Det svært så populære Fitbit Charge HR har kommet i ny utgave. Fitbit Charge 2 er navnet og er en fantastisk oppfølger.
Det er ikke lenge siden vi testet , et ganske lite og pent aktivitetsbånd uten puls-sensor. Vi likte det godt og Fitbit Charge 2 er en slags blanding mellom Fitbit Charge HR, Alta og Blaze. Designmessig ligner den på en bredere utgave av , men har fått flere funksjoner, større skjerm og puls-sensor. Når alt i tillegg fungerer svært bra, kan vi ikke annet enn å være begeistret.
Design
Fitbit Charge 2 er som , designet i aluminium og har modulært design. Dvs. at man kan skifte remmer og tilpasse de etter behov. Dette er noe vi liker svært godt og gjør det både praktisk til rengjøring og design-endring. Løsningen er smart og remmene er enkle å ta av og på. Remmen er lik den som er brukt på og , altså festemekanisme lik det vi kjenner fra klokker. Dette gjør at aktivitetsbåndet sitter godt under alle forhold og man trenger ikke være redd for at det skal løsne og falle av.
Fitbit Charge 2 er ikke vanntett, men skal tåle både svette og litt regn, så vær forsiktig med for mye vann.
Skjermen har voks betraktelig og kan nå vise flere ting på en gang. F.eks. har jeg satt den til å vise både klokke, dato, antall skritt og puls på samme skjerm. Navigasjonen er også litt endret og nå har man en knapp som har fått flere dobbeltfunksjoner. Knappen, kombinert med den velkjente tappe-funksjonen utgjør selve navigeringen på Charge 2. F.eks. kan man bla til ønsket treningsaktivitet, for så å tappe for å veksle mellom ulike aktiviteter. Når man er på ønsket aktivitet, så holder man knappen inne og økten starter. Vi har tidligere irritert oss over at denne tappe-funksjonen har vært upresis, men på Charge 2 fungerer den omtrent feilfritt. Smart og det fungerer svært godt.
En annen ting vi har hatt delte opplevelser med, er gyrofunksjonen. Det er funksjonen som skrur på skjermen når du løfter Charge 2 opp mot ansiktet. Her har også Fitbit gjort en forbedring og på Charge 2 fungerer denne funksjonen svært bra.
Oppsett
Å komme i gang med Fitbit Charge 2 er like enkelt som alltid med Fitbit. Deres app for mobiltelefon er meget gjennomført og man starter med å laste ned denne dersom du ikke har den fra før. Så trenger man en konto hos Fitbit. Denne lages enkelt via appen, eller på deres websider. Velg deretter å legge til ny enhet og velg Charge 2. Enklere kan det knapt gjøres. Finnes det er oppdatering, vil den automatisk lastes ned og installeres.
Det kan være lurt å bruke noe tid på menyen under innstillinger. Har du brukt et Fitbit-produkt før, så har du kanskje dine preferanser allerede, men jeg liker alltid å gå gjennom ulike valg, slik at jeg får oppsettet slik jeg liker det. Det gjelder alt fra brukerprofil, søvnpreferanse, hvordan man vil ha startskjermen osv.
På plass er også varslinger. Her kan man sette på enheten til å synkronisere med mobilen, slik at man får opp hvem som ringer, sender meldinger og varsel om kalenderoppføringer. En liten vibrering kommer på håndleddet og navn samt noe tekst kommer i skjermen. En funksjon man blir glad i og smått avhengig av. På Charge 2 merker vi oss at denne synkroniseringen fungerer nesten konstant, hvor vi tidligere opplevde at den kunne falle ut uten advarsel.
Funksjoner
En vesentlig funksjon på et aktivitetsbånd, er skritt-teller. Denne er som alltid litt ivrig hos Fitbit, men det er uansett enkelt å sammenligne aktivitetsnivået mellom ulike dager. Pass på å stille inn hvilket håndledd du har den på i forhold til om du er venstre eller høyrehendt.
En annen vesentlig funksjon er pulsmåleren. Vi har sett denne både på og fra før og den skal være lik på Charge 2, men av en eller annen grunn fungerer denne bedre på Charge 2. Den er rett og slett mer på og den faller sjeldnere ut. Tidligere har man til stadighet opplevd at pulsen plutselig ikke registreres, men med Charge 2 vises den nesten alltid. Også under aktivitet følger den langt bedre med nå enn tidligere.
Fortsatt er Fitbit beregnet til dagliglivet og mosjonister, og blir pulsen for høy og armen for svett, så er rett og slett ikke teknologien god nok enda til å fange opp pulsen. Da er det rent pulsbelte som gjelder. Ved trening på helsestudio, så får man i mange øvelser mye vridninger på håndleddet og det blir rett og slett vanskelig for sensorene som måler pulsen og ligge inntil huden hele tiden. Men et pust i pakken og noen sekunder, så henter man inn pulsen igjen. Til daglig bruk og gåturer, så fungerer den langt bedre enn tidligere.
