Fitbit Blaze overgår alle andre Fitbit-produkter og gir deg mye informasjon med ett blikk. I tillegg har den blitt smartere enn før.

TreningsarmbåndtreFitbit Blaze er siste skuddet på stammen til Fitbit og er den hittil mest avanserte treningsklokken de har levert. Den ser ut som en klokke og har blitt noe smartere enn sine forgjengere og kan vise anrop og SMS, styre musikken på mobilen og har i tillegg fått en fin fargeskjerm. I tillegg har den innebygd en treningsassistent som kalles FitStar og hjelper deg å komme i gang med trening hjemmefra. Tross begrensninger kan vi allerede røpe at vi er svært begeistret over nykommeren fra Fitbit.

Design

Ulikt sine søsken, har Fitbit Blaze nå fått utseende mer som en vanlig klokke. Den har fått en fin og tydelig skjerm og styres med en blanding av knapper og berøring. Vi er nå også litt tilbake til grunnideen fra Fitbit Flex, hvor man har en separat tracker og en utbytter ramme med rem. På Blaze er dette gjort på en smart måte, samtidig som det kan virke litt tungvint hver gang man skal lade den. Da må man nemlig demontere selve trackeren fra rammen og legge trackeren i en egen ladekrybbe.

Løsningen har både positive og negative sider, men en smule tungvint synes vi nok det er i 2016. Fordelen er at man lettere kan rengjøre remmen og rammen etter trening. Denne kan dermed vaskes for svette og smuss, mens man tørker av selve trackeren. At trackeren så må monteres i en egen ladekrybbe hvor den festes skikkelig, sørger for at den blir ladet hver gang og har god kontakt mot ladepolene. På tidligere modeller har ledningene hatt en tendens til å kunne løsne under lading. Alt er en vanesak, og jeg velger å se det positive med dette, selv om det er litt tungvint og ikke veldig elegant.

Ulike farger og materialer. Bilde: Fitbit

Remmen kommer i ulike farger og materiale. Vår testmodell kom i samme design som Fitbit Charge hadde. Rammen er i aluminium og går rundt selve trackeren. Design er en smakssak, men vi synes den ser fin ut. At Fitbit også kan leveres med stålrem, gjør at den vil ligne enda mer på en klokke, også når man skal ut på lørdagskvelden, i bursdag eller andre sammenhenger man vil være litt fin. Ulempen er at denne koster 2/3 av selve Blaze (1495kr i skrivende stund), så vi synes prisen er alt for dyr for et lenke. Vi liker løsningen godt og remmer kan kjøpes separat dersom man ønsker å ha flere ulike farger eller materiale å veksle mellom.

Fitbit Blaze er ikke klassifisert som vanntett, og dette er noe som trekker litt ned. En treningsklokke bør kunne være med i all slags vær uten problem og Fitbit sier den skal tåle svette, regn og vannsprut så vi håper dette er godt nok til de som ønsker å bruke den aktivt utendørs.

Nøyaktighet og Pulsmåler

Bilde: Fitbit

Fitbit bruker optisk pulsmåler i sine treningsarmbånd og de er kjent for å være praktiske, nøyaktige når de først måler og kan måle kontinuerlig. Ulempen i forhold til de mer proffe løsningene som bruker egne pulsbelter, er at pulsmåleren sliter med å henge med når man blir svett og intensiteten øker. Sitter man i sofaen eller går pent på tredemølle så viser den så å si helt nøyaktig puls. Når jeg tok med Blaze på hardere treningsøkter med styrketrening på gymmen, så slet den virkelig med å henge med. Den viste ofte veldig feil puls og man måtte stå stille i 10-30 sekunder for at den skulle hente seg inn. Ble jeg for svett, var det ikke alltid den klarte å lese av riktig puls i det hele tatt før jeg fikk tørket vekk svetten.

Dette er et generelt problem med optiske pulsmålere og måten de måler pulsen på. Vi synes uansett at Blaze henger med bedre enn f.eks. Fitbit Charge HR og Microsoft Band. Blaze henter seg raskere inn og faller sjeldent helt ut. Dette gjør at slike pulsmålere ikke egner seg for de som ønsker en profesjonell løsning, men egner seg mest til mosjonister og hverdagsbrukere som ønsker å bli mer bevist på aktivitetsnivået. Er du ute etter en pulsmåler som er nøyaktig når du trener hardt, så må du lete i en annen kategori, og kommer ikke unna separat pulsbelte foreløpig. Er du en hverdagsmosjonist, så kommer du med stor sannsynlighet til å elske Fitbit Blaze. Den kan nemlig mer enn å bare vise pulsen.

Lurer du noen ganger på hvordan du har sovet om natten? Fitbit har i flere trackere levert analyse av din søvn. Blaze gjør også dette og i likhet med Charge, Charge HR osv. logger den dette automatisk når den merker at du sover. Dette er ikke alltid helt nøyaktig, men stort sett så stemmer det godt overens med virkeligheten. Analysene over søvn er ikke de mest avanserte, og her savner vi mer detaljer slik vi er vant med fra f.eks. Microsoft Band og Jawbone, men man får opp klokkeslett over når man sovnet, våknet, hvor mange ganger man har vært våken i løpet av natten, hvor mange ganger man har vært såkalt rastløs og hvor lang tid av søvnen dette utgjør. Her ønsker vi oss også oversikt over dyp-søvn samt hjerterytme i forhold til søvn, men dette kan kanskje komme i en senere versjon av programvaren.

