Treningsklokkene med god batteritid, elegant utseende og som hjelper deg med motivasjon og helse

Treningsklokker og smartklokker er et marked som ikke ser ut til å bli mettet med det første. Fitbit var tidlig ute og har i mange år vært et naturlig valg for mange. Nå har Fitbit lansert sine nye klokker og vi har sett nærmere på både Sense og Versa 3. Siden de er veldig like og deler så mye har vi valgt å lage en test som dekker begge og heller kommentere når det er forskjeller.
Tiden hvor man kun kan sjekke antall skritt er forbi og en treningsklokke kan i dag gi deg så mye informasjon at det er imponerende. For ser vi på toppmodellen Sense, kan den nå gi deg inngående detaljer om søvn, hudtemperatur, oksygenmetning i blodet, stressmåling, antall skritt og distanse man har gått på en dag, logge treningsøkter med GPS-nøyaktighet(Ja endelig er GPS på plass), varsle meldinger fra mobilen og enda mer.

Vi skal ikke ta med hver detalj, men legger vekt på de viktigste funksjonene og det som imponerer med Sense og Versa 3, men også noen irritasjonsmomenter og barnesykdommer.

Men først ønsker vi å takke Fitbit for fremskaffelse av testeksemplarer.

Design

Fra å være kjedelig plast har nå Fitbit utviklet seg til å bli elegante klokker. Versa 3 er bygd i aluminium, med Gorilla-glass 3 i front. Sense er hakket mer eksklusiv og har i tillegg en ring av rustfritt stål rundt skjermen. Denne er ikke bare til pynt, men gjør at man kan bruke to av sensorene som hjerterytme og stressmåling. Bunnen av klokkene innehar en rekke sensorer og materialet rundt sensorene er i stål på Sense og en type plast på Versa 3.

Som vi ser så er de svært like i utseende og menyer er like med unntak av de ekstra valgene Sense har pga. ekstra funksjoner.

Lett avrundede kanter, men samtidig firkantet. Myke silikonremmer som nå er uhyre lette å feste og er svært behagelige å ha på. Personlig synes jeg de er riktig så flotte å se på og føles som en klokke til hverdags som varsler meg om meldinger og ting som skjer på mobilen. I tillegg er de en treningsmotivator, og en enhet som holder telling på treningen min og et øye med helsen min. Deilig!

På venstre side er det ikke lenger en fysisk knapp slik det var på Versa 2, men den er nå byttet ut med en trykkfølsom knapp. Denne krever tilvenning og er ikke like pålitelig som en fysisk knapp, men den hjelper til med å øke driftssikkerhet og vanntetthet. Denne kan programmeres til å gi snarveier. Ett trykk tar deg tilbake, trykk og holde kan velges og dobbeltrykk lukker opp en ekstrameny med fire valgfrie snarveier.

Oppsett

Fitbit har alltid vært enkelt. Enkelt å sette opp og enkelt å bruke. Man laster ned appen, registrerer konto hvis man ikke har en fra før, slår på klokken og velger å legge til ny enhet i appen. Deretter følger man instruksjoner og et lite minutt senere er man i gang.

 

Så er det bare å begynne å følge med på alt som skjer. De tre første dagene, lagrer særlig Sense info om temperatur på huden, slik at den har det som den kaller for basetemperatur, og SpO2 (oksygenmetning i blodet) kan kun gjøres om natten. Hvorfor ikke man kan ta en tilfeldig måling når man ønsker, slik som Apple Watch 6 tillater, skjønner jeg ikke helt, men mulig dette kommer på et senere tidspunkt.

Med på kjøpet følger det med 6 måneders Fitbit Premium. Premium er i hovedsak en tjeneste for å gi mer motivasjon og inngående informasjon fra de ulike sensorene og lagre dette i flere dager. Dette aktiveres også i appen på mobiltelefon. Husk bare å avslutte prøveperioden når den er over, dersom du ikke lenger ønsker å bruke den. Fornyelse skjer nemlig automatisk.

