8” billigbrett med WiFi og 4G

Nokia lanserte i fjor nettbrettet T20 og nå er de klare med en 8” versjon med navnet T10. Markedet i dette segmentet er ikke stort og T10 er ikke brettet for deg med høye krav, men allikevel er dette et lite og kompakt nettbrett som vil gi deg mye for pengene, i alle fall hvis du passer på å kjøpe rett versjon. 
T10 kommer i et par ulike utgaver. 3GB ram, 32GB lagring og Wi-Fi samt en modell med 4GB ram, 64GB lagring og Wi-Fi + LTE-4G. Prisforskjellen på de to modellene er så liten, at vi anbefaler alle å kjøpe den største utgaven.  

Når man da ser på totalpakken, at den største modellen kun koster 2-300kr mer enn den rimeligste, er det duket for at man får et lite og enkelt nettbrett som virkelig gir mye for pengene og kan ha mange bruksområder for veldig mange. 

Design

T10 er laget i plast og baksiden er litt ruglete. T10 føles ikke så billig som det er.
På baksiden er det også et 8MP kamera samt et lite led-blitz.

Bilde: Nokia

Under er det en høyttaler, mikrofon og USB-C ladeport. På toppen finner vi nok en høyttaler, 3,5mm lydutgang og av/på-knapp.
Fronten ser riktgnok litt gammeldags ut fordi vi har store kanter rundt skjermen. I toppen sitter det et 2MP kamera for selfiebilder. Det er ingen fingerleser på T10, så man må nøye seg med en middelmådig ansiktsgjenkjenning i 2D eller kode.  

Alt i alt virker T10 ganske solid og er god å holde i hånda og smidig og fin i bruk.
Den kommer i kun en farge og det er en blågrønn farge Nokia kaller for Deep Ocean. Vi liker fargen godt.

Spesifikasjoner 

Prosessor  Unisoc T606 
Intern lagring  64GB 
Minnekort  Støtter opp til 512GB 
Skjerm  8”, 16:10, 800 x 1280 
Kamera  8MP bak, 2MP i front 
Tilkobling  Bluetooth: 5.0
Plassering: GPS+GLONASS+GALILEO, AGPS (kun 4G-modeller)
USB-tilkobling: USB Type-C (2.0) OTG
Utgang for hodetelefoner: 3.5 mm
Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5.0 GHz dual-band)
Batteri og lading  Batteri: 5250 mAh,  Ikke-utskiftbart
Batterilevetid: Batterilevetid for hele dagen
Lading: 10 W lading

Dimensjoner 

Bredde: 123.2 mm
Høyde: 9 mm
Lengde: 208 mm
Vekt: 375 g

Menyer

Nokia T10 kommer med Android 12 og er lovet 2 store oppgraderinger, samt 3 år med månedlige sikkerhetsoppdateringer. Når vi tenker på prisen, er dette ganske enestående og sikrer at selv et billig-nettbrett kan fungere sikkert i flere år fremover. 

Nokia sine menyer er veldig nær original Android, men noen få apper har de lagt til som Netflix, Spotify og Express VPN. Skulle du ikke ønske appene, er de lette å avinstallere.

Menyene flyter noenlunde raskt og fint, men vi merker at skjermen er 60Hz og at prosessor og grafikk er begrenset. Å lukke opp apper går greit, men det tar riktignok noe lengre tid enn på en moderne mobil eller nettbrett. Det skulle i grunn bare mangle og det er ikke verre enn at jeg minner meg selv på prisen hver gang jeg evt. skulle irritere meg. 

Nesten alle Google sine apper er dog installert, og er i grunn noe vi liker. I tillegg er Google Kids Space lagt inn, så barna kan ha noe å holde på med på turer. 

Kamera 

T10 er utstyrt med to kameraer. Ett 2MP (1,9MP – 1600 x 1200px) i front og et 8MP (3264 x 2448px) bak. Bak har vi også led-blitz. Begge kameraene fungerer ok til sitt bruk. Frontkamera fungerer til videosamtaler om lysnivået i rommet er bra, men farger og kontrast er riktignok begrenset.  

Bak-kamera er bedre og tar brukenes bilder. Igjen må vi tenke på prisen og igjen synes vi T10 leverer etter forventningene.

I bruk

Når man kommer fra et nettbrett i topp-kategorien, blir det så klart en stor nedtur når man bruker noe i helt andre skalaen. Men T10 er myntet på en langt annen bruk enn hva toppmodellene er. Lett bruk som surfing på nett, sjekke e-post, chatte, skrive tekst, høre på musikk, se på Youtube osv. egner seg godt på T10 siden den er liten og nett å ha med seg. Netflix fungerer som det skal og skulle man få fryktelig lyst så kan man faktisk spille litt også. 

