BOSE 700 er gode hodetelefoner med imponerende støyredusering og svært god samtalekvalitet - men appen får nærmest strykkarakter i vår test.

Okay, jeg innrømmer det: Noen tester er morsommere enn andre og når det kommer til å teste hodetelefoner og andre lydprodukter så rykker det litt i gadgetfoten. Så også når jeg fikk beskjed om å ta en titt på Bose sine nye hodetelefoner NCH 700.

Foto: Pål-Erik Winther

Først av alt: Dette er ikke en direkte etterfølger av QC35/QC 35II (samme som QC35, men med assistent knapp), et produkt vi hadde blandede følelser for og som vi egentlig ikke syns klarte å konkurrere med Sonys WH-1000 XM2 og 3 varianter. Designet på BOSE NCH 700 er mer spenstig syns vi, men det er nå uansett smak og behag. Her får du valget mellom den eksklusive hvit og gull-varianten, grå og den mer jordnære svarte.

Bose NCH 700 kommer i to fargevarianter, hvorav den ene er i hvitt og gull, mens den andre er standard sort. (Foto: Bose)

Funksjoner

Oppsett

I det jeg starter opp hodetelefonene kommer det en høy orkesterlyd og så en robotstemme som sier: To start setup, download the Bose Music app. Ready to connect. Jeg har allerede appen, så jeg ser hodetelefonene dukke opp som et valg og kobler meg til.

Om du ikke har Bose Music-appen, kan den lastes ned her:
Bose Music
Price: Free
‎Bose Music
Price: Free

Lydkvalitet

Akkurat denne er vanskelig. Hva vi mennesker opplever som god lyd er ganske individuelt. Det samme med hva slags musikksmak man har og hvor høyt man liker å spille osv. Men dette er vår objektive mening.

Så hva skal vi si etter å ha brukt denne en stund. Lyden er bra. Om du en basselsker så finnes det nok andre som gjør det bedre, men det er klar og fin lyd, uten at vi finner frem de største superlativene.

Vi savnet muligheten til å kunne tilpasse lyden med equalizer eller lignende og selv med tweaking i Spotify syns vi ikke lyden ble så bra som vi skulle ønske. Klar, javel, men kanskje litt flat? Vi testet over et par uker med musikk som strakk seg over hele spekteret, og lyden er bra (innimellom til og med meget bra), men vi satt av og til med følelsen av at vi kanskje hadde håpet på litt mer?

Samtalekvaliteten derimot, er rett og slett meget bra. Vi testet i støyende kontorlandskap og ellers, og de vi snakket med meldte om god lyd.

Lyddemping

Her kommer 700 til sin rett. Den har vært min følgesvenn på både buss, tog og fly og her gjør den jobben. De er rett og slett en ekstremt komfortabel og behagelig reisekamerat og myke puter og lav vekt gjør at selv etter timevis av bruk så føltes de ikke ubehagelig eller klamme slik noen av konkurrentene gjør. Lyddempingen er i toppklasse, og vi klarte egentlig ikke å velge en favoritt mellom XM3 og 700.


Positivt med Bose 700

Batterilevetiden er grei nok, rundt 20 timer når det er fulladet og det stemmer godt med våre erfaringer. En ting vi virkelig liker med BOSE 700 er hvordan vi kan stille lyd, skifte sang, stoppe musikken mm. ved å bruke «gestures» på hodetelefonene. Dette fungerer meget bra, og langt bedre enn en del av konkurrentene. Komforten er superb, og lyddempingen helt i toppklasse.

Med BT 5.0 kan man koble til to lydkilder, noe som kan være praktisk på tur. I tillegg kunne jeg sitte ved siden av folk med ganske høy musikk uten at de kunne høre noe. Samtalekvaliteten er meget god, og dette kan faktisk erstatte en del av de mer spesialiserte Teams/Skype-hodetelefonene.


Dette synes vi ikke var så bra

Appen var ikke spesielt imponerende, syns vi. Et veldig enkelt grensesnitt ja, men den er nesten uten konfigurasjonsmuligheter. Vi testet dette hos andre brukere for å se om det var oss det var noe galt med, og de kom uoppfordret og klaget på det samme. Hvor er equlizer? Hvordan endrer jeg lydbildet?

I tillegg syns vi det er litt uheldig at hodetelefonene ikke kan legges sammen og tar ganske stor plass om man ikke har dem på seg. En annen ting vi merket etter litt tid var at de ikke føltes like godt bygget som vi først trodde. Når man la inn hurtig gange i ulendt terreng så virket de litt slarkete og vi hørte tendenser til knirking.

Konklusjon

Nå har vi kanskje hørtes litt negative ut, men det er ikke slik at dette ikke er gode hodetelefoner. De er komfortable, lyddempingen er meget god, og lyden er bra (om kanskje litt svakere enn Sony WH-1000XM3). De har også grei batterilevetid, selv om 20 timer er mindre enn Sony som skryter på seg nærmere 30. Dessverre hadde vi forventet litt mer av disse, spesielt når prisen er satt såpass høyt.

Ifølge Prisguiden ligger Sony WH-1000XM3 nå ute til under 3000 kr, mens Bose NCH 700 ligger 500 kroner over. Med tanke på at XM3 har minst like god (bedre?) lyd og like god lyddemping (syns vi) er det vanskelig å gi en «løp og kjøp» til denne, selv om komforten kanskje er bedre på 700. Uansett så er det et godt produkt.

Dersom applikasjonen hadde vært bedre og gitt flere konfigurasjonsmuligheter er det mulig konklusjonen også hadde sett enda bedre ut.

Vår vurdering

80 / 100 poeng
Komfort

90%

Funksjonalitet

85%

Lydkvalitet

85%

Samtalekvalitet

85%

Applikasjon

50%