Premium hodetelefoner for gaming

I fjor kom Bang & Olufsen med et tilsvarende sett hodetelefoner, spesielt for Xbox. Mange stusset nok over hvorfor PC og Playstation-brukere var uteglemt, men det var de ikke. Nå har nemlig selskapet sluppet en egen versjon for nettopp de to platformene.

For mange vil det være galskap å bruke over 5000kr for et sett hodetelefoner. For andre er det vel verd det. Selv er jeg i sistnevnte gruppe og bruker til daglig B&O sine H95. Jeg skal innrømme at jeg var spent når vi ble spurt om vi ville låne selskapets nye gaming-hodetelefoner for test. Hvordan kan et sett gaming-hodetelefoner være verd en så høy pris, når man får langt rimeligere alternativer fra andre.  

Vel, hvis du kun er ute etter gaming-hodetelefoner, så kan det være at det ikke er verd det for deg, men skulle du ønske å høre på musikk i tillegg så er Portal virkelig noe man burde vurdere.
For ikke bare fungerer de utmerket til gaming, de låter også meget bra som rene musikkformidlere.   

I tillegg oser de kvalitet i kjent B&O-stil, er lette, laget i premium materialer og er uhyre komfortable å ha på seg i timevis av gangen.  

Først vil vi takke Bang&Olufsen får fremskaffelse av testeksemplar! 

Design og komfort

Som nevnt innledningsvis oser B&O Portal kvalitet. Øreputer i lammeskinn, hodebøyle i pustende og slitesterkt bambus-stoff, aluminium i innfestningsbøyler samt berøringsflatene og en vekt på kun 279gram. Dette er ikke hverdagskost for gaming. Men i kjent B&O-stil, så liker de luksus og klarer å kombinere dette med ekstrem komfort.

Bilde: Bang & Olufsen

På hver hodeklokke har man berøringsflate, berøringsstripe og en fysisk knapp. Knappen på venstre klokke brukes til Bluetooth og her har man også nivåregulering av støykansellering samt omgivelseslyd. På høyre klokke kan man slå de av og på, koble til USB-adapteren samt justere volum. I tillegg har vi her inngang for 3,5mm kabel(følger med) samt USB-C ladeinngang.

Bilde: Bang & Olufsen

Totalt er det åtte mikrofoner. Fire av de fanger opp lyd ved samtale og fire av de jobber mot støydemping. For oppbevaring har B&O lagt ved en myk pose.  

Portal er lette å ha på seg, har glimrende passform og åpningen til ørene er såpass store at ørene ikke ligger i klem, men inni. Dette gjør at de kan være på hodet i flere timer av gangen uten at man blir sliten, må justere plassering eller blir svett. De er rett og slett meget gode å ha på hodet. 

Appen 

Appen til B&O er ikke den mest avanserte, men vi liker den. Man ser oversikt over tilkobling, batteristatus, forrige – play/pause – neste sang, lyttemoduser, justering av støykansellering og omgivelseslyd samt noen innstillinger for standby, automatisk tilkobling osv. Appen er stabil og fin og enkel å bruke.

Det vi liker aller best, er hvordan B&O har løst equalizer-funksjonen. Dette er nok enten noe man liker eller hater, men det er i alle fall enkelt å bruke. Her har man en sirkel med et punkt man beveger rundt og lyden forandrer seg ettersom man flytter punktet.  

Ulempen kontra en normal EQ er at man ikke kan finjustere en enkelt frekvens, men til gjengjeld er det veldig lett for de som også ikke er så vant til dette å få justert lyden slik man liker den.  

Tilkobling

B&O Portal er utstyrt med Bluetooth 5.1 og støtter kodekser som SBC, AAC og aptX-adaptive. Tilkobling mot Bluetooth har vært meget stabil i testperioden.  

I tillegg følger det med en liten adapter for tilkobling til USB mot PC eller Playstation, eller retter sagt følger det med to adaptere. En som sørger for selve tilkoblingen mot 2,4GHz med USB-C samt en adapter fra USB-C til USB-A. 

Sammenkobling med adapteren er superenkelt. Sett inn adapteren i Playstation eller PC-en, skru på hodetelefonene, lukk opp appen og sett de opp slik du ønsker. Forbindelsen er superstabil og har så å si ingen forsinkelse, noe som er et must for en del spill.  

