Huawei er tilbake med en nydelig laptop med glimrende skjerm og topp byggekvalitet.

Før Huawei omtrent forsvant fra markedet i store deler av verden, rakk de å bygge opp et godt rykte og en god portefølje av både bærbare PC-er, nettbrett og mobiltelefoner. Selv om det har vært stille fra selskapet her i Norge en stund, betyr ikke det at de ikke har utviklet produktene sine. Vi har de siste ukene hatt deres siste bærbare PC på test og vi må si vi liker godt det vi ser. De er kanskje ikke et hestehode foran konkurrentene lenger i forhold til pris, men Huawei MateBook 14s er virkelig en god PC. 

Først vil vi takke Huawei for fremskaffelse av testeksemplar! 

Design 

Er det noe Huawei kan, så er det design. Produktene deres har en tendens til å ose kvalitet lang vei, og MateBook 14s er ikke noe unntak. PC-en er laget i aluminium og skjermen er i glass. Skjermutnyttelse på hele 90% gjør også at man har veldig tynne kanter rundt skjermen og dette i kombinasjon med et nydelig tastatur og en god trackpad, så fremstår PC-en som meget elegant.  

Størrelsesmessig er dette en kompakt laptop. Den er 31,38cm bred, 22,98cm dyp og 1,67cm høy og veier 1,43kg. Det er slettes ikke verst til være en 14,2” bærbar-PC.

I følge Huawei kommer den med Windows 10 og kan oppgraderes til Windows 11. I vårt testeksemplar var Windows 11 allerede installert, så om dette er noe Huawei nå har begynt med eller om det gjelder PC-er for journalister er vi ikke sikre på.  

Skjerm og kamera

Ja først vil jeg skrive litt om skjermen, for den er noe man umiddelbart legger merke til. En 14,2”, 3:2, 2,5k-skjerm, med en oppløsning på 2520 x 1680 og 10-bits panel, 10-punkts multiberøring og 90Hz oppdateringsfrekvens, så kommer man ikke utenom og la seg begeistre. Skjermen er riktignok ikke OLED, men en LCD av typen LTPS.  Fargene er kraftige og ganske så naturlige og skjermen har 400nits lysstyrke og 1500:1 i kontrast.  

Slår man på 90Hz (Fn+R) så er det virkelig en fryd å bruke, selv om man vil øke strømforbruket noe i forhold til å la den være på 60Hz. Til daglig kontor- og media-bruk er det likevel verd å ha den på 90Hz etter vår mening. 

Det at skjermen dekker hele 90% av overflata gjør at man får særdeles små skjermkanter. Kamera er gjemt i toppen av skjermen sammen med to infrarøde sensorer for ansiktsgjenkjenning. Windows Hello er støttet og fungerer normalt sett veldig fint. Skulle det ikke virke, er også PC-en utstyrt med en fingerskanner som er gjemt under av/på knappen. Denne er lynrask i bruk og har virket hver eneste gang vi har brukt den. 

Bilde: ITproX

Kamera har 720p oppløsning, men dessverre har Huawei valgt å bruke et kamera som ikke har all verdens kvalitet. Bildene blir litt utvannet og kan fort se litt maleriaktig ut i dårlig lys. Her hadde vi forventet oss litt mer skal vi være ærlige.  

Tastatur 

Huawei er kjent for å ha gode tastatur og tastaturet på MateBook 14s er ikke noe unntak. Det er godt å skrive på og har 1,5mm i bevegelse, noe som gjør det behagelig å skrive på og for min del er en passe vandring på tastene. De er også relativt rolige å skrive på. Tastaturet er også bakbelyst og belysningen kan stilles inn fra av – trinn1 – trinn2. Selv maks lysstyrke er ikke veldig lyst, så vi skulle ønske Huawei hadde økt lysstyrken i tastaturet litt. Men uansett bedre enn å ikke ha det der. Trackpaden er relativt stor og fungerer godt til vanlig bruk.  

Bilde: ITproX

Tilkobling

Som de fleste nyere bærbare, har heller ikke denne en nettverksport. Trenger man det må man bruke en USB til ethernet adapter. Men det den har en WiFi-6, så det bør dekke behovet til de aller fleste. I tillegg har den Bluetooth 5.1.  

