Har pris noe å si for valg av mobiltelefon, sånn egentlig?
En god venn av meg påsto forleden at han syns det var unødvendig at vi la vekt på pris i våre mobiltester. Han mente at det ikke lenger var et viktig kriterium.
«Alle velger Swap-type abonnementer eller får telefon fra jobben, så det betyr ikke noe om telefonen koster 3000 eller 10000».
Vi er nok dypt uenige akkurat der. For meg er det ikke alltid rasjonelt at mange løper rundt med telefoner til 10-15000 bare for å ta et par bilder, bruke en eller annen form for SoMe og sende noen meldinger.
Spesielt med tanke på alle de gode telefonene man nå får under 5000 kr. Mottakelsen OnePlus Nord fikk støtter min påstand om at pris betyr noe. Nord fikk det høyeste åpningssalget av noen telefon i OnePlus sin historie.
Nord var en av våre absolutte favoritter da den kom. Pen å se på, flott skjerm, bra kamera, rikt med intern lagring og bra batteri. De som har spurt oss om en god og rimelig telefon har alltid blitt tipset om en Nord, og undertegnede har enda ikke opplevd annet enn positivitet i ettertid.
Så hva nå når OnePlus kommer med det nyeste medlemmet i Nord familien?: Nord CE 5G. Kunne den leve opp til forventningene?
CE står for Core Edition, og skal videreføre det som var «kjernen» av Nord og gi oss en telefon som har masse funksjonalitet, og koster mindre enn man skulle tro. På papiret er disse telefonene veldig like, og CE har veldig mange av de viktigste funksjonene til Nord, men er også på papiret en litt svakere sak. Vi skal her se på om det oppleves slik i praksis også.
Telefonen fås i disse variantene og for modellen vi tester i dag, må man altså ut med 4290 kr for 12 GB ram og 256GB minne. Dette er rett og slett imponerende.
RAM | Lagring | Farge | Pris |
8 GB | 128 GB | Blue Void, Charcoal Ink | 3490 NOK |
12 GB | 256 GB | Blue Void, Charcoal Ink, Silver Ray | 4290 NOK |
Telefonen
CE skal være OnePlus sin slankeste telefon siden 6T med sine 7,9 mm. Som om dette ikke imponerer – den har også headphone jack for de som har savnet dette.
Utseendet er meget pent syns vi. Den matte baksiden tar ikke til seg så mange flekker og fingeravtrykk og siden er preget av en skinnende blå (i vårt tilfelle) kant.
Den relativt diskré kameraløsningen hinter likevel mot at dette ikke er et flaggskip. (Dagens flaggskip er jo ikke komplett uten en stor og klumpete kameraløsning på baksiden). En av forbedringene fra den originale Nord er et større batteri (4500 mAh) og en litt raskere WarpCharge 30T gjør at den kan lades fra 0-70 % på en halvtime. AMOLED-skjermen er på 6,43 tommer, har 2400 x 1080 oppløsning (410ppi) og 90 Hz oppfriskningsrate. Den leveres med OnePlus sitt Oxygen OS basert på Android 11.
Maskinvare
Telefonen drives av en Qualcomm Snapdragon 750G 5G med Adreno 619 GPU og kommer som nevnt over med 8 eller 12GB LPDDR4X RAM, og enten 128GB eller 256GB intern lagring. I den «originale» Nord ble det brukt en Snapdragon 765G med Adreno 620. Qualcomm gjør en litt forvirrende ting med navngivingen av 750G.
Den har vist seg å være hakket bedre enn 765G i test. Ikke så merkelig i og for seg, siden den tross alt er nyere, men mannen i gata ville jo sikkert trodd at jo høyere nummer, jo bedre, men Qualcomm kjører sitt eget løp. 750G bruker ARM Cortex-A77 kjerner og har litt lavere CPU frekvens enn 765G som bruker litt eldre ARM Cortex-A76 baserte kjerner.
GPUen i CE 5G- Adreno 619 har også hakket høyere frekvens enn Nords 620 (Nei, høyere modellnummer er ikke alltid bedre). Geekbench 5 multicore test gir et lite overtak til 750, mens singlecore performance er hakket bedre på 765, men forskjellene er uansett små.
Kameraløsningen består av tre linser: Et hovedkamera på 64 MP, en ultra wide linse med 8 MP og en monolinse på 2 MP. I tillegg har man et 16MP frontkamera for selfier mm. Den originale Nord hadde i motsetning til denne, to frontkamera. Et med 32MP som også støttet 4K videoopptak i opptil 60 fps. Den hadde også makrolinse og 5MP dybdesensor.