Treningsguiden FitStar

Det er tydelig at Fitbit har tenkt på at det ofte ikke er så lett i å komme i gang med trening dersom man har vært inaktiv lenge. De har derfor utviklet noe som de kaller FitStar og er en liten treningsguide som hjelper deg i gang. Den er delt inn i tre kategorier Warm Up – 7 minute Workout og 10 minutes Abs.

Bilde: Fitbit

Altså oppvarming, 7 minutter med trening av ulike øvelser samt 10 minutter med magetrening. Dette er ikke veldig omfattende trening, men for å komme i gang og få hjelp underveis, kan det være akkurat det man trenger. Blaze viser på en forenklet måte hvordan man skal ta hver øvelse og så får man en gitt tid på seg til å praktisere den. Den teller ikke noe annet enn tid og holder ikke styr på antall repetisjoner for deg, så denne er en ren guide. Dog synes vi den kan være til hjelp for mange, selv om den er enkel. 

Styr musikken og bli varslet

Bilde: Fitbit

Fitbit Blaze har blitt smartere enn sine forgjengere og nå kan man også styre musikken, lese SMS, få kalendervarslinger og vise anrop. Man kunne en del av dette i Surge også, men det er enklere p.g.a. skjermen i Blaze. I appen på telefon, setter man opp hvilke apper man vil skal varsle deg. F.eks. vanlige anrop for tale, og vanlig SMS for tekstmeldinger, eller man kan velge Skype for tale og WhatsApp for meldinger. Det er litt dumt at man ikke kan velge flere, men vi håper dette kan komme i en oppdatering.

I tillegg kan man nå styre musikken. Dra ned fra toppen og man får mulighet til å koble sammen Blaze med mobilen for å styre musikken. På Android kan man styre den appen som spiller muiskk nå, og vi har testet med den innebygde musikkappen til Samsung, samt Spotify med godt resultat. Meget praktisk å kunne se hvilken sang som spilles, samt velge play/pause og forrige/neste sang. En svært enkel funksjon, men med stor nytteverdi for de som hører mye på musikk fra mobilen.

Oversikt

Bilde: ITpro

Et treningsarmbånd/klokke lagrer en hel del informasjon. Fitbit er flinke til å lage apper og har en app til både iPhone, Android og Windows 10 (også for mobil). Dette gjør at de fleste kan bruke den. Appen er enkel og oversiktlig i alle plattformer og du får tilgang til det meste av informasjonen den lagrer.

Når det er sagt, liker vi også websiden til Fitbit enda bedre og her får man mye mer informasjon rundt detaljer. Treningsøkter blir grafisk tegnet opp og man kan lett se i grafer hvordan man trenger, beveger seg, sover osv.

Ønsker man å logge alt matinntak og vanninntak, så er det også mulighet for det. Man må riktignok   gjøre dette manuelt, men muligheten er der dersom man vil.

Batteritid

Er det noe som er et ankerpunkt for treningsklokker og smartklokker er det nettopp dårlig batteritid. Blaze er faktisk et unntak og Fitbit lover hele 5 dager mellom hver lading og dette holder også mål. Vi har i tiden vi har testet Blaze latt det gå 5 dager og da har vi faktisk hatt mer batteri igjen. Det vil si at den holder mer enn den lover, men med tanke på at noen kanskje bruker den enda hyppigere (hvis det er mulig), så må vi si at man endelig har klart å lage en wearable som ikke må lades hver, til annenhver dag. BRA!

Konklusjon

Er du mosjonist eller lite aktiv og ønsker å komme i gang med litt trening, eller rett og slett ønsker å bli mer bevist på hvor mye du beveger deg, er en treningsklokke som Blaze det du kan trenge. Man får nemlig på en svært enkel måte, greie på hvor mye man har beveget seg i løpet av dagen, puls, klokke osv. bare man tar klokken mot ansiktet. Da slås skjermen automatisk på og slår seg av igjen så fort man tar klokken ned.

Bilde: Fitbit

Man har en fin fargeskjerm som viser deg det du trenger av info, og i tillegg til å vise puls, skritt, tilbakelagte kilometer, antall trapper man har gått og antall kalorier man har brukt har den også en treningsguide kalt FitStar samt både stoppeklokke og nedteller. Den kan styre musikken via Bluetooth, varsle deg om innkommende anrop, SMS og kalenderoppføringer.

Den er ikke vanntett og det er noe som Fitbit snart må få på plass, men den skal tåle svette, regn og normal bruk.

Batteritiden er meget god og den holdt i over 5 dager mellom hver lading i perioden på 3 uker vi har testet Blaze. Det må sies å være svært bra i disse tider og viser at det er mulig. Mangel på innebygd GPS samt at Blaze slår av skjermen når den ikke holdes mot ansiktet kan nok også ta mye av æren for dette.

Har du Fitbit Charge HR fra før og kun trenger den infoen denne gir, ser vi ingen umiddelbar grunn for å bytte ut denne til Blaze, men er du førstegangskjøper eller ønsker å kunne få litt smartere funskjoner som SMS varsling og styring av musikken på mobilen, samt mulighet for å bytte ut remmene til ulike farger, så har vi ikke noe problem med å anbefale Fitbit Blaze. Vi liker den svært godt!

Vår vurdering

85 / 100 poeng
Design

85%

Pulsmåler

75%

Funksjoner

85%

Batteri

90%