En meget god NAS med et hav av muligheter for kravstore hjemmebrukere og SMB-markedet

Har du noen gang vurdert en NAS-stasjon, skal det mye til at du ikke har hørt om QNAP. QNAP lager mange forskjellige nettverksprodukter, men NAS-stasjoner er kanskje det mange av oss kjenner de best for.

TS-253D er altså minstemann i den nye D-serien for SMB(Small-Medium Business) markedet og i tillegg til TS-253D (2 disker) lanseres også TS-453D (4 disker) og TS-653D (6 disker). Vi ser også for oss at dette vil være et ypperlig valg for privatpersoner som vil ha en NAS med meget god maskinvare.

Vi takker QNAP for fremskaffelse av testeksemplar og i testen brukes det Seagate IronWolf 2TB NAS-harddisker.

Design

TS-253D er en relativt anonym, men likevel pen NAS. Sort, matte sider med sort blank front, avbrukket med en grå stripe hvor led-dioder, USB-port og knapper sitter plassert.
I fronten finner vi av/på-knapp, ulike lys-dioder som viser om den er på, om nettverk er koblet til, om det foregår en kopiering til USB-porten, lys for status for hver harddisk, 1x USB-3.2 port samt en knapp for kopiering, som kan konfigureres i HSB3 softwaren.

Bak finner vi en vifte, 1x HDMI 2.0, 1x USB3.2, 3x USB2.0, en strømkontakt samt 2x 2,5G nettverksporter.

I forhold til sin forgjenger, har nå QNAP valgt å ta bort den lille skjermen på fremsiden og TS-253D mangler også minnekortleser, USB-C, lydutganger bak og fjernkontroll. Fjernkontroll kan kjøpes separat for den som måtte ønske det. Alt i alt et enkelt, funksjonelt og pent utseende. Det vi stusser mest over, er valget om å utstyre den med 3 stk. USB2.0-porter og bare to USB3.2.
Det blanke dekselet i front, kan skyves til side og bak det finner vi plass for harddisker. Disse dras enkelt ut og man kan montere både 2,5» og 3,5» disker.

Diskene kan monteres helt uten skruer, men er du som meg som liker å skru fast harddiskene, så følger det med skruer til dette.
Tross noen mangler i forhold til tidligere utgave, har de lagt mer i innmaten og beholdt omtrent samme pris. Mer om maskinvaren litt lenger ned i testen.

Oppsett

Etter en superenkel montering av harddisker, så kan man skanne QR-koden som står på siden. Denne tar deg til oppstarts-veiledningen. Hvis man ikke har det fra før, bør man nå lage en QNAP-konto. Denne lar deg få tilgang til NASen når du ikke er hjemme og gjør at du på en veldig enkel og effektiv måte kan nå innholdet ditt og effektivt bruke apper for mobil og nettbrett.

QNAP bruker et grafisk grensesnitt kalt QTS og er basert på Linux. Et svært enkelt og pent oppsett tar deg gjennom videre installasjon og man kommer til oppsettet for Storage Pool, RAID, volum og type. Her bør man velge med omhu hvilken type man velger. Ønsker du større sikkerhet fremfor mer lagringsplass, anbefales RAID1-oppsett. Siden dette er en 2-disk NAS, så har du da sikkerhet mot èn diskfeil siden all data lagres likt til begge disker. Man får riktignok ikke mer lagringsplass med to disker og RAID1.
Du kan også lage et storage pool, eller lagringsutvalg som det heter på norsk. Dette er all plassen dine volum kan ha til sammen. Så kan du velge statisk volum som er på en måte det gode gamle oppsettet hvor man setter opp diskene uten ekstra sikkerhet enn RAID1 og støtter heller ikke funksjonen snapshots (mer om dette straks). I tillegg kan man nå sette opp både Thick og Thin layer. (Velger å bruke engelske benevnelser.)