Faximile Netflix

Vi lastet ned Asphalt 9, hvor vi egentlig ikke trodde det kom til å fungere. Der tok vi feil. Det fungerer og selv om grafikken ikke er på topp så kan man spille med god flyt i spillet. 

T10 har stereo-høyttalere, en oppe og en nede. De låter også helt ok, men har litt spinkel lyd og begrenset volum. Igjen, til enkle ting fungerer det godt nok. En ting som ikke er vanlig i 2022 er å ha 3,5mm utgang til lyd. Nokia T10 har det, så her kan man høre lyd med trådbaserte hodetelefoner uten å forstyrre de andre i rommet. Hadde vi hatt IR-sender på toppen også hadde T10 vært perfekt å hatt med seg på hotellreiser så man kunne brukt den som fjernkontroll til hotellenes TV.  

Batteriet i T10 er på 5250mAh. Det høres kanskje ikke mye ut, men det holder overraskende lenge. Det er ikke noe problem å få mange timers bruk ut av hver lading. Det følger også med ladekabel og lader i esken. T10 lader riktignok bare med 10W, så man bør ikke ha hast dersom man har lite strøm og skal dra av gårde med Nokia T10 i sekken. 

Det som vi kanskje liker ekstra godt med T10 er at for bare 2-300kr ekstra opp fra billigste modell, får man 4GB ram istedenfor 3, 64GB lagring istedenfor 32 og 4G – LTE på kjøpet. Det er en så god deal, at jeg ikke kan anbefale noen å kjøpe den billigste modellen. 4G har fungert utmerket når vi har prøvd det og dette øker bruksområdet på T10 enda mer. Legg merke til at man ikke kan ringe eller sende SMS med T10. Den blir sett på som et nettbrett og ikke en telefon. 

Med enheten vi fikk tilsendt, fulgte det også med et etui. Dette må kjøpes ved siden av, men det er veldig fint og fungerer utmerket til T10. Det er av den enkle sorten uten noe krimskrams og baksiden er i en type gummi/silikon og fremsiden minner meg veldig om de enkleste dekslene til iPad. Fronten på dekselet låses enkelt med magnet til baksiden når enheten er lukket.  

Bilde: Nokia

Hvorfor ikke Nokia?

Ok, det noe av det første jeg tenkte på når jeg så T10 var at denne hadde vært genial å bruke som GPS i en litt eldre bil, bobil osv. Perfekt størrelse, 4G og billig. Men av en eller annen grunn har ikke Nokia implementert magnometer (kompass), slik at kart ikke vet hvilken retning nettbrettet er i forhold til nord. Man kan så klart bruke den som GPS for det, men siden bildet i skjermen ikke oppdaterer seg i forhold til retning, blir det litt meningsløst. Tenk hvilken mulighet og salgspotensialet dette kunne vært for mange med litt eldre biler og bobiler som ikke har skjermen i konsollen med GPS.   

Konklusjon

Nokia T10 er et lite nettbrett på 8”. Det finnes ikke mange brett i denne størrelsen, men iPad Mini er vel det mest populære. Ønsker du ikke å bruke mange tusenlapper på et nettbrett og har en enkelt behov som surfing, Netflix, høre på musikk, lese e-post, skrive tekst i Word, regneark i Excel osv. trenger du kanskje ikke mer enn T10 for å ha med på farten. For litt over 2000kr i skrivende stund, får man også med 4G på kjøpet. 

T10 er ikke veldig bra på noen områder, men er ok/god på de fleste. Skjermen er LCD og virker litt blodfattig og mørk i forhold til dagens standard, men gjør jobben. Hastigheten er begrenset, men gjør jobben. Kameraene er ikke topp, men gjør jobben osv. osv………… 

Det vi liker kanskje aller best, er at man har 4G innebygd. Så man kan bruke Wi-Fi når man er hjemme og 4G når man går ut, og siden T10 er så lite og nett er det jo veldig enkelt å ta det med seg.
Kompass glimrer dessverre med sitt fravær, noe som gjør T10 lite egnet som navigasjonsenhet. Det er synd, for dette hadde T10 passet utmerket til.  

Vi tror kanskje T10 er det nettbrett i sitt segmentet i dag, som gir aller mest for pengene og med to års fremtidig Android-oppdateringer og 3 år med månedlige sikkerhetsoppdateringer, er vi ikke redde for å anbefale det hvis du er i målgruppen. Husk bare på å kjøp med dekselet, det fungerer veldig fint.

PS. Karakterer er gitt med tanke på pris.

Vår vurdering

80 / 100 poeng
Design

80%

Skjerm

75%

Menyer

85%

Funksjoner

85%