Funksjoner og daglig bruk

Fitbit Sense og Versa 3 kan bli en fryd å bruke. For det første har de en flott fargeskjerm som er fargerik og lyssterk og ser veldig bra ut og er på 1,58 tommer med 336×336 piksler.

Under ser vil bilde av skjermen med medium lysstyrke innendørs og utendørs.

Menysystemet har blitt meget bra og man bruker nå fingeren til å gå ut og inn i menyer ved å trykke på ikoner og dra fra den ene siden til den andre for å gå tilbake. Dette fungerer godt. De er også meget behagelige å ha på og remmene er som nevnt veldig myke og fine. Låsemekanismen mot klokken er genial og remmen låses litt på samme måte som vi kjenner fra Apple Watch. Det fungerer rett og slett utmerket.

Denne gangen har de også i kjent Fitbit-stil fått en, riktig -NY LADER-. Forskjellen denne gangen er at festeanordningen faktisk er veldig bra og den bare spretter på plass med magneter på undersiden. Behold denne Fitbit og ikke endre til en ny løsning hver eneste gang dere lager en ny klokke.

I tillegg er batteritiden veldig god og hvis man ikke har på skjermen hele tiden, så lover Fitbit ca. 12 timer ved kontinuerlig GPS-bruk og  6+ dager ved bruk uten GPS. Det har jeg ikke klart å få til, men 4-5 dager er realistisk med flere treningsøkter, logging av søvn og SpO2 hver natt. I tillegg måler den pulsen døgnet rundt, noe som jeg personlig liker veldig godt. Klokkene har sittet på 24/7 de siste to ukene, med unntak av lading og man blir litt avhengig av ulik informasjon man blir vant til å få ved et lite øyekast på skjermen. Velger man å ha skjermen på «alltid på» så har man ca. 2+ dager før den igjen må lades.

Og apropos lading, begge klokkene støtter hurtiglading og opplading gjøres unna på relativt kort tid. I følge Fitbit vil 12 minutters lading gi 24 timers bruk. Dette har vi ikke testet, men at det går rimelig fort, har vi lagt merke til. Hvis du ønsker å bruke klokken på nærmest 24/7, så holder det stort sett å legge de på lading når man går på badet om morgenen og gjør unna morgenstell og dusj.

Logging av søvn er noe som Fitbit har gjort en stund og det er imponerende å se hvor mange detaljer den klarer å få med. Man kan jo ikke vite om  det er helt riktig, men igjen stemmer ofte det appen forteller med hvordan jeg selv føler jeg har sovet. Jeg sover nok generelt litt for lite og ofte litt dårlig, og det vises på mange av nettene.

Klokkene har også vært med på en rekke treningsøkter og her ser vi informasjon vi får etter en god treningsøkt på helsestudio.

Når jeg skriver at klokkene -KAN- bli en fryd å bruke, så er det fordi de dessverre ikke er uten bugs og litt irritasjoner. Klokkene er i dag svært gode å bruke, så det er ikke det, men generelt så oppleves de ikke alltid som veldig responsive. Rett som det er må man vente på et valg, ofte må man velge noe flere ganger og enkelte ganger så bare vil ikke klokkene reagere før det har gått noen sekunder. Dette ødelegger for en silkemyk opplevelse og gjør at man stadig blir litt irritert. Vi håper at Fitbit får orden på dette fort i en firmware-oppdatering, for det er rett og slett litt unødvendig for klokker i denne prisklassen synes vi.

Fitbit-appen er som den alltid har vært, god å bruke og gir god oversikt, men det begynner å bli så mye info at man nå må bli litt vant til hvor ting er. I tillegg er som nevnt også en del inngående informasjon nå kun tilgjengelige for Premium-kunder. Dette kunne vært akseptabelt, hadde det ikke vært for at prisen er ca 10$ i måneden, noe som er rundt 100 norske kroner. Her tror jeg de kunne fått langt flere til å bruke Premium, dersom de hadde senket prisen betraktelig.