Thick layer angir en viss mengde tilgjengelig data for volumet og all plassen man velger blir «opptatt». Man kan lage flere slike i et Storage Pool. Thick layer gir noe dårligere hastighet enn statisk volum, men bedre enn thin layer. Thick layer støtter snapshots.

Thin layer er mer fleksibelt og man låser seg ikke til volumets forhåndsbestemte størrelse på samme måte. Her vil man nemlig kun bruke den plassen som til enhver tid faktisk brukes og volumet vil øke i størrelse etter hvert som man legger til data. Man kan også lettere endre slike volum i etterkant og er sånn sett et mer fleksibelt valg. Thin layer har noe tregere hastighet enn de to andre valgene. Støtter også snapshots.

Generelt er dette en måte å sette opp volum på som øker fleksibiliteten og sikkerheten. Men det spørs litt på bruken og omgivelsene NASen skal stå i.

Snapshots
I tillegg til fleksibilitet øker også sikkerheten siden man kan ta «bilder», eller snapshot som det kalles og skulle man da f.eks. være uheldig å slette en fil, så kan man hente filen fra et snapshot og data blir regenerert. Snapshots kan gjøres manuelt, eller ved faste tider. Vi gjorde en test på dette og tok snapshot for deretter å slette en film. Faktisk en hel BluRay-film som ble slettet. Ved så å gå til Snapshot manager, fant vi filen som var slettet og valgte Gjenopprett fil. Etter noen minutter var 7,5GB gjenopprettet.
Snapshots kan være et uvurderlig hjelpemiddel for bedrifter hvor en bruker ved et uhell har klart å slette en fil som ikke burde vært slettet.

I praksis føles statisk volum kjappere i bruk og overføringshastigheter er også jevnt over noe høyere, så her må man velge om man vil ha maks hastighet, en blanding eller maks sikkerhet og fleksibilitet. Skal NASen brukes i en middels stor bedrift hvor kanskje mange ulike volum og brukere er ønsket, så ville nok maks sikkerhet være å foretrekke. Mens en mindre bedrift eller til bruk privat, ville kanskje maks hastighet være det man ønsker.

Menystyring og Funksjoner

QNAP bruker som tidligere nevnt et grensesnitt de kaller for QTS. I forhold til Synology, er kanskje QNAP kjent for å være hakket mindre elegant i utseende, men mer fleksibelt og skalerbart. Kanskje noe de med større interesse for skreddersydd oppsett vil like. Når det er sagt, så synes jeg personlig QTS ser veldig pent ut og selv om jeg er en årelang Synology-bruker er det enkelt å sette seg inn i QTS, selv om det er en viss læringskurve. Etter litt tid rundt i menyer, så blir man kjent og etter ca 2 uker med daglig bruk, liker jeg virkelig QTS godt. Kompinert med svært potent hardware, gjør rett og slett QNAP TS-253D at jeg blir glad hver gang den brukes.

Og med rask og kraftig hardware på plass, er det svært mange apper og funksjoner som er tilgjengelig. Faktisk er det så mye man kan gjøre, at det blir vanskelig å skrive om alt. Jeg har lyst til å gå gjennom hver og en av dem, men da ville denne testen blitt altfor lang. Så jeg nevner istedenfor noen av nøkkel-appene som har blitt brukt i testperioden.

Notification Center: Et varslingssystem lar deg sette opp og skreddersy ulike varslinger. Man kan velge varsling via e-post, sms eller Push og bruker man appen Qmanger på mobilen, støtter denne direkte pushmeldinger fra NASen. Dette gjør at du kan få full kontroll på ulike ting dersom noe skjer. Meget praktisk og behagelig.

Boxsafe: For en bedrift vil det å kunne samle og ha en backup av enten Google G-suite eller Microsoft 365 være en god ting og det kan man ved Boxsafe. Den lar deg ta backup av Google G-suite konto og Microsoft 365 tilfelle noe skulle skje.

