Et elegant treningsarmbånd med AMOLED fargeskjerm.
Treningsarmbånd er ofte relativt små enheter og langt mindre enn smartklokker. Fitibit sine trackere har til nå stort sett vært bygd i plast og hatt gråtoneskjermer i sine mindre enheter, men Fitbit Luxe endrer på dette. Luxe kommer i mer eksklusive materialer og farger, og med en fargesterk AMOLED-skjerm på 0.76 tommer, er det ikke vanskelig å se at Luxe fokuserer på utseende og komfort. Skjermen fungerer ypperlig innendørs og ute, men ved direkte sollys så kan det noe ganger være noe vanskelig å se hva som står på skjermen. På grunn av at skjermen er såpass liten, blir også tekst som vises ganske smått og noen vil kanskje kunne slite litt med å se hva som står når man mottar meldinger osv. Personlig har jeg ikke noe problemer med det, men det er verd å nevne.
Vi ønsker å takke Fitbit for fremskaffelse av testeksemplar!
Design og menyer
Med sine beskjedne mål, måler den kun 36,3mm i lengde, 17,62mm i bredde og er kun 10,05mm høy. Den har ingen fysiske knapper og heller ikke trykk-sensitive områder slik vi så på Inspire 2, Sense osv. Her er nå menyene enda mer tilpasset kun sveipe-bevegelser på skjermen og det fungerer meget godt.
Man sveiper opp, ned eller til siden og trykker når man er på det valget man ønsker. Dobbeltapp på skjermen tar deg tilbake til hovedskjermen.
Luxe kommer i flere farger. Matt svart med svart rem, gullfarget med hvit rem, platiumfarget kasse med rosa rem samt en spesialutgave med gullfarget kasse men med lenke i gullfarget stål designet av Gorjana. Materialvalget er også mer luksuriøst enn tidligere, og selve kassen er nå i rustfritt stål og remmen er i mykt silikon. Luxe er utrolig behagelig å ha på armen, og med sine avrundede kanter, lette vekt og smale rem tenker man ofte ikke på at man har noe på armen i det hele tatt. Selv ikke om natten.
Menyen oppleves som rask og responsiv og det er sjeldent vi har måtte trykke/sveipe flere ganger for å bla i menyene.
Oppsett
Å sette opp et Fitbit-produkt har alltid vært enkelt, men på Android har det nå blitt enda enklere og Luxe støtter nå Google Fast Pair hvor det spretter opp et vindu hvor det står konfigurer. Derifra blir man tatt til Google Store for å laste ned Fitbit Appen hvis man ikke har den fra før. Etter den er lastet ned, åpnes Fitbit-appen automatisk og starter med å sette den opp. Er det første gang man bruker Fitbit, må man først opprette en konto.
På iPhone gjøres det ved at man lukker opp Fitbit-appen og velger meny øverst til venstre og trykker på «Konfigurer en enhet», og velger Luxe.
Har man en Fitbit koblet til kontoen sin fra før, blir man spurt om å erstatte den tidligere enheten med den nye.
Så er det bare å begynne å følge med på alt som skjer. Selv om ikke Luxe annonsers med at den har temperatursensor, får vi faktisk dette opp i Fitbit-appen. De første dagene, lagrer den info om temperatur på huden, slik at den har det som den kaller for basetemperatur, og SPo2 (oksygenmetning i blodet) er en funksjon som Fitbit sier kommer snart via en oppdatering. Denne skal være lik funksjonen vi kjenner fra Sense, hvor oksygenmetningen måles om natten når man sover. Hvorfor ikke man kan ta en tilfeldig måling når man ønsker, slik som Apple Watch 6 tillater, skjønner jeg ikke helt, men vi håper fortsatt at dette kommer på et senere tidspunkt.
Med på kjøpet følger det med 6 måneders Fitbit Premium. Premium er i hovedsak en tjeneste for å gi mer motivasjon og inngående informasjon fra de ulike sensorene og lagre dette i flere dager. Dette aktiveres også i appen på mobiltelefon. Husk bare å avslutte prøveperioden når den er over, dersom du ikke lenger ønsker å bruke den. Fornyelse skjer nemlig automatisk.
Funksjoner og daglig bruk
Luxe er veldig fin å bruke og som nevnt oppleves menyene rimelig raske i bruk.
Den har ingen «alltid på» funksjon og vi tror at batteritiden da ville blitt såpass redusert, at det er årsaken til at Fitbit har valgt å droppe denne funksjonen på Luxe. Vi så jo dette på Sense, som ikke fikk mer enn 2+ dager med skjermen alltid på. I stedet kan man velge at skjermen våkner når man snur den mot ansiktet og igjen slukker når man snur den vekk, slik vi er vant til fra andre enheter.
Det skal sies at denne funksjonen fungerer meget presist på Luxe, noe som ikke alltid har vært tilfelle på tidligere modeller. Skulle det være at den ikke registrerer at du snur den, kan man også dobbel-tappe på skjermen for å vekke den.
Luxe er vannbestandig og er dermed ikke noe problem å ha med på trening når man blir god og svett, eller er ute og trener og det skulle komme et regnskyll.
En ting den mangler er innebygd GPS. Igjen tror vi dette har med type skjerm, fysisk størrelse og batteri å gjøre. Noen kompromisser må man inngå dersom man vil ha en liten og lett enhet med fargeskjerm og bra batteritid.
Man kan motta varsler fra meldinger og diverse apper, samt vise hvem som ringer og besvare dette, men samtalen blir da aktivert på telefonen og ikke på Luxe. Man kan dessverre ikke snakke i Luxe, så det er kun for å se informasjon.
