Produkttest: Bang & Olufsen BeoPlay H4

Vil du låne noen hodetelefoner på veien til Orlando? spør en venn av meg hyggelig med et overbevisende smil. Er det for å teste det? Ja, det er jo egentlig det, er svaret og jeg ser smilet forsvinne litt. Vi har testet B&O BeoPlay H4

Det er ingen tvil om at vår produktleder evner å overtale til det utilgivelige. Flittig stiller undertegnede seg til prøvekanin, denne gang med et lekkert sett fra Bang & Olufsen på hodet.

Flott innpakning også (Foto: ITpro)

Noen dager senere setter jeg meg i gaten på Flesland, slår på hodetelefonene for første gang og forsøker litt forskjellig.

Første erfaring

Jeg har alltid vært svak for Bang & Olufsens designbilde. Det danske firmaet har vært med oss lenge (startet i 1925) og har klart å holde seg høyt oppe blant mange grunnet deres kvalitetsprodukter med fokus på design og lyd. Med Beoplay hodetelefonene og ørepluggene har de fortsatt fokus på design og jeg var en av dem som siklet på H9 serien, men som fant den litt for dyr.

H4 er en god del billigere, og selv med en “veiledende pris” på rundt 3000 kroner kan de finnes langt billigere i prisguiden. Dette gir altså mulighet for å få et par Bang & Olufsen hodetelefoner med flott design, men med langt hyggeligere pris enn H9 for eksempel. Med H4 har de benyttet litt mer plast og de kjennes dermed litt billigere, men utseende er veldig fint, og de ser langt bedre ut enn mange av konkurrentene.

Vakkert (Foto: ITpro)

Komforten er det ingenting å si på. B&O har laget mye bra siden min ungdom, og er det noe jeg aldri egentlig var i tvil om så var det kvalitet og komfort. Her ble jeg ikke skuffet. Det ser veldig bra ut. Langt bedre enn mine slitte Sony WH1000MX2. Ikke minst, det føles ekstremt komfortabelt. Jeg hadde de på meg så å si hele reisen til Orlando, og det føltes bra!

Og lyden. Jeg skal ikke legge skjul på at jeg er rimelig glad i bass og her ble jeg overrasket over hvor utrolig bra lyden var. Og foreløpig måtte jeg innrømme at jeg var glad for å ha lagt igjen Sony hodetelefonene hjemme. Dette var overlegent så langt. Jeg koste meg med et rikt lydbilde, flott bass og var i det hele tatt imponert.

Andre erfaring

Jeg setter meg på tilordnet sete. Har heldigvis fått et sete som lar meg strekke bena ut i midtgangen for her var det trangt gitt. En ung kvinne på raden bak meg forsøker å roe ned et urolig barn som smågråter og helst ville vært et helt annet sted. Lydig som jeg er, lar jeg hodetelefonene være av til flyvertene har fått gitt nødvendige beskjeder som jeg har sett tusen ganger før. “Plasser masken over munn og nese. Ta på din før du hjelper andre osv.” ‘

Når vi taxer rolig av gårde setter jeg på hodetelefonene, velger den nydelige Nick Cave sangen Red Right Hand fra Peaky Blinders, og setter meg så godt til som det er mulig for en mann på 193 cm og over 100 kg på et sete som er tilpasset et barn. Bassen er herlig og lyden er fremdeles flott, men flystøyen og barnet som ikke lenger smågråter men hyler høyt, trenger gjennom og jeg begynner å lete gjennom appen for å finne innstillingene for lyddemping.

Stilrent design (Foto: B&O)

Appen er enkel og gir meg noen valg, men jeg finner ikke lyddemping noe sted. Sikkert bare meg som har gjort noe galt tenker jeg og venter til WIFI er påslått slik at jeg kan “Binge” (eller Google for de som foretrekker sånt) og finne ut hvordan jeg kan ordne dette. Og hva finner jeg? Ingen støydemping. INGEN!

Og det for en som er vant til Sony WH-1000XM2 på alle mine reiser. Jeg skrudde opp så høyt jeg kunne, men fremdeles syns jeg det kom for mye bakgrunnsstøy gjennom. I mitt stille sinn forbannet jeg den unge mannen som hadde fått meg til å velge bort Sony hodetelefonene, men innimellom barnegråten og meldinger fra cockpit om ting jeg overhodet ikke hadde interesse av, så gikk det egentlig greit. Bare jeg spilte høyt nok. Men innimellom kom det rolige perioder eller pauser mellom sangene og da ble jeg påminnet mangelen.

Vår erfaring

Hodetelefonene sitter godt på, føles veldig komfortable, og ser pene ut. Lydbildet er rikt og det spiller både høyt og godt. Langt bedre enn hodetelefoner i prisklasser over H4. Men hvordan er det i det i det hele tatt mulig at hodetelefoner til 3000 kr ikke har støydemping i dag? Det virker helt surrealistisk.

God komfort, glimrende byggekvalitet og fantastisk lyd er rett og slett ikke nok. Dette er en gigantisk mangel og det burde rett og slett ikke skjedd. Hvordan skal jeg kunne anbefale hodetelefoner til denne prisen når den mangler noe alle konkurrentene har? Hva skal få meg til å velge B&O fremfor Sony WH-1000XM3 eller Bose QC 35 II som attpåtil er billigere?

Vel, du har lyden da. Den er som sagt langt bedre enn de to nevnte. For min del er det ikke et alternativ, men det er fordi jeg flyr mye og har behov for støydemping når jeg sitter i åpent landskap på jobben. Dersom du derimot bruker hodetelefonene til andre ting og i andre omgivelser uten behov for støydemping så knuser dette – etter vår mening – alle forventninger og konkurrenter.

Vår vurdering

75 / 100 poeng
Komfort

90%

Byggekvalitet

85%

Design

85%

Lydkvalitet

95%

Støydemping

25%