Etter vår gledelige erfaring med Master & Dynamics har vi i ettertid fått etterlengtet besøk av skandinavisk design. Vi snakker selvsagt om Bang & Olufsen.
Etter å ha vært nær enerådende, har Bose de senere år fått sterk utfordring fra produsenter som Sony, Sennheiser, Microsoft og Plantronics – for å nevne noen. Et av markedets trolig mest underomtalte produkt vakte derfor nysgjerrigheten da vi stakk innom B&O-butikken i København.
Takk til Bang & Olufsen for utlån av testeksemplar.
Design og konstruksjon
Med i esken
Sammen med H9i følger det også med et pent gråfarget bæreetui med en noe elegant B&O lukkemekanisme. Det vi derimot savner er en egen oppbevaringsløsning for lade- og lydkabler. Enten må de ligge sammen med hodetelefonene i bæreetuiet, ellers blir de forvist til ryggsekken.
Ikke den mest elegante måten på å finne frem lydkabler til flysetet, eller lading på lange mellomlandinger. Løsbart, men en detalj vi håper Bang & Olufsen ser nærmere på i fremtiden.
Eksepsjonelt og pent design
H9i er overlegen ovenfor de øvrige konkurrentene i samme prisklasse og produktkategori hva design gjelder. Det er også en fordel at de skinntrukne putene er lett å ta av fra resten av hodetelefonene, hvilket gjør det lett å rengjøre etter en lengre tids bruk.
Det er ikke fordi H9i har en dårlig komfort/passform, men det runde designet gjør at produkter som Sony WH-1000M3 gjerne kan passe større ører noe bedre hvis man skal benytte dem sammenhengende over lang tid.
De justerbare festene er trinnløse og med en meget jevn og fast motstand, noe som gjør H9i både lett å tilpasse, men også mulig å justere mens de er i bruk. Vårt testeksemplar i brunt skinn og sølv/beige gir en mer klassisk stilfølelse mot dens mørkere utgave i sort og gunmetal.
Touchgrensesnitt
Med fare for å fremstå som en «knappeelsker» er det ikke hele sannheten som kommer frem, men som ved Sony sin MH-100 serie, har H9i et touchbasert design for interaksjon. Her har du muligheten for å starte / pause musikk, svare og legge på telefonsamtaler, bytte melodier, justere lydvolum, aktivere/deaktivere aktiv støydemping – og – aktivere transparent modus.
I seg selv er ingen av disse funksjonene noe å forakte, utfordringen kommer med få muligheter til å kunne balansere aksene for berøringsfølsomhet.
Handlingen for å bytte melodi, eller å justere lyden, kan fort bli «aktiver transparentmodus». Selvsagt, alt handler om vane og det ble aldri opplevd som en stor utfordring, men det kunne med fordel ha vært noen flere (og tydeligere) veiledere enn de fire innrissende på venstre side.
Forbedringspotensialet til touchgrensesnittet samt manglende lomme for kabler er det som trekker ned karakteren. Designet og alt annet for øvrig er helt konge!
Funksjonalitet og lyd
Det burde ikke komme som noen overraskelse at lydkvalitet, støydemping og ergonomi er to av de største kriteriene for produkttester av støydempende hodetelefoner. Likevel er elementer som interaksjon mot brukergrensesnitt, støttet trådløs teknologi, batterikapasitet og i senere tid, appfunksjonaliteter viktig.
H9i er utstyrt med et 770mAh batteri, spesifisert med 18 timer brukstid med blåtann og støydemping. Dette kan utvides til 24 timer dersom du foretrekker kabel og støydemping. Skulle ikke dette eller USB-C lading være til hjelp, Selv om det fremstår å komme til det utskiftbare batterier, vil vi dog heller anbefale en powerbank og tilhørende ladekabel.
Etter tre interkontinentale runder kan vi gå god for batterikapasiteten langt over 12 timer med varierende bruk. Om du ikke skulle få med deg batterikapasiteten i operativsystemet, er statusen tilgjengelig i appen. For ordens skyld; vi valgte å skru av dekselet ved å bruke åpen håndflate på topp av dekselet på venstre side.
Nær nirvana
H9i klarer pent å utfordre mer etablerte modeller som MH100-serien fra Sony og Quiet Comfort-modellene fra Bose. Lydkvaliteten er både fyldig og detaljrik. Hva støydempingen angår er denne også noe vi finner tilfredsstillende, og etter de nevnte langturene på fly er dette en modell vi uten vanskeligheter kan anbefale til hvermansen.
Om støydempingen er bransjeledende er en annen diskusjon. Det finnes to mikrofoner som arbeider for støydempingen, én på utsiden- og én på innsiden av øreklokkene. Det finnes ytterligere to mikrofoner for bruk til tale og stemmestyring.
Under vår test er det klart at dette ikke er ment å være hodetelefonene for mange og lange telefonsamtaler, men på ingen måte noe vi kritiserer. Det er simpelthen bare andre produkter på markedet som er designet for formålet.
Nyttig og stilren applikasjon
Den største skrapen til produktet er en oversensitiv proximity sensor. Er det litt for stor temperaturforskjell når du går utenfra og inn, eller du er i bevegelse kan musikken pauses da hodetelefonene tror de er løftet av øret.
Frem til nylig har dette kunne blitt ordnet gjennom en guide Bang & Olufsen har lagt ut på . Heldigvis har den siste oppdateringen av appen – og tilhørende FW-oppdatering gjort det mulig å deaktivere denne direkte i appen. Med en overkommelig fiks på problemstillingen, og vissheten av en overfølsom, eller deaktivert nærhetssensor er noe en selv må vurdere.
Konklusjon
Med et elegant og appellerende design er det få hodetelefoner vi har testet som kan matche B&O H9i. At det leveres med aktiv støydemping og 18 timers batterikapasitet med trådløs bruk er også et pluss, selv om dette etter hvert begynner å bli forventet. Med USB-C ladetilkopling er produktet «future-proof» hvor mange av dagens konkurrenter fremdeles selges med Micro-USB tilkopling.
Etter noen måneder med H9i er dette det foretrukne headsett til hverdags og på reiser. Selv om bæreetuiet kunne fått en mindre oppgradering med egen dedikert plass til kabler er designet upåklagelig.