Produktomtale: AOC U28P2A

AOC har sine røtter helt tilbake i 1934 da Continental Radio and Television Corporation ble startet opp i Chicago. Siden har de gått gjennom en rekke navneendringer, men de begynte å produsere farge-TV i 1947, så historien er solid. Admiral Overseas Corporation har med dette vært opptatt av skjermer lengre enn mange. Min historie med […]

AOC har sine røtter helt tilbake i 1934 da Continental Radio and Television Corporation ble startet opp i Chicago. Siden har de gått gjennom en rekke navneendringer, men de begynte å produsere farge-TV i 1947, så historien er solid. Admiral Overseas Corporation har med dette vært opptatt av skjermer lengre enn mange. Min historie med dem er en del kortere.

Den begynte for noen år siden da jeg ønsket meg en større monitor, og gikk for en rimelig 31,5″ som hadde grei oppløsning. Utover dette er personlig erfaring tynn, så jeg må innrømme at da jeg fikk noen skjermer til test, så var jeg ikke helt sikker på hva jeg skulle forvente. Kvaliteten på min rimelige AOC var sånn passe, men til den prisen, så har jeg alltid vært fornøyd.

Vakker sak, syns vi. (bilde AOC)

Dagens testkandidat er altså U28P2A og det skulle bli et interessant bekjentskap. Den så jo meget pen ut, og den føltes og så ut som en kvalitetsskjerm.

Førsteinntrykk

Denne skjermen er som sagt meget pen. Den er relativt tung, og tar litt plass, men som nevnt over så både ser og føles den som et kvalitetsprodukt. Hadde det ikke vært for den helt vanvittig korte strømledningen (Kom igjen folkens. Ikke spar på strømledninger.) så hadde den vært et flott innslag på testbenken innen to minutter. Nå måtte vi i stedet flytte litt på strømpadder mm. for å komme i gang. En ekstremt praktisk egenskap ved denne skjermen er at den kan dreies. Praktisk på flere vis, og gjør det også enkelt å plugge i ledninger og slikt.

Svært praktisk (Bilde AOC)

Tilkoblinger

Og det tar oss over i neste kategori. Tilkoblinger. To stykker HDMI 2.0, USB hub med USB 3.2 kontakt og 4 downstream USB porter er nok for meg. Om det er nok for deg, skal jeg overlate til deg å avgjøre.

Greit med tilkoblingsmuligheter (info fra AOC)

Bildekvalitet

Og da er vi over på den mest interessante kategorien for vår del. Etter å ha lekt litt med innstillingen, og akseptert varselet om at dette vil føre til økt strømforbruk, velger vi gaming mode og FPS som modus (Life is a game). Dette ga et lysere bilde, som passet godt i den dystre testhulen vår. Bildet fremsto rett og slett som krystallklart for å bruke en klisjé, og vårt førsteinntrykk var allerede svært godt.

Stor forskjell fra Full HD til 4k. (Bilde AOC)

For undertegnedes del er 4k et must i disse dager, og oppsettet for jobb er 2x 4k 28″ skjermer, der jeg byttet ut en av dem og satte denne side ved side med en av konkurrentene, en Philips 288E2A som har fått god omtale av oss tidligere.

AOC U28P2A til venstre, Philips 288E2A til høyre. (Foto: ITProX)
AOC U28P2A til venstre, Philips 288E2A til høyre. (Foto: ITProX)

Litt annerledes fargegjengivelse, som man kan se, men for oss fremsto AOC skjermen som hakket bedre.

Video

Som de fleste andre på denne delen av planeten har undertegnede ofret Blu-ray samlingen og hoppet på alt av strømmetjenester. Det innebærer at kvaliteten ikke alltid er like magisk. Vi testet forskjellige videoer og konkluderte med at dette var bra! Både mørke og lyse scener kom godt frem. Spesielt i 4k er det er glede å se på film med denne.

Spillytelse

Dette er kanskje en litt kontroversiell en, for skikkelige spillere kjøper stort sett gamingskjermer som er tilpasset det de driver med. Men mange er også som meg, og spiller litt her og der og har ikke lyst å bruke store summer på en spesiell skjerm for dette. AOC har også en egen serie for spilling, men hva så med denne? Vel, fargegjengivelsen og bildekvaliteten er meget bra. Til tider strålende faktisk, men man kommer ikke unna at IPS panelet har 4 ms responstid og 75 Hz refresh rate. Det er ikke ideelt for gaming, men til casual gaming, så er det helt greit tenker vi.

Konklusjon

AOC har her en meget god skjerm. De siste årene har medført mye hjemmekontor, og vi mener dette er en perfekt skjerm for dem av oss som liker 2x oppsett, i stedet for en UltraWide løsning med én 38/43/49″. Dette har fordeler når man f.eks. ønsker å dele innhold i en presentasjon. Bildekvaliteten er god, ja til og med meget god i denne prisklassen. Ønsker du en relativt greit priset 28″ 4k skjerm syns vi ikke du gjør mye galt om du går for en AOC U28P2A.

Vår vurdering

90 / 100 poeng
Pris

90%

Bildekvalitet

95%

Tilkoplinger

95%

Ytelse

90%