Batteri og lader
Batteritiden er ifølge Fitbit på opptil 5 dager, men i de to ukene vi har hatt den på armen døgnet rundt, har vi faktisk målt lengere batteritid. Først ladet vi den fullt opp. Etter 6 døgn, hadde vi 18% igjen. Skjermen hadde da lysstyrke satt til medium. Vi skrudde så skjermen opp til full styrke og igjen målte vi 6 dager, men da ca. 10% igjen på batteriet. Den har da mellom begge ladinger også vært med på tre treningsøkter, totalt seks for perioden. Vi må si oss godt fornøyde med at den faktisk holder lengere enn lovet.
Denne gangen har Fitbit fortsatt sin magnetiske festeanordning til ladekabelen og er mer lik den vi så på Sense og Versa 3 og ikke slik at man fysisk må kneppe den på. Dette fungerer veldig bra og ladekabelen bare spretter på plass, men igjen må vi nevne at vi skulle ønske Fitbit kunne klare å lage en felles standard for alle sine nye treningsklokker og bånd. Opplading går noe tregere enn vi så på Sense og Versa 3, men det gjøres likevel unna på relativt kort tid.
Målefunksjoner
Luxe har 3-akset akselerometer, optisk pulssensor og måler for SpO2 innebygd, selv om sistnevnte ikke er aktivert i menyene enda. Dette gjør at man i kjent Fitbit-stil, måler pulsen døgnet rundt og vi er svært fornøyde med at pulsmåleren nå virker enda raskere enn tidligere. Den følger mye bedre med når vi trener og henter seg mye raskere inn hvis den først glipper. Dette er et stort pluss, siden det ofte har vært et problem med optiske pulsmålere. Man kan også få en fin oversikt hvis man logger seg inn på My Dashboard på http://fitbit.com
Helsemålinger
I Fitbit-appen har vi noe som heter helsemålinger. Her måles pustefrekvens, pulsvariabilitet (HRV), hudtemperatur og hvilepuls. Man kan dermed følge med på hvordan kroppen oppfører seg når man sover, og kanskje kunne oppdage dersom ting skulle begynne å avvike.
Stressmestring
Stressmestring er også en ting jeg personlig liker å følge med på. Her lager Luxe en stolpegraf for hver dag og gir deg en score for hver dag basert på hjerteresponsivitet, anstrengelsesbalanse og søvnmønster.
Søvn
Logging av søvn er også noe som er svært kjekt og hver natt får man inngående detaljer om natten som har vært samt en poengsum fra 0-100. Man kan se antall timer med søvn og hvor lenge man har vært våken i løpet av natten. Man ser også oversikt over dypsøvn og REM-søvn samt restitusjon og hvor mye av natten man er rastløs.
Fitbit-appen er som den alltid har vært, god å bruke og gir god oversikt, men det begynner å bli så mye info at man nå må bli litt vant til hvor ting er. I tillegg er som nevnt også en del inngående informasjon nå kun tilgjengelige for Premium-kunder. Dette kunne vært akseptabelt, hadde det ikke vært for at prisen er ca. 10$ i måneden, noe som er rundt 100 norske kroner. Her tror jeg de kunne fått langt flere til å bruke Premium, dersom de hadde senket prisen betraktelig.
Konklusjon
Fitbit Luxe er et treningsarmbånd som fokuserer på eleganse og stil. Det er langt penere enn de fleste andre treningsarmbånd og har også mer eksklusive materialer som kasse i rustfritt stål, glass over skjermen og lenke i mykt silikon. Den finnes i ulike farger og man får også kjøpt en spesialutgave hvor alt er i gullfarge og lenket er designet av Gorjana. I tillegg er den utstyrt med en fargesterk AMOLED-skjerm. Skjermen er dessverre liten, men noen kompromisser må man inngå for å få alt dette inn i en liten innpakning.
Logging av de vanlige tingene er på plass og man har både kontinuerlig pulsmåling, logging av søvn, helsetilstand, stressmestring osv. Den har også sensor for måling av oksygenmetning i blodet, men denne er ikke aktivert enda og skal ifølge Fitbit komme med en oppdatering.
Batteritiden er lovet å være opptil 5 dager, men i vår test som har pågått i ca. 14 dager og med totalt 6 treningsøkter, har vi målt over 6 dager mellom hver lading.
Luxe har ikke GPS innebygd, så du må ha med deg mobilen dersom du ønsker å logge sykling, jogging eller gåturer med GPS-nøyaktighet.
Alt i alt synes vi Luxe leverer og selv om det finnes treningsarmbånd der ute med større skjerm til samme pris, så henvender Fitbit seg til de som ønsker pent treningsarmbånd man kan ha på seg ved de fleste anledninger. Ekstra remmer kan kjøpes for å tilpasse ulike situasjoner enda mer og man får en totalpakke som vi tror mange vil blir fornøyde med.
Passer for
- Hverdagsmosjonisten
- Deg som vil ha et lite og elegant treningsarmbånd
- Den som ønsker å logge trening, men ikke trener beinhardt.
- Deg som generelt vil bli mer bevist på helsen din med søvn, puls osv
Passer ikke for
- Seriøse utøvere som trener hardt. Optiske pulsmålere er ikke optimale for dette.
- Deg som vil ha mer avanserte funksjoner som ECG fysisk EDA-skanning.
- Deg som vil snakke gjennom trackeren. Man kan kun vise hvem som ringer og sender meldinger, samt vise info fra apper.