Test: SanDisk iXpand

Har du iPhone eller iPad og trenger mer lagringsplass, kan SanDisk iXpand være løsningen

Har du noen gang ergret deg over at du har for lite plass på iPhone/iPaden din og gjerne skulle hatt litt mer plass eller flyttet gamle bilder over på en dings man kan ta med seg, så er du neppe alene. SanDisk iXpand er en liten dings med lightning-port i ene enden og USB 3.0 i andre enden. Dermed kan du overføre bilder fra din iPhone eller iPad til iXpand og vise de på en annen enhet med USB-tilkobling, eller du kan overføre filer fra en PC til SanDisk iXpand og vise de på en iPhone/iPad. Man kan få oppstilt bilder i album og vise video direkte i appen. Her kan man altså samle mye av det man trenger i en app for bilder og video.

Design

SanDisk iXpand er en relativt liten enhet og lagd på en smart måte slik at man ikke ødelegger lightning-porten. USB-porten er riktignok ubeskyttet og har ingen hette eller propp man kan sette på. Halvparten er lagd i stål og halvparten i gummi. Selve designen rundt det å feste den til en iEnhet er gjort på en smart måte og når man putter inn SanDisk iXpand i en iPhone/iPad så er det litt spenn mellom enhetene som gjør at den sitter godt og ikke faller ut.

App og automatisk backup

Nøkkelen som knytter sammen iXpand til din iPhone eller iPad en appen iXpand Drive. Her kan man stille inn så man tar automatisk backup med en gang man kobler til iXpand, se på bilder, lagre bilder, se video og lagre media fra sosiale nettverk. Alt gjøres på en enkel måte i appen.

 

Dersom man velger å ta automatisk backup, så har man tilgjengelig alle bilder direkte fra en mappe som lagres på iXpand og kalles Camera Roll Backup. I denne mappen kategoriseres alle bilder i egne mapper for år og inne i de mappene, så lagres det egne mapper for hver måned. Dermed blir det svært enkelt å finne tilbake til ting man gjorde tidligere rett på en PC, i alle fall hvis man noenlunde husker når man tok bildene.
Man kan også flytte bilder og video mellom iPhone/iPad og iXpand

Ønsker man å spille av video, så støttes formatene .WMV, .AVI, .MKV, .MP4 og .MOV.

En annen kjekk funksjon er at hvis setter inn iXpand og trykker på kameraikonet, så tar man bilder direkte til iXpand. Dette er kjekt dersom man ønsker å ta bilder av en spesifikk hendelse og ikke ønsker å ha denne på selve iEnheten.

Konklusjon

Vi synes SanDisk iXpand er en smart liten enhet. Den er enkel å ha med, kan fåes i størrelser helt opp til 128Gb, er lett, støtter USB-3.0, har en god app og flere fine funksjoner som autotmatisk backup, visning av bilder, video og avspilling av musikk både fra iXpand og lagrede filer på iPhone/iPad.

Prisen er foreløpig noe stiv og koster snaue 600kr for 32GB og snaue 1200kr for 128GB i skrivende stund. Men trenger man funksjonene, kan det være vel verd investeringen.

Vår vurdering

80 / 100 poeng
Design

80%

Funksjonalitet

80%

Enkelhet

80%