Huawei har finpusset og forbedret forgjengeren og resultatet er en meget habil smartklokke som oser luksus og finesse.

Mobiler fra tech-giganten ser vi ikke lenger i våre breddegrader, men smartklokker fra Huawei er det ingen mangel på, heldigvis. De siste årene har de laget den ene gode smartklokken etter den andre og etter at de gikk over til sitt eget operativsystem Harmony OS, har de stadig forbedret og finpusset opplevelsen.  

Når vi testet Huawei Watch 3 Pro likte vi veldig godt design, funksjoner og menyer, men visse begrensninger og ustabilitet var det og da særlig mot iPhone.  

Med Huawei Watch GT Runner var alt blitt mer stabilt og de optiske sensorene var oppgradert, slik at Huawei leverer en av de aller beste og mest presise treningsklokkene.

Bilde: ITproX.no

Det nyeste tilskuddet er Huawei Watch GT 3 Pro som nå også har EKG-måling og vi har hatt denne lekkerbisken inne for teste i noen uker nå. I testen blir det litt sammenligninger mellom denne, GT Runner og Watch 3 Pro, rett og slett fordi vi synes det er verd å få med seg forbedringene Huawei har gjort.  

Først vil vi takke Huawei for fremskaffelse av testeksemplar!  

Design og byggekvalitet

Er det noe Huawei kan, så er det design og Watch GT 3 Pro er kanskje den aller lekreste smartklokken på markedet i godt selskap av storebror Watch 3 Pro, i alle fall i mini øyne. Den er ganske stor med sine 46,6mm, men for min del er 46-48mm en størrelse jeg liker godt og anser det som passe. Tykkelsen er er 10,9mm og klokken fremstår som relativt slank.
Klokken er også IP68-sertifisert, så den tåler vann og bading og har til og med egen treningsmodus for dykking som viser tiden du har dykket, dybde, hastighet og maks dybde. 

Denne gangen fikk vi utgaven i full titan til test, og her er det utsøkt kvalitet og materialvalg hele veien. Klokken er utstyrt med en glimrende 1,43” AMOLED skjerm som er dekket med safirglass. Baksiden er keramisk (bra for de som er alergiske) og selve urkassen er laget i titan. Til og med kronen er laget i titan. Remmen er også i titan og det føles rett og slett som om man sitter med en tradisjonell premium-klokke på armen. Det finnes to utgaver til, en som har gummi-rem og en med skinn-rem og de to sistnevnte er priset noe hyggeligere enn utgaven i full titan.  

Remmen i titan må justeres ved å ta av eller legge til lenke-enheter, men heldigvis har Huawei laget pinnene med hurtigfester, slik at man ikke trenger å gå til en urmaker eller kjøpe verktøy for dette. I tillegg ligger det ved ekstra lenke-enheter i esken i tilfelle du trenger å øke størrelsen på remmen.   

Fordelen med å bruke titan fremfor rustfritt stål er at titan er vesentlig lettere og mer slitesterkt. Ulempen er at det er dyrere. Klokken veier 54gram uten rem, så den er tyngre enn Watch GT Runner men lettere en Watch 3 Pro. 

På høyre side finner vi en dreibar krone for navigering i menyer samt en knapp som man kan programmere til å lukke opp en valgfri app. Standard lukkes trenings-appen opp, som raskt lar deg velge treningsform og starte en treningsøkt. 

På baksiden finner vi alle sensorene i tillegg til at man fester den trådløse ladeplaten for å lade opp klokken. Denne er også magnetisk, så den smetter på plass av seg selv, slik vi kjenner fra Apple Watch.   

Tilkobling 

Watch GT 3 Pro kan brukes mot både Harmony OS hvis man har en nyere Huawei-telefon, men også Android og iPhone. For tilkobling mot iPhone, laster man ned Helse-appen og kobler til via appen ved å legge til ny enhet.  