På venstre side finner vi to USB-C porter hvorav den ene har Thunderbolt 4 støtte. MateBook 14s kommer i ulike utgaver og Thunderbolt 4 er kun til stede på den største modellen med 1TB SSD og 16GB ram, lik den vi har inne for test. Vi har dessverre ingen Thunderbolt 4 enheter å teste med for øyeblikket.

Bilde: ITproX

I tillegg støttes lading og DisplayPort. 

Det er også en 3,5mm lydport for høretelefoner og mikrofon dersom man ønsker det samt en 1.4b HDMI-port.  På høyre side finner vi én USB3.2 Gen1 USB-port som vil egne seg fint for eksterne harddisker, mus, bedre webkamera osv.  

Lyd 

Lyd er sjeldent noe som er prioritert i en bærbar-PC, men få unntak. Men Huawei har montert inn fire høyttalere og de låter overraskende godt til å være i en bærbar-PC. Lyden blir ganske høy og faktisk så er det også litt følelse av bass (eller fyldig lyd). Dermed egner den seg til å høre litt på musikk, videosamtaler og litt filmer på farten. Lyden gir også en følelse av å være mye større enn den er og man får også en viss rom-følelse når man ser på film. Godt jobbet!

I fremkant er det montert fire mikrofoner. Disse gjør en glimrende jobb og lyden fremstår klar og fyldig og egner seg flott til video/lyd-samtaler. Med støykansellering og AI for å detektere stemmer, så fremheves stemmene fremfor andre lyder og støy. Huawei har fått til noe bra her og det er nok også derfor stemmer blir så klare og fyldige når vi bruker de innebygde mikrofonene.
Hadde bare det integrerte kamera stått i stil til lyden.  

Ytelse 

MateBook 14s er en rimelig kraftig maskin. Utstyrt med en Intel Core i7 11370 på 3.3Ghz og 16GB LPDDR4 ram, går ting unna. Selv om 12 generasjon Intel prosessorer er på trappene, så ble MateBook 14s lansert i andre regioner tidligere og er antagelig derfor de ikke ventet på 12-generasjon. Uansett, denne er ingen sinke og hvis vi ser på Geekbench 5 fikk vi en score  på 1471 på singel-core og 5448 på multi-core.

Bilde: ITproX

Når vi går inn og ser på snittet for denne prosessoren, så ser vi at MateBook 14s ligger over gjennomsnittet i ytelse. 

Bilde: Geekbench.com

MateBook 14s har Intel Iris Xe innebygd grafikk-kort, men siden den ikke har eget dedikert grafikk-kort, egner den seg ikke like godt til tunge grafiske jobber eller spilling. Iris Xe fungerer likevel godt til de fleste oppgaver og ønsker man en lett redigering eller spilling er det ikke noe problem, bare unngå tyngre oppgaver som krever mye GPU. 

Ser vi på Geekbench 5 sitt resultat, ser vi også her at MatBook 14s ligger over gjennomsnittet for sin prosessor. For OpenCL målte vi 18730, hvor gjennomsnittet fra Geekbench sin oversikt ligger på 14184. For Vulkan målte vi 18730 hvor gjennomsnittet ligger på 14105.

OpenCl – HUAWEI MateBook 14s
OpenCL – Geekbench.com
Vulkan – HUAWEI MateBook 14s
Vulkan – Geekbench.com

Harddisken er en 1TB NVMe PCIe SSD. Dette skal være en rask SSD og i CrystalDiskMark 8 målte vi lesehastighet på 3433 MB/s og skrivehastighet på 2545 MB/s. Dette er raskt, men man får enda raskere disker enn dette, selv om vi tror de fleste vil synes dette er raskt nok.  

Bilde: ITproX

Den har et 60Wh Lithium Polymer batteri og det holder MateBook 14s gjennom en arbeidsdag med glans. Rundt 9 timers bruk er noe man fint kan regne og med en 90Watts hurtiglader, så går også opplading raskt. Man får ca. 3 timers lett bruk på 15 minutters hurtiglading. Har du flere, nyere enheter fra Huawei, så kan den samme laderen brukes for å hurtiglade de også. Viftene går stort sett under opplading siden det blir generert litt varme, men med for min del er det et kompromiss jeg tar for å få rask opplading.  