Liker du intervalltrening, har du et eget valg for det. Skjermen viser deg da når du skal trene og når du skal hvile. Smart å kunne holde styr på dette, rett på armen.
Assistert GPS
For å få en mer nøyaktig lengdemåling ved sykling, gåing og intervalltrening, kan man nå bruke mobiltelefonens innebygd GPS til å lagre data og også vise kart i appen over hvor man har beveget seg.
Hjelp hver time
Dette er også funksjonen vi kjenner fra Alta, nemlig at man får en påminnelse om å bevege seg minimum 250 skritt hver time i 9 av døgnets timer. Som standard så minner Charge 2 deg på å bevege deg 10 minutter før hver time har gått, dersom du har beveget deg mindre enn 250 skritt inneværende time. En funksjon som mange med stillesittende arbeid vil kunne sette stor pris på. Man blir rett og slett minnet på å være i aktivitet hver time og selv har jeg blitt helt avhengig av denne funksjonen.
Automatisk treningsaktivitet
I klaget vi på den funksjonen som automatisk skal finne ut hvilken aktivitet man har. Den fungerte til dels dårlig, men i Charge 2 fungerer den vesentlig bedre. I det store og hele ser det ut som om Fitbit har gjort mange justering og optimaliseringer for å få aktivitetsbåndet så bra som mulig. For at Charge 2 skal gjenkjenne en aktivitet er den som standard satt til å registrere økten først etter 15 minutters trening. Dette kan endres i appen hvis man ønsker det.
VO2
En nyhet i Charge 2 er en funksjon de har kalt Cardio Fitness. Den estimerer VO2, altså hvor høyt oksygenopptak man har som maks under trening. Beregningen baserer seg da på hvilepuls og brukerprofil og gir deg en slags score på det. Man får opp en skala i appen, hvor man ser nåværende nivå og man har da stadig mulighet for å forbedre denne.
Slappe av
Alt handler ikke om aktivitet. Like viktig kan det være å ta seg en pause og roe helt ned. Fitbit har også lagt til en ny funksjon som heter Relax. Denne hjelper deg med pusteteknikk og lar det velge 2 eller 5 minutters øvelse. Jeg tenkte mitt første gang jeg prøvde den, men jeg må innrømme at det har en beroligende effekt. Supert hvis man er litt stresset. Da slapper man heeelt av og kjenner kroppen roer seg. Gull verd for mange med en stressende hverdag.
Batteri
Batteritiden blir stadig bedre og fra 2-3 dager på , til 4-5 dager på , har Fitbit nå klart å tyne 5-6 dager ut av hver lading. Det synes vi begynner å bli veldig bra. Om noen år vil vi nok kunne le av slike batteritider, men i 2016 må dette sies å være på god vei i riktig retning.
Konklusjon
Har du enda ikke skaffet deg et aktivitetsbånd, eller har du en tidligere utgave og ønsker deg en mer avansert, vil Fitbit Charge 2 fort kunne bli et soleklart førstevalg. Her får du god pulsmåling til daglig bruk og for hobbymosjonister, god skjerm, mange gode funksjoner, i mine øyne en fint design og mulighet for å bytte ut remmene for å tilpasse ulike settinger og situasjoner.
Batteritid på 5-6 dager, assistert GPS, hjelp til avslapning og pusteteknikk, intervalltrening osv. gjør at man rett og slett har det aller meste man trenger for å være bevisst på aktivitetsnivået. Med påminnelser om å bevege deg 250 skritt hver time og også påminnelse om at det er på tide å legge seg når kvelden kommer, så får man rett og slett litt hjelp i en ellers så travel hverdag som mange har. For mange vil vi tror dette er nok til å komme i bedre form.
Selv har jeg blitt helt avhengig av et aktivitetsbånd og det hjelper meg mye hver dag med å rett og slett huske på å bevege meg nok med jevne mellomrom, samt det å se hvor mange skritt jeg har gått hver dag. Har jeg beveget meg litt lite en dag, så er det lettere å motivere seg til å gå en tur, dra på trening osv. Og på den måten få en tilfredsstillelse når man ser at antall skritt og km stiger.
Vi tror Charge 2 blir en like stor eller enda større suksess enn sin forgjenger og vi tror og synes den bør ligge under mange juletre denne julen, for dette er foreløpig det aller beste Fitbit har laget hvis man tar alt med i betraktning. Ønsker du enda større skjerm og flere smartfunksjoner, kan vi anbefale , men for de aller fleste tror vi Charge 2 vil være en godt førstevalg og til en pris på 1590kr i skrivende stund, synes vi den absolutt er hvert det.
Følg med i vår julekalender. Der har vi nemlig gjort klar et eksemplar av Fitbit Charge 2 til premie en av dagene.