Logitech Zone Wired og Wireless Earbuds

Vil du være mer diskret under videomøter, kan Logitech Zone Earbuds være noe du bør se på. Vi har sett på to ulike sett, Zone Wired Earbuds og Zone Wireless Earbuds.

Aldri før har vel verden deltatt i så mange video og telefonmøter som de siste to årene. Store headset er noe mange ikke vil bruke og små ørepropper beregnet hovedsakelig for musikk blir ofte brukt, men Logitech har nå lansert to utgaver for deg som vil ha dedikerte propper som er beregnet for denne bruken.

Bilde: Logitech

Først vil vi takke Logitech from fremskaffelse av testeksemplarer! 

Design

Med tråd: Logitech Zone Wired Earbuds er utgaven med ledning. Enden på hver propp er magnetisk, så når man ikke bruker de så legges de inntil-hverandre og de smetter sammen og sørger for at kabelen ikke krøller seg så lett. Skal man ha de med seg kan de legges i det medfølgende etuiet som også har plass for ulike propper og adaptere. 

Tuppene kan byttes og det følger med fire ulike størrelser. For første gang har jeg opplevd at selv ikke den største silikontuppen er store nok, noe som resulterer i at proppene sitter og isolerer dårlig. Dermed vil heller ikke den passive støyreduksjonen virke særlig bra og de faller lett ut. Dette tross for at tuppene er designet med en finne på baksiden som skal lukke de mot øret. Eneste måten jeg fikk de til å sitte på var ved å bruke silikontupper fra noen andre propper jeg har liggende, men dette må dere virkelig se på Logitech. 
Kabelen er passe lang (totalt 1,45m) og består av to deler. Man kan velge å bruke de rett i en 3,5mm port eller sette den i den medfølgende “styringsenheten” som lar deg besvare anrop, justere lyd, mute lyden osv. og velge spill/pause hvis man hører på musikk. 

I enden av den kabelen er det USB-C og med i settet følger det også en USB-C til USB-A adapter slik at du kan bruke det uansett hvilken USB-port du måtte ha tilgjengelig. Med USB-C virker den også mot mobiltelefoner som har denne porten.  

Trådløse: Logitech Zone Wireless Earbuds har nylig kommet på markedet og er en trådløs utgave sertifisert for Microsoft Teams, Google Meet, Google Voice og Zoom. Den vil også fungere mot andre apper som Cisco Webex, BlueJeans og GoTo Meeting og til vanlig bruk for telefonsamtaler, Messenger osv.   

Proppene kommer med en bæreveske tilsvarende for utgaven med tråd, hvor man kan ha med tupper, ladeetui, adaptere osv. når man skal ut. Ladeetuiet er avlangt og smalt og tross at det ikke er superlite er det ganske hendig i størrelsen. I fronten av etuiet er det USB-C inngang samt tre lysdioder for å vise batterinivå. En for hver propp samt en for selve etuiet. I tillegg støttes trådløs lading.

Proppene er laget i plast, er ganske store og har fysisk knapp for berøring istedenfor berøringsfølsomt område slik de fleste har i dag. Det følger med tre ulike størrelser med silikontupper med haifinner her også, og de sitter perfekt i øret. Faktisk er de langt mer komfortable å ha i ørene enn den trådbaserte utgaven.  

De støtter Bluetooth 5.0 og det følger også med en egen trådløs adapter for dedikert og enkel bruk. Enten for å avlaste intern Bluetooth eller for superenkelt oppsett hvis man stadig låner seg en PC.   

Oppsett og batteritid

Med tråd: Det beste med hodetelefoner/propper som har ledning, er at det bare er å sette inn kabelen og så er man i gang. Hvis man er tilkoblet en PC/Mac virker også appen Logi Tune her. Man får opp mulighet for å justere Sidetone, som er lyden du slipper inn mens du er i samtale, justere mikrofon-nivå og kjøre diagnostikk hvis du har problemer. I tillegg kan man oppdatere firmware og slå av og på stemme-tilbakemelding. I grunn ikke så mye man kan gjøre, men det er heller ikke så mye man trenger å gjøre med slike kablede propper.  

