Oppsett

Førstegangsbrukere av tjenesten gjør seg fort kjent med nettsiden. Søkeboksen for film er allerede markert, og man kan finne sin favorittfilm på sekunder, dersom den finnes i katalogen. Det som kan være et irritasjonsmoment er at du ikke vil få en melding om at filmen du søker etter ikke er tilgjengelig – dersom dette er tilfellet. Søkeresultatene vil da prøve å komme med relaterte filmer, noe som ikke alltid er tilfredsstillende. Filmseksjonen, som i seg selv er den viktigste seksjonen på nettsiden, er enkel og oversiktlig. Man blir presentert nyhetene og utvalgte filmer fra forskjellige kategorier. Filmoversiktene har også en rekke sorteringsmuligheter, som utgivelsesår, vurdering fra brukerne osv., og man kan klikke seg inn på en skuespiller eller regissør for å finne flere filmer fra personen. Brukeren vil alltid ha tilgang til informasjon som saldo og poeng i toppen av nettsiden, men ved å klikke seg inn på brukersidene vil man få en omfattende oversikt over det som er essensielt for brukeren. Her har man også muligheter for å skru av voksenfilteret – Headweb tilbyr nemlig også filmer av et grovere kaliber – uten at vi har inkludert dem i testen.

Brukervennlighet

Før man bestemmer seg for å se en film, har man muligheten til å se en trailer eller de 10 første minuttene av filmen kostandsfritt. Man vil også få servert en kjapp introduksjon til filmen, samt en faktaboks og coverbilde. Altså det man vanligvis vil finne på filmcoveret. Man vil også kunne se kommentarer fra andre brukere og hvilken karakter de forskjellige brukerne har gitt filmen. Dette er ganske greit, for ingenting er surere enn å ende opp med en middelmåls film lørdag kveld. Om man finner flere filmer man ønsker å se, kan man legge dem til i en såkalt watchlist, som er en form for bokmerkefunksjon. Filmene er tydelig merket dersom de av en eller annen grunn ikke er tilgjengelig i Norge eller noen avspillingsmuligheter ikke er støttet. Dermed kan man enkelt unngå de store flausene. De fleste filmene spilles av i Flash, men enkelte filmer krever Silverlight – som gjør dem utilgjengelig på noen plattformer. Videre blir man kjapt oppmerksom dersom en film ikke har norske undertekster. Da må man som oftest nøye seg med svenske tekster, et språk man blir rimelig vandt til ved bruk av Headweb. Den norske versjonen av nettsiden er nemlig full av svenske fraser.

Funksjoner

Avspillingsmulighetene for leiefilm er flere. Først og fremst kan man se filmen direkte i nettleseren ved hjelp av et rimelig standardisert avspillingsvindu. Foruten det mest nødvendige, som volumjustering, spolbar tidslinje og fullskjermmodus – har man har muligheten til å velge bildekvalitet og undertekster, samt størrelse på undertekstene. Dersom man ikke har koblet PC-en til TV, men derimot har en PlayStation 3 – kan man også se filmen via nettleseren i spillkonsollen. Fremgangsmåten er den samme som vanlig visning, men man vil ikke få tilgang til et like stort utvalg av filmer, grunnet manglende Silverlight-støtte. For Mac-brukere støttes også integrering mot det nedlastbare mediesenteret Plex, som man kan finne i App Store. Integreringen foregår enkelt ved å installere en plugin fra Headweb. Som nevnt tilbys det også kjøp av utvalgte titler. Gjennom en egen applikasjon kan man laste ned filmene man kjøper. Filmene man kjøper er vannmerket, men man slipper dermed noen form for DRM, og står dermed fritt til å bruke filmen som man selv vil. Her finner man som nevnt også noen HD-titler.

Ytelse

Streaming i HD-kvalitet er ikke tilgjengelig, men kvaliteten man får servert er meget tilfredsstillende for en nettbasert videotjeneste. Dersom man velger å kjøpe en film til nedlasting, vil man derimot kunne finne utvalgte titler i HD. Bildekvaliteten er omtrent som på en vanlig DVD, men man kan justere denne dersom man opplever at filmen ikke avspilles kontinuerlig. Man kan også sette filmen på pause og vente til den er lastet ferdig for å unngå hakking. Under testing hadde vi ingen problemer med å se film i høyeste kvalitet, dette med en ADSL-linje på 5Mbit. Filmkvelden var meget vellykket, uten pauser eller forsinkelser av noe slag. Etter å ha sett noen filmer våger jeg å konkludere med at tjenesten er helt stabil.

Konklusjon

Headweb.com er en rask, oversiktlig og meget velfungerende filmtjeneste. Filmutvalget er rimelig godt og vokser kontinuerlig, samtidig som avspilling foregår uten noe opphold og irriterende avbrytelser. Prisnivået er akseptabelt og man får god kvalitet på det man betaler for. Spesielt er det positivt med DRM-fri nedlasting. Videre har Headweb støtte for en rekke avspillingsmuligheter, som gjør det mulig å nyte film i en rekke settinger.]]>

Vår vurdering

80 / 100 poeng
Oppsett

75%

Brukervennlighet

80%

Funksjoner

90%

Ytelse

80%