Test: ZyXEL HD Powerline AV2000

Ønsker du å slippe kabelstrekk i huset? ZyXEL lover overføringshastighet på opp til svimlende 1800Mbps med deres PLA5456.

Såkalte Home Plugs har vært på markedet i mange år, men hastigheten og stabiliteten har dessverre vært svært varierende. ZyXEL har levert slike enheter med stadig økende hastighet og siste skuddet på stammen skal altså klare å levere opp til 1800Mbps, altså nesten to Gigabit-linjer på en gang, vel og merke i teorien takket være MIMO-teknologi. Vi var før testen også spente på hvordan dette ville være i forhold til det lynraske, tråløse ac-nettverket på 5GHz.

Pass Through og led-lamper i front. Bilde: ZyXEL

Design

Først som slår oss når vi pakker opp adapterne er hvor store de er. Rett og slett store, men det er ikke helt uten grunn for ZyXEL har lagd de som såkalte pass through enheter. Dvs. at man stikker adapteren i stikk-kontakten og så kan du koble til en elektrisk enhet rett i adapteren igjen. Ergo mister man ikke en kontakt for å bruke adapteren, noe som er svært kjekt bak f.eks. en hjemmekino-rigg e.l. hvor man alltid har mangel på stikk-kontakter.

På fremsiden finner vi også tre ledlamper som viser henholdsvis strøm, tilkoblet nettverkskabel og kontakt mellom adapterne. Sistnevnte lyser i tre ulike farger alt ettersom hvor høy linkhastigheten er mellom enhetene: grønt indikerer hastighet over 80Mb/s, orange 20 – 80Mb/s og rød 0 – 20Mb/s.

Utførelsen er i hvit, blank plast slik vi kjenner ZyXEL fra tidligere og sidene er hullet for å gi god kjøling. Adapterne kan nemlig bli ganske varme. I front sitter det en Reset/Encrypt-knapp for å sette opp en sikker forbindelse mellom to eller flere adaptere og her brukes 128bits AES-krytering. Greit å sikre seg tilfelle naboen også har gått til innkjøp av slike adaptere. I tillegg har ZyXEL utstyrt PLA5456 med to RJ-45 porter, slik at man kan koble til to enheter samtidig. Svært praktisk om man f.eks. vil ha Playstation og X-Box på nett ved å bruke samme plugg, uten behov for en switch.

Bilde: ZyXEL

Oppsett

Noe enklere oppsett enn det ZyXEL her har lagd, går det rett og slett ikke an å lage. Dersom man ikke vil bruke kryptering mellom enhetene, er det nemlig ingen konfigurering fra brukerens side i det hele tatt. Sett inn to adaptere, og de finner hverandre på noen sekunder. Enkelt og greit. Ønsker du derimot kryptering, noe vi sterkt anbefaler, så må man holde inne Reset/Encrypt-knappen mellom 0,5 og 3 sekunder. Først på den ene enheten og innen to minutter må man gjøre det samme på den andre. Dermed konfigureres enhetene og all kommunikasjon blir kryptert. Dersom man vil sette opp flere adaptere i huset, er prosessen lik. Trykk inn Reset/Encrypt på en av de konfigurerte enhetene og innen to minutter gjør det samme på den nye. Svært enkelt, noe vil liker godt for det bare fungerer.

Ønsker du å ha litt oversikt over adapterne, mac-adresser, hastigheter osv, kan man laste ned et program til Windows som heter ZyXEL PLA Series Configuration. Dette er et lite og enkelt program uten alt for mange funksjoner, men kan allikevel være kjekt dersom man vil se tilkoblingshastigheter, navn på adapterne, mac-adresser firmware-versjon osv. Særlig tilkoblingshastighet mellom adapterne er ganske nyttig, særlig hvis man får litt dårlig fart. Da er det enkelt å gå inn og se hvilken hastighet som er gitt mellom adapterne.

Bilde: ITpro.no

I bruk

I teorien er slike adaptere svært praktiske. Man kan altså slippe å strekke kabler for trådbunnet nettverk siden man bruke strømkabler som allerede er strukket rundt i huset. I praksis så er det en del forhold som spiller inn og gjør ofte at bruken ikke er like rosenrød som reklamen. Når det er sagt, er ZyXEL PLA5456 de raskeste og mest stabile adapterne vi har prøvd, selv om de langt fra er like raske og stabile som en kabel.

Hastigheter
I hus med 3-fas og flere kurser, vil man kunne oppleve ulike utfordringer. For å få maks utbytte bør man være på samme kurs og helst uten for mye forstyrrelser fra andre enheter. Dette er ofte ikke lett å få til, da man ofte vil ha internett et stykke unna routeren. Vi har gjort ulike, uhøytidelige tester og funnet ut at man får aller høyest hastighet nettopp når man er på samme kurs, og når adapterne står ganske nærme hverandre.

5 meter på samme kurs
På samme kurs, og med 5 meter mellom adapterne, uten annet imellom, opplevde vi en makshastighet på 317Mb/s. Det i seg selv er rimelig raskt, men på samme punkt målte vi 440Mb/s trådløst fra samme router, for øvrig ZyXEL Armor Z1, via ac-nettverk og 90 Mb/s via n-nettverk.

