Med GDPR nært forestående, har datasikkerhet med ett gått fra å være et retro-begrep til å bli en nødvendighet. DT200 fra Kingston gir kryptering av mobile data en helt ny betydning.

Med mekanisk dekrypteringsmekanisme skal Kingston DT2000 kunne fungere på samtlige USB-kompatible enheter, en gledelig nyhet for alle som må forholde seg til smarte enheter og personlige datamaskiner om hverandre.

Takk til Kingston Norge for utlån av testeksemplaret.

Design og konstruksjon

Rent fasongmessig er det lite som skiller Kingston DT2000 fra andre minnepinner. Den er avlang, en anelse lengre enn tradisjonelle enheter, omkapslet av et deksel som sammen med en pakning gjør den fuktsikret med IP567-klassifisering.

Selve byggematerialet er i børstet metall med plastikk på endene av beskyttelsesdekselet og minnepinnens base. Når metalldekselet tas bort, kommer den signifikante forskjellen til syne, hvor 11 knapper utgjør opplåsningsmekanismen.

De fysiske målene med og uten beskyttelsesdeksel er for ordens skyld 80mm x 20mm x 10,5mm med deksel og 78mm x 18mm x 8mm uten deksel.

Ytelse

Her er det viktig å påpeke at vår utgave Kingston DT2000 har 32 gigabyte lagring, noe som er signifikant i den grad det er mer enn utelukkende lagringskapasiteten som skiller de aktuelle versjonene fra hverandre; Hastigheten er signifikant bedre på de større modellene også.

Kingston oppgir følgende spesifikasjoner for sine modeller:

  • 4GB: 80MB/s les, 12MB/s skriv
  • 8GB-16GB: 120MB/s les, 20MB/s skriv
  • 32GB-64GB: 135MB/s les, 40MB/s skriv

Uten å kunne sammenligne de forskjellige i ytelsestest, forblir det med en ytelsestest av vår modell. Selvsagt, det vil være noe søkt å kritisere en 4GB-modell for å bruke for lang til på å lagre en 4GB-fil, et bruksområde som er langt mer realistisk for både 8, 16, 32- og ikke minst 64GB-modellene.

En positiv sidenote, er at våre tester i både AS SSD og CrystalDiskMark viser at vi oppnår de spesifiserte hastighetene som Kingston opplyser – og faktisk mere til. Begge applikasjonene viser jevnt over når det kommer til lesehastighet og skrivehastighet, og det faktum at begge testapplikasjonene viser til bedre ytelse enn spesifisert tar vi som et pluss.

Kryptering og batterikapasitet

Det å sette Kingston DT2000 i bruk er ingen heksekunst. Det vi derimot ønsker å gjøre er å henvise til brukermanualen for hvordan man skifter PIN-kode, aktivere sikring mot brute force-angrep, sletter, setter som skrivebeskyttet, samt tidslås.

Særlig tidslås er en funksjon vi synes er interessant, denne gjør det slik at selv om din DT2000 er låst opp og tilkoblet, vil den låse seg selv etter en angitt tidsperiode.

Ettersom selve opplåsingsmekanismen betinger en batterienhet inne i selve minneenheten, var vi noe undrende på hvor lang batterikapasitet vi kunne forvente oss på denne, og hva som skjer når dette går tomt for strøm. I en melding til Kingston Norge får vi opplyst at batteriene skal vare i 10-15 år, og at du alltid skal kunne ha tilgang til dataene. Hvorvidt dette stemmer eller ei, har vi dog ikke fått testet ut.

Kingston opplyser samtidig at DT2000 benytter seg av 256-bit AES-kryptering for sikring av data.

Brukervennlighet

Det oppleves ganske absurd å skrive om brukervennlighet på en minnepinne – noe som har vært en smertefri greie i titalls år. Det som gjør dette litt spesielt er at øvrige minnepinner med krypteringsfunksjoner har installert en programvare som gir tilgang til dataene på enheten.

Kingston DT2000 har en noe annen tilnærming til utfordringen og takket være et integrert, oppladbart batteri, må du som bruker taste inn en PIN-kode før den settes inn i datamaskinen, MAC’en, Xbox, PlayStation, SmartTV eller hva det måtte være. Dette er regelrett genialt!

Endelig kan du få dine data sikret og kryptert, men samtidig kunne benytte enheten på tvers av operativsystem og enheter. Selvsagt, såfremt filsystemet er supportert.

For å angi PIN-koden for første gang, kan være en litt knotete prosess. Først må du taste inn den fabrikkdefinerte PIN-koden ved å først trykke på en nøkkel, for deretter PIN-koden 1-1-2-2-3-3-4-4, deretter trykke to ganger på nøkkelknappen og skrive inn en ny PIN-kode.

Trykk så to ganger på nøkkelknappen igjen for deretter taste inn din nye kode en gang til – før du avslutter med å trykke to ganger på nøkkelknappen igjen. Alt dette må skje med mindre enn 10 sekunders mellomrom, ellers vil økten avbrytes. Ikke veldig vanskelig å få til, men ikke helt der at en hvilken som helst merkantil ansatt vil klare dette på første forsøk. Undertegnede trengte selv to forsøk (var det en eller to ganger jeg skulle trykke når det lyste grønt?)

For å gjøre det hele litt mer utfordrende er det et krav at PIN-koden må være mellom 7-15 tegn langt, unngå identiske tall () og sekvensielle tall (slik som , m.m)

Det er forøvrig mulig å aktivere funksjoner som permanent lesemodus, permanent lese/skrivemodus, aktivere og deaktivere tidslås (i tilfelle noen forlanger enheten tilkoblet i ukryptert tilstand), brute force-beskyttelse og resetting av enheten.

Alle disse funksjonene og hvordan de utføres finnes i Kingstons egen 

Konklusjon

Oppsummering og karaktersetting av Kingston DT2000 er en aldri så liten nøtt. Med ekstremt god leseytelse og grei skriveytelse, er den ikke noen vinner for de som skriver data ofte. Samtidig er designet en utfordring ettersom den er svært betinget av funksjonaliteten.

Med integrert maskinvarekryptering og den enormt fleksible tilgangskontrollen, er dette en svært sterk kandidat for bedrifter som må lagre bedriftsdata, deploymentshare for klienter eller annet – som gjerne må sendes pr. post. Samtidig er konfigureringen av DT2000 og oppsett av PIN-koder ikke direkte intuitivt.

Til sist kommer vi ikke unna prisen. Selv om 32GB er innenfor rimelighetens grenser for lagringskapasitet, ytelsen er godkjent og funksjonene er uerstattelig for den det måtte gjelde, er prisen litt i overkant av tusenlappen (32gb) en hel del over minnepinner med lik ytelsesspesifikasjon – dog, uten sikkerhetsfunksjonen.

Det vi derimot kan oppsummere med er at dette er en minnepinne vi med glede ser mer til, og har tatt i bruk for eget produksjonssystem.

Vår vurdering

85 / 100 poeng
Design og konstruksjon

95%

Ytelse

85%

Kryptering og batterikapasitet

100%

Brukervennlighet

70%