde allerede integrert et program for sending av meldinger slik at saken skulle bli litt lettere.

Et annet allerede eksisterende multibruker kommunikasjonsprogram på OuluBox serveren var MUT (MultiUser Talk) som var skrevet av Jukka Pihl. Men siden MUT ikke var like driftsikkert og hadde en tendens til å oppføre seg merkelig, så var planen å integrere IRC på serveren. IRC ble dermed født i slutten av august 1988. Den eksakte datoen er ikke kjent.

Inspirasjonen for IRC-prosjektet var det allerede eksisterende BRC (Bitnet Relay Chat) prosjektet. BRC var et lignende IRC nettverk, men fantes bare i utlandet. På denne tiden var det ingen internettkommunikasjon inn eller ut av Finland. Dermed kunne ikke BRS og IRC slås sammen. IRC nettverket fikk etter hvert flere tjenere og brukere rundt om fra forskjellige universiteter i Finland. Da Finland fikk internettforbindelse med resten av verden ble straks IRC mer og mer utbredt.

Den første IRC tjeneren var tolsun.oulu.fi og etter ryktene å bedømme skal den fortsatt være i live. Hvorvidt dette er sant har jeg ingen formening om.

IRC nettverkene

I 1990 kom det andre IRC-nettverket opp. Navnet ble ChNett. Nettverket hadde totalt 25 tjenere, men ingen brukere. Nettverket ble holdt oppe i noen måneder før uenigheter rundt nettverket begynte å komme. Nettverket hadde ingen fremtid uten brukere. Av den enkle grunn ble nettverket stengt og lagt ned i august 1990.

Det neste nettverket som fikk prøve seg var A-Net (Anarchy Net). A-Net slo seg etter hvert sammen med noen nye servere og dannet dermed et nytt nettverk navngitt EFNet (Eris Free Network) i august 1990. EFNet er i dag et av verdens største IRC-nettverk og er også på dette nettverket IRC kanalen #ITpro har etablert seg.

Etter hvert kom også TubNet, som døde kort tid etterpå. Noen år senere ble flere andre nettverk dannet, som for eksempel Undernet (oktober 1992), Dalnet (juli 1994) og IRCnet (juli 1996). Siden den tid har det blitt dannet flere større og mindre IRC-nettverk, blant disse er QuakeNet.

Den største forskjellen mellom disse nettverkene er hvilke tjenester nettverkene kan tilby brukerene. For eksempel så lar DALnet brukerene reservere kallenavnet (nickname) sitt, noe ikke EFNet gjør. I tillegg kan man reservere/registrere IRC kanalen sin i DALnet sin database. Dette tilbyr ikke EFNet.

Det var bare noen eksempler på forskjellene mellom de ulike nettverkene. For å finne ut mer om dette anbefaler jeg deg å ta en titt på hjemmesidene til de ulike IRC-nettverkene.

Nettverk Hjemmeside
EFNet http://www.efnet.org
Undernet http://www.undernet.org
DALnet http://www.dal.net
IRCnet http://www.ircnet.com
QuakeNet http://www.quakenet.org

Klienter og tjenere

En IRC klient er et program eller en tjeneste du benytter for å koble deg opp mot en IRC-tjener. En IRC-klient fungerer som en tolk/oversetter av språket som blir skrevet/snakket mellom deg, andre brukere, tjeneren og resten av nettverket. Per dags dato finnes det IR- klienter for de fleste nyere og eldre operativsystem. Blant de mest populære finnes:

Klient Hjemmeside Plattform
Windows Linux/Unix Mac OS Mac OS X BeOS Amiga
mIRC http://www.mirc.com X          
ircII http://www.eterna.com.au   X        
BitchX http://www.bitchx.org X X X      
irssi http://www.irssi.org   X   X    
XChat http://www.xchat.org X X   X    
Ircle http://www.ircle.com     X      
Snak http://www.snak.com     X X    
Vision http://vision.sourceforge.net         X  
AmIRC http://www.vapor.com/amirc/           X

Andre jIRC baserte applets:

Navn Hjemmeside
JPilot jIRC Applet http://www.jpilot.com
pjIRC jIRC Applet http://www.pjirc.com

Dersom du ønsker å sette opp en IRC tjener, kan du benytte en eller flere av følgende programmer:

Tjener Hjemmeside
Unreal IRCd http://www.unrealircd.com
IRCXpro http://www.ircxpro.com
KLassphere DICE http://exe.adam.ne.jp/dice
ChatSpace http://www.chatspace.com
WebMaster ConferenceRoom http://www.webmaster.com
Microsoft Exchange Chat http://www.microsoft.com
IRCd Hybrid http://ircd-hybrid.com

Se også tilgjengelige nedlastinger under TechFiler/Internett/IRC her på ITpro.

En kort introduksjon til mIRC

Mange førstegangsbrukere velger mIRC som en sikker vinner blant de mange IRC klientene som finnes på dagens marked. Dette skyldes først og fremst et veldig bra grafisk brukergrensesnitt og fordi de fleste synes denne klienten er lettest å bruke.

Sett bort i fra dette tilbyr mIRC mange lette og avanserte funksjoner (alt etter hvor erfaren brukeren er). mIRC lar brukeren tilpasse veldig mye selv, noe som gjør at hver enkelt bruker kan optimalisere klienten for sitt bruk. mIRC har kun offisielt støtte for Microsoft Windows plattformen, men ved bruk av emuleringsverktøy er det mulig å bruke mIRC i Unix og Linux baserte systemer.


IRC-klienten mIRC oppkoblet mot kanalen #ITpro på EFNet.

