GOMOIT tester Synology DS1619xs

Be careful what you wish for. It may come true, var det en vis mann som sa en gang, og vi i GOMIT kan skrive under på at akkurat DET stemmer godt.

Når vi satt her forleden og ønsket oss ekstra lagring så dumpet det ned en diger eske fra Synology som selvsagt var langt over behovet vårt for å lagre bildene fra forrige julebord. Men testes måtte den, om vi ville eller ei. Så here goes. På dypere vann enn noen gang før. GOMOIT fortsetter å gjøre ting de overhodet ikke er kvalifisert for: Denne gangen tester vi altså lagring.

For et par år siden pleide vi å si at 90% av alle dataene som er laget, hadde blitt laget de siste to årene. Det høres ut som en standardkommentar fra GOMOIT som ikke er ukjent med overdrivelser. (Fortalte jeg om den fisken jeg fikk i forrige uke? Den var såååååå stor). I dette tilfellet er det visstnok sant. Legger man til utsagnet om at data nå er mer verdifull enn olje så kan jeg uten blygsel hevde at lagring er viktigere enn noen gang, og ikke bare det: Vi vil ha sikker, rask og tilgjengelig lagring. Dette gir produsenter som Synology en fantastisk mulighet og de står bak en rekke større og mindre løsninger vi har satt stor pris på.

Takk til Synology for oversendelse av testproduktet.

Batteries not included

I dag skal vi se på et produkt som er hakket større enn det jeg vanligvis ville vurdert: RackStation RS1619xs+. Dette er, som navnet indikerer, en (1U) rack-monterbar lagringsløsning Som overskriften tilsier følger det ikke med batterier, disker eller støydemping på dette leketøyet.
Den har en ikke helt ny, men likevel bra firekjerners Intel Xeon D-1527 med Hyperthreading, og begynner på 8GB minne, med støtte for 64GB. De fire diskbrønnene kan bruke følgende disker:

  • 3.5″ SATA HDD
  • 2.5″ SATA HDD
  • 2.5″ SATA SSD
  • M.2 2280 NVMe & SATA SSD
DS1619xs+ til tjeneste – faksimile: ITpro.no

Med dette kan vi oppnå en maks råkapasitet på 54TB om vi benytter oss av Seagate Ironwolf 14TB, men man kan utvide løsningen med ekstra hyller (RX1217/RX1217RP) dersom ønskelig og bruke 1619xs+ som host server. Man kan da komme opp i 16 disker og dermed 224TB råkapasitet noe som skulle holde for mange norske firma samt vårt eget julebord i noen år fremover. Det er 4 x 1GbE RJ-45 porter i boksen, men med PCIe 3.0 spor tilgjengelig har man muligheten til å installere et 10GbE/25GbE NIC for enda høyere hastighets dataoverføring.

So, does it blend?

Aner ikke, for denne er altfor stor for min blender, men det jeg kan si er at den støyer en del. Mer enn våre tidligere Synologybokser. Vi koblet opp boksen til test i åpent kontorlandskap og etter jeg hadde fått kollegaene mine til å ta på seg støykansellerende headset, satt vi i gang testen. Første hinder er med ett løst før vi stanger hodet i veggen på neste; vår 8- porters switch gir oss ikke nok tilkoplinger for å kunne bundle de 4 gigabitportene- og samtidig ha en mottaker som kan gjøre det samme. Ikke det at vår Surface Book 2 har nok USB tilkoplinger for å oppnå fire gigabitporter heller.
Vi kopler til det vi makter for å gi NAS enheten flest mulig kabler og gir den fire tilkoplinger.

Overføringshastigheten internt i operativsystemet begrenses av disker snarere enn NAS enheten – faksimile: ITpro.no

Vi konfigurerer opp to 12TB Seagate IronWolf Pro som fulgte med testenheten og velger å ha de som frittstående disker, ikke noe RAID her. Vi overfører en rekke ISO-filer til enheten for å stressteste den interne overføringshastigheten i et håp om å identifisere eventuelle flaskehalser på diskene og selve NAS boksen. Disk til disk overføringen gir oss en stabil 240 megabyte per sekund i overføring, et scenario som for vårt testformål gir mening.

Virtualiseringsstasjon eller lagringsbeist?

Ettersom RS1619xs er utstyrt med en Intel XEON D-1527 med 8 gigabyte RAM som kan utvides til 64 gigabyte gir det god mening at enheten kan kjøres som både ren lagringsenhet, men med støtte for mer avansert prosessering i en egen virtuell server eller appikasjon. At hovedkortet også har plass til to M.2 SSD enheter som kan benyttes som cache er også en fordel.

Viktig fotnote, RAID er ikke backup. Mulighetene for diskkonfigurasjoner derimot mange – faksimile: ITpro.no

Enheten er også sertifisert for VMware vSphere, Microsoft Hyper-V, Citrix Xen Server, og OpenStack Cinder, noe som gir et bredt spekter for virtualiseringstjenester uten å måtte anskaffe en egen dedikert server. Smart, i hvert fall om det primært er en fleksibel lagrings- eller mediaenhet man er på jakt etter. Med ett har du en enhet som kan gjøre flere instanser av enten Windows eller Linux som alle kan administreres direkte fra NAS konsollet.

Med ett har den støyende lagringsmodulen vår fått en moderat påskjønnelse. It may so be that it can blend!

Operativsystem og i bruk

Som de øvrige NAS enhetene til Synology benytter også DiskStation Manager (DSM), en linuxbasert kjerne som operativsystem. På toppen har de lagt til en rekke egenutviklede applikasjoner, samt det finnes flere tredjepartsapplikasjoner til eksempelvis E-post, backup og multimedia.

Få, om noen, NAS leverandører har en like brukervennlig og like bredt utvalg i tjenester til sin NAS plattform som Synology, noe som gjør dem til en brennheit kandidat til serverrommet vel som kontoret: Det er det samme operativsystemet uavhengig av NAS modell. Selvsagt, hvilke funksjoner og ytelsen til dem vil variere fra modell til modell.

Hva ytesle i ren overføring angår kan vi ikke forsvare publisering av testene; med fire gigabitporter skulle vi klare å oppnå 500 megabyte per sekund i ren filoverføring. Problemet er pinlig enkelt som det er ærlig; vi har ikke nok jern i motsatt ende av testproduktet, noe vi informerte Synology om før oversendelse.

Konklusjon

Etter noen uker med RS1619xs er det på tide å ta farvell. Vårt møte med dyret har bært en bipolar opplevelse, mest av alt fordi vi har måttet dele «seng», eller mer presist, kontor. Selve NAS boksen er selvsagt designet for montering i skap – fortrinnsvis langt unna gretne IT gubber som oss.

Dersom det du søker er en ren lagringsløsning kan enheten virke noe overdimensjonert i ytelse mot hva lagring alene kan forsvare. Selvsagt, sett bort fra muligheten til å kunne utvide løsningen med ekstra moduler.

Det vi derimot har satt enorm pris på er den brutale ytelsen som denne NAS boksen leverer. Med ett har vi her fritt spillerom for å kunne konfigurere den for enkle tjenester og applikasjoner i DSM plattformen, eller gjennom en egen virtuell maskin dersom vi trenger ytterligere fleksibilitet eller funksjonalitet. Pris setter også Synology på sin enhet. Litt i overkant av 25- tusen koster enheten, og som du husker. Batteries not included.

Vinn eller forsvinn for selve enheten kan være et åpent spørsmål, men vi virkelig digger DSM plattformen til Synology.

Vår vurdering

75 / 100 poeng
Konklusjon

75%