HBS 3: Et svært godt program er HBS 3 (Hybrid Backup Sync). Her kan man sette opp synkronisering til andre NAS, skytjenester eller servere. Rsync er også støttet. Også Time-machine til Mac kan settes opp her.

USB One Touch copy er en kopi-funksjon til USB og fungerer utmerket. Den settes opp i HBS 3 og man kan definere hva som skal skje når man trykker på knappen foran på NASen. Enten laste alle filer fra USB-penn til en angitt mappe på NASen, eller kopier filer fra NASen til root på minnepenn. Smart hvis man stadig har nye filer på en minnepenn og alltid vil ha en kopi på NAS. Da lagres det en ny under-mappe, navngitt med dato, for hver gang man setter inn en USB-penn og trykker på kopier-knappen.

En annen situasjon kan være at man har en del angitte filer som man stadig vil ha tilgjengelig på flere minnepenner som ulike personer skal ha. Legg klar filene i en mappe på NASen, trykk på knappen og filene blir kopiert til minnepennen. Ønsker man flere kopier, er det da superenkelt å gjøre denne operasjonen flere ganger med flere USB-penner. Enkelt og greit. Eller hvis man stadig sitter og jobber med filer, så kan man sette denne mappen som kildemappe. Og hvis man da trenger å ha med seg filene et sted uten internett, kan man alltid få de med seg på en minnepenn, enkelt og raskt.

NetBak Replicator: Lar deg sette opp backup fra Windows-maskin. Man kan sette opp periodiske backups eller konstant synkronisering.

QVR Pro: En knallbra app for kameraovervåkning, som har lisens for opp til 8 kameraer og støtter et godt utvalg av nettverkskameraer. En løsning som for mindre bedrifter kan være en god nok løsning for overvåkning.

Qsync: En privat mappesynkronisering ala Dropbox eller OneDrive. Synkroniser mapper mellom ulike plattformer og lar deg ha filene dine oppdatert over alt. For mobil, er Android-versjonen langt bedre siden man her kan sette opp mapper for synkronisering direkte. For iPhone/iPad kan man kun vise filer for synkroniserings-mappe samt laste opp bilder manuelt. Dette pga. Apple sin strenge policy for hva som har lov til å bruke filer og kjøre i bakgrunnen.

QuMagie: Raskt og smart bildeprogram som lærer seg ansikt, ting osv og kategoriserer dette. Et alternativ som har blitt hyppig brukt i testperioden og som vi liker svært godt.

Hybrid Mount: Lar deg rett og slett koble sammen sky-tjenester og vises som et valg i File Station eller Qfile (mobil-appen) og man opplever det som om det var en lokal filstruktur. Utrolig praktisk.

Virtualization Station: Lar deg sette opp virtuelle maskiner som du kan nå fra nettverket og støtter både Android, Linux og Windows.

Så har vi File Station, Photo Station, Video Station, Music Station og Download Station som vel er selvforklarende i navn. I File Station sin mobile app Qfile, kan man også sette opp automatisk opplasting av bilder man tar på mobilen og det fungerer svært raskt og problemfritt. Generelt for alle appene, er at de er raske i bruk, kobler seg ganske raskt opp til NASen og er stabile i bruk.

Plex: Vi kommer ikke utenom å nevne Plex. Mange kjøper nok en NAS bare for å sette den opp som en Plex-server. Og dette fungerer TS-253D veldig godt til. Den er lynrask for menyer og fil-håndtering og den har en Intel Celeron prosessor som lar deg delvis transcode ulike filtyper slik at det blir enklere å se video når du ikke er hjemme. Men når vi er hjemme, foretrekker å bruke innstillingen “Opprinnelig” for kvalitet, slik at NASen bare serverer filene. Det går raskt og er veldig fint i bruk både til bilder, musikk og filmer. Selv Blu-Ray i .mkv-format leverer den uten problem til min Apple TV 4k boks.

