Sense 2 er årets beste fra Fitbit, men er Versa 4 verdt prisen?

I fjor testet vi Fitbit Sense og Versa 3. Vi var rimelig fornøyde og treningsklokkene gjorde mye bra, men hadde også sine mangler. Årets utgaver, Sense 2 og Versa 4, har fått ny meny, mistet noen funksjoner og fått noen funksjoner. Det første vi legger merke til er hvor responsive de nye klokkene er. Dette var noe vi klaget over i fjor og noe Fitbit tydeligvis har gjort noe med, for nå er klokkene raske og fine i bruk med lite lag og venting. 

Samtidig blir veldig mye likt som fjorårets modeller. Så for å slippe at du skal måtte lese mye av det samme i år igjen fra appen, så legger vi ved linken til fjorårets test her og så fokuserer vi på hva som er nytt i årets modeller. 

Les testen av Fitbit Sense og Versa 3 her 

Først vil vi takke Fitbit for fremskaffelse av testeksemplarer! 

Design

Designet på årets modeller ligner svært mye de forrige modellen, men de har blitt noe mer elegante og faktisk litt tynnere. Og dette til tross for bedre batteritid.  

De har firkantet design, men med avrunding i hjørnene som får de til å fremstå både praktiske og se bra ut hvis man bytter ut remmene med noe mer elegant. Man kan kjøpe remmer på websiden til Fitbit og man finner også mange på både ebay og Amazon. Samtidig synes vi det er litt kjedelig med samme design i år igjen og ikke noe mer spennende eller noe som ligner mer på en vanlig klokke.

Skjermen er fortsatt 1,6”, og klokkene faktisk litt over 1mm tynnere enn forgjengerne. Dette merkes og klokkene føles lette og behagelig å ha på armen. 

En annen ting vi liker godt, er at Fitbit har byttet ut den mindre gode berøringsknappen på siden og erstattet den med en fysisk knapp. Denne knappen virker nå hver gang man trykker på den i motsetning tidligere og de skal fortsatt være vanntette ned til 50m og tåler dermed trening i våre elementer. 

Å sette opp de nye klokkene er som det alltid har vært og meget enkelt, så se på fjorårets test dersom du vil vite mer om dette.  

Bedre skjerm

Vi legger merke til at også skjermene har blitt mer lyssterke og er nå glimrende å bruke ute. Sense og Versa 3 var gode, men Sense 2 og Versa 4 har blitt enda bedre. Fargene popper godt og i det heletatt fremstår menyer som enkle i bruk samtidig som de ser bra ut og fungerer godt.   

Raskere menyer

Menyene er nye og er nå langt mer responsive. De er også nå mer logiske i bruk og drar man ned fra toppen har man nå hurtiginnstillinger. Drar man opp fra bunnen har man varslinger. Varslinger vises nå også mye mer elegant og er faktisk blitt en godt brukende funksjon, sett bort ifra at funksjonen av en eller annen grunn stadig faller ut og ikke alle meldinger kommer opp på klokkene når vi bruker iPhone. Vi har ikke testet med Android i testperioden, men vi regner med at dette er en bug som fikses fortløpende. Legg merke til at man fortsatt ikke kan besvare noen meldinger hvis man bruker iPhone.
Sveiper man inn mot venstre, så får vi ulike tiles. Her får du oversikt over dagnes skritt, oversikt over aktiviteter, puls, søvn, kroppsreaksjoner, tidtaker og hurtigmeny til trening.  

Funksjoner og daglig bruk

For å starte med noe positivt før det blir litt klaging, så må vi nevne at vi er overrasket over hvordan de nye klokkene måler puls under trening. De bruker fortsatt optisk pulssensor og som vi vet er slike sensorer litt opp og ned når intensiteten på treningen stiger og det kommer svette mellom klokke og arm.
Det er derfor positivt å se at de henger overraskende godt med langt opp på pulsskalaen og også når man blir svett. Selv sammenlignet med Apple Watch henger den godt med og innimellom beholder den faktisk pulsmåling når Apple Watch faller ut, og noen ganger motsatt.

