Produkttest: Doro 8080

Karma er en merkelig ting. Jeg nevner så vidt Doro i min test av OnePlus 7T, og hva skjer, bare timer etter? Jeg får i oppdrag å teste en Doro 8080.

Som kjent har Doro spesialisert seg på telefoner til den eldre garde, og siden befolkingen blir stadig eldre (flaks for oss), så er det kanskje ikke så dumt å fokusere på disse gruppene.

For de som ikke vet det, så er Doro et selskap som har vært med oss en stund. Det svenske selskapet ble opprettet i 1974 og er kanskje kjent for noen av dere både for fasttelefoner og ISDN telefoner. Doro kom med sin første mobiltelefon rettet mot eldre i 2007. Selskapet har jobbet målrettet for å gjøre teknologi tilgjengelig for eldre, og er så vidt oss bekjent, det eneste selskapet som har denne målgruppen som fokusområde. Doro driver med masse annet enn mobiltelefoner, men for oss er de produsenten av telefoner med veldig store knapper og stor tekst. De har også fått min svigerbestefar på 94 til å bruke mobil, så litt imponert er vi jo.

Men det er ikke bare telefoner for de aller eldste. Dorofamilien har nå en hel rekke med mobiltelefoner, fra helt enkle modeller til 80XX serien som er smarttelefoner med Android OS. Med 8080 syns vi Doro har beveget seg inn i skjæringspunktet av markedet. Ja, telefonen har helt klart nyttige funksjoner for de som har blitt litt gråere i pelsen, men det er også tilsynelatende en fullverdig Androidtelefon. Ved første øyekast er ikke dette det er ikke det vi vil kalle en utpreget Doro telefon.

Doro Secure 580 – Foto; Doro.com

Vi skal ikke kritisere det enkle utseende til f.eks. Doro Secure 580, men de ser kanskje litt trauste ut. Jeg tror du skulle slitt for å få tenåringen din til å bruke den på skolen, for eksempel. Men denne er annerledes. 8080 ser rett og slett ut som en smarttelefon og fungerer som en også. Skjermen er på 5,7″, designet er fint, og den virker solid. Vi fikk tilsendt den hvite varianten, og hvit med gulldetaljer syns vi er fint.

Doro 8080 – Foto: Doro.com

Funksjonalitet

Verden har endret seg betydelig siden de som er eldre i dag, vokste opp. Teknologien kan fort bli ekskluderende og det at Doro jobber målrettet og gjennomtenkt for å gjøre den nye hverdagen tilgjengelig for flere fortjener et klapp på skulderen. Så litt om hva denne telefonen kan. Når de ligger seg på en pris rundt 4000 kr, så havner de midt i en ganske stor bunke telefoner som kriger om plass. Apple har for lengst forlatt dette området, mens andre større produsenter som Samsung, har telefoner både i og under denne prisklassen.

Hvorfor kopiere tekst, når vi kan kopiere bildet direkte fra Doro? Faksimile: Doro.com

Ved første øyekast ser 8080 ut som en hvilken som helst smartphone, men det blir fort klart at Doro har funksjoner som ingen andre har. Høy lyd, stor skrift, enkelt grensesnitt er kanskje de tingene man først legger merke til, og en annen veldig nyttig funksjon er at baksiden har en «nødknapp» like under kameraet som kan konfigureres til å ringe opp et nummer man spesifiserer selv. Man kan også koble telefonen mot et alarmmottakssenter med et abonnement.

Eva
Microsoft har Cortana, Google har Google assistant, Amazon har Alexa, men Doro har Eva. Og siden det er en Android telefon har den selvsagt også Google assistant. Men Eva er unik og tilpasset de som ikke er så teknologivante. Hun kan hjelpe oss med å finne kontakter, applikasjoner, sende en epost og masse annet.

En knapp for assistanse
I det man blir eldre, endrer behovene seg. Doro har lagt til funksjoner som kan gi trygghet for eldre brukere med blant annet en knapp som kan brukes til å tilkalle hjelp. Denne gjør at man kan få hjelp uten å måtte lete etter kontakter i kontaktlisten. Som nevnt over kan man, med et abonnement sørge for at man får kontakt med en alarmsentral som kan bistå f.eks. om man ikke får svar.

Hjelpemidler
En skjerm som kan vise stor skrift og lydegenskaper tilpasset eldre gjør at denne telefonen skiller seg fra sine konkurrenter.