TS-253D har HDMI-port og lar deg koble til skjerm, mus og tastatur direkte. Dette gjør den ideel til å bruke i reklamevinduer, venterom og lignende. I det man kobler til en skjerm, får man opp HybridDesk station. Dette er et forenklet grensesnitt som er smart og enkelt i bruk.

Det finnes også et hav av apper man kan bruke, og det er kanskje andre apper jeg burde nevnt, men de som er nevnt over er blant kjernen til QNAP og det jeg tror mange vil bruke. Generelt er TS-253D meget rask i bruk og alle apper, med få unntak og noen hikker, har kjørt stabilt i testperioden. Både apper til Windows, Android og iPhone har kjørt utmerket og man merker at dette er kvalitet. Ikke alltid mest fancy design, men virker som om QNAP legger penger i funksjoner og stabilitet.

Hardware og Ytelse

TS-253D er beregnet til kravstore privatbrukere eller små til mellomstore bedrifter. Den er derfor godt utstyrt med god maskinvare og brukes Intels siste Celeron J4125, som er en firekjernet prosessor og kjører på en klokkefrekvens på 2GHz. Den kan i korte periode klare helt opp til 2,7GHz. Arkitekturen er 64bit og grafikk-prosessoren er Intel HD Graphics 600 som støtter 4K opp til 4096 x2160 i 60Hz gjennom HDMI 2.0-porten. TS-253D kommer med 4GB DDR4-ram og har plass til 4GB til hvis man ønsker, i alt 8GB. Den er også utstyrt med 3x USB2.0-porter men bare to USB3.2 porter.

Tekniske spesifikasjoner listet opp:

  • Intel Celeron J4125 firekjerners prosessor som kjører på 2,0 GHz
  • 2x 2.5GbE porter
  • Innebygd Intel HD Grahics 600 skjermkort med støtte for 4K
  • 1x HDMI 2.0 port
  • Opp til 8GB RAM, kommer med 4GB
  • 1 PCIe slot for 10Gbit LAN, Wifi eller M.2 SSD Cache
  • 2x USB3.2 porter
  • 3x USB2.0 porter

I tillegg er TS-253D fremtidsrettet når det kommer til nettverksporter, for den støtter nemlig 2,5Gigabit nettverk og siden den kommer med to 2,5G-porter og støtter port trunking (link aggregation), kan man i software slå sammen portene for å få 5Gbit. De færreste vil i dag kunne gjøre nytte av dette, da 1Gbit fortsatt er mest utbredte, men raskere utstyr begynner å komme og innen 1-2 år tipper jeg flere leverandører støtter dette også på rimeligere utstyr. Men man kan likevel slå på port trunking og koble sammen de to nettverksportene som hver er koblet til 1Gbit-link og få teoretiske 2Gbit.
For noen bedrifter som har lagt om til 10Gbit nettverk, kan man i tillegg utvide med 10Gbit nettverk via et PCIe spor.

Generelt føles TS-253D veldig rask, både via grensesnittet QTS og mobile apper.

Hastighet
Vi har gjort noen tester via Crystal Diskmark 7 og hastigheten er svært god. Siden TS-253D støtter iSCSI, har vi testet både det og vanlig overføring via mappet nettverk. Vi er på 1Gbit-nettverk og testene lå jevnt på 115-118 MB/s. Tar vi 118MB/s, så er det faktisk så mye som 944 Mbit/s.

Overføring via iSCSI

Med tanke på at vi bruker 1Gbit-nettverk, vil det si at vi nesten makser ut linjen helt.
Vi slo også på funksjonen Port Trunking, som da legger sammen de to portene og i vårt nettverk gir teoretiske 2 Gbit. Vi prøvde dette og overførte så to store filer, til to ulike enheter i nettverket.