Den hadde også den samme 48MP Sony sensoren som OnePlus 8 hadde. Disse tingene er kanskje de mest merkbare forskjellene på disse to, men spørsmålet er hvor mange som f.eks. brukte den frontkameraløsningen? For mange var den nok ikke spesielt nyttig.
Som nevnt tidligere har denne altså et 6.43” 90 Hz AMOLED display med HDR10+.
I bruk
Telefonen føles liten og lett med sine 170g, og kanskje fordi vi har blitt så vant til store telefoner i det siste så føles den rett og slett litt kompakt? Baksiden med sin beskyttelse mot fingeravtrykk gjør at den ikke er så glatt og lett å miste i bakken. AMOLED skjermen på 6,43 tommer er svært god som vi har lært oss å forvente av OnePlus. Den leverer et skarpt bilde med god fargegjengivelse. Den har også 90Hz refresh rate og oppleves som rask og responsiv.
OnePlus sin Android variant- OxygenOS virker svært nær standard Android, men inneholder en rekke forbedringer og optimaliseringer. Dette gjør at den oppleves som meget rask og uten ekstra rusk og rask. Å skrolle gjennom menyene og starte applikasjoner føles på mange måter akkurat like raskt som på en toppmodell og man sitter aldri med følelsen av å mangle krefter.
Tvert imot sitter man med følelsen av at dette er en like bra telefon som langt dyrere konkurrenter. Under testen tok vi oss aldri å tenke at vi brukte e billig produkt, eller at det var et kompromiss på noe vis. Vi oppsummerte bare at her har vi en skikkelig bra telefon.
Kamera
På toppmodellene har OnePlus inngått et samarbeid med Hasselblad og man kan se logoen deres på siden av kameralinsen. Dette har vi ikke her. Men det betyr ikke at dette er en dårlig løsning. Kameraet er relativt raskt og responsivt. Fargegjengivelsen er god, og vi syns bildene ble bra med dette. De som har lest våre tidligere tester vet at Pål-Erik ikke er noen Cindy Sherman (Ja, Pål-Erik googlet World famous photographers og hun var på topp), men vi liker jo et kamera som gir gode bilder uten spesiell forkunnskap.
Her ser vi noen bilder i gode lysforhold. Ønsker man å få med litt mer, kan man få opptil 119 graders bilder ved å bruke ultrawide kameraet.
Nightscape
Som på de dyrere OnePlus telefonene får man også her Nightscape. Dette gjør at bilder i dårlige lysforhold blir langt bedre. Dessverre er det ikke så enkelt å ta bilder i mørket så lenge det er sommer her, men av erfaring vet vi at OnePlus har blitt stadig bedre på å få mye ut av bilder i dårlige lysforhold.
Konklusjon
Da vi testet første versjon av Nord for en stund siden sa vi at OnePlus senket flaggskip med sin nye mellomklassemodell. Litt flåsete, syns du kanskje, men de klarte å lage en mellomklassemobil som sto seg mot langt dyrere konkurrenter og det er sannelig ikke enkelt. Med Nord Core Edition ønsket OnePlus å ta vare på kjernen av det som var bra med Nord, ta hensyn til tilbakemeldingene de fikk på den og utvikle en like god og enda rimeligere telefon. Og spørsmålet er om de har klart det? Er Core Edition det OnePlus ønsker at den skal være?
Vel, vi syns det. OnePlus Nord CE 5G er strengt tatt mye den samme telefonen som Nord til en litt lavere pris. Litt større batteri mm., men ingen store revolusjoner. Men vi elsket Nord, og vi syns OnePlus har gjort en god jobb igjen. Nord CE 5G er rett og slett en skikkelig god telefon til en veldig fin pris. Nord og Nord CE 5G har fått meg til å filosofere mye på hva undertegnede personlig ønsker meg av en telefon. Skal den se bra ut, ha en god skjerm, et bra kamera og god batterilevetid?
Skal man kunne lade den raskt? Ja, alt det er ting som er viktig for meg når vi skal ha ny telefon. Men må man da ut med over 10000 kroner for å få oppfylt disse ønskene? Svaret, slik jeg ser det er nei. Absolutt ikke. Så, er du opptatt av pris, men ønsker en skikkelig god telefon likevel? En som i tillegg ser flott ut? Om du svarer ja på dette og kan være fornøyd med noe som ikke «senker flaggskipene» i alle kategorier, men leverer godt hele veien, så er kanskje Nord CE 5G telefonen for deg.
OnePlus har laget en telefon som på mange måter føles dyrere enn den er og jeg vet i alle fall at jeg kunne byttet ut mitt flaggskip med denne uten å merke all verdens forskjell, for dette føles rett og slett meget bra.