10-12 meter på samme kurs
Flyttet vi oss på samme kurs, men økte avstand i luftlinje til 10-12 meter, gjennom to rom og mange stikkontakter mellom tilkoblet utstyr, slik et reelt oppsett ofte kan se ut, sank hastigheten til rundt 125Mb/s. Her målte vi 140Mb/s via ac-nettverket og 65Mb/s via n-nettverk. Her ser vi at hastigheten har sunket en del for alle overføringsmetoder, men 125Mb/s er allikevel noe som gjør at man fint kan streame alt av innhold i nettverket.

10-12 meter på annen kurs og fas + kjeller
Ved å flytte oss til siden i samme rom og over på en annen kurs og fas, sank hastigheten ytterligere til ca. 80Mb/s gjennom PLA5456. Vi prøvde å koble denne til WeTek Play mediaspiller kjørende på Kodi og streame en rippet Bluray-film, lett komprimert til en stream på ca 35Mb/s, og dette gikk uten problem. Prøvde vi å koble til to enheter, en på hver utgang av PLA5456 og streame to ulike filmer, ble det hakking. Uansett ser vi at vi her faktisk klarer oss med PLA5456 for å streame en film i høy kvalitet, og slipper å strekke kabler. Netflix, Viaplay, HBO osv vil kunne brukes i høyeste oppløsning uten problem nær sagt hvor som helst i huset, for vi gikk også ned i kjelleren, på andre enden av huset. Her har vi mistet alt av Wi-Fi signaler og her glimret PLA5456 til med 48Mb/s, noe som gjør at man fint kan surfe og se på streamingtjenester.

Ikke alt er topp…
Nå høres alt roserødt ut, men vi opplevde også at vi innimellom falt helt ut, selv om indikasjonslampene viste at vi skulle ha over 80Mb/s i hastighet mellom de to adapterne. Vi mistenker støy i strømnettet, da vi kunne få dette innimellom. Det er ganske irriterende at man da ikke kan stole helt på en slik løsning, men dette vil nok variere mye fra sted til sted. Samme vil hastigheten man opplever, så en slik test vil ikke være noen fasit for hva du kan oppleve av hastigheter hos deg, men mer en opplevelse av produktet i sin helhet og målinger gjort her.

Bilde: ZyXEL

Det skal også nevnes at ZyXEL sier at for å få maks hastighet og rekkevidde, må man bruke jordet strømnett. Det hadde ikke vi i huset vi testet. Så de med nye hus vil nok kunne oppleve enda bedre hastigheter enn de med noe eldre hus hvor kun våtrom har jordede stikk-kontakter. 

Konklusjon

Ønsker du et ganske raskt kablet nettverk, men ikke ønsker å strekke kabel, kan et sett Power Line-adaptere være tingen. ZyXEL PLA5456 gir god hastighet, og med rette forhold, avstand og utstyr skal man kunne komme opp i svimlende 1800Mb/s i teorien. Praksis er som vi vet noe helt annet og i vårt oppsett og teststed, kom vi opp i maks 317Mb/s med en avstand på tre meter mellom to adaptere. Vi synes det er en grei hastighet, selv om vi alltid ønsker oss mer. Sett i forhold til tidligere produkter vi har testet, er dette likevel det raskeste settet vi har testet og holder nå fint til å streame Full-HD Blu-ray fra en lokal NAS-stasjon, eller 4K via Netflix så sant du har internett-linje som er rask nok. 4K fra Netflix krever nemlig minimum 25Mb/s.

PLA5456 er stor av størrelse, men det geniale er at de er såkalte pass through-enheter, noe som vil si at de har en innebygd stikk-kontakt slik at du stikker PLA5456 i veggen og en annen elektrisk enhet i PLA5456. På den måten mister man ikke en veggkontakt. Satt i veggen, dekker den heller ikke for den andre plassen i nyere ELKO-dobbelstikk.

Hastigheten målt i praksis er langt fra den man skal kunne oppnå i praksis, men her spiller det så mange faktorer inn at dette vil variere fra sted til sted og når på døgnet man bruker det. Uansett har PLA5456 hadde ganske stabile hastigheter, men vi ser at det svinger litt, så dette er greit å ha i bakhodet om man skal bruke det som en permanent løsning. Fordelen er derimot at man slipper å strekke kabler, bore hull osv. noe som gjør det til en svært lettvint løsning. At adapterne kobler seg sammen lynraskt, har to RJ-45 utganger, 128-bits AES-kryptering og pass through for strøm gjør også dette til et godt produkt vi tror mange vil kunne ha gleden av.

Laveste pris ligger i skrivende stund på 1090kr og er relativt mye for et sett med slike adaptere, men her får du siste av teknologi som kan gi deg svært gode hastigheter og kan spare deg for en del arbeid som fort blir når man strekker kabel. Er kun hastighet og stabilitet ønsket, kommer man fortsatt ikke unna kabel.

Vår vurdering

80 / 100 poeng
Design

70%

Oppsett

100%

I bruk

80%

Hastighet

80%