Skaperen av denne IRC klienten er Khaled Mardam-Bey i samarbeid med en del andre personer. Hva bokstaven "m" i ordet mIRC står for har blitt diskutert frem og tilbake mange ganger, men det viser seg at det faktisk er veldig få som egentlig vet hva bokstaven står for. Faktisk symboliserer bokstaven ordet "moo" eller "mu". Les mer om dette på FAQ-siden hos mIRC.com.

Siden det allerede eksisterer uendelig mange mIRC-guider på internett, så tar jeg meg ikke bryet å skrive en slik selv. Dersom du leter etter en slik guide vil jeg anbefale deg å ta turen innom mIRCs offisielle hjemmeside mIRC.com eller sjekke ut guiden nedenfor.

Se guiden Hvordan komme igang med mIRC hos Hjelperdeg.net [ITpro TechNett].

Boter, bouncere og shell

En bot eller en robot som forkortelsen tilsier, er et program som er laget for å automatisere og utføre oppgaver som omhandler vedlikehold av såkalte IRC-kanaler. En IRC-bot står som oftest på en annen ekstern datamaskin med høy oppetid, slik at boten skal kunne være pålogget hele tiden.

En bot blir ofte brukt som en "dørvakt" for IRC-kanaler. Her passer dermed boten på hva som skjer i kanalen, og skulle det oppstå konflikter så er den programmert til å utføre en handling i gitte situasjoner. En IRC bot passer også på at riktige brukere av kanalen får kontroll over kanalen, slik at ingen har mulighet til å ta over kanalen.

Den mest populære IRC-boten er Eggdrop som benyttes på Unix- og Linux-baserte systemer. Fortvil ikke dersom du kjører Microsoft Windows, det finnes nemlig en emulert utgave av denne boten som heter Windrop. Eggdrop/Windrop er kanskje en av de mest funksjonsrike IRC-botene vi kjenner til i dag.

Navn Hjemmeside Plattform
Windows Unix Linux
Eggdrop http://www.eggheads.org   X X
Windrop http://windrop.sourceforge.net X    

En bouncer (også forkortet bnc) er en ekstern klient du kobler deg opp mot via din egen klient. Fordelen med dette er at du alltid vil være pålogget, selv om du ikke skulle være til stede (pålogget) selv. IRC bouncere brukes som oftest for å passe på kallenavn på IRC-nettverk der man ikke kan reservere sitt eget kallenavn. På denne måten kan ingen ta fra deg ditt kallenavn dersom du skulle logge deg av IRC.

En bouncer skal egentlig installeres på en annen ekstern datamaskin. Til dette formålet kan et shell være en god løsning. Det finnes IRC-bouncere både for Unix, Linux og Windows. Blant de mest populære og kjente kan jeg nevne:

Navn Hjemmeside Plattform
Windows Unix Linux
psyBNC http://www.psychoid.net   X X
psyBNC http://windrop.sourceforge.net/downloads.html X    
Muh http://sourceforge.net/projects/muh   X X
Winbnc http://windrop.sourceforge.net/downloads.html X    

Et shell er en brukerkonto på en annen datamaskin. Via denne kontoen kan du sette opp for eksempel en IRC-bouncer eller en IRC-bot som du kobler opp mot IRC. En shell konto må du som regel betale for, men dersom du er heldig kan du få dette gratis via privatpersoner som tilbyr dette gratis.

Sikkerhet

Har du noen gang tenkt på hvor sikker du egentlig er når du sitter foran datamaskinen og chatter via internett? I mange tilfeller er du sikker dersom du tar visse forhåndsregler før du gir deg ut på veien mot den store interaktive kloden. For det første lønner det seg ikke å gå ut med virkelige navn, e-mailadresse og annen personlig informasjon/identifikasjon som kan bli brukt til ondsinnede formål.

Du må aldri være for godtroende når du sitter og chatter via IRC. Du vet som regel ikke hvem personen du chatter med er i den virkelige verden. Når vi nå har gått igjennom dette skjønner du helt sikkert poenget. Når saken kommer til nettsikkerhet er det visse ting andre personer kan finne ut om deg og din datamaskin.

Personer som benytter IRC kan enkelt finne ut din IP adresse og/eller internett host ved noen få tastetrykk. Allikevel kan du skjule denne informasjonen ved å sette opp en IRC-klient fra et ekstern shell eller ved å benytte en annen host eller vhost dersom du har mulighet til det. Det finnes også flere andre alternative nettsider som lar deg (brukeren) chatte via siden hos sin eksterne host slik at du slipper å bekymre deg for dette. En av disse sidene er chat.efnet.info.

Uansett hvor kravstor du er til sikkerheten vil jeg anbefale alle som leser denne guiden å holde seg inne på nøytrale IRC-kanaler hvor du i det minste kjenner til brukerne. En bra start er IRC-kanalen #ITproEFNet hvor mange av våre forumbrukere og andre IRC-brukere samles. Mer informasjon om denne kanalen får du i spesialrapporten #ITpro på IRC.

Du kan også sjekke ut kanalen #ITpro direkte via vår nettside Chat Online.

Siste ord

I denne guiden håper jeg du har fått et lite innblikk i hva IRC er og hvordan det fungerer. For de spesielt interesserte tok jeg også med historien bak IRC.

Jeg håper også du som har lest denne guiden ønsker å ta turen innom IRC for å utforske de uendelig mange mulighetene som finnes. Kanalen #ITpro er et bra sted å begynne hvor du kan bli kjent med flere av våre forumbrukerne. Med dette i bakhodet håper jeg du satt pris på denne guiden. Og hvem vet? Kanskje det kommer en oppfølger til guiden dersom det er interesse for dette.