Mange sensorer
Nytt er også pulssensoren og det brukes nå PurePulse 2.0 pulssensor. Denne skal være mer nøyaktig og vi merker at den fungerer bedre med svette armer enn de gjorde før, men vi synes også de sliter litt med å få med seg starten av treningene. Den bruker ofte flere minutter på få med seg at pulsen øker hurtig og ofte henger den heller ikke med når pulsen blir for høy (viser sjelden særlig over 150bpm), men dette har jo ofte vært en utfordring for pulsmålere på håndleddet generelt.

Både Sense og Versa 3 kan måle SpO2 og puls, samt har GPS og søvnsporing. De er rett og slett svært like, men noen ting skiller de to fra hverandre:

ECG
Sense har i tillegg en sensor som kan måle hjerterytme (ECG). Denne vil da kunne måle plutselige variasjoner i puls, samt varsle om mulig atrieflimmer. Foreløpig er ikke denne funksjonen tilgjengelig i Norge, men vi setter pris på slike målinger og håper denne funksjonen kommer snart.

EDA
I tillegg har Sense mulighet til å måle EDA (Electrodermal Activity), eller på godt norsk kalt stress. Det gjøres ved å måle små endringer i huden og dermed vise om man viser tegn til stress. I appen har man et eget valg for stress og daglig gis man en score ut ifra hvor stresset man er. Man kan også ta en hurtigtest på to minutter og ofte så stemmer dette med hvordan jeg føler meg. En ting vi skulle ønske derimot, er at den daglige scoren man får i appen var bedre forklart med hvorfor den var gitt. Hvorfor fikk jeg lav score på søvn, restitusjon og treningsmengde osv. Det forklares hva de ulike kategoriene er, men ingen forklaring på dagens score.

   

Som vi ser av bildene over, så vises siste ukes score. Lurer på om jeg bør begynne å stresse ned når jeg ser over uken og det er nettopp dette jeg mener med at jeg liker denne funksjonen. Jeg kan ofte føle meg stresset, men her ser jeg rett og slett bevis på det. Bildet i midten viser en dag jeg følte meg rolig og ikke stresset, og da fikk jeg også en langt høyere score.

Temperatur
I tillegg kan Sense måle temperaturen på huden og kan varsle dersom temperaturen endrer seg, noe som kan tyde på at man f.eks. begynner å bli syk. Dette gjøres om natten mens man sover, og de tre første nettene man sover med klokken, så lagres en basetemperatur. Deretter viser variasjoner hver natt ut ifra det. Nå har jeg heldigvis vært frisk i testperioden, men litt av meningen er at man skal kunne se hvis man f.eks. begynner å få feber og kroppen da vil ha en høyere temperatur.

Her ser vi altså avviket jeg har hver natt og som nevnt har jeg heldigvis vært frisk i testperioden og det gjenspeiles også med en jevn temperatur om natten.

App-butikk og Clock-faces
Fitbit har en egen app-butikk i appen sin og lar deg laste ned ulike apper til klokken din. Selv om det er mange apper å velge mellom, er det mye som ikke finnes hvis man vil bruke de som smartklokker.  Men som aktivitetsklokker, har de allerede informasjonen som trengs og man kan velge å legge til enda flere apper. I tillegg har man egen avdeling for utseende av klokka, såkalte Clock-faces. Her finnes det haugevis å velge mellom og noen er gratis, mens andre koster penger.

Man kan også kjøpe ekstra remmer fra Fitbit om man ønsker å bytte ut litt.

Ting vi virkelig liker
At Fitbit har en veldig god, enkel og oversiktlig app er vanedannende. Og det er ingen tvil om at Fitbit har laget to veldig gode treningsklokker i Sense og Versa 3. Og jeg velger å kalle det treningsklokker, eller aktivitetsklokker istedenfor smartklokker siden smart-delen er mer begrenset i forhold til rene smartklokker.

