Vi har testet den ultimate e-boken. Eller er den det?

I 2016 ble det lagt frem en studie som sa at 12-åringer brukte i snitt 6 timer per dag foran en skjerm, og uten å fremlegge bevis, våger jeg å påstå at det tallet har ikke gått ned. Samtidig leser, naturlig nok, unge mennesker mindre og mindre. Så, hvorfor betyr det noe?

Det kan f.eks. være fordi psykologisk forskning har vist at mennesker som leser har en tendens til å være mer empatiske enn andre. (Dr. Keith Oatley). Men mest av alt tror jeg man ved å alltid ha en skjerm fremfor seg sliter med å finne ro. Hvor mange av dere ser på serie på laptop/iPad etc. og samtidig sjekker sosiale media og chatter med noen? Hva med å heller lese en bok folkens? I fysisk eller elektronisk form.

Spesifikasjoner og førsteinntrykk

Jeg liker ikke spesielt godt å innlede en test av et produkt med omtale av konkurrenter, men når det kommer til eboklesere, så kan man ikke unngå å nevne Kindle. Min Kindle Paperwhite 2 har vært med meg verden rundt og har gitt mye glede. Jeg liker «E Ink» teknologien som gjør skjermen så behagelig å lese på. Så hva nå, når jeg får en PocketBook InkPad 3 Pro på pulten.

Pocketbook er en av de ebokleserne som har vært med en stund, men som aldri helt har klart å vippe meg bort fra Kindle, som grunnet sitt økosystem har hatt en ganske stor fordel når det kommer til enkelhet. Men samtidig som det har vært en fordel, er det også ulemper ved den modellen Amazon har frontet. Man blir låst inne, og om man ønsker å lese noe annet enn det man får fra kindle store, så er det ikke noe enklere enn alternativene.

Er dette en naturlig oppgradering fra min Paperwhite? Førsteinntrykket er lovende. Med i esken ligger den et etui, ladekabel og en Micro USB til Audio overgang. Selve enheten virker elegant og større enn jeg hadde forventet. Den er lett og smal. Skjermen er 7,8″ E Ink Carta display med en oppløsning på 1404×1872 (300 DPI). Den har fysiske knapper, men responderer også på touch. Etter et intuitivt og enkelt oppsett får jeg beskjed om å skrive inn en epostadresse og passord slik at jeg kan sende bøker til enheten. Dette er funksjonalitet vi kjenner igjen fra f.eks. Kindle.

De øvrige spesifikasjonene er

Detalj Verdi
Skjermtype E Ink Carta
Skjermoppløsning 1404 × 1872
Skjermstørrelse 7,8» (19,8 cm)
DPI 300
Fargedybde 16 nivåer gråskala
Berøringsskjerm Kapasitiv (multisensor)
Frontlys Ja (SMARTlight)
Prosessor Dual Core (2×1 GHz)
RAM 1 GB
Intern lagring 16 GB
Batteri 1900 mAh (Li-Ion Polymer)
Wi-Fi Ja
Bluetooth Ja
USB utgang Micro USB
Plattform (OS) Linux 3.0.35
E-bokformater (uten konvertering) ACSM, CBR, CBZ, CHM, DJVU, DOC, DOCX, EPUB, EPUB(DRM), FB2, FB2.ZIP, HTM, HTML, MOBI, PDF, PDF (DRM), PRC, RTF, TXT
Bildeformater JPEG, BMP, PNG, TIFF
Lydformater MP3, OGG (via micro USB adapter og Bluetooth)
Lydbokformater MP3, M4B (via micro USB adapter og Bluetooth)
Tekst-til-tale Engelsk (15 språk til tilgjengelig for gratis nedlasting på pocketbook.ch)
Ordbøker ABBYY Lingvo ordbøker (24 språkkombinasjoner), Engelsk – Tysk, Webster’s Dictionary 1913
Online tjenester PocketBook Cloud, ReadRate, Dropbox, Send-to-PocketBook
Applikasjoner Bokhandel, bibliotek, ordbok, nettleser, lydbøker, musikkspiller, galleri, kalkulator, notater, RSS-nyheter, sjakk, Klondike, Scribble, Sudoku
Mål 195 x 136.5 x 8 mm
Vekt 225 g

Pris og kvalitet
PockeBook InkPad 3 Pro er et kvalitetsprodukt. Det ser vi, det kjenner vi og ikke minst det merker vi, for prisen er høy. Over 2800 kr for en ebokleser er litt i grenseland for hva vi syns et slikt produkt bør koste.