For å bruke klokken mot Android, må man laste ned en nyere versjon av Helse-appen enn den som ligger i Google Play Store. Det ligger altså en gammel versjon i Play Store. Utfordringen med dette er at man må tillate at telefonen din godtar installasjon av tredje-parts apper og telefonen varsler om faren dette kan medføre siden appene da ikke er godkjente av Google. Så her må man stole på Huawei og gjør man det, er det bare å laste ned Huawei AppGallery og legge til Helse-appen der. Da er man også sikret nyeste versjon fremover. Ikke den beste situasjonen for Huawei eller oss brukere siden nok noen vil kvie seg for å tillate tredje-parts installasjoner, men slik situasjonen er nå med at Huawei er utestengt fra USA-sine tjenester og varer, så er det slik det blir hvis man vil ha en av de lekreste og mest luksuriøse smartklokkene på markedet.  

Last ned Helse-appen fra Huawei her: Gå til Huawei

EKG 

Nytt er EKG-måler, men denne er ikke tilgjengelige i alle regioner enda slik det også var med Fitbit Sense i starten. I menyen ser vi og kan bruke funksjonen, men i bruk er det svært upresis og man får sjeldent målt hjerterytmen siden den stort sett klager på at det er dårlig kontakt mellom finger og håndledd. Det selv om den sitter godt på. Om dette skyldes en feil på vår testmodell eller om det er fordi den ikke egentlig er tilgjengelig i Norge enda, vites ikke og det har ikke lykkes oss å få svar fra vår kontaktperson. 

På Huawei sine norske nettsider er ikke denne funksjonen listet opp og i appen er det heller ingen oppføring for hjerterytme enda, så vi lar denne funksjonen være utestet enn så lenge.                                                       

Meny og styring

I likhet med de nyeste klokkene fra Huawei, brukes det Harmony OS. Vi ser stadig oppdateringer og vi stusser over at de tidligere modellene som også kom med Harmony OS ikke får oppdateringer samtidig som nye klokker får det. Watch 3 Pro har ikke fått en oppdatering etter vi testet den er har fortsatt versjon 2.0.0.216, mens Watch GT 3 Pro nå er på versjon 2.1.0.316 i skrivende stund. Det er litt synd, for det har nemlig skjedd mye og da særlig når det gjelder stabilitet. Mer om det om litt. 

Fortsatt er det første man legger merke til når man slår den på, den glimrende skjermen. Fargene er sterke og menyene er pent satt opp og enkle i bruk. Man kan velge mellom menyer i liste eller ikoner slik vi kjenner fra Apple Watch.

Watchfaces, eller urskiver om man vil, er naturligvis på plass og Huawei har et godt utvalg av både gratis og betalbare watchfaces.  

Endelig kan man nå også kjøpe watchfaces via Android og betale gjennom bl.a. PayPal. Godt å se Huawei fikk det på plass, men dette fungerer heller ikke med en gang. For å kunne betale med PayPal må man installere AppGallery og deretter aktivere HMS Core. Først da får man valget om å bruke flere betalingsalternativer i Helse-appen. Vi liker egentlig ikke å laste inn for mange apper som ikke kommer fra Google Play, men skal man ha mest mulig utnytte av en Huawei-klokke, er det altså dette må må gjøre.

Det skal nå også være mulig å kjøpe de hvis man bruker iPhone, men her får vi ikke tilsvarende måte å betale på og jeg legger ikke igjen mine bankkort-detaljer i en app, så vi har ikke fått testet om det faktisk nå lar seg gjennomføre å kjøpe  dette via en iPhone. Fint hvis dere gjør PayPal tilgjengelig her også Huawei. 

Oppdateringsfrekvensen på skjermen virker å være lavere enn på Watch 3 Pro og lik som på Watch GT Runner, men menyene er likevel raske og fine og i tillegg til å bruke berøring for navigering i menyer har Huawei også på Watch GT 3 Pro brukt sin dreibare krone.  

Apper er dessverre ikke tilgjengelig for denne utgaven via selve klokken og heller ikke via Huawei Helse for iPhone, og man må nøye seg med de appene man får med dersom man bruker iPhone. Det følger riktignok med det meste man trenger for trening og helse, selv om vi gjerne skulle sett at man kunne installere apper slik vi ble kjent med på storebror Watch 3 Pro. 