  • Men trening og helse-biten gjør de derimot veldig bra og når man først blir vant med å se pulsen som skannes døgnet rundt, er det nesten rart å bruke en annen klokke.
  • Det å kunne logge hver treningsøkt og få det oversiktlig opp i appen er også noe Fitbit gjør med glans.
  • En annen ting er motivasjonen som Fitbit-systemet gir. Man velger hvor mange timer i døgnet man skal bevege seg f.eks. minimum 250 skritt/time og setter den til å minne deg på det. Da må man bevege seg litt hver time, noe som bevisstgjør regelmessig bevegelse.
  • Og når man er vant med å våkne opp og få en score for nattens søvn, så er det nesten litt rart å se hvordan dette stemmer med hvordan man selv føler natten har vært. Dette synes vi Fitbit gjør kanskje best av alle, med Huawei som en god konkurrent.
  • At batteriet holder i flere dager er også en befrielse og det i tillegg til hurtiglading, gjør at opplevelsen blir omtrent så man føler at den aldri trengs å lades. For lader man mens man er på badet om morgenen, så holder det til neste dag og gjør man dette hver dag, så slipper man å legge fra seg klokken, dedikert til lading.
  • At man også kan logge hvor mye man spiser og drikker er positivt. Akkurat det med spising, bruker jeg ikke siden det ikke finnes matdatabase for oss nordmenn. Men å logge hvor mye jeg drikker, er igjen med på å bevisstgjøre at man får i seg nok drikke hver dag.
  • GPS er nå innebygd og gjør at man kan legge fra seg telefonen hjemme under en løpetur og likevel få detaljert informasjon om løpeturen, sykkelturen, gåturen osv. Praktisk.

Irritasjonsmomenter
Ja, selv om det er mange lovord å si om både Sense og Versa 3, så det ikke helt uten å måtte nevnte noen negative sider. Vi har jo allerede nevnt at klokkene ikke alltid registrerer trykk og stryk på skjermen og det i seg selv er ganske så irriterende og at pulsmåleren ikke alltid henger med når pulsen øker raskt. Men det finnes noen ting til vi stusser over:

  • SpO2 måling, hvorfor må man ha en egen clock-face for å bruke denne Fitbit? Ja, hver natt før jeg skal sove, må jeg inn og velge en egen clock-face som måler oksygenmetning. Hvorfor kunne ikke denne blitt målt automatisk slik som andre ting? Ganske så tungvindt!
  • Amazon Alexa og Google Assistant som taleassistenter leser vi på den internasjonale siden (det er tatt bort fra norske undersiden). Genialt, men hvorfor er det ikke på plass ved lansering? Alexa er foreløpig ikke støttet i Norge og selv om jeg kan logge inn via appen og legge til Alexa-skill for Fitbit så er valgt borte på klokken (greit nok siden Alexa ikke støttes her) men Google Assistent er ikke en gang tilgjengelig. Det skal komme i løpet av 2020 sier Fitbit, men Google Assistant burde vært på plass ved lansering synes vi.
  • Mikrofon og høyttaler. Ja endelig tenkte jeg, men foreløpig til ingen nytte. Ikke virker taleassisten i Norge, bruker man iPhone kan man ikke bruke talemeldinger og handsfree-funksjon er foreløpig ikke støttet av Fitbit. Dette er også noe vi synes burde vært tilgjengelig fra start. Man får opp hvem som ringer og velger man å trykke på grønn knapp for å, angivelig ta telefonen, så blir anropet besvart på telefon og ikke klokken.
  • ECG funksjonen støttes foreløpig ikke i Norge, men i følge vår kontakt jobbes det iherdig med å få denne oversatt og godkjent her i Norge.
  • Velger man at skjermen skal vekkes til live når man tar klokken mot ansiktet, så er det ikke alltid dette registreres. Ofte må jeg ned med hånden og bestemt ta den opp igjen, eller velge å dobbel-trykke på klokken. Heller ikke dobbeltrykk virker alltid.
  • Find my phone er en god ide, men fungerer ofte ikke. Appen må ligge åpen i bakgrunnen på telefonen og har den lukket seg, så finner ikke klokken telefonen. Så, da kan man ikke stole på funksjonen og det blir bare irriterende. I tillegg opplever vi at appen går mye i bakgrunn og bruker relativt mye strøm fra telefonen.