Batteritiden er også blitt bedre og de varer faktisk mer enn Fitbit lover. Etter 7 dagers kontinuerlig bruk, med logging av puls og stress 24/7, søvn og SPo2 samt at de var med på 4 treningsøkter, så var det 16% strøm igjen. Alltid på skjermen var da avslått og skjermen vekkes til live når man tar den mot ansiktet.  Det må sies å være imponerende godt og begynner å nærme seg Huawei.  

De nye menyene Fitbit bruker er flotte å se på og å bruke, men alt er ikke bare fryd og gammen. Hvorfor mangler Sense 2 og Versa 4 apper som man hadde tidligere? Spotify er borte, Deezer er borte, høydemåler er borte og alle de andre tredjeparts appene.
Igjen sitter vi med noen få standard-apper å bruke og gjør at vi på mange måte føler at årets modeller er et skritt tilbake når det gjelder smartklokke-funksjoner. I tillegg koster de omtrent det samme. En annen ting vi igjen ser er at Fitbit lover funksjoner som ikke har kommet enda. EKG, Google Maps, Google Wallet. Flotte funksjoner, som ikke er der og ifølge Fitbit kommer de snart. Vi er litt lei sånt og det er ikke bare Fitbit, men de har dessverre gjort det i år igjen.

Når vi første klager litt, så se på EKG. Det ble lovet på Sense. Det kom på Sense en stund etter lansering, og det samme gjentar seg med Sense 2. EKG appen kan man se i Fitbit-appen, men kan ikke installere den på Sense 2 fordi den ikke er støttet står det. Ergo må vi nok en gang vente på å få funksjoner klokken blir solgt med.
Versa 4 har ikke dette, så her får man mer hva man betaler for fra start, selv om vi kanskje ikke helt ser livets rett for Versa 4. Her synes vi kanskje Fitbit burde jekket ned prisen på Sense 2 med noen hundrelapper og så kunne de fjernet Versa 4 siden Charge 5 gjør mer enn Versa 4 og koster mindre, mens Versa 4 koster mellom Charge 5 og Sense 2. Dette er bare min mening, og det kan godt hende det finnes mange som vil ha formfaktoren til Versa 4, men ikke trenger de ekstra funksjonene Sense 2 skal få.

Vel, det var en del klaging, men så til positive ting.  

Stressmestring på nytt nivå

Vi elsker det nye stressmestringsfunksjonene til Fitbit. I tillegg til at klokkene hele tiden ligger og skanner om den finner tegn til stress, så kan man nå også bruke refleksjoner. Dette gjør da at klokken spør meg hver gang den merker endring og vil at jeg skal angi hvordan jeg føler meg. Man får da opp en liste over ulike reaksjoner og de samles i en liste og vises i appen. Man kan også spille av en video med en dame som forteller om meditasjon, mens en meditasjonslyd går i bakgrunnen.

Jeg kan faktisk se for meg noen blir stresset at å være så var på om man stresset(ironisk nok), så jeg tror ikke denne loggføringen er for alle, men for meg som elsker grafer, logger og kontroll på alt så er det helt supert.  

Søvnprofil 

Logging av søvn har vi hatt lenge, og Fitbit gjør dette godt. Men nytt er at det hver måned bygges opp en søvnprofil som vil vise deg med et lite dyresymbol og en analyse av siste måneds søvn. Siden vi ikke har hatt klokkene i en måned enda, så jobber appen med å bygge opp en søvnprofil, men vi kommer tilbake med dette når vi har mer info å komme med. 

Daily readiness / Dagsform

Når jeg leste om den funksjonen så skjønte jeg kanskje ikke helt hvor nøyaktig og hjelpsom den ville være. Det er nemlig sånn at denne funksjonen leser av aktivitetene dine, nylig søvn og pulsvariabiliteten og ut ifra hvordan dette endrer seg siste tiden og siste døgn, så får du hver dag opp en poengsum (score) over dagens nivå. Altså hvor klar kroppen er for å trene.   