Hvordan er den i bruk?

Litt morsomt var det når jeg skulle teste apparatet. Jeg prøvde meg først hos et familiemedlem på 66 år og så på bestefar på 94 som allerede er fornøyd Doro bruker. Først til herremannen på 66. Hvorfor skal jeg ha en slik? Jeg har jo en Android telefon som fungerer helt fint. Så til bestefar: Denne er altfor teknisk. Jeg skjønner ingenting. Dette gjorde prosessen litt vanskelig og jeg bestemte meg først og fremst for å finne ut hvem denne telefonen er til. Er den rettet mot eldre? Ja. Det kan man si, men kanskje er det også en fin telefon for de som ønsker funksjonaliteten til en smarttelefon, men ikke har tid, ønske eller evne til å sette seg inn i masse funksjonalitet som en aldri får behov for. Noen bruker telefonen fremdeles til å ringe med, sende meldinger og se på bilder fra familie og venner og det er liten tvil om at Doro gjør dette langt mer tilgjengelig enn andre.

Android i bunn, brukervennlighet på topp

Den gjør det samme som en annen Android telefon, men den legger også et lag med god gammeldags brukervennlighet på toppen. Vi mener at med litt hjelp, så kan denne telefonen gi masse ny og spennende funksjonalitet til en gruppe som tidligere har vært ignorert. Her finnes de funksjonene man forventer i en smarttelefon. Google Play og annet fungerer akkurat som man er vant til, men det forenklede grensesnittet, Eva, nødknappen og annet gjør alt mer tilgjengelig.

De fysiske knappene for volum og av/på er gode å bruke, og her kunne faktisk andre produsenter lært en ting eller to.

Den har et 16-megapiksel kamera som tar helt greie bilder og man kan legge til et minnekort om man trenger mer enn de 32 GB som er inkludert.
Batteriet er på 3200 mAh og holder ganske lenge med vanlig bruk. Den er oppgitt til å ha en standbytid på opptil 360 timer og taletid på 15 timer. Etter noe bruk har vi liten grunn til å betvile dette, men som med alt annet på batteri er batteritiden mer avhengig av bruk enn størrelse.

Konfigurasjon og oppsett

For de av oss som har satt opp en del telefoner er ikke dette er big deal, men hva med dem som er målgruppen for denne? Telefonen hjelper deg gjennom oppsettet på en langt bedre måte enn en vanlig smarttelefon og om man har litt teknisk erfaring så er det ikke umulig at dette går greit.

Du blir guidet gjennom innstillingene du skal sette og får også prøvd deg på ting som å bruke en berøringsskjerm med mer.

Meldinger og annet kan ha stor skrift som gjør det langt lettere å lese tekst på den klare skjermen – Foto: Pål-Erik Winther
Veldig grei opplæring i , for eksempel hvordan man kan bruke en touch skjerm – Foto: Pål-Erik Winther
Vi fikk ikke testet MYDORO funksjonaliteten, men den gir oss muligheten til å aktivere tjenester som kan gi trygghet for oss slektninger – Foto: Pål-Erik Winther

Konklusjon

Takk til Doro for en vrien utfordring. På en side burde kanskje testen vært gjort av en som har behov for en slik type telefon. På den annen side så slet jeg med å finne passende kandidater. La oss bare fastslå med en gang at dette er en bra telefon, og muligheten til å bruke en smarttelefon selv om man ikke er spesielt teknisk interessert eller om man har vokst opp i en tid der selv telefoni var Voodoo, er interessant. Den er heller ikke så verst å se på og minner meg ganske mye om en litt mer moderne Samsung Galaxy S4. Den føles velbygd, og kvalitetsfølelsen er bra.

Alt i alt handler teknologi kanskje om en kombinasjon av muligheter og brukervennlighet, og denne har alle mulighetene til en smarttelefon og er langt mer brukervennlig enn andre. Som vi nevnte over, så liker vi godt løsninger som gjør teknologi tilgjengelig for de som ellers fort kan bli ekskludert og dette er et meget godt eksempel. Men jeg anbefaler likevel litt opplæring før også besteforeldre og oldeforeldre får se feriebildene og familiebildene du har ønsket å vise dem og det tror jeg nok de vil sette pris på. Både ny telefon og kvalitetstid med deg.

Vår vurdering

85 / 100 poeng
Design

75%

Funksjonalitet

90%

Skjerm

85%

Brukervennlighet

90%