Bilde: ITproX.no

 Bruker man Android eller HarmonyOS derimot, har man tilgang til å legge inn apper fra Huawei Helse-appen. Ikke det at det er noe særlig med apper vi har nytte av her på disse kanter, men dog. Per nå teller app-biblioteket kun 31 apper og det er i grunn lite interessant å finne per dags dato. Litt snodig valg av Huawei å gjøre en endring på dette fra Watch 3 Pro, hvor apputvalget er langt større (dog lite) og man har eget valg i klokkemenyen, også for iPhone-brukere.

En ting vi ble glade for når vi testet Wach GT Runner, er at man nå ikke trenger å nullstille klokken hvis man bytter fra iOS til Android, slik man må med Watch 3 Pro. Det samme gjelder Watch GT 3 Pro. Dermed kan man hvis man har en iPhone og ønsker å legge til musikk, eller legge til en app, låne seg en Android-telefon (hvis du ikke har en liggende) for deretter å koble den opp til den, overføre musikk/app og koble tilbake til iOS igjen.
Vi håper denne funksjonen kommer til de andre klokkene fra Huawei også når de får versjon 2.1 av Harmony OS slik GT Runner og GT 3 Pro har fått.  

Et ønske vi også har er at Huawei gir GT 3 Pro nattmodus slik storebror har. Nå har man kun “Ikke forstyrr”, men en nattmodus som gjør at skjermen blir mørk også om man har på always-on display hadde vært fint, akkurat slik Watch 3 Pro har. Nå må man inn hver natt og slå av always-on for å slippe at skjermen lyser opp hver gang man løfter armen når man for eksempel snur seg. Ingen stor greie, men likevel noe som hadde gjort opplevelsen enda bedre. Det at Huawei ikke holder seg konsekvent i sine menyvalg, og tilbyr de samme enkle software-funksjonene i alle enheter er noe vi håper selskapet kan endre på. 

Stabilitet også mot iPhone

Ifølge Huawei støttes tilkobling og bruk mot iPhone. Grunnet Apple sitt strenge regelverk, kan man ikke svare på meldinger man får, heller ikke overføre musikk. Det som likevel var et skikkelig minus når vi testet Watch 3 Pro var at tilkoblingen til iPhone var ustabil og flere ganger om dagen mistet klokken Bluetooth-tilkoblingen mot iPhone (ikke Android) og man måtte koble de til på nytt. Det var såpass plagsomt at vi gav egen karakter for iPhone og en for Android.   

Nå har Huawei fikset dette 99% og kun ved en anledning i testperioden mistet klokken forbindelsen. Ellers har den virket knirkefritt både mot iPhone og Android, noe vi er svært glade for å se. Dette gjør at iPhone-brukere faktisk nå kan bruke denne klokken uten problem og få glede av dens gode treningsfunksjoner osv., men noe begrensninger er det fortsatt pga. mangel på App-gallery, mulighet for å svare på meldinger og overføring av musikk. En annen liten ting er at oppdatering av klokken kan gjøres direkte på klokken eller i Helse-appen hvis man bruker Android, mens det kun er tilgjengelig via Helse-appen hvis man bruker iPhone. 

Batteri 

I tillegg til gode treningsfunksjoner og lekkert design er Huawei sine klokker kjent for sin gode batteritid. Igjen sammenligner vi med Watch 3 Pro, hvor batteritiden var ca. 5 dager mot Android og ble omtrent halvert hvis man var koblet til iPhone. Dette har Huawei fikset og Watch GT 3 Pro holder akkurat like lenge om den er koblet til Android eller en iPhone og ikke nok med det, men batteritiden er nå slik vi så på Watch GT runner, nemlig ca. 8 dager ved tung bruk og opp til 14 dager ved lett bruk.
Ladetiden er ikke superrask, men heller ikke treg. Full opplading tar ca. 85 minutter og er du tom og trenger litt strøm, lades den til 25% på 10 minutter.  

Vi har naturligvis prøvd og vi har slått på alt av funksjoner som kontinuerlig pulsmåling, søvn-måling, stress-måling, måling av hudtemperatur og SpO2 24 timer i døgnet. I tillegg har vi hatt klokken med på trening annenhver dag og da ser vi at klokken mister 7-11% per døgn, samme om vi er tilkoblet Android eller iPhone. Det er jo helt fantastisk og gjør at man normalt kan lade klokken én gang i uken. Skulle man ønske å alltid ha tilnærmet fullt batteri, har jeg også ofte ladet klokken mens jeg dusjer om morgenen, så går du i grunn aldri tom.  