Og dette fungerer overraskende bra. Jeg trener styrke tre dager i uka. Hvis jeg sover godt og har hatt treningsfri, så får jeg ofte høy score dagen etter, noe som tilsier at kroppen min er klar for trening. Dagen etter en trening, får jeg lavere score og jo hardere treninga var, jo lavere score har jeg fått. Jeg får da også beskjed om å ta det rolig i dag og kanskje gå meg en rolig tur, men trener jeg litt lettere en økt så viser den høyere score dagen etter. Jo høyere score, jo mer klar for trening er man.

  

Det samme er det hvis jeg har en dårlig natt søvn. Da får jeg også beskjed om å ta det rolig og trene pent, siden jeg har lite søvn. Og litt artig var det at etter en hard treningsøkt, så sov jeg veldig dårlig på natten grunnet smerter. Dagen etter da fikk jeg en score på 3/100 og beskjed om å ta det helt med ro 🙂
Man kjenner jo ofte dette selv også, særlig hvis man har trenet en stund, men for de som vil komme i gang eller er litt usikre, synes jeg dette var en overraskende positiv funksjon som jeg tror mange vil ha glede av.  

Premium-abonnement

Fitbit-appen er som den alltid har vært, god å bruke og gir god oversikt, men det begynner å bli så mye info at man nå må bli litt vant til hvor ting er. I tillegg er en del inngående informasjon kun tilgjengelige for Premium-kunder. Dette kunne vært akseptabelt, hadde det ikke vært for at prisen er  125kr/mnd alternativt 999kr for ett år (som prisen en del bedre) hvis man abonnerer i Fitbit-appen på iPhone. Her tror jeg de kunne fått langt flere til å bruke Premium, dersom de hadde senket prisen betraktelig, for jeg sliter litt med se merverdien til en så høy sum.

Det følger heldigvis med 6 måneders Premium-abonnement, slik at du kan teste ut funksjonene og deretter ta en avgjørelse for om dette er noe du selv ønsker å betale for.  

Konklusjon 

Vi har alltid likt mange av trenings-trackerne Fitbit har kommet med og vi liker også årets modeller. Vi synes bare ikke at helheten har utviklet seg nok og føler på noen måter at brukerne i år får mindre for samme sum.
Tredjeparts apper er tatt bort, men kan dermed ikke styre Spotify eller Deezer noe mer. EKG-appen er foreløpig ikke støttet her til lands, Google Maps og Google Wallet er ikke på plass, men kommer snart ifølge Fitbit. Og hvor ble det av talestyring?

Bilde: Fitbit

Klokkene kan brukes til å gjennomføre telefonsamtaler og ifølge Fitbit sine websider kommer funksjonen også snart. Jeg har likevel klart å pare opp Sense 2 mot iPhone 14 Pro og fått det til å virke, men etter en liten stund så faller forbindelsen ut og lar seg ikke koble til igjen før man gjennomgår hele prosedyren i appen på nytt. Så igjen en funksjon som ikke er klar til bruk ved lansering.
Det er mye positivt med Fitbit sin univers og Sense 2 og Versa 4 er to likendes klokker som gjør mange gode målinger. Søvn fungerer veldig bra og alle de andre funksjonene som er der, fungerer godt. Selvom det er en del å trekke for, må vi også legge til at vi liker å bruke særlig Sense 2 med tanke på at den gjør mye bra og logger mange aspekter av helsen vår.
Vi føler bare at vi har tatt to skritt frem og ett tilbake hvis vi ser på helheten. Særlig seksjonen

Ps. Funksjoner i karakteren under får lide litt siden det er for mange funksjoner som ikke er tilstede ved test og vi må gi karakter for hvordan vi opplever de, når de testes.   

Vår vurdering

75 / 100 poeng
Design

75%

Funksjoner

65%

Daglig bruk

80%

Batteri

85%