Trådløse: For Zone Wireless Earbuds er det faktisk nesten like enkelt. Det følger nemlig med en adapter i settet som man kan bruke hvis man vil og den medfølgende adapteren er ferdig paret opp og er rett og slett plug´n play. Dersom man vil bruke innebygd Bluetooth gjøres det enkelt ved å trykke inn en knapp på ladeetuiet mens proppene ligger i og parer de på den gode gamle måten.   

Batteritiden er faktisk ganske god og hvis man sitter i samtale, vil proppene ved ca. 50% volum holde i opptil 5 timer med ANC på og 6 timer med ANC av.  

Hvis man bare lytter, vil man ha 6 timer med ANC på og 10 timer med ANC av. Det er bra, men kanskje ikke best i klassen og vi skulle gjerne sett opp mot 8 timer tale med ANC på, slik at de hadde holdt en hel arbeidsdag for de som sitter konstant i telefonen.
Ladetiden derimot er ikke like imponerende. 2,5 timer for proppene og 2,5 timer for etuiet. Ikke akkurat lynraskt, men for de aller fleste vil dette være gode nok lade og brukstider.  

Sertifisert for…..

Det som gjør øreproppene interessante for mange bedrifter er nok blant annet at de er sertifisert for Microsoft Teams, Zoom, Google Meet osv. I Teams for eksempel så får man opp proppene i lydoversikten og kan velge de der. Første gang jeg plugget de til en Windows-maskin, poppet det opp at de var Microsoft Teams sertifisert og om jeg ville bruke de.
I tillegg er enkeltrykk på høyre proppen dedikert til å lukke opp Teams, slik at man enkelt kan jobbe vanlig og så bytte over til Teams ved innkommende anrop. Dette virket utmerket når vi koblet de til en PC med Windows 11, men når vi koblet de til Mac Mini, fungerte ikke denne funksjonen dessverre. I alle fall ikke for oss. Proppene fungerte utmerket, men ikke høyre knappefunksjon for å åpne Teams.

På Zone Wireless er til og med den høyre proppen merket med lilla for å signalisere at den er dedikert til nettopp Teams.  

Lydkvalitet 

En grunn for å kjøpe slike propper er jo slik jeg ser det for å få bedre lyd og mikrofon enn “vanlige” propper kan gi. Ingen av proppene er perfekte, men hvis Logitech hadde blandet de to utgavene, så hadde man hatt et fantastisk headset. Slik det er nå så er lydkvaliteten veldig god på de trådløse og mikrofonen veldig god på de trådbaserte. Ikke det at noen av de er dårlig på noen måte, men de har hver sine styrker, så kunne vært moro å hatt det beste i en og samme enhet.   

Med tråd: Logitech Zone Wired Earbuds bruker dobbel MEMS-kulemikrofoner med et frekvensområde fra 100Hz til 8kHz. Og ved samtale hører motparten deg meget godt. Også ved opptak høres lyden svært god ut. Stemmer høres naturlige ut og klarheten er god. Rett og slett meget bra med tanke på at det faktisk ikke er noen mikrofon-bom her. Det som er synd, er at lyden i selve proppene er heller middelmådig. Lyden er noe spe og volumet er noe lavt. Vi skjønner ikke helt hvorfor Logitech ikke har sørget for at lyden man hører er bedre, da de har klarte det på den trådløse utgaven.
Prøver man seg på musikk, så bør man ikke være for glad i god lyd. De låter helt ok. Men Logitech har nok neppe laget disse for musikkbruk uansett, men for tale og til det fungerer de i alle fall godt da stemmer fremstår klart og fint om enn noe tynnere i stemmen enn med mange andre propper.   

Trådløse: Som med tråd-utgaven, bruker de trådløse proppene doble MEMS-kulemikrofoner med tilsvarende frekvensområde. Likevel oppleves lyden fra Zone Wireless Earbuds som noe mer komprimert og lavere i mikrofonlyden. De mangler liksom den siste klarheten de trådbaserte har og selv om lyden fremstår som god, fremstår de ikke mange hakk bedre enn flere av de vanlige proppene på markedet. Når vi har spurt personer under samtale, sier de at de hører meg godt. 
Til musikk låter de trådløse proppene overraskende godt. Lyden er klar og fin og bassen er skikkelig tøff og kraftig. Mellomtonen er flott og det er kanskje ikke så rart med tanke på at de er laget for å gjengi stemmer godt. Diskanten er god og fin oppløsning.

