Lydbasen var nærmest død, men har nå gjenoppstått.
Sonos er kanskje det aller mest kjente selskapet når det gjelder multiromsløsninger for hjemmebruk. For noen år siden lanserte de sin første lydplanke, Playbar, og den har høstet mye god kritikk. Lydbaser er kanskje ikke like populært, men Sonos har nå lansert sin Playbase. En lav, men dyb lydbase som er beregnet å sette TV på. Dermed kan TV stå direkte på TV-benken med Playbase under seg og ingen lydplanke som stikker litt over TV-ens underkant.
Med en så tynn enhet, var vi svært spente på hvordan lyden kunne være.
Vi ble ikke skuffet, men heller imponert over hva Sonos her har fått til.
Design
Med sitt flate og dype design, tenker man nesten ikke på at man har den når den står under TV. Særlig mer konevennlig tror jeg man skal lete lenge etter og Playbase fungerer både for deg som vil ha bedre lyd til TV, bygge deg en liten hjemmekino eller ha dette som en del av en gjennomført multiromsløsning.
Veldig mange har TV stående på en TV-benk og en lydplanke kan for noen dekke til nederste del av TV-en og ikke alle synes det er særlig pent å ha en lang dings foran TV. Hvis man har en TV med ben som ikke er lengre fra hverandre enn 72cm, kan man sette det på selve Playbase. Har du større TV med bein på hver sin side, vil man ofte kunne skyve Playbase under TV og likevel «gjemme» den.
I fronten er det haugevis med små hull i ulike størrelser som strekker seg fra side til side. Bak her sitter det i alt 10 høyttalere og 10 digitale klasse D forsterkere. Seks for mellomtone, tre for diskant og utrolig nok har Sonos fått plass til en basshøyttaler. Det interessante med hvordan de har løst dette, er å bruke et lavt element, og en lang slangeformet bassport internt. Dermed har de fått enheten til å spille med usedvanlig fyldig bass fra en så flat enhet.
På toppen, fremover er det plassert et lite lys og tre touch-knapper. Lyd opp og ned samt play/pause. Praktisk hvis man fort skal stoppe musikken eller endre lyden uten å ta opp mobilen eller fjernkontrollen.
Bak finner vi en strømkontakt, inngang til optisk digitalkabel samt nettverksport. Det er alt, og enhet har altså ingen HDMI-inngang. Det er det nok noen som vil savne, men tanken er rett og slett å tappe signalet digitalt fra TV, og koble TV-dekoder, spillkonsoll e.l. rett til TV. De fleste TV-er har digitalutgang, men vi synes likevel det er litt rart at Sonos ikke har kostet på seg en HDMI-port.
Oppsett
Sonos er kjent for å være enkelt i bruk. Det er en stund siden jeg var borti Sonos nå og jeg må virkelig si jeg ble imponert. Man laster ned appen og plugger inn Playbase og følger anvisninger på mobilskjermen. Enklere kan det neppe gjøres og hele oppsett av både Playbase og Sub gikk superenkelt på første forsøk. Alt virker så gjennomført og stabilt.
Vel oppe og gå, er det på tide å få litt musikk. Fra startsiden kan man legge til en mengde ulike streaming-tjenester. Vi valgte Spotify siden mange har dette samt deres Connect-løsning som raskt lar oss bytte avspiller og etter å ha tastet inn brukernavn og passord var det oppe å gå.
Jeg har også en NAS-stasjon med all musikken i formatet ALAC og her tok det noe mer leting før jeg fant ut hvordan jeg skulle legge til kilden, men vanskelig er det ikke. Gå til Administrer musikkbibliotek og til Oppsett av musikkbibliotek. Her kan man legge til lokale baner hvor man har lagret musikk. Filene blir så indeksert og kategorisert under ulike faner.
Truplay – romkalibrering
Sonos har utviklet en funksjon som kalles Truplay. Det er rett og slett en romkalibreringsfunksjon hvor man bruker en iPhone, iPad eller iPod til å kalibrere lyden i rommet. Foreløpig har ikke Android denne funksjonen.
Vi bruker Playbase i en egen del av stua hvor vi har TV. Veggen er av gips og lydmessig vet jeg at dette er en utfordring. Kalibrering her fungerte i starten lite tilfredsstillende og lyden ble blodfattig og mellomtonen forsvant. Etter å ha lest litt på Sonos sine sider, fikk vi tips om å sette oss i midt-posisjon hvis man hadde mer tid igjen av selve kalibreringsrunden. Etter tre forsøk her, fikk vi overraskende godt resultat og lyden ble nå vesentlig bredere og følelsen av større rom ble påtagende.
Vi synes likevel Truplay fungerer best til film og TV. Til musikk føler vi lyden blir noe kunstig og foretrekker å skru den av og manuelt justere diskant og bass etter behov. Lydbilde blir smalere, men likevel bedre. Dette kan variere fra rom til rom og person til person, så prøv deg frem her. Her finnes ingen fasit men vi setter pris på at Sonos har utviklet dette da vi tror mange kan få gode resultater.
I bruk
Bruker man Sonos, er appen deres selve midtpunktet som fører alt sammen. Dette fungerer som et kontrollsenter og det på en god måte. Appen er svært bra og enkel å bruke. Sjelden har vi opplevd en så responsiv app, hver eneste gang. Det bare virker rett og slett. Appen er stort sett logisk og har man flere Sonos-enheter, kan man velge hvor man vil spille av lyd i tillegg til å legge rom inn i grupper.
Finner man enkeltsanger man liker, kan disse legges i Sonos Favoritter. Da legges de inn i en liste i hovedmenyen, uavhengig av kilde. I tillegg har man Sonos – spillelister hvor man kan lage spillelister også på tvers av kilder. Dette fungerer også veldig fint i praksis.