Funksjonalitet

Som vi nevnte tidligere så er det lett å bli låst til Amazons økosystem når man har Kindle. Man har gjerne fått seg et bibliotek og det er mer arbeid å laste ned bøker, sende dem til enheten, eventuelt via kabel fra PC. Men det er jo mest vanen. Samtidig som jeg åpner nye horisonter ser jeg at det finnes mange muligheter til å skaffe ny litteratur. Foruten de tradisjonelle bokhandlerne har man f.eks. https://ebok.no/ som har et bredt utvalg. Det ligger noen bøker inne i PocketBook fra før, og jeg begynner med å se litt på Sir. Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes, en gammel favoritt.

Skjermtilpasning for bedre leseopplevelse – foto: Pål Winther, ITpro.no

Skjermen er meget behagelig, og slik jeg ser det: akkurat stor nok. Man har, som forventet, muligheter til å endre skriftstørrelse, skrifttype, lysstyrke osv.

Man kan som nevnt sette opp Send-to-PocketBook service som lar deg sende bøker til en epostadresse og få dem til å dukke opp på leseren. Dette er enkelt og intuitivt – foto: Pål Winther, ITpro.no

Man kan som nevnt sette opp Send-to-PocketBook service som lar deg sende bøker til en epostadresse og få dem til å dukke opp på leseren. Dette er enkelt og intuitivt.

Startskjermen viser hvilke bøker man har tilgang til og nederst har man tre ikoner: Library, Store og Settings – foto: Pål Winther, ITpro.no

Touchskjermen reagerer som forventet, og det er en enkel sak å navigere rundt i systemet. Jeg ble umiddelbart nysgjerrig på Store ikonet, men det ledet meg bare inn til Google. Browseren kan for så vidt brukes til å surfe på internett om man er ekstremt tålmodig, men siden jeg ikke er det, så ga jeg fort opp. Den er også vann og støvtett og kan f.eks. senkes i ferskvann ned til 2 meter i en time uten å bli skadet.

Lesbarhet

Ja, en av funksjonene som bør ligge relativt nær toppen av ønskelisten ved innkjøp av en ebokleser er nettopp hvordan den er å lese bok på. Etter å ha laget en Adobe ID (for å lese DRM beskyttet innhold) kjøpte vi noen ebøker fra ebok.no. Dette fungerte smertefritt. De ble sendt til den tidligere konfigurerte adressen og dukket opp like etterpå. Skjermen er stor og man kan manøvrere frem og tilbake ved hjelp av touch eller frem og tilbakeknappene nederst på brettet. Min erfaring ble at piltastene var mer presise og ble preferert. Man kan når som helst få frem menyen som gir deg innstillinger (større/mindre tekst, font, lysstyrke mm.) og trykke på bokteksten når man vil tilbake. Og la oss bare få dette unna med en gang. Å lese på denne er en god opplevelse. Svært god faktisk. Jeg har brukt den til å lese i forskjellige lysforhold og ikke klart å finne noen svakheter.

Man kan markere ord eller utrykk man er usikker på og få en forklaring via ordboken som er inkludert. Denne har i tillegg til 24 forskjellige språk også Websters Dictionary 1913.

Tekst til tale
Ved å koble til et headset via blåtann, eller via den medfølgende microUSB til audio overgangen kan man få opplest teksten. Dette er ikke helt i lydbokkvalitet (lite innlevelse selvsagt) men fungerer overraskende bra. Man får med som standard en american english, men her kan det lastes ned mer, uten at vi prøvde dette. Pluss er det dog at teksten som leses opp får en markering underveis, slik at du kan følge med.

Tekst til tale med markering – foto: Pål Winther, ITpro.no

Konklusjon

Når jeg begynte denne testen så var jeg usikker på om jeg var for dypt inne i Amazons økosystem, og om noe kunne få meg ut. Usikkerheten er nå borte. Dette er en meget bra ebokleser. Den store og fine skjermen, er behagelig å holde og lese på, samt hvor enkelt det egentlig er å sende bøker til den. Den fikk meg til å innse at det er på tide å forlate Amazon, i hvert fall for en stund.

Vår vurdering

95 / 100 poeng
Funksjonalitet

95%

Leseopplevelse

100%

Pris

80%