For å sitere Logitech ordrett:  Klassifisert IP68 for resistens mot fuktighet, svette, støv, smuss og sand – selv korte opphold i grunt vann – Zone True Wireless Bluetooth-ørepropper holder deg i sonen fra jobb til treningssenteret.  – Logitech

Og ja, vi er enige. De kan utmerket brukes til å høre på musikk og være med på trening, for de sitter godt i ørene, låter kraftfullt og bra. Samtidig er de behagelig å ha på og man kan ha de over lengre perioder av gangen uten problem.  

Støydemping og omgivelseslyd

Med tråd: Selv om proppene er med ledning, har de støyreduksjon for å forbedre lyden for motparten. Man får ikke selv noen støydemping annet enn den man får passivt. Støydempingen er ikke voldsom, men den er bedre enn ingen støydemping. 

Omgivelseslyden her fungerer bra, og siden mikrofonen er så gode, så får man med seg alt i bakgrunnen når sidetone (heter det i appen) er slått på. Det fine med det er at hvis man klarer å få en god forsegling mot øret , så kan man slippe gjennom litt lyd (eller mye) for å høre seg selv bedre og få en mer naturlig opplevelse.   

Trådløse: En gla´nyhet er at Zone Wireless Earbuds har aktiv støykansellering. Vi så for oss at denne skulle være knallgod siden typisk bruk fint kan være et støyete miljø som kontorlandskap eller lignende. Propper beregnet for kontorbruk bør ha god støykansellering etter vår mening. Dessverre er støykanselleringen til Zone Wireless Earbuds litt lunefull og vanskelig å kontrollere. I appen kan man ikke stille inn intensiteten eller nivå om man vil og man må enten ha de av eller på og støykanselleringen er adaptiv og skal tilpasse seg selv etter omgivelsene. Den virker rimelig aggressiv i det man slår på funksjonen, men etter noen sekunder så dabber den av og blir bort imot fraværende hvis det er litt lite støy.  

Det som gjør dette litt irriterende, er at noen ganger høre man lyder som er lave, men likevel irriterende og ønsker å blokkere de mest mulig bort. Siden proppene “ser” lyden som lav, så skrur den da ned nivået på støykanselleringen så mye at lydene likevel høres. Er det nok støy, så merker man at funksjonen trapper opp og virker faktisk ganske så bra. Men vi ønsker oss manuell nivåjustering i tillegg til adaptiv, Logitech.   

I tillegg er det tidvis mye sus når ANC er på (white noise) og dette er ikke helt konsekvent. Noen ganger er det litt, andre ganger mye og noen ganger får man en slags statisk støy i høyre propp i tillegg. Da må jeg bare slå av funksjonen. Det skal sies at dette har blitt noe bedre etter siste oppdatering.  

I et forsøk på å finne ut om jeg er alene om opplevelsen, har jeg anlagt frøken Google et lite besøk for å se om andre har opplevd dette og ser at andre også har rapportert tilsvarende, men for de, hadde det kommet etter en oppdatering. De proppene vi har fått tilsendt har vært sånn siden vi fikk dem, men siden det virker ut til å ha blitt noe bedre etter sist oppdatering så er forhåpentligvis dette noe Logitech kan fikse i fremtiden. 

En annen ting som virker bra, er omgivelseslyd. Lyden er naturlig, fin og passe høy. Det er lett å gjennomføre en samtale med funksjonen slått på. Som med de fleste andre propper er det også en del hvit støy i bakgrunnen, men ikke mer enn at det fungerer fint å bruke de uten å irritere seg.   

Logi Tune

En app må man ha i 2022 og appen til Zone heter Logi Tune. Den får man til PC med Windows, Mac samt mobiler med både Android og iOS.
Appen er ikke den mest avanserte, men du kan oppdatere firmware, sette opp trykkfunksjoner, justere lydbildet med en 5-bånds equalizer og lagre valget eller velge bland fire forhåndsinnstilte valg.

I tillegg kan man slå av og på ANC og omgivelseslyd, kjøre diagnostikk av proppene hvis det skulle oppstå problemer, velge hvor lang tid det skal ta før proppene skal gå i dvale hvis de ikke er i bruk, slå av og på stemme-tilbakemelding og velge om man vil prioritere tilkobling eller lydkvalitet. Dette er altså ikke en app med et hav av funksjoner, men man har på plass det viktigste. Som vi tidligere har nevnt ønsker vi oss mulighet til å justere nivået på støykanselleringen og også å kunne sette opp proppene til å kunne velge mellom støykansellering, omgivelseslyd og å kunne slå av funksjonen. Slik det er nå, kan man kun veksle mellom støykansellering og omgivelseslyd og man må lukke opp appen for å slå av funksjonen, noe som er tungvindt. 