Lyd via 3,5mm utgangen er jo praktisk dersom man har en eldre enhet uten USB eller Bluetooth. Det fungerte så klart med en gang vi satte inn kabelen, og i appen vises da Linje Inn. Funksjoner som støydemping og omgivelseslyd er fortsatt aktive selv med kabel, nice!  

Aktiv støykansellering

B&O Portal PS er utstyrt med aktiv støykansellering og det kan være praktisk når man vil sitte å spille i stua og samtidig dempe lyden fra vifter, barn og andre ting som lager lyd. Nivået av kansellering justeres enkelt på venstre side og har en liten berøringsstripe hvor man drar fingeren opp og ned for å justere fra maks støykansellering, null og over til omgivelseslyd. Funksjonen fungerer passe bra, men vi har hørt bedre.  

Den passive støydempingen er ikke all verden og vi har vel hørt både bedre og dårligerer. Hvis man skrur støykanselleringen på maks, så fjerner den ganske så mye av viftelyd, jevn sus og støy, men stemmer og andre plutselige lyder slipper ganske lett gjennom. Vi legger også merke til at under testperioden, så er det faktisk hakket mer demping av støy når ANC står nesten på fullt enn på fullt. Om dette skyldes at de frekvensene og type støy vi har fjernes bedre akkurat i denne posisjonen, eller om det er en liten bug vites ikke.   

Uansett fungerer det såpass bra at vi ofte har det på for å få det litt roligere mens man spiller eller ser en film.  

Bilde: Bang & Olufsen

Lyd under samtale

Et punkt Portal virkelig skårer høyt på, er lyden under samtale. Her hører vi motparten klart og fint og motparten hører også oss meget bra. Det er også glimrende støyreduksjon av omgivelsen for motparten og lyder i rommet man er i blir effektivt redusert for motparten og vi fremstår som lett hørbart.   

Forsinkelse 

En utfordring for trådløs kommunikasjon er ofte forsinkelse i lyden (delay). Med Bluetooth 5.1 på plass, utnyttes dette godt og det er svært liten forsinkelse over Bluetooth og altså ingen problem å se film uten å irritere seg over forsinket lyd. 

Bruker man den medfølgende adapteren, som sender på 2,4GHz, så er forsinkelsen enda mindre. Vi har ikke målt, men det oppfattes i alle fall slik. Da er lyden bortimot som med kablet og det fungerer jo perfekt til spilling og film. Godt jobbet B&O. 

Tekniske spesifikasjoner:

Elementer  Dynamiske elementer på 40mm med Neodymium-magneter 
Funksjoner  Aktiv støykansellering, omgivelseslyd 
Kodekser  SBC, AAC aptX adaptive 
Bluetooth  Bluetooth 5.1 
Sertifiseringer  Google Fastpair
Made for iPhone
Microsoft Swift Pair 
Mikrofoner  4 x MEMS mikrofoner for stemme ( 2 mikrofoner delt med ANC)
4 x dedikerte MEMS-mikrofoner for ANC funksjon(2 i hver øreklokke)
Virtuel boom-arm for stemme 
Dolby Atmos-støtte  Ja 
Multipoint-støtte  Ja, inntil 2 enheter samtidig 
Frekvensområde  20-22000Hz 
Følsomhet  95dB @ 1kHz / 1 mW 
Størrelse  167.3 W x 178.7 H x 92.6 D mm 
Vekt  279 gram 
Batteritid  19 timer med trådløs adapter og ANC på
42 timer med Bluetooth og ANC på 
Ladetid  Ca. 2 timer 
Batteri  1200mAh  

Batteritid 

Batteritiden på Portal er oppgitt til 19 timer med ANC på og tilkobling mot USB-adapter. Bruker man Bluetooth er batteritiden hele 42 timer med ANC påslått. I praksis betyr dette at det går flere dager mellom hver gang vi har ladet de i testperioden og det er nesten så man glemmer at de skal lades.  

Opplading går på ca. 2 timer fra tom til full og gjøres via medfølgende USB-C kabel.

Flere farger

Portal fåes i flere farger og man kan velge mellom Black Anthracite, Grey Mist og Navy.