Vi klarte da å tyne ut 144MB/s og vi antar at vi nå nærmer oss maks-grensen for selve harddiskene, som i følge interntest i QNAP sitt oppsett har maks 160MB/s. Vi fikk dessverre ikke testet høyere hastighet enn dette da vi ikke har raskere disker eller nettverkutstyr inne akkurat nå, men dette skal testes så fort det lar seg gjøre.

Vi har som nevnt brukt Seagate IronWolf 2TB NAS-harddisker, men TS-253D støtter også SSD-Cache- enten via en vanlig SSD-disk eller gjennom SSD M.2 via PCIe porten. Dette vil gjøre at man kan bruke SSD sin hastighet til å cache filer og dermed øke lesehastighet betraktelig da M.2 kan ha hastigheter på over 3000MB/s, mens vanlige SSD-disker ofte ligger på 500-550MB/s. Til sammenligning ligger raske normale harddisker på 150-250Mb/S avhengig av spinn-hastighet.

Pris og tilgjengelighet
Veiledende pris for TS-253D vil være 6300.- kroner.
Da kommer harddisker i tillegg, så det er en ganske så dyr løsning. Men skal du har så god hardware som dette og i tillegg ønsker alle mulighetene QNAP tilbyr gjennom sin programvare, så er brått ikke prisen så høy lenger. Tenk når man kan få fil-lagring, sky-tjenester, videoovervåkning osv. i samme boks, så er det både priseffektivt og tidsbesparende.

Første nettbutikk som vil ha den tilgjengelig vil være www.netonnet.no og det er faktisk lanseringsdato i dag 15. juni 2020.

Konklusjon

QNAP TS-253D er svært potent NAS. Den byr på god maskinvare, med rask Intel Celeron J4125, 2,5G nettverk, utvidelsesspor via PCIe for SSD-cache, 10G nettverk, trådløst etc. I tillegg kan man utvide minne til 8GB og den støtter både vanlige 3,5» og 2,5» harddisker. Den har HDMI 2.0-port og man kan koble til skjerm eller tv, mus og tastatur direkte og bruke denne som en overvåkningsmonitor, film/reklame-fremviser m.m.

Montering er enkel og oppstarten og installering går også greit, selv om man ikke skulle ha gjort dette før. En viss læringskurve er det, men man kommer fort inn i det.

Menystyring og grafisk grensesnitt leveres via QTS (basert på Linux). Menyer er raske pene og oversiktlige, men kanskje ikke like strømlinjeformet som sin konkurrent Synology.

QNAP tilbyr et hav av program og funksjoner og det skal nesten godt gjøres og ikke finne et program til en tenkt tjeneste man ønsker. Programmer og apper er også raske og oversiktlige. QNAP tilbyr også en egen tjeneste, myQNAPcloud, som lar deg registrere en konto hos dem og alltid sørger for at apper på mobilen når NASen når du ikke er hjemme.

Plex? Ja, det finnes enda raskere løsninger, men da begynner det å koste det hvite ut av øya. Vi synes dette er en god middelvei, som leverer musikk, bilder og video på en glimrende måte og til og med støtter transcoding til en viss grad.

Vi mener TS-253D:

Passer bra for:

  • Hjemmebrukere som vil ha en svært rask og funksjonell NAS
  • Avanserte hjemmebrukere som også bruker Plex e.l.
  • Små bedrifter
  • Mellomstore bedrifter
  • For deg som driver firma og har utstillingsvindu med tv/skjerm
  • For deg som har en bedrift med venterom
  • For deg som vil ha kameraovervåkning og flere tjenester i en boks.

Passer mindre bra for:

  • Store bedrifter med mange brukere
  • Deg som vil transcode alt i Plex
  • Deg som trenger svært høy sikkerhet. Da må man ha en NAS med flere disker.
  • Deg som ikke har ønske/mulighet til å betale for en såpass dyr løsning, men klarer deg med enklere løsninger.

Vår vurdering

90 / 100 poeng
Design

85%

Hardware

90%

Software

95%

Hastighet

90%

I bruk

95%