Noe av dette regner vi med at Fitbit retter opp i kommende oppdateringer og noen funksjoner håper vi kommer snart. Selv om vi alt i alt er veldig positive til både Versa 3 og Sense, synes vi de negative tingene vi nevner over er såpass fremtredende, at de måtte nevnes. Summen av ting som ikke er støttet, pris og ting som er ustabilt, gjør at inntrykket faller fra det som kunne vært nærmest perfekt, til noe som funker bra, men trenger mer tid. Dette gjenspeiles også i karakteren, da vi føler vi må trekke for det siden man tross alt betaler for funksjoner nå, men som ikke kommer før senere, forhåpentligvis.

Konklusjon

Er du på jakt etter en treningsklokke og samtidig har lyst på noen smartfunksjoner (hovedsakelig varslinger), så burde du ta en titt på Fitbit Sense eller Versa 3. De to nykomlingene fra Fitbit gjør mye bra og har en rekke sensorer for å motivere til bevegelse og holde orden på trening, søvn, puls, oksygenmetning og andre helseaspekter.

Kontinuerlig pulsmåling er vanedannende og måling av stress (kun Sense) liker vi godt. Innebygd GPS gjør at man kan sykle, løpe, gå e.l. uten å måtte ta med seg telefonen og likevel få en detaljert oversikt over ruten man har beveget seg.

Detaljert oversikt over stress, søvn, antall pust, oksygenmetning (SpO2), puls, hud-temperatur osv. lagres oversiktlig i appen. Det begynner riktignok å bli såpass mye informasjon at man må bli litt kjent med hvor ting ligger. Dessverre er mer inngående informasjon lagt bak betaling og det kreves Premium-abonnement til ca. 100kr måneden for å få dette. Om det er verd det får bli opp til hver enkelt, men det følger med 6 måneders prøveperiode så man selv kan får prøvd det ut.

Skal du ha motivasjon, logge søvn, puls og trening uten å trenge detaljer som hud-temperatur, stress og den kommende ECG funksjonen, vil Versa 3 gjør alt du trenger og det for ca.1100kr mindre enn Sense.
Ønsker du full pakke, er det Sense man går for, men man begynner da også å bevege seg i et prisnivå hvor det også finnes andre gode treningsklokker og smartklokker.
Foreløpig mangler både taleassisten på norsk, ECG funksjonen og begge klokkene har sine bugs og tregheter. Ting er derfor ikke perfekt, men flere av tingene håper vi Fitbit fikser i kommende oppdateringer.

Alt i alt er vi godt fornøyde med både Sense og Versa 3, men vit om ulempene før du kjøper og avgjør om dette har noe å si for deg.

Bilde: Fitbit

Passer bra for:

  • Hverdagsmosjonisten
  • Deg som vil ha det beste Fitbit har laget
  • Den som ønsker å logge trening, men ikke trener for intensivt
  • Deg som generelt vil bli mer bevist på helsen din med søvn, puls osv.
  • Deg som vil ha en treningsklokke med noen smartfunksjoner og lang batteritid

Passer mindre bra for:

  • Seriøse utøvere som trener hardt (pulsmåleren henger ikke med)
  • Deg som vil ha ECG måling nå
  • Deg som vil ha en superrask enhet
  • Deg som hovedsakelig vil ha en smartklokke tett knyttet opp mot mobilen

Vår vurdering

75 / 100 poeng
Design

85%

Funksjoner

70%

Daglig bruk

70%

Batteri

85%