En annen ting som forbauser oss, er at batteritiden er omtrent helt lik om man har på always-on display eller ikke. Det skiller kanskje 1-2 % per dag hvis man slår på funksjonen, men aldri har vi sett så god batteritid med skjermen alltid på.
Fantastisk Huawei! 

Helseappen 

Huawei Helse heter appen vi bruker for å holde oversikt over alle data fra klokkene til Huawei, og appen er en rask, pen og oversiktlig app. 

Man får god og inngående oversikt over alle data og alt er presentert på en visuelt pen og lettforståelig måte. 

I oversikten vises som standard Søvn, Sunn livsttil, Hjerte, Stress, SpO2, Treningsresultatet, Vekt, Hudtemperatur og Blodtrykk. Selv om ikke alt kan måles med alle klokker, er det slik det er satt opp som standard, og man kan selv velge hvordan det skal se ut og hva man skal vise.

I tillegg vises oversikt over tilkoblede enheter, hvor man også kan laste ned apper, urskiver, overføre musikk, justere alarmer, kontakter, slå på værmelding, varsler, oppdateringer osv. En ting vi tror mange sykelister og løpere vil savne, er den litt tungvindte måten å koble Huawei Helse opp mot tredjepartstjeneste som for eksempel Strava. Siden man vil miste all data man allerede har dersom man vil tilknytte appen mot Strava, så har jeg valgt å ikke prøve, men Android Authority har satt opp en guide for de som måtte ønske. https://www.androidauthority.com/how-to-sync-huawei-health-with-strava-3182027/ 

Trening 

Trening og mange treningsformer er noe Huawei sine smartarmbånd og smartklokker alltid har hatt fokus på. Når vi testet Watch GT Runner, var den glimrende å trene med p.g.a sin myke rem og lette vekt og pulsen som måles av Huawei TruSeen 5.0+ teknologi, viser seg å være meget god. Vi var litt spente på hvordan Watch GT 3 Pro ville være med sin rem i titan og tyngre vekt. Den er litt mindre komfortabel å ha på seg under trening, siden metal blir glatt når det blir fuktig og sånn sett beveger klokken seg noe mer, men vi er likevel overrasket over hvor godt den henger med og ofte er på høyde med Watch GT Runner, så lenge den ikke har sklidd for mye på armen da.  

Man har over 100 treningsformer å velge mellom og jeg trener styrke, men fant ikke umiddelbart denne treningsformen blant de som er satt opp som standard, men man kan definere egne valg og her ligger og styrketrening. Denne er nå lagt som førstevalg for meg, etterfulgt av løping innendørs og deretter utendørs gåturer. Dette kan så klart endres slik man selv ønsker.   

I appen får man opp en fin oversikt over treningsøkter.

Klokken registrerer tid, puls, kalorier osv. under trening og resultatene er generelt gode. Huawei har som nevnt oppdatert pulssensoren til TruSeen 5.0+ og ifølge Huawei skal denne gi mer nøyaktig avlesning også med høyere intensitet. Og endelig kan vi se en optisk sensor som faktisk henger med rimelig bra når pulsen går over 140 og man blir svett. Enten man løper intervalløkter eller trener styrke, bruker ikke klokken langt tid på å se endring i pulsen, noe som normalt er en vanskelig ting for en optisk sensor. Jo mer svett man blir, jo mer tid trenger den på å lese av riktig puls, men det tar aldri lang tid og vi nærmer oss faktisk veldig Apple Watch sin nøyaktighet her, som vel er kjent for å være en av de aller beste på dette feltet for slike klokker med optisk sensor. Er du en hardbarka treningsfantom og vil ha eksakt puls hele tiden, så kommer man ikke utenom eget pulsbelte, men for oss andre holder nå faktisk dette etter min mening.    

