Stadig flere av oss har mobiltelefon eller nettbrett som vår primære enhet for databehandling eller konsumering av innhold, og touchgrensesnittet til tross er det lite som slår tradisjonell mus og tastatur innen produktivitet.

Redaksjonen har testet begge produktene mot produkter i forskjellige kategorier; Lumia 950xl og Surface Pro 4. Teksten vil omtale begge produktene i flere scenarioer.

Design og bruk

Med erfaring fra tidligere Logitech produkter har vi høye forventninger til testproduktene. Noe av det vi biter oss merke i er at MX Anywhere 2 er utstyrt med et integrert oppladbart batteri, mens K380 benytter utskiftbare AAA batterier. Dette er direkte omvendt fra tidligere erfaringer fra Logitechs produkter, hvor portable tastatur tradisjonelt har vært oppladbart mens mus benyttet utskiftbare batterier.

Selv om oppladbare batterier ville vært å foretrekke er K380 spesifisert med en batterikapasitet på 2 år, noe som gjør det svært overkommelig likevel. Mindre heldig er derimot fravær av bakgrunnsbelyste taster, noe som trolig har bidratt til å øke batterilevetiden i fravær av oppladingsmuligheter.

Både Anywhere 2 og K380 er svært komfortable i bruk, også med varierende underlag og med begrenset plass, som på flyplasser og parkerte biler, eller mer ukonvensjonelle steder som sofa.

Hva underlag angår har glassflater vært en mindre populær løsning for Anywhere 2, mens øvrige underlag har fungert uten utfordringer.

Installasjon og oppsett

Både Anywhere 2 og K380 har en svært brukervennlig tilnærming til installasjon og konfigurering mot ønsket enhet.

For Anywhere 2 velger man hvilket enhetsnummer man skal pare telefon/nettbrett/PC/spillkonsoll mot, for deretter å holde inne “connect” knappen i noen sekunder. På K380 velger man blåtannenhet ved å selektere hvor man ellers finner F1, F2 eller F3- tasten, for deretter å presse denne på nytt og holde den inne i noen sekunder.

I begge tilfellene vil indikatoren som viser valgt enhet blinke hurtig, og dermed er den klar for å bli funnet av enheten vi ønsker å kople til. Det er en liten distinkt forskjell under installasjonsprosessen på de to; ved slutten av paringsprosessen av tastaturet, vil du måtte skrive inn en unik kode som dukker opp på skjermen, for så å trykke på “enter” tasten for å bekrefte.

Avhengig av hvilken enhet som tilkoples er installasjonen med dette overstått, hvis ikke så installeres en nyere driver (dersom det finnes en nyere driver på nett), før prosessen fullføres og enheten er klar til bruk.

Batterikapasitet og lading

En viktig forutsetning for interaksjonsenheter av denne typen innebærer at batteriet ikke svikter i kritiske operasjoner, og lar seg enkelt (og hurtig) operere med kort opplading – eller i det minste – gir beskjed om å bytte strømenhet med rimelig forvarsel. Mange konsumentprodukter som kompaktkameraer og smartklokker varsler gjerne først når det er svært liten batterikapasitet igjen og faren for at du går tom for batteri i en uheldig situasjon er så absolutt tilstede.

Når det gjelder Anywhere 2 er dette en problemstilling som har vært lite aktuell da musen varsler med et rødt blinkende lys på toppen når det er på tide å lade. Selv da er det god gjenværende batterikapasitet til en kortere arbeidsdag – og dersom du mot formodning går tom – kan den enkelt lades under bruk med en standardisert micro-USB kabel i front. Designmessig er dette en optimal måte å lade enheten på slik at den fremdeles kan benyttes mens den lader og ikke krever en egen dockingstasjon, eller som Magic Mouse 2 til Apple: må ligge opp-ned som en død skilpadde for å lade (se bildet nedenfor).

I motsetning til Anywhere 2 kan ikke K380 lades ved behov, noe som etter over fire måneder med aktiv testing fremdeles ikke har vist seg å være til hinder. Med ett AAA batteri og oppgitt levetid på to år er dette noe redaksjonen ikke har som mål å utfordre, noe som gjør realitetstesting av batterilevetiden svært vanskelig. Her har vi derimot oppdaget et dilemma: Burde Logitech ha laget plass til et reserve AAA batteri som kan byttes ved behov, noe BOSE har gjort i etuiet til sine QC25 hodetelefoner, eller er dette dårlig utnyttelse av plass / vekt? Uansett er dette ikke noe som har vært en aktuell problemstilling for redaksjonen.

Et felles forbedringspotensiale for begge produkter er integrasjon med operativsystemet, slik at batteristatus / indikator kan fremkomme tydelig i handlingssenter / verktøylinje på enheten den er paret med. Dette være seg telefon, nettbrett eller datamaskin. Ettersom ingen av de nevnte enhetene fungerer frittstående, vil det å kunne overvåke batteristatusen i operativsystemet de er paret mot være en suksess. Gjerne med gjenværende batteriprosent og / eller antall brukstimer.

Konklusjon

Når det kommer til valg av input-enheter som mus og tastatur er dette ofte bestemt av personlige preferanser eller lommebok. Funksjoner som mulighet for å kunne pare enheten opp mot flere separate enheter er noe som ofte blir vurdert ved behov, gjerne kun av entusiaster.

I bruk mot et enkelt produkt (et nettbrett eller laptop) er Anywhere 2 og K380 produkter som hver for seg har svært god kvalitet og ergonomi, noe som kan forsvare en litt høyere prislapp. Styrken ligger likevel i muligheten for å kunne pare disse opp mot tre separate enheter og slik kunne veksle mellom smarttelefon, nettbrett, bærbar PC og / eller spillkonsoll som Sony Playstation.

Hva batterikapasitet og lademuligheter angår er begge produktene både innenfor en respektabel brukstid, og mulighetene for å bytte batteri / lade enheten er uproblematisk. Og selv om vi helst hadde sett at tastaturet hadde hatt integrert oppladbart batteri, er to års batterikapasitet på et enkelt AAA batteri langt innenfor det som er akseptabelt.

Redaksjonen kan på det varmeste anbefale både mus og tastatur til bruk hvor blåtann kan benyttes. Som fremtidig forbedring vil en app til mobile enheter og integrasjon mot operativsystem for batteristatus være en fordel.

Vår vurdering

90 / 100 poeng
Design og bruk

85%

Installasjon

95%

Batteri og lading

100%