Philips 498P9 Brilliance

Årets lønnsforhandlinger kan med fordel inneholde mer enn bare kroner og øre - ny skjerm på hjemmekontoret er definitivt på sin plass, eller?

Mange av oss er nok vant til å bruke en toskjermsløsning på jobb, gjerne med 2 x 24” eller 2 x 27” men vi ser også en økning i bruken av brede enkeltskjermer som skal gjøre samme jobben. I dag ser vi på Philips 498P9 Brilliance, en buet koloss av en skjerm som tilsvarer 2 x 27”. Førsteinntrykket var at dette var en pen og diskret skjerm, som foruten den massive størrelsen gjorde lite utav seg.

Philips 498P9 Brilliance – SuperWide skjerm for dem med god plass. Foto: Philips

Tekniske spesifikasjoner

La oss aller først begynner med litt teksniske spesifikasjoner. Dette er noe redaksjonen ikke kan gjøre med, hverken til eller fra – de bare er slik.

  • LCD-skjermtype: VA LCD
  • Skjermstørrelse: 48,8 tommer / 124 cm
  • Maksimal oppløsning: 5120 x 1440 ved 70 Hz
  • Signalinngang:
    • DisplayPort 1.4
    • HDMI 2.0 x 2
    • HDCP 2.2 (DP/HDMI)
  • USB:
    • USB 3.2 x 2 (oppstrøms)
    • USB 3.2 x 4 (nedstrøms med 1 hurtiglagring B.C 1.2)
  • Med stativ (mm): 1194 x 568 x 303
  • Uten stativ (mm): 1194 x 369 x 156
  • Med stativ: 15,2 kg
  • Uten stativ: 10,9 kg
Tilkoplingsmuigheter og koplingsdiagram – Illustrasjon – Philips

I bruk

Skjermen er enkel å betjene med knappene som ligger i underkant av skjermen. Uten noen form for kalibrering viser den klare, fine farger og føltes som et steg opp fra skjermene vi vanligvis bruker i ITproX redaksjonen. Vi kan velge mellom 8 forskjellige SmartImage muligheter for å velge den man føler er best og da tilpasset innhold.

Man kan eksempelvis velge film, spill eller Eco og kontrast, fargedybde og annet vil bli endret. En annen funksjon vi faktisk satte en del pris på er innebygget lyd. For undertegnedes del så er eksterne høyttalere en ting vi forlot en gang i fortiden, og vi bruker utelukkende headsett. Men for enkle teamsmøter og annet der man gjerne sitter flere fremfor skjermen, så fungerte dette utmerket.

Vi testet skjermen med spill, og fant ut at dette (selv om det på ingen måte er ment å være en gamingskjerm) fungerte bra. Det var rett og slett stilig å løpe rundt i «The Borderlands» med denne kjempen, selv om menyer og annet i spillet ikke var godt tilpasset oppløsningen til slike skjermer.

KVM, Gamin, flerskejrmsmodus – det er ikke måte på bruksområder. Foto – Phillips

Først og fremst er dette selvsagt en skjerm for kontorrotter som oss i ITproX. En innebygget KVM switch gjør at man kan koble til to maskiner og kan skifte mellom disse med menysystemet, men dette har vi ikke inkludert i denne testrunden. For vår del er det mer en løsning for å kunne bruke skjermen som om det var to separate, gjerne med dokumenter på ene halvdel og en applikasjon, eksempelvis Microsoft Teams på den andre, og det fungerer greit.

Dessverre kan ikke skjermen deles i to med software, slik at man kan ha en PowerPointpå ene halvdel mens man kjører presentasjonen på andre. Dette er trolig det største forbedringspotensialet skjermen har – programvareutvidelse for utvidede funksjonsområder. For vår del der mye av dagen går med på å presentere innhold så er dette en dårligere løsning enn en dedikert toskjermsløsning, men for mange vil dette aldri bli en stor utfordring, men scenarioet med en mindre dedikert skjerm på halve flaten er så absolutt noe vi hadde satt pris på.

Når det gjelder film og serier, så fungerte skjermen sånn passe. Litt manglende svartnivå og SuperWide tilpasning fra Netflix (og andre) førte til at vi ikke kan trekke frem de store superlativene her. De har også en «LowBlue» funksjon som skal forhindre blått lys med kort bølgelengde fra LED-skjermer, noe som kan forårsake øyeskader og påvirke synet over tid

Konklusjon

At dette er en god skjerm er det ingen tvil om. Men prisen er høy, og den er langt bedre til kontorbruk, enn til film og spilling. En KVM switch er nok en nyttig funksjon for enkelte, men for vår del hadde en USB docking vært langt mer nyttig og da er det 499P9H til 1500 kroner mer, som gjelder (Da får man også integrert webcam). Setter man pris mot funksjon opp mot hverandre er dette noe som ville bidratt til å justere karakteren enda et hakk, spesielt med hensyn til skjermens enorme størrelse og plasskonsum på det som en gang var et tilgjengelig skrivebord.

Alt i alt har det vært et hyggelig bekjentskap, men for undertegnedes del så var det ikke nok til å ønske å bytte ut de to som står der fra før. Gode farger, og god ytelse gjør dette til et relativt trygt valg for de som ønsker en enkel skjerm til kontorbruk og lyden i de innebygde høyttalerne fungerer greit om du ignorerer mangel på bass da selvsagt.

Vår vurdering

85 / 100 poeng
Bilde

85%

Lyd

70%

Funksjonalitet

75%

Pris

85%