En ting vi må nevne er at på Android, så har appen en alt for stor vane med å ikke skjønne at proppene er koblet til mobilen. Så når vi da lukker opp appen, sier den bare at vi må koble til proppene, men de er allerede koblet til. Dette er utrolig irriterende, og dette MÅ fikses Logitech.  

En oppsummering

Med tråd: Bortsett bra at jeg ikke får de til å sitte med noen av de medfølgende proppene, men har måtte låne silikontupper fra andre propper jeg har, så gjør Zone Wired Earbuds en fin jobb. Kontrolleren på ledningen er praktisk og at man kan styre lyden og også mute mikrofonen er et stort pluss. Lyden i proppene er ikke mer enn middels, men mikrofonen er meget god. Så skal du ha best mulig lyd og ikke ønsker et stort headset med bom, så kan det vært å ta en titt på Zone Wired Earbuds. Det følger med et praktisk etui som man kan ha proppene i når man ikke bruker de og det at proppene festes magnetisk til hverandre er en fordel for å minimere kabeltvinn.  

Bilde: Logitech

Trådløst: Dette er et sett ørepropper som gjør mye riktig og som det er lett å bli glad i. Det følger med et etui å ha både ladeetui og adaptere i når man skal ut og i tillegg en liten, kort ladekabel med USB-A til USB-C. Angående adapter, det følger som nevnt med en trådløs adapter man kan sette rett i en PC og proppene kobles da til denne. Veldig enkelt og veldig kjekt. I tillegg følger det også med en USB-A til USB- C adapter slik at man kan bruke den trådløse adapteren (nå ble det mye bruk av ordet adapter) uansett om man har en USB-A eller USB-C port ledig. 

Knappene er også noe jeg må nevne. Det er nemlig ingen trykkfølsom flate slik vi i dag er vant til på de fleste trådløse propper. Her har vi gode gamledags mekaniske knapper. En på hver propp. Fordelen er at de virker så lenge man trykker de inn, men ulempen er at man har lett for å trykke proppene innover i øret dersom man ikke holder de igjen, noe som kan føles litt ubehagelig hvis man stadig trykker på de. Det er riktignok en vanesak som det meste annet og man finner fort en måte å holde + trykk på.  

Prisen på de trådløse synes vi er noe stiv, men utover det synes vi Logitech leverer to gode produkter som vi tror man kan bli fornøyde med. Om man ønsker å ha med eller uten ledning blir et valg hver enkelt selv må ta, men begge gjør en god jobb og de trådløse fungerer også svært godt til musikk og trening slik at driver du for deg selv eller har mulighet til å ta med deg hjem proppene på kvelden, så kan du kjøpe ett par propper og bruke de både til jobb og fritid. Husk bare å lade de, for de holder ikke en hel dag. 

Pris på Zone Wired Earbuds: Sjekk billigste

Pris på Zone Wireless Earbuds: Sjekk billigste

Godt valg!

ITproX.no legges ned

Etter snart 22 år i drift, legges nettstedet ITproX.no ned. Vi ser tilbake på en fantastisk tid og takker våre trofaste lesere, bidragsytere og samarbeidspartnere.

Test: Philips 27E1N5600HE

5000-serien fra Philips Monitors ønsker to nye produkter velkommen: 27E1N5600HE – 27″ (68,6 cm) og 24E1N5300HE – 24 (23,8″ / 60,5 cm diag.). Introduksjon Det er dags for å sette storebror på pulten for en skikkelig...

Test: Phillips 24E1N5300HE

Introduksjon Phillips har nylig lansert to skjermer i deres 5000 serie. Det er en 24 tommers og en 27 tommers skjerm som innehar alle de viktigste funksjoner en ønsker deg av en kontor-skjerm i...

Test: Philips 243s1

Nederlandske Philips har i en årrekke gitt oss mye forbrukerelektronikk og har en stor portefølje av skjermer og tv-er. Det begynner å bli ganske lenge siden de først lanserte sin ekte flatskjerm-tv tilbake i...