Lyd 

For meg som er å betegne som audiofil, så er lyden oftest det aller viktigste punktet for enheter som skal gjengi lyd. Og selv om vi bruker trådløse forbindelser hvor lyden er komprimert, så er lyden noe jeg tror de fleste vil like. De er ikke helt på nivå med selskapets H95 som jeg bruker som primære hodetelefoner når jeg vil lytter trådløst, men de har god og punchy bass, uten å bli boomy. Mellomtonen er varm og fin og de gjengir stemmer svært godt. Diskanten er luftig og fin, dog ikke like raffinert som hos storebror, men det skulle også bare mangle da de koster enda 3500kr og er laget kun for best mulig lyd via Bluetooth.  

Portal gjør uansett en god jobb både med å gjengi musikk, men også filmer og spill er gjengitt med stor romfølelse og når man spiller føler man at lyden er stor til å være i hodetelefoner.   

Det er likevel en ting vi legger merke til, som for så vidt er en liten gjenganger på flere B&O produkter og det er at maks lydvolum ikke er veldig høyt. På mobilen spiller de mer enn høyt nok for min smak, men koblet til Playstation er maks volum litt for lavt rett og slett. Ikke sjeldent jeg måtte sette de på maks og da var det ikke for høyt. Hvorfor det er slik og om B&O kan endre på dette i en oppdatering, er ikke godt å si men lov å håpe. 

Bilde: Bang & Olufsen

Vi legger også merke til at lyden er noe flatere og mindre engasjerende når man spiller for eksempel musikk gjennom den medfølgende adapteren samt at det blir noe hvit støy.  

Har du Atmos materiale, er det enda morsommere da Portal har støtte for Dolby Atmos. På Windows, lastet vi ned Dolby Access-appen og valgte denne i lydinnstillinger. Det er ganske artig å høre lyder som kommer i et rom rundt deg, når man egentlig har to små høyttalere to cm fra ørene. Dette fungerer bra, ikke det at det kan sammenlignes med et fullt Atmos-oppsett med dedikerte høyttalere, men for å være hodetelefoner, så gjør lyden i Portal at man får langt større rom-følelse. 

Konklusjon

Bang & Olufsen Portal PS er noe som sjeldent som premium gaming-hodetelefoner.  De koster en god slump penger, men til gjengjeld får man høretelefoner i høy kvalitet, men lammeskinnsputer, bambusfiber, og aluminium.  

Lyden er god og svært likende, men kanskje ikke helt nøytral. Uansett er de engasjerende og har god skyv i bassen, veldig god mellomtone og en fin diskant. Lyden er ikke like raffinert og elegant som for eksempel hos storebror H95, men det skulle også bare mangle. H95 koster nesten 3500kr mer og er kun ment for lytting til musikk.  

Portal PS er lette og veier kun 279 gram. Øreåpningen er ganske stor slik at de fleste vil få ørene inne i klokkene og vil ikke oppleve at de klemmer på ørene. Dette gjør at de er svært komfortable å ha på seg i flere timer av gangen, uten at man blir sliten i hodet eller blir svett og varm. Selv med lammeskinn i putene, så har de klart det å få de til å puste på en eller annen måte.  

Bilde: Bang & Olufsen

Prisen er høy og for mange vil det være utenkelig å bruke nærmere 5500kr på et sett hodetelefoner. Og skal du bare game og har stramt budsjett, finner du nok andre hodetelefoner som kan gjøre deg fornøyd, men vil du ha premium kvalitet og bruke ett sett både til spill, film og musikk så får du alt i ett med B&O Portal og brått kan det bli billigere enn å kjøpe flere hodetelefoner til ulik bruk.  

De har Bluetooth 5.1 og støtter multipoint. Dette er kjekt om du vil være tilkoblet PC-en/Playstation og mobilen samtidig.
Den medfølgende adapteren som brukes på Playstation (eller PC) fungerer glimrende og parer seg opp automatisk når man kobler den til. Selv når man bruker denne, kan man også være tilkoblet mobilen samtidig.  

Alt i alt er vi meget godt fornøyde med hva B&O Portal presterer og har ikke vanskeligheter med å anbefale de til de som vil ha étt sett hodetelefoner til all bruk.  

Vår vurdering

90 / 100 poeng
Design

95%

Funksjoner

90%

I bruk

95%

Batteritid

90%

Lyd

85%