Vi har også støtt på en liten bug. Vi brukte iPhone, Spotify og Sonos-appen. Uten helt å finne eksakt sammenheng, så skjedde det titt og ofte at lyden løp løpsk og ofte stilte seg på fullt volum hvis man åpnet Spotify og så gikk til Sonos-appen etterpå mens Spotify-appen var åpen. Det skjer ikke hver gang, men flere ganger i testperioden. Vi synes dette kan være skummelt og håper dette blir fikset i kommende oppdateringer, enten det skyldes Sonos eller Spotify.
En annen ting er at appen bruker mye strøm når den er i bruk. Vi har på at den skal vises på låst hjemskjerm og dette bruker en god del strøm fra mobilen. Det samme gjelder ikke Android når vi prøvde dette, så tipper det er noe med måten Apple holder forbindelsen aktiv mot Sonos-enhet på.
En liten praktisk detalj er at lyden slår seg automatisk over til TV når denne blir slått på og under oppsett konfigureres fjernkontrollen til TV for bruk til volum på Playbase. Fiffig løsning som også fungerer bra.
Man kan også sette på alarm via appen, så man f.eks. kan våkne til favoritt-låta og man har i innsovningsfunksjon hvor man kan velge om enheten skal slå seg av etter f.eks. 15min. Små med praktiske detaljer vi setter pris på.
Lyd
Etter mange ord om funksjoner og oppsett så kommer vi kanskje til det viktigste, lyden. Hvordan synes vi lyden er i Sonos og kan den virkelig forsvare en pris på 6990kr. Det er det vel heller ingen fasitsvar på da smaken er forskjellig, men vi er i alle fall overrasket over hva Sonos har fått til. Med mange små høyttalerelementer med tilhørende forsterkere innebygd, så fungerer Playbase overraskende fint når man ser på TV eller film.
Hvis man får til en god kalibrering med Truplay, blir også lydbildet mye bredere og dypere enn hva størrelse og utforming skulle tilsi, dog litt på bekostning av mellomtone. Stemmer kan noen ganger høres litt spede ut i forhold til et stereoanlegg med separate høyttalere, men det skulle også bare mangle. Diskanten er rimelig god og bassen er overraskende dyp. Her får man faktisk litt filmfølelse og det uten bakhøyttalere eller subwoofer.
Til musikk fungerer det best uten Truplay etter min smak, og til musikk hvor man bare skal fylle rommet mens man gjør andre ting, fungerer dette også godt. Skal man sitte og lytte til godmusikken så må du nok lete etter andre ting enn lydplanker og lydbaser.
Sub
Da vi ble spurt om å teste Playbase, ønsket vi også å låne Sonos sin egen subwoofer, Sub. Dette fordi vi regner med at mange som vurderer Sonos som en helhetlig løsning også kan tenke seg å bygge ut med bakhøyttalere og få litt ordentlig bass. Selv om Playbase spiller ganske dyp bass, så ble det noe helt annet når vi koblet til Sub. Den spiller dypt (ned til 25Hz ifølge Sonos uten at målemetode er oppgitt) og bassen er lett å like. Fyldig, litt bløt bass, men likevel taktfast og rytmisk.
I appen kan man slå av og på subben og sitter du sent en kveld og bare ser TV og ungene har lagt, så kan man fint slå av subben og slå på en funksjon for økt stemmefremheving og nattmodus. Lav lyd blir da mer fremtredende, bassen dempet og man slipper å ha lyden så høyt for å høre hva som blir sagt på TV. Dette er funksjoner som fungerer godt.
Trenger man Sub i tillegg? Man kan klare seg uten og Playbase spiller overraskende dyp bass, men den spiller ikke så mye mellombass. Man får også større perspektiv og rom med Sub samt langt bedre fundament om man vil se film. Mange vil klare seg kun med Playbase, men de som vil ha noe som ligner mer på ordentlig hjemmekino, bør kjøpe Sub. Vi håper også å få testet Playbase, Sub og Play:1 på et senere tidspunkt for å se hvordan et trådløst hjemmekino-oppsett vil fungere i dagens moderne strømmesamfunn.
Konklusjon
Ønsker du et diskre musikksystem som kan integreres i alle rom, er Sonos noe du bør sjekke ut. Deres nye Playbase, er beregnet til bruk under et TV og spiller godt alene eller som kjernen i et hjemmekinoanlegg.
Playbase spiller overraskende godt og tar man det lave designet med i betraktning er det utrolig mye og dyp bass Sonos har klart å trylle ut av Playbase.
Appen er i særklasse og byr med mengde med streaming-løsninger samt oppsett av lokale NAS-stasjoner og DLNA, UPnP enheter. Den er svært stabil og bare fungerer.
Ønsker du følelsen av hjemmekino, vil en del savne enda mer bass og Sonos sin egen subwoofer – Sub – er et svært godt alternativ. Den gir fyldig og god bass som er lett å like. Den koster en god del (6995kr) og er som en ren sub kanskje ikke verd prisen, men som en helhet i et Sonos-oppsett kommer man ikke utenom dersom man vil ha maksimal ytelse.
Selv om Sonos ikke er noe for de virkelig lydentusiastene, tror vi mange vil like alle mulighetene det byr på. Sett inn trådløse høyttalere i hvert rom og hjemmekino i stua. Da kan du styre alt sammen fra en app på en genial måte og man kan også gruppere rom til å spille sammen.
Vi håper på å komme tilbake med en videre test hvor vi også får låne PLAY:1 som bak-høyttalere.