I bruk

Huawei MateBook 14s er en fryd å bruke. Det er heldigvis lite bloatware som følger med og installasjonen er rimelig ren. Men det de har installert er to programmer som øker funksjonene på PC-en. PC-en er lynrask i oppstart og selv om den ser ut til å gå i dvalemodus innimellom, selv om jeg har bedt den om å gå i hvilemodus, så starter den opp lynraskt. Fra hvilemodus til ferdig innlogget tar det ca. 1,5 sekunder og fra dvalemodus til ferdig innlogget tar det kun 8 sekunder så det er ikke akkurat noe problem. 

Huawei PC Manager er et program fra Huawei som inneholder en rekke funksjoner. Det er et av de bedre vi har sett og her her kan du kjøre diagnose av PC-en hvis du trenger det, koble til Huawei skjerm, mobiltelefon, nettbrett osv. og har du en nyere enhet fra Huawei så kan du også bruke deres geniale funksjon for å dele skjerm eller rett og slett få opp skjermen fra mobilen på PC-en. Vi har kun en Huawei P30 Pro med EMUI 11 for hånden og her er funksjonene begrenset, men vi fikk i alle fall testet å laste filer, se mobilskjermen på PC-en og det fungerte kjapt og enkelt.

Det er flott å se at Huawei faktisk bygger et økosystem hvor man integrerer flere produkter sammen for letter arbeidsflyt. Bare synd Huawei har blitt tilnærmet borte her i Norge når man ser hva de klarer å skape. Årsaken kjenner vel de fleste og om beskyldningene mot dem er sanne eller ikke får være en diskusjon for en annen gang. Rent teknisk og funksjons-messig har Huawei kommet veldig langt og de lager svært gode produkter som er nydelig i bruk. 

Huawei kontrollpanel er også en kjekt lite program som inneholder en del smarte funksjoner som skjermbilder, opptak av skjermen, notisblokk, samarbeid på flere skjermer, Huawei Share osv.

Bilde: ITproX

Litt viftestøy, men blir ikke veldig varm

Huawei har klart å gjøre slik at PC-en aldri blir så fysisk varm. Istedenfor er terskelen for når viftene starter opp lav, slik at de går ofte. Er det helt stille i rommet vil man høre de, men lyden er ganske lav under normal bruk og ikke spesielt irriterende. Under mer krevende oppgaver hører man viftene ganske godt, men det er prisen man å betale for å få en PC som ikke blir fysisk veldig varm å ta på samt at den ikke setter ned ytelsen når den blir varm.  

Med den glimrende skjermen, gode tastene og lyd som man ikke er vant med på en bærbar PC, så må vi si Huawei leverer et godt produkt. Det er kanskje ikke innovativt og mye for pengene lengere slik det pleide å være, men et godt valg blant produkter på markedet.  

Konklusjon

Huawei er tilbake med en “ny” bærbar PC og den er godt utstyrt. Vår testmodell har en Intel Core i711300H prosessor, 1TB NVMe SSD, 16GB LPDDR4 ram, WiFi-6, Bluetooth 5.1, 60Wh batteri, 90W hurtiglader, USB-C med Thunderbolt 4 og en nydelig 14,2” 2,5k touch-skjerm.   

PC-en er en fryd å bruke og gjør dagligdagse oppgaver til en lek. Siden den ikke har dedikert grafikk-kort, men innebygd Intel Iris Xe, er de grafiske egenskapene ikke helt egnet for tunge grafiske oppgaver eller spill, men til det meste annet holder den i bøtter og spann.

Huawei har bygget et økosystem, som lar deg samarbeide mellom enheter fra selskapet. Vi har ikke fått testet dette skikkelig da vi ikke har noe nettbrett eller mobiltelefon med HarmonyOS inne nå, men det ser unektelig ut til å fungere bra hvis man tar en titt på det store internettet.

Bilde: Huawei

Skjermen er nydelig i bruk og med touch-funksjon i tillegg, så gjør det hele den interaktive delen enda bedre. Trackpaden fungerer greit. 

Huawei leder kanskje ikke an ved å levere nyeste til god pris siden denne modellen faktisk ble lansert i 2021 andre steder i verden, men de leverer en stabil, solid og flott PC som kan konkurrere med andre på markedet.  

Vår vurdering

85 / 100 poeng
Design

90%

Skjerm

90%

Utstyr

85%

Ytelse

85%

I bruk

85%