En stadig mer mobil hverdag har åpnet for et stort marked av (kompakte og) portable høyttalere i alle størrelser og prisklasser.

Det er ganske nøyaktig ett år siden vi hadde forgjengeren på testbenken med svært gode resultater. Når etterkommeren nå har ankommet butikkhyllene er det med stor spenning vi går til verks på BOSE SoundLink Mini II (Mini 2).

Takk til BOSE Norge for fremskaffelse av testeksemplar.

Design

Hva design og produktutforming angår er det kun mindre endringer som skiller BOSE Soundlink Mini og BOSE Soundlink Mini II, men “aux” og “mute” har nå blitt erstattet med en felles funksjonsknapp og endring i ladekontakten. Ut over dette er det lite visuelt som minner om noen oppgradering.

Selv om det ikke er mange fysiske endringer, er kanskje den største forbedringen overgang til micro-USB som ladeport. Dette betyr at BOSE har gått bort fra den proprietære ladepluggen som sin forgjenger hadde.

Selv om dette etter vår mening er en svært positiv endring, har den en bitter ettersmak også. Hvor Mini 2 har et strøminntak på 5V 1.6A, hadde forgjengeren 12V 0.83A, noe som kort fortalt betyr at selv om selve dokkingstasjonen passer på tvers av enhetene, vil de ikke kunne lade enheter annet enn høyttaleren den fulgte.

På nettopp dette punktet mener vi BOSE kunne ha gjort en mindre endring på selve dokkingstasjonen slik at det var mulig å se en tydelig forskjell på hvilken enhet som benyttet seg av hvilken dokkingstasjon. Nå er dette på ingen måte en stor problemstilling, men om du som kunde anskaffer deg en ny Mini 2, vil du måtte ha to separate ladere til disse enhetene.

I det store og hele er dette en positiv endring som alle brukere vil dra god nytte av med standardisert ladeplugg og muligheten for å gjenbruke andre ladere med micro-USB.

Byggemateriell
Selve høyttaleren er bygget i et ytre av av børstet aluminium med et batterideksel/fot av gummi og fremstår som et elegant designet og solid produkt som også står stødig på alle underlag.

Fysiske mål og vekt:

  • Høyde: 5.1 cm
  • Bredde 18  cm
  • Dybde 5.8 cem
  • Vekt 670 gram.

Vi mente BOSE hadde et veldesignet og lekkert produkt, og ved å videreføre designet fra sin tidligere modell og lanserer Mini 2 i to forskjellige farger- perle og sort – beviser at man ikke trenger å forandre på en vellykket oppskrift.

Grensesnitt og funksjoner

Da vi testet høyttalerens forgjenger for et år siden er det noen forventninger til et produkt i denne prisklassen. Derfor var det noe overraskende at den ikke var utstyrt med hverken NFC for tilkopling, mikrofon for talekommandoer og telefoni eller batterilading gjennom micro-USB.

Med lanseringen av BOSE Soundlink Mini II har mange av disse detaljene fått fokus hos ingeniørene hos BOSE, som har lagt til både ny ladefunksjon, samt integrert mikrofon for bruk til telefonkonferanser eller talekommandoer. BOSE fremhever i sine produktblader at enheten er utstyrt med en støydempende algoritme som skal sikre god lyd fra høyttaleren samtidig som de i andre enden kan høre deg klart og tydelig. Gjennom våre tester ser dette ut til å fungere rimelig greit, så lenge enheten ikke er plassert for langt unna, altså, dette er ingen konferanseenhet for flere personer i et større rom.

En morsom detalj vi la merke til under bruk er om du holder inne strømknappen i noen sekunder, vil den si gjenværende batterinivå, samt vise dette med tre forskjellige farger på batteriikonet på toppen av høyttaleren.

En detalj vi fremdeles savner er støtte for NFC-paring og -identifisering, en teknologi vi finner på langt rimeligere enheter enn Mini 2.

Aktive tilbakemeldinger
Som hos flere konkurrenter har BOSE Soundlink Mini II fått akustisk tilbakemelding for en rekke statuser. Eksempelvis når du slår på enheten, blir du fortalt hvilken batterikapasitet som er gjenværende på enheten, hvilken enhet den koples til (eller at den er klar for tilkopling) og hvem som ringer ved innkommende anrop.

Ved å trykke på høyttalerens funksjonsknapp vil man kunne svare/legge på anrop, pause eller skifte til neste låt, samt aktivere Cortana / Siri. I vår testperiode disse funksjonene de absolutt største fordelene vi opplever i Mini 2.

I nyere høyttalere, som Creative Roar ser vi også at det kunne vært gode muligheter for et strømuttak for opplading av smarttelefonen også. En fulladet Mini 2 hjelper ikke når telefonen er nær tom. Dette er en funksjon vi ikke finner hos Mini 2 og ser tydelig muligheter for forbedringer i fremtidige modeller.

BOSE Soundlink Mini II – I bruk

Lyd
Det er mye vi kan si om tekniske detaljer, funksjoner og design men når alt kommer til alt er det primært lydkvaliteten som er av interesse for potensielle kjøpere. Selvsagt, tekniske funksjoner og design spiller kan være like viktige faktorer, men det som for oss i redaksjonen har vært spennende, var hvorvidt lydbilder forble identisk, eller har blitt forbedret siden sist.

Hva lyden angår er finner vi den samme varme og detaljrike lyden som hos forgjengeren med like dyp og fyldig lyd. For ordens skyld lot vi Mini 2 kjøre seg ekstra mot Iggy Azaleas “Fancy” og ZZ tops “Blue jeans blue” for sammenligning, uten at vi kunne høre en distinkt forandring i lydkvaliteten.

Som hos forgjengeren selv om vi kunne ha håpet på en enda rikere lydopplevelse er det viktig å presisere at dette er et svært godt lydbilde for en enhet i denne størrelsesordenen

Batteri
Produsenten opplyser i deres at enheten har ti timers batterikapasitet og tar om lag tre timer å lade helt opp. Her begynner vi å stusse, for med noe rundt halvt lydnivå har vi etter ni timer over fem timer batterikapasitet igjen. Altså betydelig bedre enn nevnte ti timer fra BOSE.

Etter en ny runde med lyd nær maks, fikk vi mer riktige data. Altså volumnivå er en signifikant faktor i enhetens batterikapasitet, også langt utover hva vi hadde forventet.

Konklusjon

Med stadig sterkere konkurranse fra produsenter som Creative med deres Roar er det klart at BOSE må levere nye produkter for å holde tritt med utviklingen.

Hva lydbilde angår er dette en høyttaler som gir et varmt og godt bilde som svært mange vil bli imponert over. Med et kompakt design, og nesten halvparten av vekten til konkurrenten Roar er det også en solid fordel for de som liker å ha enheten med seg på farten eller rundt om i kontorlandskapet.

Likevel er det en del tekniske funksjoner vi føler enkelt kunne blitt implementer hos nykommeren BOSE Soundlink Mini II, da spesielt støtte for NFC-paring og uttak for å lade smarttelefonen. Produktets sluttkarakter er et gjennomsnitt av enhetens ytelse og enhetens funksjoner.

Ser du dermed etter et produkt som skal være kompakt og portabel, men likevel levere et varmt og fyldig lydbilde er dette en høyttaler vi vil kunne stå inne for i årets julegavesesong.

Vår vurdering

85 / 100 poeng
Design

95%

Funksjoner

80%

I bruk

90%