GPS er også noe som er på plass og den støtter ulike posisjonsteknologier. I følge Huawei har de brukt en såkalt Dual-Band Five-System GNSS posisjonsbrikke for å øke stabilitet og tilkobling. Klokken finner raskt GPS-posisjon og er relativt god på å vise jevne kurver, selv om dette kanskje ikke er Huawei sin største styrke. Hvis vi går samme rute to eller flere ganger, ser vi at ruten ikke overlapper helt og noen ganger så tar den også litt vel runde svinger, men sånn alt i alt fungerer det greit. 

Telefonsamtaler og varslinger

Innebygd høyttaler og mikrofon er på plass og man kan både ringe og ta imot telefonsamtaler. I tillegg kan den vise varslinger fra telefonen, både fra Android og iPhone.   

Lyden er nå blitt bedre og vi opplever ikke noen problemer med hakkete lyd slik vi gjorde i vår test av Watch 3 Pro. Motparten hører oss også godt. I menyen finnes det en egen app for kontakter og i Helse-appen kan man legge til de kontaktene man vil ha synlig på klokken. Når det er gjort, kan man også ringe de fra klokken. 

Igjen har man flere funksjoner hvis man bruker klokken opp mot en Android-telefon. Da kan man også svare på meldinger med forhåndsdefinerte svar og emojis, noe man ikke kan dersom man bruker den mot en iPhone. Vi tipper dette kan ha noe å gjøre med Apple sine strengere tillatelser for apper og hva andre får hente ut av informasjon fra telefonen. Vi skulle likevel ønske at det kunne komme en løsning for dette.  

Jeg har også besvart meldinger når jeg har vært koblet mot en Android-telefon. Man får ikke opp noe tastatur slik man gjorde på Watch 3 Pro, men man kan som nevnt velge mellom forhåndsdefinerte svar, lage egne eller sende emojis. Men man kan kun svare, ikke starte/sende en ny melding, noe som nok kan være et savn for noen siden man heller ikke har taleassistent i vår region. 

Konklusjon

Huawei har gjort det igjen. Nok en gang lanserer de en klokke som er bygd av premium materialer som titan og safirglass og en utsøkt finish og kvalitet. Watch GT 3 Pro er 46,6mm stor og kommer i tre ulike modeller, hvor remmen er det som skiller dem. Man kan velge mellom silikon, skinn eller titan-rem og prisen er også ulik i følge av modellen man velger. Vi har fått utgaven i full titan til test og som en klokkeglad person som har mange tradisjonelle klokker i samlingen, er det lett å virkelig bli glad i en klokke som Watch GT 3 Pro. Den føles nemlig ut som en eksklusiv klokke for å vise tiden og samtidig måler den en mengde helseaspekter i tillegg.  

Bilde: Huawei

Operativsystemet Huawei bruker er Harmony OS og det fungerer glimrende og er svært stabilt og enkelt i bruk. Man har god oversikt i menyer og klokken er rask i bruk. Man kan svare på anrop og se meldinger og lydkvaliteten er rimelig god. Noen mangler i forhold til Apple WatchOS og Android WearOS er det, så her må man gjøre seg opp en egen avgjørelse om man ønske å gi slipp på taleassistent osv. for å få en klokke som faktisk ser ut som en vanlig luksuriøs klokke og samtidig ha meget god batteritid.  

Når batteritiden i tillegg slår knockout på samtlige konkurrenter og stabiliteten mot iPhone nå også er nærmest 100%, skjønner vi at Huawei jobber mye for å øke markedsandelene sine. 

Med en mengde sensorer som pulsmåling, (EKG), SpO2, GPS, måling av stress, søvn, hudtemperatur, kompass og over 100 treningsmoduser å velge mellom, leverer de en totalpakke som er vanskelig å slå. EKG er foreløpig ikke klart i Norge, selv om man har funksjonen i menyen.  Noen mangler overfor iPhone samt mangel på talestyring og en skikkelig app-butikk trekker ned, men klarer man å leve uten dette er det lite å utsette på Watch GT 3 Pro enten man vil bruke til jobb, trening, på fritiden eller når man går i dress.  

Anbefalt! 

Vår vurdering

90 / 100 poeng
Batteri og ladetid

95%

Funksjoner

75%

Stabilitet og nøyaktighet

90%

Kvalitet og daglig bruk

95%